På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Test av MSI GTX 1070 «Gaming X»
Har større overklokkingspotensiale enn Nvidias egen «Founders Edition».
Innhold
- Innledning »
- En utfordrer til tronen
- Unike egenskaper
- Forbedret, eller bare annerledes?
- Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)
- Overklokking og spesifikasjoner »
- Overklokking
- 3DMark »
- Syntetiske tester
- Dragon Age: Inquisition »
- GTA V »
- The Witcher 3 »
- Rise of the Tomb Raider »
- Strømbruk, varme og støy »
- Strømforbruk
- Slår av viftene
- Støy (eller mangelen av den)
- Konklusjon »
- Det handler ikke kun om FPS
- Anbefales!
- Testoppsett »
- Testoppsett
Innledning »
Det har nettopp blitt avslørt at blant andre MSI (og Asus) stiller inn grafikkort som skal til presse og anmeldere slik at disse yter ekstra godt «ut av esken». I stedet for å starte i «Gaming Mode», som er den modusen som er aktivert som standard når du kjøper MSIs GTX 1070 Gaming X i butikk, er anmeldereksemplarer stilt inn på litt kraftigere «OC Mode» som standard.
Vårt anmeldereksemplar av MSI GTX 1070 Gaming X viste seg etter en sjekk også å være stilt inn for å benytte «OC Mode» ut av esken. I denne modusen er kjerne- og boost-frekvensen omtrent 20 til 30 MHz høyere enn i «Gaming Mode». Vi gjorde et par tester av ytelsesforskjellen mellom disse modusene og fant at det var snakk om inntil 0,5 prosent. Derfor testet vi ikke kortet om igjen i Gaming Mode.
Tech PowerUp spekulerer i om den høyereytende modusen forhåndsprogrammeres inn i anmelderes testeksemplarer for å spare oss tid. Via medfølgende programvare kan både vi og forbrukere installere MSIs egen Gaming App, som gir mulighet til å veksle mellom blant annet Gaming Mode og OC Mode. Anmeldere tar seg likevel sjelden bryet med å installere ekstra programvare.
En utfordrer til tronen
Mange av dere leste vår test av Nvidias GTX 1070 Founders Edition for like over en uke siden, bare for å møte på en sisteside uten karakter.
Som nevnt ønsket vi ikke å risikere å gi ut en karakter den ene uken som kanskje ville fortone seg som ufortjent den neste. Vi varslet nemlig i stedet at vi straks var klare med en utfordrer til Nvidias eget referansedesign, MSIs «Gaming X», og at vi av den grunn ville vente med tallsettingen.
Nå er imidlertid dagen her da resultatene fra både «originalen» og utfordreren foreligger. Ved å kjenne fordelene og ulempene til både Nvidias Founders Edition og tredjepartsleverandørers mer påkostede modeller, her «representert» ved MSIs Gaming X, kan vi dermed tydeliggjøre hvilket kort som er det beste valget for deg både denne uken og neste uke.
Unike egenskaper
Torx 2.0: Dagens utfordrer til Nvidias eget GTX 1070 FE skilter med en rekke MSI-eksklusive egenskaper. Det første en legger merke til hos MSIs Gaming X, annet enn den knalle rødfargen på plasthuset, er de to store viftene.
Disse har fått navnet Torx 2.0, og skal ifølge MSI være spesialkonstruert for å øke lufttrykket og transportere bort varm luft raskere. I forhold til Founders Editions éne og relativt kompakte vifte brer Gaming X sine to vifter virkelig om seg i diameter.
Dette skulle alene gjøre sitt til å senke støynivået, men i tillegg er det gjemt et sett doble kulelager inne i viftene, noe som skal bidra til redusert motstand og jevnere, mer stabil rotasjon.
Zero Frozr: En annen fordel MSIs grafikkort tradisjonelt har hatt overfor Nvidias referansedesign er at de to Torx-viftene helt stopper å rotere når du ikke belaster det. Om dette fortsatt er på plass, og hvor godt det fungerer finner vi ut på side åtte.
