ArtikkelGrafikkort-testbenken 2016

Med denne riggen skal vi teste nye grafikkort

Testbenken vår er oppgradert til 2016-nivå og spillene er byttet ut, alle som en.

Introduksjon »

Ahh…det går mot sommer. Folk flest gleder seg til (mer) sol, fellesferie og lange avslappende dager.

Vi i Tek.nos indre bunkers Teks testlabb derimot ser frem til det som garantert vil skje i juli og august på tross av avisenes alltid forlokkende gule forsider: nemlig at finværet regner bort. På den måten kan vi nyte fridagene foran PC-en med god samvittighet.

Denne sommeren møter vi dessuten med et vanvittig glis om munnen ettersom det allerede er varslet at flere nye grafikkort vil nå butikkhyllene i samme periode som feriepengene kommer. Disse vil vel knapt rekke innom kontoen til mang en grafikkortfrelst, dog, for det Nvidia akkurat har avduket levner ingen tvil om at vi kan se frem til et skikkelig ytelseshopp med de første grafikkortene i deres GTX 1000-serie.

Som om ikke fristelsene dermed stod i kø allerede, hører vi også det viskes og tiskes om at erkerivalen deres, AMD, også har noe stort å vise innen kort tid.

For å være klare til aksjon når de nye kraftkarene fra GeForce 1000- og Radeon 400-serien ramler inn på testlabben har vi oppgradert testriggen vår og ettertestet en rekke grafikkort med helt nye rutiner. (Vi kommer med en egen sak om resultatene fra de nye målingene før helgen). Dette er en prosess som har tatt lang tid, og det er med en viss stolthet – og et gram lettelse – vi endelig kan presentere for dere både vår nye testbenk, samt de splitter nye testrutinene våre. Forrige gang vi satte en ny testbenk inn i tjeneste var som enkelte av dere kanskje husker høsten 2014, så tiden er absolutt moden for en utskifting.

Gammel og utslitt

Trekløveret: Testbenken anno 2013, med 2014-utgaven ved sin side. Under ser dere 2015-testbenken vi akkurat har tatt ut av tjeneste.

Vår gamle testbenk var et råskinn. Men, den siste tiden oppførte den seg langt fra smertefritt. Først måtte vi sykemelde (og senere skrinlegge) ytelsestestene i «Batman: Arkham Origins» grunnet helt spinnville svingninger i resultatene, og siden i høst har den gamle sliteren til stadig presentert oss for både blåskjermer og upresise effektmålinger.

Vi mistenker at den ganske harde overklokkingen av prosessoren, sammen med mange lange dager og flere hundre (kanskje tusen) skifter av grafikkort til slutt utmattet den en gang så mektige krigeren.

Nå nyter den en rolig veterantilværelse med god utsikt ned til vår nye testbenk, som for øvrig er snekret sammen med litt andre grunnprinsipper enn den forrige.

Ny rekrutt melder seg

Vår nye 2016-testbenk i all sin prakt!

Denne gang har vi ikke basert testbenken vår på en E-plattform, men valgt maskinvare som langt flere kan identifisere seg med. Vi har heller ikke gjort de helt store spikene med selve testoppsettet.

Riggen vår er for eksempel ikke overklokket, noe vi håper vil føre til bedre stabilitet og mer nøyaktige målinger for energiforbruk.

Om vi er bekymret for at prosessoren vil bli en flaskehals for de kraftige grafikkortene som kommer, er et berettiget spørsmål å ha.

Risikoen for dette er alltid til stede i enkelte spill og med enkelte grafikkort, men med komponentene vi har valgt tror vi det skal komme tydelig frem av testene våre hvilket grafikkort som yter bedre enn det andre uansett.

Og, vi vil selvsagt fortsatt kjøre noen tester med overklokking av selve grafikkortene der vi føler at dette passer seg. Vi har blant annet hørt at Nvidias GTX 1080 skal klokke som en liten Rudolf på julaften.