Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestYtelsestest: Nvidia Titan X Pascal

Så kraftig er verdens raskeste grafikkort

Nvidia Titan X gruser GTX 1080, men koster mer enn det dobbelte.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I august lanserte Nvidia sitt aller kvasseste grafikkort så langt i selskapets historie, bare kalt «Nvidia Titan X». Nvidia har allerede et par eldre kort på markedet med nøyaktig samme navn – bare basert på eldre arkitekturer. Derfor vil vi gi den nye versjonen benevnelsen «Pascal», ettersom det nyeste kortet er basert på nettopp Pascal-arkitekturen.

Titan X Pascal ble til som en følge av et veddemål mellom en av Nvidias ledende maskinvareingeniører og toppsjefen selv, Jen-Hsun Huang. Maskinvareingeniøren mente han kunne tyne mer enn 10 teraflops ytelse ut av én enkelt grafikkbrikke, noe toppsjefen ikke skal ha sett på som helt realistisk på tidspunktet. Lang historie kort, med en ytelse på mer enn 11 teraflops er nå toppsjefen én lei dollar fattigere.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vel, det er i alle fall den offisielle historien om Titan X' fødsel slik Nvidias PR-apparat serverer den, og selv om den kanskje ikke er helt sann er den såpass artig at vi velger å dele den som en liten «førjulsrøverhistorie».

Uansett skapelsesprosess er dette kraftverket av et grafikkort rettet mot de aller mest kresne brukerne, noe også prislappen på omtrent 13 000 kroner understreker.

Det er tydelig at Nvidia ikke forventer å selge mange eksemplarer av sitt kraftigste grafikkort, som selskapet uansett ikke har laget av ren nødvendighet, men for å demonstrere at de kan.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Får demonstrere kreftene

I denne rene ytelsestesten skal vi ikke gjøre noen vanlig vurdering av kortet, med karakter og lignende, men først og fremst vise frem nøyaktig hvor mye raskere Titan X Pascal er enn GTX 1080.

Dette skyldes både at Titan X Pascal er et kort som ligger på sidelinjen av GTX 10-serien, har svært begrenset tilgjengelighet i Norge, og det faktum at vi ikke mottok noe testeksemplar da kortet var «ferskt» i sommer.

I stedet for å bare smyge det inn i testresultatene våre dedikerer vi likevel en liten sak til kortet da muligheten bød seg etter at vi fikk låne det for en runde på grafikkorttestbenken vår av gutta hos Digital Impuls like nede i gata.

Før vi skrider over til ytelsesmålingene våre tar vi en rask titt på spesifikasjonene til Titan X Pascal og de nærmeste konkurrentene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Som vi ser av spesifikasjonslisten ovenfor har Nvidia «gone big» med sin Titan X Pascal. Grafikk-kjernen, en GP102-400, er med sine 471 mm2 den største brikken Nvidia har produsert for Pascal-generasjonen. Den er 48,5 prosent større enn GP104-200-brikken i GTX 1080 – som er det nest kraftigste grafikkortet på markedet – og har som en følge fått plass til hele 66 prosent flere transistorer.

Selskapet har likevel ikke sett behovet for å ta steget helt opp til de massive Maxwell-baserte GM200-400- og GM200-310-brikkene i henholdsvis Titan X Maxwell og GTX 980 Ti for å matche ytelsen deres. Mens Titan X Maxwell og GTX 980 Ti begge holder på 8 milliarder transistorer klarer nemlig den Pascal-baserte Titan X med 21 prosent mindre areal til disposisjon å pakke med seg hele 50 prosent flere transistorer.

Dette skyldes i hovedsak store fremskritt i krympeprosessen, og som kjent produseres Pascal-brikker med 16/14-nanometers FinFET-prosess der de eldre Maxwell-baserte brikkene produseres på 28-nanometer.

Høyere klokkefrekvens

I tillegg til at antall transistorer har økt som en følge av forbedret produksjonsprosess, med krympingen som det mest sentrale, tillater samme fremskritt Nvidia å klokke grafikkjernene i Pascal-generasjonen langt høyere enn Maxwell-generasjonen uten av de blir for varme.

Effektivitet går altså opp og varmeutvikling ned. Slik kan både langt høyere kjernefrekvens og minnefrekvens ta sin del av æren for Titan X Pascals utklassing, som vi skal se i grafene nedenfor. Som ikke det var nok har Nvidia dessuten vært riktig så spandable med antall streamprosessorer og teksturenheter.

Titan X Pascal har 27 prosent flere streamprosessorer og teksturenheter enn GTX 980 Ti. 40 prosent flere streamprosessorer og teksturenheter enn GTX 1080, samt 17 prosent flere streamprosessorer og teksturenheter enn Titan X Maxwell.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Verdi for pengene

Én ting er spesifikasjoner og kraft, som er svært viktig. Vi skal likevel se at Titan X Pascal ikke kommer i nærheten av å true verdens nest kraftigste grafikkort, GTX 1080, på ytelse per krone.

Dette er ikke særlig overraskende. Det koster å være kar, det har det alltid gjort og det vil det alltid gjøre. Likefullt smerter det litt å se at du ved 4K-oppløsning, som vel er oppløsningen dette kortet er myntet på, betaler hele 54 prosent mer per FPS enn med et GTX 1080.

Som vi ser av våre sammenfattede ytelsesgrafer nedenfor presterer Titan X Pascal svært godt i 4K-oppløsning. Her leverer det, på gjennomgående svært høye grafikkinnstillinger, vel over 60 FPS. Det er kortet alene om å gjøre. Likevel spørs det om ikke mange av oss heller vi gå for løsningen med å justere ned grafikkdetaljene et lite hakk fremfor å betale 54 prosent mer for de ekstra 32 prosentene ytelse ved 4K-oppløsning.

Husk også å rulle deg helt ned til bunnen av saken. Der finner du nemlig ut hvor varmt, effektivt og støyende Titan X Pascal er.

Det var dett. Nok mas fra oss, så kos deg med grafene under. Bare ha i mente at GTX 1080 Ti, som ryktes å lanseres tidlig neste år, vil legge seg midt mellom GTX 1080 og Titan X i ytelse – men nærmere GTX 1080 i pris enn Titan X. Det kan derfor være svært lurt å vente til over nyttår før du haler 13 tusenlapper ut av lommeboka for å kunne spille i 60 FPS i 4K-oppløsning.

Eksterne egenskaper

Lyst på noe litt rimeligere, men fortsatt veldig kraftig?
Sjekk vår Topp 10-liste med de beste grafikkortene akkurat nå »

annonse