Twin Frozr: Kraftigere kjølerør, kalt Twin Frozr, er som alltid på plass. Disse skal sørge for at varme som genereres under spilling skal ha størst mulig overflate å fordele seg på før den fraktes bort av Torx-viftene.
Et av de aller største trekkplasterne hos MSIs Gaming X kan potensielt ligge i forberedelsene som er gjort for å støtte opp om et solid rom for overklokking. I forhold til Founders Edition kommer MSIs Gaming X nemlig også med en ekstra 6-pinners strømkontakt. Dette gir kortet mulighet til å trekke opptil 75 watt mer. Det er nok ikke så dumt, for overklokking krever som vi vet mer strøm.
Forbedret, eller bare annerledes?
Vi kjenner allerede godt til Nvidias GTX 1070 Founders Editions ytelse. Det vi ikke vet enda er om MSI GTX 1070 Gaming X' design og komponenter faktisk gir noen økt ytelse i praksis, eller om denne i så fall er av en slik betydning at Gaming X er verdt de omtrent 300 ekstra slantene i forhold til Nvidias «FE».
For, i tradisjon tro er det jo slik at årets tredjepartsmodeller av GTX 1070 er dyrere enn Nvidias eget Founders Edition design til 4900 kroner – til tross for at dette er stikk i strid med Nvidias ferske lovnader.
Derfor handler alt i denne testen om å avdekke forskjeller mellom de to GTX 1070-tolkningene. Hvordan er ytelsen ut av boksen, hvilket kort har størst potensiale for overklokking, og kan vi bare referere til noen av dem som «bråkebøtta»?
Dette og mer til må du nesten bare bla deg videre inn i testen vår for å finne ut. På neste side sammenligner vi spesifikasjoner og overklokker. Ellers kan du klikke på en eller flere av ytelsestestene nedenfor for å se en haug av herlige ytelsesmålinger.
Hopp til ytelsestestene (klikk på bildene)
Se hvor strømeffektivt, varmt og støyende MSI GTX 1070 Gaming X er på side åtte.
Hopp rett til konklusjonen om du er utålmodig, eller les mer om testbenken vår og hvordan vi tester grafikkort på siste side.
Ettersom denne testen i hovedsak vil ta for seg forskjellene mellom Nvidia GTX 1070 Founders Edition og MSI GTX 1070 Gaming X, anbefaler vi at du også leser testen vår av GTX 1070 Founders Edition. Her finner du mer informasjon om GP104-200 – brikken som ligger til grunn for GTX 1070-serien, og sammenligning av ytelse mot langt flere grafikkort.
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Overklokking og spesifikasjoner »
Et bedre overblikk over de tekniske spesifikasjonene til GTX 1070 kan du få i vår test av Founders Edition. Her konsentrerer vi oss heller om forskjellene mellom Nvidias GTX 1070 FE og MSIs GTX 1070 Gaming X.
Ikke at det er så mange spesifikasjonsforskjeller, dog, for her er det først og fremst frekvensene «ut av esken» og mulig strømforbruk som skiller de to kortene fra hverandre.
I forhold til Nvidias Founders Edition viser MSIs Gaming X til hakket kvassere kjerne- og boostfrekvens. Vi ser også at oppgitt TDP, som forteller hvor mye varme kortets kjøleløsning er utformet for å kvitte seg med, er noe høyere for MSI Gaming X enn GTX 1070 FE. Hvor mye energi kortene maksimalt bruker under normal spilling sjekker vi på side åtte.
MSIs GTX 1070 Gaming X kommer med tre ulike moduser: «Silent», «Gaming» og «OC». Mens Gaming er standard ut av esken for forbrukere, er som nevnt OC standardmodus for pressesamples.
Vi har testet kortet i MSIs OC-modus, og det er verdiene fra denne testingen som er angitt i grafene våre – sammen med verdiene fra (langt) heftigere overklokking – som vi har merket med «OC».
