På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
TestNvidias SLI-broer
Dette er SLI-broene du bør velge til din skjermoppløsning
Våre målinger viser at gratis-broen slettes ikke bør undervurderes.
Vi har lenge ønsket å teste hvordan Nvidias kraftkar, GTX 1080, oppfører seg når det får selskap av en tvilling. Det har vi også akkurat gjort, men som et plaster på såret for at det har tatt tid, og selvsagt fordi vi selv syntes tanken var spennende, har vi utvidet den vanlige SLI-testen vår med et ekstra element.
Her setter vi derfor tre ulike typer SLI-broer på prøve for å se om vi kan finne noen signifikant ytelsesforskjell mellom dem.
Les vår test av GTX 1080 SLI her:
Gir inntil 75 prosent høyere ytelse for 15 prosent merkostnad per FPS »
Det finnes nemlig ikke lenger bare én type SLI-bro for deg som skal koble sammen to eller flere kort til et SLI-oppsett.
Ved introduksjonen av GTX 10-serien lanserte Nvidia en flunkende ny «SLI HB»-bro som kom i tillegg til den originale, bøybare, SLI-broen vi kjenner så godt allerede. I tillegg hadde mange tredjepartsprodusenter laget sin egen SLI-bro, i denne testen kalt SLI LED-bro, som ifølge dem selv skulle gi hakket bedre resultater enn den fleksible originalen.
– Gir deg maksimalt utbytte
Nvidia mener den nye SLI HB-broen er nødvendig for å få maks utbytte fra de kraftigste kortene deres, være seg GTX 1070, GTX 1080 eller Titan X (Pascal).
Dette kommer til uttrykk både på deres egne produktsider, men ikke minst også om du forsøker å holde et par GTX 1080 koblet sammen ved hjelp av den originale SLI-broen, som vist på bildet til høyre.
Ifølge Nvidia skal faktisk den originale, fleksible, SLI-broen slutte å fungere optimalt når skjermoppløsningen din overstiger 1440p med 60Hz. Tilsvarende anbefaler de også å oppgradere fra en SLI LED-bro om skjermen din støtter høyere enn 4K-oppløsning, hvor SLI HB-broen altså virkelig skal kommer inn i bildet.
SLI-broens oppgaver
Som eksisterende SLI-broer er det SLI HB-broens oppgave å sørge for at de to grafikkortene i maskinen din kan kommunisere med hverandre for blant annet å avtale hvilket av dem som lager det neste bildet og når det skal sendes til skjermen for å unngå at det kommer ut av synk. Broen styrer også arbeidsfordelingen mellom kortene, slik at ikke et kort simpelthen surfer på det andres harde arbeid. Med SLI HB-broen dobles den dedikerte teoretiske båndbredden de to kortene kan bruke til å kommunisere med hverandre uten å spise av kapasiteten til PCIe-bussen, til 1 Gb/s. Signalene som overføres er også skjermet, noe som ikke er tilfelle for den originale SLI-broen. Om dette har en effekt i dagens spill, på dagens mest benyttede oppløsninger, finner vi straks ut av.
Fire SLI-oppsett testes
Nå går følgende ulike SLI-broer i felten for å se hva som egentlig ligger i Nvidias påstander:
- Standard SLI-bro – Gratis med støttede hovedkort eller 75 kroner kjøpt løst
- SLI LED-bro – Omtrent 300 kroner
- SLI HB-bro – Omtrent 350 kroner
I tillegg til nevnte broer vil vi også teste effekten av to standard SLI-broer sammen for å se om disse klarer å dra nytte av hverandre.
Saken fortsetter under grafene.
Konklusjon
HB-broen har, etter vår oppfatning, bevist sin funksjon når oppløsningen heises over 1440p eller ved spilling over flere høyoppløste skjermer, som Nvidia selv hevdet. Enn så lenge vil imidlertid de fleste av oss, som sitter på 1440p-skjermer eller lavere, være tjent med å spare de 350 kronene den nye SLI HB-broen koster og heller investere i en ekstra standard SLI-bro til 75 kroner.
Takk til Digital Impuls Oslo for lån av en SLI HB-bro.
Kun for entusiaster:
Ikke alle Nvidia-kort støtter SLI lenger »