Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samletest3x GTX 1080 Ti på testbenken

Bare 300 kroner ekstra tar GTX 1080 Ti den ekstra mila 

Kraftigere ytelse, bedre kjøling og lavere støynivå er bare noe av det vi får smake på i dagens test.

Introduksjon og oppsummering »

Det ble rimelig god stemning på testlabben da Nvidia for en måneds tid siden lanserte sitt GTX 1080 Ti FE, et skikkelig monsterkort som vi målte til hele 35 prosent høyere ytelse enn GTX 1080.

Vi belønnet Nvidias nye ytelseskonge med den solide karakteren 9,5 av 10, noe som bare er seg hør og bør når alt vi fant å plukke på var temperatur og støynivået etter overklokking.

Hopp til ytelsestest »

Temperatur og støynivå er imidlertid ikke til å kimse av, og nettopp derfor så vi frem til Nvidias referansedesign skulle få selskap av tredjepartsmodeller med mer forseggjort kjøling.

Når vi nå nærmer oss midten av april er det også det vi har fått. På testbenken står i dag tre struttende kandidater fra Asus, Inno3D og MSI klare til dyst.

Deres Strix OC, iChill X3 Ultra og Gaming X skal alle få sjansen til å etter tur bevise sin overlegenhet over Founders Edition. Vi forventer selvsagt hakket høyere ytelse, men viktigst av alt blir nevnte kjøleløsninger ettersom dette var vårt eneste virkelige ankepunkt for Founders Edition.

Les om nyhetene og GP102-brikken, som er hovedingrediensen i GTX 1080 Ti, i vår test av Founders Edition »

Like under tar vi med oss et sammendrag av ytelsen til våre tre ekstra forseggjorte GTX 1080 Ti-kort og sammenligner denne med Founders Edition. Du finner imidlertid en langt mer omfattende gjennomgang, sammen med en kjekk «Kroner per FPS»-graf på de kommende sidene. Først ser vi på syntetisk ytelse, og deretter på ytelsen i våre fem testspill. Få ikke minst med deg målingene som viser hvor mye støy og varme de ulike kortene leverer.

Bedre ytelse

Byr egentlig våre tredjeparts GTX 1080 Ti-kort på bedre ytelse enn Founders Edition? Det korte svaret er «Ja». Ved 1440p-oppløsning beveger vi oss fra 105 FPS i snitt med FE til mellom 110- og 112 FPS hos tredjepartskortene. Dette er en økning på mellom 5 og 6,7 prosent.

Som vi så i den syntetiske 3DMark-målingen på forrige side er imidlertid forskjellene mellom dagens tre tredjepartskort i seg selv ikke særlig stor. I snitt snakker vi om et par FPS ved 1440p-oppløsning.

Ved overklokking ser vi også det samme som i vår syntetiske måling, nemlig at ytelsen mellom Founders Edition og det kraftigste tredjepartskortet skrumper inn med omtrent 50 prosent. Fra et overklokket FE til Inno3D iChill X3 Ultra (også med overklokking) skiller eksempelvis kun 2,7 prosent.

Se flere ytelsesdetaljer på side tre »

Fra venstre finner vi Asus Strix OC, Inno3D iChill X3 Ultra og MSI Gaming X.

Oppsummering og konklusjon

Samtlige tre kort byr på massive kjølere, og med unntak av iChill X3 Ultra kreves to åttepinners PCIe-strømkontakter.

GTX 1080 Ti FE utmerket seg i vår test som det soleklare valget over GTX 1080 FE for deg med en rask 1440p-skjerm eller en 60Hz 4K-skjerm. Ut av boksen leverte det henholdsvis 105- og 70 FPS i disse oppløsningene.

Dagens tredjepartsmodeller lever enda noen knepp høyere ytelse enn FE, med henholdsvis 110- og 75 FPS – en økning på mellom 5 og 7 prosent.

Det tilsvarer ytelsen til et overklokket (og altså svært varmt og støyende) GTX 1080 Ti FE. Når vi skrur opp frekvensene også for våre tredjepartskort ser vi at ytelsesforskjellen opp fra Founders Edition blir mye mindre med eksempelvis bare 2,7 prosent opp til testens kraftigste kort som er Inno3D iChill X3 Ultra.

Det er ikke særlig overraskende ettersom kortene alle som en er basert på den samme GP104-brikken. Der tredjepartskortene imidlertid skiller seg vesentlig fra Founders Edition er når vi kommer til kjøleegenskapene.

Til tross for høyere ytelse leverer nemlig både Strix OC fra Asus, iChill X3 Ultra fra Inno3D og Gaming X fra MSI mye penere temperaturer og et langt lavere støynivå enn Nvidias Founders Edition.

De peneste temperaturene og det laveste støynivået er det Strix OC og Gaming X som leverer, men også iChill X3 Ultra leverer innafor på disse områdene. Særlig når en tar med i ligningen at dette er testens aller kraftigste kort både ut av esken og ved overklokking.

Med overbevisende og relativt like resultater fra våre tre tredjepartskort er det utfordrende å kåre en vinner. Heldigvis får vi hjelp av en annen faktor til å trekke frem det aller smarteste kjøpet, nemlig den ikke akkurat uvesentlige prisen.