Silent Mode tilsvarer frekvensene til GTX 1070 FE, Gaming Mode øker til 1582 MHz for kjerne- og 1771 MHz ved boostfrekvens, mens OC altså er lik verdiene i tabellen nedenfor med omtrent 20 til 30 MHz mer.
Overklokking
Et av de store trekkplastrene for MSIs Gaming X-variant av GTX 1070 skal, i likhet med mange andre tredjepartsmodeller, være et større potensiale for overklokking.
Vi lar selvsagt ikke sjansen gå fra oss til å overklokke MSIs Gaming X for å sjekke om dette faktisk strekker seg lenger enn Nvidias Founders Edition.
Da vi for en måneds tid siden overklokket Nvidias GTX 1080 FE, ble det bemerket at vi ikke lot kortet svette riktig lenge nok før vi sa oss fornøyde med stabilitet og frekvenser. Denne gangen har vi derfor notert ned kjerne,- boost og minnefrekvensen både ett minutt og 25 minutter inn i testingen.
Det er kun de stabile frekvensene vi registrerte etter 25 minutter kontinuerlig last i 3DMarks nye Fire Strike Ultra «Stress Test», som er benyttet for å regne ut hvor mange prosent vi klarte å overklokke GTX 1070-modellene våre.
Som vi viser i tabellen ovenfor økte vi MSI Gaming X' stabile boostfrekvens med 7,64 prosent, og minnefrekvensen med hele 19,26 prosent, ved hjelp av overklokking.
Nvidias Founders Edition hadde vi litt større strev med. Her støtte vi på artefakter mye tidligere i overklokkingen av minnet enn hva som var tilfelle med MSIs kandidat, men vi fikk til slutt pisket den til å øke boostfrekvensen med respektable 12,74 prosent og minnefrekvensen med 15,7 prosent.
Merk at mens MSIs utsendte kun mister 13 MHz etter hvert som kortet blir varmt og slitent (uten overklokking), faller Founders Edition fra en boostfrekvens på 1733 MHz i starten av utholdelsestesten, til 1695 MHz etter 25 minutter. Altså et fall på 38 MHz. Frekvensene til Founders Edition hoppet også mer opp og ned enn MSIs Gaming X gjorde under ellers like omstendigheter.
Vi overklokket ved å sette viften på 75 prosent, øke «Power Target» og «Temp Target» til maksimal verdi og velge 25 prosent «Overvolt» i programmet EVGA OCX. For hver gang vi økte frekvensene måtte 3DMarks Fire Strike Ultra passere uten feil, og 3DMarks Fire Strike Ultra Stress Test måtte gå i minimum 25 minutter uten å vise tegn til artefakter.
Neste stopp:
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
3DMark »
Syntetiske tester
Første test ut er gode, gamle 3DMark, en test som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Denne testen skal både vise oss om MSIs GTX 1070 Gaming X virkelig er bedre enn Nvidias Founders Edition ut av esken, og hvor mye overklokkingen vi fortalte om på forrige side utgjør ytelsesmessig for de to GTX 1070-kortene.
Som svar på det første vi lurte på: Ja, MSIs GTX 1070 Gaming X er kraftigere enn Founders Edition ut av boksen. Faktisk 4,14 prosent.
Når vi kjører de overklokkede grafikkortene gjennom 3DMark er det fortsatt MSI som henter hjem seieren, men nå med et langt mindre forsprang på 1,47 prosent.
Ved å overklokke MSIs GTX 1070 Gaming X har vi dessuten på mange måter nesten tettet gapet opp til GTX 1080. Fra «storebror» og ned til det raskeste GTX 1070-kortet skiller kun 530 3DMark-poeng, eller 3,1 prosent.
Nedenfor har vi forsøkt å vise hvilket av de to GTX 1070-kortene som per 19.06.2016 gir mest valuta for pengene basert på kortenes 3DMark-score og pris.
