Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidias SLI-broer

Dette er SLI-broene du bør velge til din skjermoppløsning

Våre målinger viser at gratis-broen slettes ikke bør undervurderes.

Vi har lenge ønsket å teste hvordan Nvidias kraftkar, GTX 1080, oppfører seg når det får selskap av en tvilling. Det har vi også akkurat gjort, men som et plaster på såret for at det har tatt tid, og selvsagt fordi vi selv syntes tanken var spennende, har vi utvidet den vanlige SLI-testen vår med et ekstra element.

Her setter vi derfor tre ulike typer SLI-broer på prøve for å se om vi kan finne noen signifikant ytelsesforskjell mellom dem.

Les vår test av GTX 1080 SLI her:
Gir inntil 75 prosent høyere ytelse for 15 prosent merkostnad per FPS »

Det finnes nemlig ikke lenger bare én type SLI-bro for deg som skal koble sammen to eller flere kort til et SLI-oppsett.

Ved introduksjonen av GTX 10-serien lanserte Nvidia en flunkende ny «SLI HB»-bro som kom i tillegg til den originale, bøybare, SLI-broen vi kjenner så godt allerede. I tillegg hadde mange tredjepartsprodusenter laget sin egen SLI-bro, i denne testen kalt SLI LED-bro, som ifølge dem selv skulle gi hakket bedre resultater enn den fleksible originalen.

– Gir deg maksimalt utbytte

Vi fikk denne advarselen (i midten av bildet) da vi brukte en standard SLI-bro for å koble sammen våre to GTX 1080.

Nvidia mener den nye SLI HB-broen er nødvendig for å få maks utbytte fra de kraftigste kortene deres, være seg GTX 1070, GTX 1080 eller Titan X (Pascal).

Dette kommer til uttrykk både på deres egne produktsider, men ikke minst også om du forsøker å holde et par GTX 1080 koblet sammen ved hjelp av den originale SLI-broen, som vist på bildet til høyre.

Ifølge Nvidia skal faktisk den originale, fleksible, SLI-broen slutte å fungere optimalt når skjermoppløsningen din overstiger 1440p med 60Hz. Tilsvarende anbefaler de også å oppgradere fra en SLI LED-bro om skjermen din støtter høyere enn 4K-oppløsning, hvor SLI HB-broen altså virkelig skal kommer inn i bildet.

SLI-broens oppgaver

Du må velge én, eller maks to, SLI-broer for ditt SLI-oppsett. .

Som eksisterende SLI-broer er det SLI HB-broens oppgave å sørge for at de to grafikkortene i maskinen din kan kommunisere med hverandre for blant annet å avtale hvilket av dem som lager det neste bildet og når det skal sendes til skjermen for å unngå at det kommer ut av synk. Broen styrer også arbeidsfordelingen mellom kortene, slik at ikke et kort simpelthen surfer på det andres harde arbeid. Med SLI HB-broen dobles den dedikerte teoretiske båndbredden de to kortene kan bruke til å kommunisere med hverandre uten å spise av kapasiteten til PCIe-bussen, til 1 Gb/s. Signalene som overføres er også skjermet, noe som ikke er tilfelle for den originale SLI-broen. Om dette har en effekt i dagens spill, på dagens mest benyttede oppløsninger, finner vi straks ut av.

Fire SLI-oppsett testes

Nå går følgende ulike SLI-broer i felten for å se hva som egentlig ligger i Nvidias påstander:

  • Standard SLI-bro – Gratis med støttede hovedkort eller 75 kroner kjøpt løst
  • SLI LED-bro – Omtrent 300 kroner
  • SLI HB-bro – Omtrent 350 kroner

I tillegg til nevnte broer vil vi også teste effekten av to standard SLI-broer sammen for å se om disse klarer å dra nytte av hverandre.

Våre SLI-oppsett: Standard SLI-bro, Standard SLI-bro x2, SLI LED-bro og SLI HB-bro.

Saken fortsetter under grafene.

SLI HB-broen gir bedre resultater ved oppløsninger høyere enn 1440p. For Full HD og 1440p-oppløsning er det doble standardbroer som er det smarteste og billigste valget. En LED-SLI-bro (i midten) kan også fungere ved 1440p-oppløsning samt som et kompromiss mellom kostnad og ytelse ved 4K-oppløsning – men bare om du allerede eier den.

Konklusjon

HB-broen har, etter vår oppfatning, bevist sin funksjon når oppløsningen heises over 1440p eller ved spilling over flere høyoppløste skjermer, som Nvidia selv hevdet. Enn så lenge vil imidlertid de fleste av oss, som sitter på 1440p-skjermer eller lavere, være tjent med å spare de 350 kronene den nye SLI HB-broen koster og heller investere i en ekstra standard SLI-bro til 75 kroner.

Takk til Digital Impuls Oslo for lån av en SLI HB-bro.

Kun for entusiaster:
Ikke alle Nvidia-kort støtter SLI lenger »

Les også
GTX 1080 Ti SLI: To av verdens raskeste grafikkort er vanvittig
Les også
Zotac GTX 1070 «AMP! Extreme»: – Å kjære, for et massivt kort
Les også
GTX 1070 SLI: Tar deg fra et godt 1440p- til et suverent 4K-oppsett
Les også
Nvidia GTX 1080 Ti «Founders Edition»: Møt mektige GTX 1080 Ti
Les også
– GTX 1080 Ti er 35 prosent raskere enn GTX 1080
Les også
Nå kommer GTX 1080 Ti
Les også
Ytelsestest: Nvidia Titan X Pascal: Så kraftig er verdens raskeste grafikkort
Les også
Dette er grafikkortene vi anbefaler for din lommebok
Les også
MSI GTX 1080 «Gaming X» møter Nvidia GTX 1080 Founders Edition: MSI GTX 1080 «Gaming X»
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
annonse