Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGTX 1070 SLI

Tar deg fra et godt 1440p- til et suverent 4K-oppsett

Et ekstra GTX 1070 gir over 80 prosent høyere ytelse i 4K-oppløsning.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

GTX 1070 er i dag et av de aller mest populære og ikke minst attraktive grafikkortene på markedet takket være dets evne til å levere solid ytelse i 1440p-oppløsning – og til og med la deg gi 4K-spilling et forsøk – uten å tømme bankkontoen helt.

Mens dets krefter fint står seg alene, midt mellom mellomklassekortet GTX 1060 og det som lenge var Nvidias sterkeste kort, GTX 1080, er dette entusiastkortet også samme selskaps rimeligste SLI-kompatible Pascal-baserte grafikkort.

Ved lansering kostet det rimeligste GTX 1070-kortet minst 4500 kroner. I dag, omtrent 9 måneder senere kan du ifølge vår kommersielle partner Prisguide.no velge og vrake blant flere gode tredjepartsmodeller fra 4000 kroner og oppover.

Gå til ytelsestest »

Prisutviklingen vil nok fremover gjøre sitt til at flere som har kost seg med et GTX 1070 siden sommeren snart vil vurdere om tiden er moden for å pare det opp med et til for ekstra kraft og enda jevnere bildeflyt.

Vi har allerede vist at to GTX 1080 i SLI sammen gjør en solid jobb, der de leverer en god slump høyere ytelse uten nevneverdige problemer. I dag skal våre to GTX 1070-testkaniner fra henholdsvis Nvidia og Zotac (AMP! Extreme), demonstrere for oss hvor lander ligger når også «lillebror» settes i tospann.

Vi kommer straks tilbake med en egen test av Zotacs AMP! Extreme, et massivt GTX 1070 som ifølge produsenten skal ha det «lille ekstra» mange entusiaster vet å sette pris på.

Hvem er egentlig GTX 1070 i SLI for, og lønner det seg å kjøpe to GTX 1070 fremfor Nvidias nylanserte kraftpakke GTX 1080 Ti til omtrent samme pris?

Dette gir de detaljerte målingene våre svaret på over de neste tre sidene, men du kan allerede nedenfor se vår sammenfattede graf som forteller deg hvor mye verdi for pengene SLI-oppsettet gir deg, samt lese vår oppsummering.

Er det verdt å kjøpe en SLI HB-bro?Se SLI HB-broen måle krefter med den tradisjonelle SLI-broen her »

Vi testet GTX 1070 FE fra Nvidia sammen med GTX 1070 AMP! Extreme fra Zotac. Egen test av sistnevnte kort kommer.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppsummering

GTX 1070 i SLI er et godt valg for deg som allerede har et GTX 1070-kort stående i maskinen, og som vil ha GTX 1080 TI-ytelse «til halv pris».
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Til tross for at to GTX 1070 i SLI leverer noe høyere ytelse sammen enn hva GTX 1080 Ti, verdens kraftigste grafikkort, leverer alene, er det ikke slik at vi uten forbehold anbefaler et slikt SLI-oppsett.

  • For det første er to GTX 1070 omtrent 600 kroner dyrere enn et GTX 1080 Ti.
  • For det andre trekker et SLI-oppsett mer energi og fører både med seg høyere temperaturer og mer støy.
  • Deretter må en ta i betraktning at ikke alle spill støtter SLI, slik som tilfeldigvis var tilfelle i våre fem testspill. VR-applikasjoner støtter blant annet ikke SLI-teknologi.

Om du allerede er så heldig at det står et GTX 1070 i maskinen din og du nå er på jakt etter en fornuftig måte å øke bildeflyten uten å tømme banken, da er imidlertid et 1070 SLI-oppsett et smart valg.

Et GTX 1070 alene kan i dag brukes til å spille med svært høy FPS i Full-HD-oppløsning, høy FPS i 1440p eller akseptabel FPS på moderate innstillinger i 4K. Med to GTX 1070 i SLI endrer dette seg drastisk, da kreftene til disse sammen gjør om maskinen din til et aldri så lite 4K-beist. Med vårt SLI-oppsett noterte vi oss en gjennomsnittlig bildeflyt på 75 FPS i 4K-oppløsning, et resultat som ligger hele 82,5 prosent høyere enn vårt GTX 1070 Founders Edition leverer alene. For 1440p er skaleringen noe svakere, men så er det heller ikke like kritisk med flere FPS i denne oppløsningen.

Du må som nevnt tåle noe høyere temperaturer, litt mer støy og ha noen ekstra watt til overs, men som vi ser av «Kroner per FPS»-grafen vår ovenfor leverer 1070 SLI nesten like mye ytelse per krone som GTX 1080 Ti.

Da er GTX 1070 SLI en såkalt «no brainer» for deg som allerede ruger på et slikt kort og nå snuser på 4K-spilling.

Se vår oppdaterte anbefaling av grafikkort:
Vi har anbefalinger i alle prisklasser »

3DMark »

Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark.

Målingene her viser hvor godt de to GTX 1070-kortene skalerer med Nvidias SLI-løsning – i alle fall i teorien. Hvor godt de yter sammen i virkelige spillscenarier får vi først svar på over på neste side.

3DMarks nyeste Time Spy-måling viser 66,5 prosent høyere ytelse når to GTX 1070 arbeider sammen, versus når et jobber alene. Om vi kikker på GTX 1080 Ti, verdens kraftigste grafikkort – som koster litt mindre enn to GTX 1070 til sammen – viser vårt SLI-oppsett seg som et solid valg med hele 12,6 prosent høyere ytelse for 8 prosent høyere pris.