En bør selvsagt ikke bare basere seg på ytelsen i en syntetisk test når man skal finne ut hvilket grafikkort som gir mest «bang for the bucks», men det er likevel interessant å merke seg at Nvidias GTX 1070 FE – til tross for den noe svakere ytelsen – er et «smartere» valg enn MSIs Gaming X om det kun er ytelse per krone som opptar deg. Her kan imidlertid selv små prisjusteringer gjøre store utslag, så om du ikke handler med en gang er det noe å være obs på ved en senere anledning.
Neste stopp:
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Dragon Age: Inquisition »
I den syntetiske 3DMark-testen kapret MSIs GTX 1070 Gaming X en svært god annenplass. Her pustet det allerede «ut av esken» storebror GTX 1080 FE i nakken, men en justering av frekvensene snevret inn gapet mellom dem ytterligere.
Nå er det klart for den aller første reelle spillytelsestesten, og her går det også svært godt for MSIs Gaming X. Både på «standardfrekvenser», og når overklokket, danker det nemlig ut GTX 1070 FE i våre to testede oppløsninger.
I 2560x1440-oppløsning:
MSI GTX 1070 Gaming X yter omtrent 3,75 prosent bedre enn Nvidias Founders Edition ut av esken.
Når vi overklokker begge kortene er det også MSIs kort som strekker seg lengst, men nå bare med 1,9 prosent høyere ytelse enn Founders Edition.
Mens GTX 1070 Gaming X i overklokket form legger seg 6,6 prosent bak GTX 1080 FE, teller vi 8,3 prosent ned fra sistnevnte kort til GTX 1070 FE i «OC-modus».
I 3840x2160-oppløsning:
I 4K-oppløsning holder MSI på ledelsen. Kortet deres ligger to til 2,5 FPS foran GTX 1070 FE avhengig av modus.
Neste stopp:
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
GTA V »
GTA V er et svært godt optimalisert spill som mange grafikkort når stabile 60 FPS i ved Full HD-oppløsning. Med et GTX 1070 i maskinen din vil du imidlertid – uansett modell – også få muligheten til å oppleve Los Santos i 4K med mer enn 60 FPS på ultrahøye innstillinger.
I 2560x1440-oppløsning:
MSI GTX 1070 Gaming X yter omtrent 3 prosent bedre enn Nvidias Founders Edition ut av esken.
Når vi overklokker kortene strekker begge seg langt, men MSIs Gaming X viser aller størst vilje der det kommer i mål med omtrent 4,5 prosent høyere ytelse enn Founders Edition.
Mens GTX 1070 Gaming X OC legger seg 6,1 prosent bak GTX 1080 FE, teller vi 10,1 prosent ned fra «storebror» til GTX 1070 FE OC.
Merk at vi her henter nesten 10 FPS med vår overklokking, noe vi også er i nærheten av når vi skrur over til 4K-oppløsning.
I 3840x2160-oppløsning:
I 4K-oppløsning legger MSIs GTX 1070 Gaming X seg omtrent 2,5 FPS foran GTX 1070 FE uavhengig av modus, noe som i praksis ikke vil være merkbart.
Neste stopp:
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
The Witcher 3 »
The Witcher 3 flyter fint av gårde i Full HD-oppløsning med et GTX 1070 uansett modell. Det så vi klart i testen av GTX 1070 Founders Edition. Dette spillets nydelige grønnkledde skoger og myldrende byer er imidlertid ikke ment for slike grøtete oppløsninger, så vi konsentrerer oss i denne omgang heller om 1440p-oppløsningen og høyere når vi skal lete etter den sterkeste av våre duellanter.
I 2560x1440-oppløsning:
MSI GTX 1070 Gaming X yter her omtrent 5,3 prosent bedre enn Nvidias Founders Edition ut av esken.
Når vi overklokker drar MSIs Gaming X fra Founders Edition med 6,1 prosent.
I forhold til GTX 1080 FE ligger GTX 1070 Gaming X OC 5,3 prosent bak, mens GTX 1070 FE OC må se doble siffer (10,8 prosent) opp til storebror.
