Tek.no

Test MSI GTX 1070 «Gaming X»

Test av MSI GTX 1070 «Gaming X»

Har større overklokkingspotensiale enn Nvidias egen «Founders Edition».

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Innledning »

Det har nettopp blitt avslørt at blant andre MSI (og Asus) stiller inn grafikkort som skal til presse og anmeldere slik at disse yter ekstra godt «ut av esken». I stedet for å starte i «Gaming Mode», som er den modusen som er aktivert som standard når du kjøper MSIs GTX 1070 Gaming X i butikk, er anmeldereksemplarer stilt inn på litt kraftigere «OC Mode» som standard.

Vårt anmeldereksemplar av MSI GTX 1070 Gaming X viste seg etter en sjekk også å være stilt inn for å benytte «OC Mode» ut av esken. I denne modusen er kjerne- og boost-frekvensen omtrent 20 til 30 MHz høyere enn i «Gaming Mode». Vi gjorde et par tester av ytelsesforskjellen mellom disse modusene og fant at det var snakk om inntil 0,5 prosent. Derfor testet vi ikke kortet om igjen i Gaming Mode.

Tech PowerUp spekulerer i om den høyereytende modusen forhåndsprogrammeres inn i anmelderes testeksemplarer for å spare oss tid. Via medfølgende programvare kan både vi og forbrukere installere MSIs egen Gaming App, som gir mulighet til å veksle mellom blant annet Gaming Mode og OC Mode. Anmeldere tar seg likevel sjelden bryet med å installere ekstra programvare.

En utfordrer til tronen

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Mange av dere leste vår test av Nvidias GTX 1070 Founders Edition for like over en uke siden, bare for å møte på en sisteside uten karakter.

Som nevnt ønsket vi ikke å risikere å gi ut en karakter den ene uken som kanskje ville fortone seg som ufortjent den neste. Vi varslet nemlig i stedet at vi straks var klare med en utfordrer til Nvidias eget referansedesign, MSIs «Gaming X», og at vi av den grunn ville vente med tallsettingen.

Nå er imidlertid dagen her da resultatene fra både «originalen» og utfordreren foreligger. Ved å kjenne fordelene og ulempene til både Nvidias Founders Edition og tredjepartsleverandørers mer påkostede modeller, her «representert» ved MSIs Gaming X, kan vi dermed tydeliggjøre hvilket kort som er det beste valget for deg både denne uken og neste uke.

Unike egenskaper

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Torx 2.0: Dagens utfordrer til Nvidias eget GTX 1070 FE skilter med en rekke MSI-eksklusive egenskaper. Det første en legger merke til hos MSIs Gaming X, annet enn den knalle rødfargen på plasthuset, er de to store viftene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Disse har fått navnet Torx 2.0, og skal ifølge MSI være spesialkonstruert for å øke lufttrykket og transportere bort varm luft raskere. I forhold til Founders Editions éne og relativt kompakte vifte brer Gaming X sine to vifter virkelig om seg i diameter.

Dette skulle alene gjøre sitt til å senke støynivået, men i tillegg er det gjemt et sett doble kulelager inne i viftene, noe som skal bidra til redusert motstand og jevnere, mer stabil rotasjon.

Zero Frozr: En annen fordel MSIs grafikkort tradisjonelt har hatt overfor Nvidias referansedesign er at de to Torx-viftene helt stopper å rotere når du ikke belaster det. Om dette fortsatt er på plass, og hvor godt det fungerer finner vi ut på side åtte.

Twin Frozr: Kraftigere kjølerør, kalt Twin Frozr, er som alltid på plass. Disse skal sørge for at varme som genereres under spilling skal ha størst mulig overflate å fordele seg på før den fraktes bort av Torx-viftene.

Et av de aller største trekkplasterne hos MSIs Gaming X kan potensielt ligge i forberedelsene som er gjort for å støtte opp om et solid rom for overklokking. I forhold til Founders Edition kommer MSIs Gaming X nemlig også med en ekstra 6-pinners strømkontakt. Dette gir kortet mulighet til å trekke opptil 75 watt mer. Det er nok ikke så dumt, for overklokking krever som vi vet mer strøm.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Forbedret, eller bare annerledes?

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi kjenner allerede godt til Nvidias GTX 1070 Founders Editions ytelse. Det vi ikke vet enda er om MSI GTX 1070 Gaming X' design og komponenter faktisk gir noen økt ytelse i praksis, eller om denne i så fall er av en slik betydning at Gaming X er verdt de omtrent 300 ekstra slantene i forhold til Nvidias «FE».

For, i tradisjon tro er det jo slik at årets tredjepartsmodeller av GTX 1070 er dyrere enn Nvidias eget Founders Edition design til 4900 kroner – til tross for at dette er stikk i strid med Nvidias ferske lovnader.

Derfor handler alt i denne testen om å avdekke forskjeller mellom de to GTX 1070-tolkningene. Hvordan er ytelsen ut av boksen, hvilket kort har størst potensiale for overklokking, og kan vi bare referere til noen av dem som «bråkebøtta»?

Dette og mer til må du nesten bare bla deg videre inn i testen vår for å finne ut. På neste side sammenligner vi spesifikasjoner og overklokker. Ellers kan du klikke på en eller flere av ytelsestestene nedenfor for å se en haug av herlige ytelsesmålinger.

Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)

Se hvor strømeffektivt, varmt og støyende MSI GTX 1070 Gaming X er på side åtte.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester grafikkort på siste side.

Ettersom denne testen i hovedsak vil ta for seg forskjellene mellom Nvidia GTX 1070 Founders Edition og MSI GTX 1070 Gaming X, anbefaler vi at du også leser testen vår av GTX 1070 Founders Edition. Her finner du mer informasjon om GP104-200 – brikken som ligger til grunn for GTX 1070-serien, og sammenligning av ytelse mot langt flere grafikkort.

9
Imponerende
Anbefalt

MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8G

sitat"Overgår «Founders Edition» i det meste."
 • Krysse av
  Høy 1440p-ytelse
 • Krysse av
  Svært stille
 • Krysse av
  Overklokkingsvennlig
 • Krysse av
  Maskinvarestøtte for 4K-video
 • Krysse av
  Støtte for DisplayPort 1.4
 • Bytt
  Dyrt