Til hovedinnhold
AnbefalingGrafikkort

Dette er grafikkortene vi anbefaler for din lommebok

Følg våre tips og anbefalinger for ethvert budsjett og oppsett.

Anders Brattensborg Smedsrud

Anbefaling sist oppdatert 2. oktober 2017.

Ta meg forbi fyllkalket og ned til anbefalingene nå! »

Slik ble dagens grafikklandskap til

Lanseringen av de første Pascal-baserte entusiastkortene til Nvidia, GTX 1070 og GTX 1080 tidlig i fjor sommer var et sjumilssteg for bransjen og PC-spillere. Ifølge våre egne målinger økte ytelsen med omtrent 76 prosent over forrige generasjon, noe vi ikke har vært i nærheten av å se ved andre generasjonsskifter i nyere tid.

Litt senere kom Nvidia og AMDs mellomklassekort. GTX 1060 6GB, sammen med det første Polaris-baserte RX 480 8GB, leverte et skikkelig ytelseshopp også i mellomklassen. Spesielt ga de alternative versjonene med halvparten så mye minne svært høy ytelse per krone.

I budsjettsegmentet startet krigen mellom AMDs RX 460 og RX 470, mot Nvidias GTX 1050 og 1050 Ti.

Neste trekk fikk vi ikke før GTX 1080 Ti ble lansert i mars i år. Alle hadde ventet høy ytelse fra grafikkortet som skulle komplettere Nvidias Pascal-familie, men at det ville levere ytelse som la seg inntil 35 prosent over den til GTX 1080 var det vel få som kunne forestille seg. Ei heller at det danket ut selveste Titan XP til nesten dobbel så høy pris, og at det skulle presse Nvidias eget GTX 1080 kraftig ned i pris.

April brakte med seg RX 500-serien, som i hovedsak var en «refresh» av RX 400-serien med noen justeringer og høyere frekvenser. Vi kunne raskt fastslå at potensiale i Polaris-arkitekturen var så godt som tappet allerede, og i vår sammenligning av RX 480 og RX 580 målte vi bare 3,5 prosent høyere ytelse hos det nyeste kortet.

Da AMDs nye entusiastkort i RX Vega-serien, RX Vega 56 og RX Vega 64, endelig ankom i august var det mange som håpet på en parkering av de over et år gamle Pascal-baserte rivalene. Helt slik gikk det imidlertid ikke. Samtidig med en svært kaotisk lansering, full av «pakketilbud», villedende prissetting og med et begrenset antall kort tilgjengelig, viste våre målinger blandede resultater. Vega-kortene presterte i hovedsak på linje med eller noe over GTX 1070 og GTX 1080, men trakk mye strøm og støyet enormt mye.

Og der har du det altså, markedet slik det ser ut i det denne anbefalingen oppdateres. Før vi kommer til selve anbefalingene skal vi også ta en rask titt inn i krystallkula.

Sjekk forskjellen:
Vi sammenligner ytelsen til 82 gamle og nye grafikkort med hverandre »

Slik blir grafikklandskapet fremover

Nå som AMD har fått sine referansekort i RX Vega-serien ut døra venter vi spent på modeller fra tredjepartsprodusenter som vi håper vil løse støyproblemet deres. Ellers er det ikke ventet flere splitter nye grafikkort fra AMD i år.

For Nvidias vedkommende trodde vi GTX 1080 Ti kompletterte Pascal-familien tilbake i mars, men slik er det kanskje ikke likevel. Ifølge nye rykter ventes nemlig Nvidia å lansere et nytt GTX 1070 Ti senere i oktober. Dette kortet ventes å plassere seg både ytelsesmessig og prismessig midt mellom GTX 1070 og GTX 1080. Konkurransen fra AMDs RX Vega 56 bidrar til å gjøre ryktene troverdige og kortet meningsfullt, mener vi.

Ettersom AMD akkurat har lansert sine to høytpresterende Vega-baserte grafikkort blir det Nvidias tur til å introdusere oss for en helt nye generasjon. Det er det ventet at Nvidia vil gjøre en gang i løpet av første halvår 2018, og da er det Volta-arkitekturen det skal stiftes nærmere bekjentskap med. Ifølge ryktene skal Volta baseres på en 12nm produksjonsprosess og lanseres som GTX 20-familien.