Ved å overklokke GTX 1070-kortene våre tjener vi omtrent 5 FPS med Founders Edition og 7 FPS med Gaming X.
I 3840x2160-oppløsning:
I 4K-oppløsning kan du, ved å velge det sprekeste GTX 1070-kortet og overklokke det, både tette nesten hele gapet opp til GTX 1080, og gjøre The Witcher spillbart i 4K-oppløsning. Mellom et uklokket GTX 1070 FE og et overklokket GTX 1070 Gaming X skiller det hele 7 FPS.
Neste stopp:
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Rise of the Tomb Raider »
Rise of the Tomb Raider er testens foreløpig eneste DirectX 12-spill. Det er visuelt slående, helt nytt (men ferdig patchet) og inneholder mange nye grafikkteknologier.
Om det er de nye teknologiene, eller det faktum at vår GTX 1070 Founders Edition nå har begynt å merke hardkjøret med overklokking, vet vi ikke – men her skjer i uansett noe veldig uventet.
Både i 1440p- og 4K-oppløsning dabber nemlig ytelsen til GTX 1070 FE skikkelig av med overklokking. Altså går ytelsen ned, til tross for at vi ber kortet om å øke hastigheten.
Har vi her et klassisk eksempel på et stykk utbrent grafikkort? Det er vanskelig å si, men selv etter en ekstra kontrollkjøring endrer resultatet seg ikke, og Founders Edition sliter med lavere FPS i overklokket modus enn når det kjører på standardfrekvenser.
Vi er litt usikre på hvor mye vekt vi bør tillegge dette, men heldigvis kan vi i alle fall konstatere at dette merkelige fenomenet ikke inntreffer for MSIs Gaming X, noe som naturlig nok fører dette kortet til en soleklar seier i vår siste spilltest.
(Vi vil sjekke Tomb Raider-ytelsen til det overklokkede GTX 1070 FE-kortet nærmere innen kort tid og oppdatere saken om noe endrer seg. Testmaskinen vår kan jo selvsagt ha hatt en dårlig time!)
I 2560x1440-oppløsning:
MSIs GTX 1070 Gaming X yter omtrent 3,9 prosent bedre enn Nvidias Founders Edition ut av esken.
Når vi overklokker øker forspranget til MSIs utsendte kraftig, ettersom ytelsen til et overklokket Founders Edition, som nevnt, faller. Dermed blir forskjellen mellom MSIs Gaming X OC og Founders Editions beste resultat på hele 20 prosent.
I forhold til GTX 1080 FE ligger GTX 1070 Gaming X OC knappe 4,8 prosent bak, men så skal vi selvsagt huske på at GTX 1080 FE-kortet vårt ikke er overklokket.
Ved å overklokke MSIs GTX 1070 Gaming X henter vi ut et voldsomt resultat, hele 11 FPS!
I 3840x2160-oppløsning:
Mens Tomb Raider allerede er spillbart i 4K kan du – som vi så også ved 1440p-oppløsning – få en langt jevnere bildeflyt ved å overklokke. Mellom et uklokket GTX 1070 Gaming X og et som vi har dratt litt i frekvensene til, skiller det nemlig 6 FPS. Ikke ubetydelig når en i utgangspunktet dupper ned mot 30-tallet.
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Strømbruk, varme og støy »
Strømforbruk
Oppgitt TDP for GTX 1070 FE er 150 watt, mens opptitt TDP for MSIs Gaming X er 180 watt. Grunnen til dette ligger selvsagt i at MSI kjører kortet sitt på høyere standardfrekvenser enn Nvidia, i tillegg til at selskapet antar at du vil overklokke videre selv i tillegg. Nettopp derfor har de også festet på en ekstra 6-pinners strømkontakt, i tillegg til 8-pinneren som allerede finnes på FE-designet. Denne 6-pinnerskontakten gir MSIs Gaming X mulighet til å hente inntil 75 watt mer fra strømforsyningen enn Founders Edition ved overklokking og hard belastning.
