TestNvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»

Heis flagget for 60 FPS i 4K!

GTX 1080 utraderer konkurrentene. Men, har du vært flink til å spare?

Innledning »

Endelig er den store dagen her. Dagen vi har ventet på siden 26. mars 2014, da Nvidia viste frem det som skulle være deres neste virkelige kvantesprang innenfor grafikkteknologi, nemlig mikroarkitekturen «Pascal».

Etter mange rykter om hvor kraftig Pascal virkelig er, er vi i dag klare til å avsløre det en gang for alle. Og, for å si det slik, her på Teks testlabb har vi heist alle flagg til topps, for Pascal er et skikkelig råskinn! Det viser våre tester av GTX 1080, som vi har heiet frem gjennom en rekke tester den siste uken, helt tydelig.

Da Nvidia lanserte GeForce GTX 1080 for halvannen uke siden, presenterte de det rimelig selvsikkert som «den nye kongen». GTX 1080 skulle ifølge dem selv yte like godt som to GTX 980 i SLI-oppsett, og til og med bedre enn selskapets til da kraftigste grafikkort, Titan X, skulle det være.

Med tanke på at Titan X – mer enn ett år etter lansering – fortsatt koster hele 10 000 kroner, er det en ganske voldsom påstand å komme med at arvtakeren til GTX 980, er langt rimeligere kort, altså skal parkere det ytelsesmessig.

GTX 1080 på testbenken er et ganske pent skue.

Her følger et raskt overblikk over de tekniske spesifikasjonene til GTX 1080 i forhold til konkurrentene. Vi kommer tilbake med en egen sak på alle de nye teknologiene i GTX 1080 rett over pinsehelgen.

I mellomtiden kan du legge merke til at Nvidias GTX 1080 markerer starten på en helt ny grafikkgenerasjon med sin 16-nanometer «FinFET»-teknologi. Ned fra dagens 28-nanometerteknologi. Dette betyr at grafikkbrikken har fått plass til flere transistorer på samme areal som tidligere, noe som baner vei for kraftig forbedret ytelse, lavere tilvirkningskostnader for produsenten og mindre behov for kjøling på grunn av høyere energieffektivitet. GTX 1080 har også fått den nye minnetypen GDDR5X, som muliggjør en effektiv minnefrekvens på hele 10 GHz.

GTX 1080 har også fått DisplayPort 1.4 HDR som støtter 4K-oppløsning i opptil 120Hz, samt HDMI 2.0 som støtter 4K-oppløsning i opptil 60Hz. DualLink DVI-tilkoblinger støttes også.

Vi har allerede fortalt at vi har med et råskinn å gjøre, men om Nvidia faktisk har snakket helt sant om GTX 1080s ytelse må du nesten bare bla deg videre inn i testen vår for å finne ut. Klikk på en eller flere av ytelsestestene nedenfor, eller velg en side i menyen til høyre, for å se en haug av herlige ytelsesmålinger.

Hopp til ytelsestest (klikk på bildene)

Se hvor strømeffektivt, samt hvor varmt, GTX 1080 blir på side 8.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester på siste side.