Alle tredjepartskortene i testen vår er dyrere enn Nvidias Founders Edition til 7400 kroner. Men, der vi er vant med å måtte plusse på oppimot en tusenlapp for å få en tredjepartsmodell med god kjøling og lavere temperaturer overrasker testens ytelseskonge, iChill X3 Ultra, med sin svært pene prislapp. Bare 300 kroner mer skal Inno3D ha for å levere deg sin modell med høyere ytelse, lavere temperaturer og bedre kjøling enn Nvidias referansedesign.

Konkurrentene MSI og Asus skal på sin side ha henholdsvis 1100- og 1450 kroner mer enn Founders Edition for å levere deg sitt Gaming X eller Strix OC. Dette er begge kandidater som leverer enda litt bedre kjøling og en god del penere temperaturer enn den fra Inno3D, men om den ekstra kostnaden er verdt det stiller vi oss tvilende til.

Samtlige kort kommer med en bakplate. Denne er først og fremst dekorativ, men kan også hjelpe noe på distribusjon av varme og avstivning ettersom de massive kortene også er nokså tunge.

Best i test

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

Der Gaming X og Strix OC må regnes som en ekstra investering på et allerede kostbart kort, er det ikke engang noe å tenke på hvorvidt det å bla opp tre ekstra hundrelapper for iChill X3 Ultra er verdt det. For 4 prosent høyere pris får du omtrent 6,7 prosent høyere ytelse, hele 7 dBA lavere støynivå og 12 prosent lavere temperatur under last. Ved overklokking blir det bare enda mer verdt de ekstra kronene – i alle fall med tanke på de to sistnevnte egenskapene.

Inno3D iChill X3 Ultra vinner dermed vår samletest av GTX 1080 Ti-modeller med soleklar margin. Det er takket være best ytelse både ut av esken og ved overklokking, en svært attraktiv pris, god kjøling og – om ikke laveste temperaturer i klassen – så i alle fall lavere temperaturer enn Founders Edition. Om vi skal pirke på noe må det være byggekvaliteten som er virker hakket svakere enn konkurrentene og det som helt subjektivt sett vurderes som et noe kjedeligere design.

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3
10
Fantastisk
Best i test

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

sitat"Ikke særlig mye dyrere, men totalt overlegent Founders Edition."

Fordeler

 • Krysse av
  Verdens kraftigste kort – nå på steroider
 • Krysse av
  Mye for pengene
 • Krysse av
  Jevn høy bildeflyt selv i 4K-oppløsning
 • Krysse av
  Lavt støynivå
 • Krysse av
  G-Sync-panel
 • Krysse av
  Lavere temperatur enn Founders Edition
 • Krysse av
  God ytelse selv uten overklokking

Ting å tenke på

 • Bytt
  Konkurrentene har enda lavere lasttemperatur
 • Bytt
  Noe svak byggekvalitet

Best på kjøling og støy

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X

Annenplassen går til MSI Gaming X. Dette kortet byr også på høyere ytelse enn Founders Edition, gir et par ekstra FPS ved overklokking og leverer svært overbevisende når det kommer til både støynivå og temperatur. Byggekvaliteten er også virkelig solid, og bedre enn den til iChill X3 Ultra. Gaming X er ikke dyrest i testen, men vi er likevel nødt til å straffe kortet for å koste hele 700 kroner mer enn testvinneren. Det er dermed prisen som sørger for at MSI må se seg slått denne gangen og vi ville bare vurdert kortet om du fant det på tilbud til omtrent 8000 kroner eller om støy og temperatur er helt kritisk for bygget ditt.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X
9
Imponerende

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X

sitat"Imponerende kjøling og god ytelse, men ganske dyrt."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært god ytelse
 • Krysse av
  Imponerende lavt støynivå
 • Krysse av
  Jevn høy bildeflyt selv i 4K-oppløsning
 • Krysse av
  G-Sync
 • Krysse av
  Svært god kjøling

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyrere enn enkelte konkurrenter

Solid kort med for stiv pris

Asus GeForce GTX 1080 Ti ROG Strix OC

Asus leverer et kort som yter omtrent identisk med MSIs Gaming X, samtidig som det også leverer omtrent samme solide støynivå og temperatur. Strix OC er imidlertid i skrivende stund enda et hakk dyrere enn Gaming X, med en avstand på over tusen kroner ned til testvinneren. Det er en ekstrakostnad vi sliter med å finne et godt forsvar for.

Som for MSIs Gaming X ville vi gitt kortet en sjanse først om det kom på tilbud til nærmere 8000 kroner eller om støy- og temperaturforskjellen ned til testvinneren er særlig vesentlig for oppsettet ditt. Det kan jo også være at du ønsker å betale ekstra for det som undertegnede personlig mener er mer solide og penere designede kort fra Asus og MSI enn hva Inno3D kan vise til med sin iChill X3 Ultra.

Asus GeForce GTX 1080 Ti ROG Strix OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1080 Ti ROG Strix OC

sitat"Solid ytelse og kjøling, men alt for dyrt i forhold til konkurrentene."

Fordeler

 • Krysse av
  Svært høy ytelse
 • Krysse av
  Jevn høy bildeflyt selv i 4K-oppløsning
 • Krysse av
  Lave temperaturer
 • Krysse av
  Lavt støynivå
 • Krysse av
  Solid byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Altfor dyrt i forhold til konkurrentene