Mens GTX 1070 Founders Edition legger seg under GTX 970, havner MSIs Gaming X på samme nivå som GTX 1080. Disse 15 wattene vil du neppe merke noe til, og en 450 watt strømforsyning bør gå greit for å drive begge disse kortene.
Med det menes selvsagt på standardfrekvenser. Når vi overklokker blir begge utgavene langt mer strømsultne, og mens målte maksverdi for GTX 1070 FE øker med 35 watt, ser Gaming X en øking på 40 watt. Det er lett å se hvorfor MSI utstyrte kortet deres med en ekstra strømkontakt. Husk at det uansett er snakk om maksimalt observert trekk her, så under en normal spilløkt vil maskinen din hente mindre enn viste watt fra «stikken». Ofte ligger belastningen for hele vår testmaskin rundt 180 til 260 watt under våre spilltester.
Slår av viftene
De to store viftene på Gaming X, kalt Torx 2.0, skal sammen med Twin Frozr-kjølerørene kvitte seg med varme svært effektivt hevder MSI. Våre tester viser at dette langt på vei stemmer, for Gaming X er gjennomgående kjøligere under spilling og hard belastning enn Founders Edition. 69 grader celsius under belastning er bra, spesielt med tanke på støy som vi straks kommer til.
Merk at vi kun har målt temperaturen skikkelig med standardfrekvenser, ettersom viften på kortene var låst til 75 prosent rotasjonshastighet under overklokkingen. En noe raskere sjekk med overklokking aktivert og viftene satt på «auto», viser likevel at MSIs Gaming X holder seg under 71 celsius, mens Nvidias Founders Edition snuser på 80 grader «og vel så det» når overklokket.
De to Torx-viftene på MSIs gaming X stopper å rotere når du ikke belaster det, eller mer presist, når temperaturen synker under 60 celsius. Derfor kan grafen for temperatur på tomgang virke noe rar, sammenlignet med last-grafen.
Merk at Founders Edition-kortene sender all varmen ut i bakkant av maskinen, mens Gaming X sender varmen ut i kabinettet ditt. Gaming X krever derfor, generelt sett, bedre ventilasjon i resten av maskinen din for å få full effekt.
Støy (eller mangelen av den)
I forhold til Founders Editions éne og relativt kompakte vifte brer Gaming X sine to Torx-vifter virkelig om seg i diameter. Slik kan de rotere med lav hastighet og fortsatt flytte nok luft til å holde grafikkortet kjølig.
Den store vinneren her er uten tvil MSIs Gaming X. Vi hørte faktisk ikke viftene dets over klimaanlegget med mindre vi stakk hodet helt inntil den åpne testriggen vår. Founders Edition ble aldri plagsomt høylytt, men ga nok fra seg en mer høyfrekvent støy som vi aldri ville valgt over Gaming X' – på det verste – svake susing.
Støymålingen gjelder for kortenes standardfrekvenser.
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Konklusjon »
Da vi testet GTX 1070 FE lurte vi fælt på hva tredjepartsmodellene kunne gjøre for en allerede svært god brikke og et godt utført design. GTX 1070, uansett modell, yter unektelig veldig godt, og leverer som vi var inne på i testen av Founders Edition overbevisende ytelse i 1440p-oppløsning.
Nå, etter å ha testet en tredjepartsmodell kan vi imidlertid slå fast at MSIs Gaming X er en svært god ambassadør for de øvrige utfordrerne til Nvidias Founders Edition-design.
Det er ikke gitt at EVGAs, Asus' eller Zotacs «premiumkort» oppfører seg nøyaktig likt, men MSI har bevist at det fortsatt er behov for deres alternative design, forbedrede strømkretser og ellers fiffe løsninger.
Om det kun er ytelse per krone du tenker på, men fortsatt er fast bestemt på et GTX 1070, har du kandidater som Inno3D Twin X2 og Palit JetStream (Prisguide.no) å vurdere. Disse ligger for tiden ute til småpene 4500 kroner, men her er det ikke snakk om noe tilpasset kretskort eller ekstra strømkontakt. Kun et nytt skall og vifter, så rommet for overklokking kan være så som så – og i alle fall nærmere Founders Edition enn hva MSIs Gaming X viste oss her i denne saken.
