Til hovedinnhold

AMD lar Nvidia dominere entusiastsegmentet ut året

AMD bekrefter at de ikke planlegger å gi GTX 1080 konkurranse før i 2017.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

For et par måneder siden lanserte AMD sitt første grafikkort i Radeon RX -serien, RX 480. Dette er basert på selskapets nyutviklede Polaris-arkitektur, tilvirket på 14-nanometers FinFET-teknologi.

Her er beviset på at entusiastkortene basert på «Vega»-arkitekturen ikke kommer i år.
AMD

Mens kortet i våre tester viste at det nesten kunne konkurrere med forrige generasjons toppkort i ytelse, ga AMDs siste fremstøt null og niks verdi for de av oss som gjerne skulle sett at Nvidia fikk mer konkurranse i dagens entusiastmarked, hvor de er helt suverene, men dyre.

AMD holder fast på planene om å lansere sine entusiastkort i 2017, til tross for rykter om at lanseringen skulle fremskyndes.
AMD

Tidligere i sommer verserte rykter om at kraftigere kort skulle dukke opp nå i høst, men dessverre ser det ut til at AMD-fans må smøre seg med et solid lag tålmodighet likevel.

Ifølge informasjon gitt til AMDs investorer nå i august kan vi nemlig lese at deres kommende Vega-arkitektur ikke vil bli tilgjengelig før første halvdel av 2017. Dermed holder AMD fast på lanseringsplanen fra i våres, før Nvidia slapp sitt revolusjonerende Pascal-baserte GTX 1080.

Vega-arkitekturen er, til forskjell fra Polaris, myntet mot entusiastmarkedet og ikke på mellomklassen. Det er ventet av de Vega-baserte grafikkortene får navn som bygger videre oppover i RX 400-serien, men også at de fortsetter fjorårets Fury-serie. Vega-arkitekturen skal jo erstatte nettopp de Fiji-baserte grafikkbrikkene i dagens Fury-serie.

Dette blir bedre med «Vega»

De ulike minnebrikkene tar opp vidt forskjellig plass på et kretskort. Her visualisert av produsenten, SK Hynix.
SK Hynix

Vega får den nye HBM2-minneteknologien hvor begrensningen på 4 GB minne endelig er borte. De Vega-baserte grafikkortene ventes å få 8 GB HBM2-minne. HBM2 skal ifølge produsenten SK Hynix være inntil dobbelt så raskt og by på inntil dobbelt så høy båndbredde som første generasjon HBM.

Fra før av har HBM-minne en klar fordel over det konkurrerende GDDR5-minnet ved at det tar opp langt mindre plass på kretskortet og krever langt mindre strøm. HBM2 vil ifølge produsenten trekke 8 prosent mindre energi enn HBM, som igjen krever hele 48 prosent mindre energi enn GDDR5.

Vi skulle vel alle gjerne sett at AMD leverte sine entusiastbrikker tidligere, men om vi skal tro AMDs presentasjoner har den som venter i alle fall mye godt å se frem mot. I 2018 kommer nemlig Vegas arvtaker, Navi, som skal få det AMD kaller nestegenerasjons minneteknologi og bedre skalering. Hva selskapet legger i sistnevnte vites ikke, ei heller hva selskapet sikter til når det gjelder den nevnte minneteknologien. Som vi kunne lese forrige uke ryktes nemlig ikke HBM3-minnet å komme på markedet før tidligst i 2019.

Så spørs det da, om ikke Nvidia har fått på plass sin GTX 1080 Ti innen AMD har hele sitt eliteserielag ute på matta.

Dette er teknologiene din fremtidige pc vil få:
Raskere, smartere og mindre strømkrevende er stikkordene »

annonse