Nvidias Max-Q gir supergrafikk til «ultrabærbare»
GTX 1080-grafikk i tynne fjøler kommer i sommer.
Taiwan/Tek.no: Som ventet handlet ikke Nvidias Computex-pressekonferranse om hvordan selskapet ville bringe sin neste generasjon grafikkarkitektur, kalt Volta, til spillmaskiner. I stedet fokuserte Nvidia-sjefe Jensen Huang på maskinlæring og kunstig inteligens dagen før erkerivalen og (faktisk) hans tidigere arbeidsgiver, AMD, ventes å avduke sin Pascal-utfordrer, Vega.
Til tross for Huangs primære ærend ble det likevel viet en liten bit til å snakke om selskapets spillsatsning. Fra scenen annonserte nemlig Huang GeForce GTX «Max-Q».
Dette er Max-Q
Max-Q er Nvidias Pascal-baserte grafikkarkitektur tilpasset særlig tynne spillbærbare. Pascal Max-Q-brikkene fungerer ifølge Huang slik at de «maksimerer ytelsen ved det maksimale energieffektivitetsnivået».
Uansett skal vi ifølge Huang nå kunne se frem til et enda større tilbud av virkelig tynne GTX 1060, GTX 1070 og GTX 1080-spillbærbare som yter omtrent på linje med dagens ofte tykkere maskiner med samme kort.
Nvidia har lagt til grunn fire designprinsipper som må oppfylles før en spillbærbar kan smykke seg med Max-Q-merket.
Like mye et design som en teknologi
De to første, altså selve Pascal Max-Q-brikken og driverne, står Nvidia selv for. Selve maskindesignet og kjølingen av grafikkbrikken er det derimot produsenten av hver enkelt spillbærbar som står for. Alt må krysses av for at Max-Q-designet skal fungere etter hensikten.
Ifølge Nvidia-sjefen har selskapet optimalisert Pascal-brikkene med Max-Q-design for å holde seg tettere på makimalt effektivitetsnivå enn tidligere, men også lykktes i å instruere dem til å yte bedre ved svært lav strømtilførsel, som er et Max-Q-krav. Strømforbruket skal altså, i forhold til hos «vanlige» Pascal-brikker, kunne senkes mye lenger ned uten at dette får tilnærmet samme prosentvise negative effekt på ytelsen.
En kilde i et av partner-selskapene til Nvidia forteller til Tek.no at Max-Q-brikkene i realiteten skal være såkalte Golden Sample-brikker, eller altså «vanlige» Pascal-brikker som er tilnærmet perfekt produsert. Bare disse brikkene klarer å prestere godt også ved «undervolting, som her er tilfelle.
Også driverne spiller imidlertid sin rolle i Max-Q-designet, for i disse foreligger snart egne instruksjoner for Max-Q-sertifiserte Pascal-brikker slik at de klarer å holde ytelsen oppe når strømforbruket skal minimeres.
Nvidia går ikke i detalj på hvordan kjølesystemet i maskiner med Max-Q-design skal fungere. De er likevel klare på at det stilles harde krav til termiske egenskaper og til strømstyringskretsene som benyttes. Sammen skal disse to elementene holde selv svært tynne og kraftige spillbærbare avkjølte uten å høres ut som små kraftverk.
Ny programvare for støysvak spilling
Det som er klart er at en ny – og helt valgfri – programvare kalt «WhisperMode» automatisk kan begrense både bildeflyt og grafikkdetaljene i et spill om innstillingene dine ellers truer med å sende støynivå eller temperatur over smertegrensen din. WhisperMode blir snart tilgjengelig som en del av GeForce Experience og vil ikke begrenses til spillbærbare med Max-Q-design.
Tilnærmet GTX 1080-ytelse i GTX 1060-skall
Rett etter annonseringen fikk vi se tidlige modeller av maskiner med GTX 1080 Max-Q-grafikk fra blant annet Asus og MSI, og de var jammen tynne. Tenk på dagens tynneste spillbærbare med GTX 1060-grafikk, og legg til ytelse på nivå med GTX 1080, så vet du omtrent hva du har i vente. Bare regn med å måtte betale for bekvemmeligheten av å ha en tynn, lett og kraftig spillbærbar.
Alle spillbærbare med Max-Q-design vil også støtte Nvidias G-Sync-teknologi.
Spillbærbare designet rundt GeForce GTX Max-Q-brikker blir tilgjengelig fra og med 27. juni fra alle de store produsentene som Acer, Alienware, Asus og MSI. Også norske Multicom vil tilby sine Clevo-type-maskiner med Max-Q-design.
Ny generasjon G-Sync-skjermer med HDR
I tillegg til GeForce GTX Max-Q annonserte Nvidia også at en ny generasjon G-Sync-skjermer nå er på trappene. Disse vil la deg nyte spill med HDR-støtte til det fulle, med utvidet dynamikk og høyere masimal lysstyrke.
Isolert sett imponerte de nye skjermene som Nvidia hadde på utstilling rett etter annonseringen. Samtlige kunne skilte med mer naturlige kontraster mellom lyst og mørkt, latterlig mye mer naturtro eksplosjoner og lyneffekter, samt generelt mer naturlige lyseffekter.
Så får det så være at Nvidia trolig hadde jobbet litt ekstra med skjermene som stod utstillt uten HDR for å øke forskjellen opp til nykommerne, for makan til blasse greier har ikke vi sett før. Noen direkte sammenligning er det derfor ikke mulig å rapportere om herfra.
Er du klar for flere grafikkort?
I morgen får vi kanskje vite mer om AMDs Vega »