Nå er selvsagt ikke ytelse alt. Om du vil se hva som skjer med GTX 1070s solide effektivitet, kjøleegenskaper og støynivå kan du ta turen til den seksjonen av testen vår her.

Her skulle vi egentlig hatt vår VR-graf. Ettersom virtuell virkelighet foreløpig ikke støtter SLI-oppsett – eller CFX-oppsett for den del – kaster du imidlertid penger ut vinduet om du kjøper et ekstra grafikkort med tanke på bedre bildeflyt med din Oculus- eller Vive-brille. Enn så lenge vil derfor et GTX 1080 eller GTX 1080 Ti være å foretrekke over to GTX 1070 i SLI for VR-spill.

Spillytelse »

Når vi nå er over på målingene av ytelse i faktiske spill ser vi at skaleringen fortsatt holder seg godt. Fra 66,5 prosent i vår syntetiske test, måler vi i 1440p-oppløsning 66,9 prosent skalering med to GTX 1070 over ett alene. Mens en utnyttelse på omtrent 65 prosent er godkjent, er det i 4K-oppløsning våre GTX 1070 virkelig imponerer når de står sammen. Her meldes det i snitt nemlig om hele 82,5 prosent høyere ytelse!

Det gjør sitt til at et GTX 1070 SLI-oppsett blir svært interessant for 4K-spilleren. Der gjennomsnittlig bildeflyt med et enkelt 1070 ligger på 41 FPS i 4K, vokser dette tallet seg langt forbi den magiske 60-FPS-grensen – faktisk til hele 74,8 FPS – når to kort går sammen om oppgavene.

Om vi skal sammenligne med det totalt sett noe rimeligere GTX 1080 Ti-kortet til Nvidia, ser vi at et par GTX 1070 i SLI akkurat har nok kraftoverskudd til å danke det ut både i 1440p- og 4K-oppløsning.

Av grafen rett nedenfor blir det også klart at to GTX 1070 er for deg med en rask 1440p-monitor eller en høyoppløst 4K 60Hz-monitor.

Strømbruk, temperatur og støy »

Det er ikke bare ytelsen som endres når to GTX 1070 går sammen. Også endringen i egenskaper som temperatur, støy og energibruk må tas med i ligningen når et SLI-oppsett skal vurderes.

Det første vi måler er økt temperatur under spilling, fra omtrent 76 celsius når kortet står alene, til 82 celsius i tospann. Økningen er relativt beskjeden, men tatt i betraktning at vi testet på en åpen benk vil økningen kunne bli større for deg med et kabinett.

Du kan imidlertid også oppleve bedre temperaturer om kjøleløsningen din er satt skikkelig opp. Sørg for god ventilasjon mellom kortene, for eksempel ved hjelp av en frontmontert vifte, for å redusere den temperaturmessige belastningen et SLI-oppsett fører med seg.

Vi tester med et Founder Edition, som sender den varme luften ut i bakkant, og et tredjepartskort med vifter som sprer den varme luften jevnt ut til alle kanter. I et SLI-oppsett ville vi nok på generell basis anbefale et kort som Founders Edition, altså med en radialkjøler, fremfor et kort med en kjøler som sprer varmen til alle kanter som Zotacs AMP! Extreme med flere.

Merk av vi har oppgitt den høyeste temperaturen registrert for den varmeste GPU-en. Legg også merke til at to GTX 1070 i SLI gir oss lavere temperaturer enn et enkelt GTX 1080 Ti FE.

Med høyere temperaturer kommer også mer støy. Men, takket være et imponerende stillegående kort fra Zotac, som også var plassert lengst fremme mot støymåleren i vår test, gjør ikke vårt GTX 1070 SLI-oppsett det så verst her. Vi mistenker at Zotac-kortet tok av for noe av støyen fra Nvidias Founders Edition, hvor viften, for å si det slik, var godt i gang. Det er grunn til å tro at to Nvidia GTX 1070 FE-kort, eller kort med radialvifte, vil støye betydelig mer enn vårt «hybrid»-oppsett viser.

Om vi kombinerer dataene fra temperaturgrafen over, med støygrafen under, kan det synes som om du må velge mellom noe høyere temperaturer (to kort med radialvifter, som Founders Edition) eller lavere støynivå i form av to kort med åpen kjøleløsning som Zotacs AMP! Extreme.

Selvsagt vil systemet ditt trekke mer energi når du legger til et ekstra GTX 1070. Nå er testens AMP! Extreme utstyrt med hele 2x8-pinners PCIe-strømkontakter og i stand til å trekke mer strøm enn Nvidias Founders Edition, men kortet opererer under SLI-testingen på FE-frekvensene og tilfører ifølge våre målinger testsystemet vårt så lite som 110 watt ekstra trekk. Det er godkjent.

Dette skal nevnes at vi opererer med maksimumsverdier, og ifølge vår wattmåler ligger kortene normalt langt under «peak»-nivåene som representeres i grafen med omtrent 300 til 330 watt.

De to GTX 1070-kortene kan dermed fint drives av en 550-watt strømforsyning.

Med et maksimumtrekk på kun 20 watt mer enn GTX 1080 Ti synes vi Nvidias SLI-system virker å skalere godt med tanke på energieffektivitet.

Testoppsett »

Testoppsett

Vår nye 2016-testbenk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 16 GB @ 2400 MHz
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens GTX 1070-kort er testet med GeForce Driver 378.92.

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med Futurmarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.

Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12).

Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. For budsjettkort utelater vi sistnevnte oppløsning av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.

Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av MSI AfterBurner eller tilsvarende programvare.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

annonse