Det handler ikke kun om FPS
Det skiller i skrivende stund 300 kroner mellom vårt testede Founders Edition fra Nvidia og Gaming X fra MSI. Slik vår ytelse per krone-tabell viser oss, leverer MSIs kandidat relativt sett ikke særlig mye dårligere her enn Founders Edition. Det er ikke så aller verst med tanke på at ytelse og pris sjelden er en lineær greie ettersom en av faktorene stiger.
Uansett er det ikke kun de få prosentene mindre «bang for the buck», eller de få prosentene generelt høyere ytelse som bør gjøre utslaget når du velger mellom et GTX 1070 i Founders Edition- eller Gaming X-drakt. Det er totalpakken, og etter vår mening er det MSI som leverer den beste pakken denne gangen, med følgende fristelser:
- Gaming X leverer omtrent 4 prosent bedre ytelse enn Founders Edition ut av esken
- Gaming X leverer mellom 1,5 og 6 prosent bedre ytelse enn Founders Edition når overklokket
- Gaming X holder lavere temperatur enn Founders Edition under spilling
- Gaming X er nesten umulig å høre under last, og stopper viftene når du ikke spiller
Anbefales!
Vi synes det er spesielt artig at vi omtrent ikke hører viftene når vi spiller. Sammen med et ganske godt rom for overklokking – som gjør at vi i flere spill nesten tar igjen storebror GTX 1080 – bidrar dette til at vi ikke har noe problem med å dele ut et anbefalt-merke i dag. Merket går selvsagt til MSIs GTX 1070 Gaming X for dets høye ytelse, gode overklokkingsegenskaper, pene temperaturer og rolige vifte.
Noen tier blir ikke delt ut i dag, men det har mer å gjøre med pris enn ytelse og andre kvaliteter. Nvidia, og dermed også tredjepartsprodusenter, tar seg mye bedre betalt denne generasjonen enn de foregående, og nei, det har ikke kun med svekket norsk krone å gjøre. Etterspørselen etter de nye GTX 1070-kortene er dessuten langt høyere enn tilbudet foreløpig, noe som bidrar til å holde prisene oppe nå i sommer. Etter at de første lastene har forsvunnet ut til entusiaster vil vi nok ganske raskt, før sommeren er over, se et prisfall på omtrent 10 prosent, tor vi.
GTX 1080 er fortsatt et soleklart valg for deg som allerede har en 4K-skjerm (eller planer om å kjøpe en snart). For, husk at du også kan overklokke det!
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt
Testoppsett »
Testoppsett
Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:
- Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
- Prosessor: Intel Core i7 6700K
- Minne: Corsair Vengeance 2400 MHz 16 GB
- Strømforsyning: Corsair AX 1200W
- Lagring: OCX Vertex 460A
Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.
Dagens GeForce GTX 1070 «Gaming X» fra MSI er testet med GeForce Game Ready Driver 368.39.
Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:
- AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
- Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72
Her kan du laste ned nyeste driver for ditt grafikkort:
Syntetisk ytelse måles med 3DMark «Fire Strike 1.1». Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition, Grand Theft Auto V, The Witcher 3: Wild Hunt og Rise of the Tomb Raider. Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig – eller i The Witchers tilfelle – med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.
Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som registreres er den høyest oppnådde under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testløpet vårt. Grafikkortene skal dermed ha rukket å bli skikkelig varme i trøya. Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.
Les mer om hvordan vi tester grafikkortene våre her »
Overgår «Founders Edition» i det meste.
Fordeler
- +Høy 1440p-ytelse
- +Svært stille
- +Overklokkingsvennlig
- +Maskinvarestøtte for 4K-video
- +Støtte for DisplayPort 1.4
Ting å tenke på
- —Dyrt