Kroner per FPS og ytelse

Priser for grafikkort er sist hentet inn 2. oktober 2017 og vi har ikke tatt hensyn til tilbud eller kampanjer. Ytelsesdataene består av informasjon fra våre fem faste testspill – fra grafikkorttestbenken – som hver er målt på inntil tre ulike oppløsninger.

Disse kortene anbefaler vi

Merk at vi har delt inn kortene i klasser basert på dagens pris, ikke basert på hvilken posisjon produsentene opprinnelig ga dem. Dermed kan det som i utgangspunktet var regnet som et mellomklassekort ved lansering for et år siden ha fått plass i budsjettsegmentet vårt om det har falt i pris.

Budsjettklassen (Opp til 2200 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet finnes også RX 570 4GB til 2100 kroner – som vi har målt men ikke lagt ut noen egen test av – og GTX 1050 2GB til 1250 kroner, på markedet.

Mellomklassen (2200 – 4000 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet finnes også RX 580 4GB fra omtrent 2400 kroner. Dette kortet har samme ytelse som RX 580 8GB, men halvparten så mye minne.

Entusiastklassen (4000 – )

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

OBS: Et nytt GTX 1070 Ti er ventet i månedsskiftet oktober/november med pris og ytelse midt mellom GTX 1070 og GTX 1080.

Dette bør du tenke på før du kjøper

Dersom du ikke er ute etter å få et spesifikt kort anbefalt for deg har vi satt sammen noen punkter du bør tenke igjennom før du hopper ut på jaktmarken selv:

  • Ikke bli for gjerrig

Generelt sett anbefaler vi ikke å kjøpe et grafikkort til noe særlig mindre enn 2000 kroner om du ønsker å bruke det til spilling på jevnlig basis. Omtrent ved dette prisnivået oppnår du mellom 40- og 60 FPS i nyere spill ved Full HD-oppløsning, og som mange vet er nettopp muligheten til å kunne spille med mer enn 30 FPS en av PC-ens viktigste egenskaper.

  • Tenk på hvilken skjerm du skal spille på

Om du har en Full HD-skjerm trenger du ikke et like kraftig grafikkort som om du har en 1440p-skjerm, og kan dermed gjøres godt til lags med et grafikkort fra budsjettklassen vår. Om du er på budsjett og har en FreeSync-skjerm er det lurt å gå for et AMD-grafikkort for å få oppleve et bilde fritt for riving, noe Nvidia-eiere kan se langt etter i denne prisklassen takket være dyre G-Sync-skjermer.

Du som har en 1440p-skjerm bør minst bevege deg opp til mellomklassen vår, mens eiere av en 4K-skjerm selvsagt bør velge et grafikkort fra øverste hylle og se til entusiastklassen.

  • FPS-spill stiller andre krav en rollespill

Esport- og FPS-spill er eksempler på spill som ofte krever at grafikkortet klarer å tegne flere enn 60 FPS, gjerne 120 FPS. For turbaserte spill eller rollespill er gjerne ikke kravene så høye, og 60 FPS er tilstrekkelig. For sistnevnte spill kan imidlertid høyere oppløsning gjøre mye for opplevelsen, og det stiller harde krav til grafikkortet.

Vi sjekket ytelsen til 12 grafikkort i de mest populære e-sportspillene:
Selv flere år gamle grafikkort tenget over 100 FPS uten å svette »

  • Sett dagens behov først

Det er ikke alltid slik at det er smart å legge ekstra penger i å kjøpe et såkalt fremtidssikkert kort. Ikke at det er noe galt med det, men grunnen til at du bør kjøpe et kort som yter godt basert på hva du skal bruke det til i dag, heller enn til neste år, er at du ikke vet hvordan utviklingen har vært innenfor grafikkmarkedet om et år eller to. Når den tiden har gått er det gjerne slik at grafikkutviklingen, og kravene spillene stiller, har tatt igjen ytelsen til det grafikkortet du opprinnelig kjøpte uansett.

Om du snart regner med å oppgradere til en skjerm med høyere oppdateringshastighet, eller høyere oppløsning, blir det selvsagt noe helt annet.

Lykke til med valget av grafikkort!

Slik har vi tenkt

Vi gjør oppmerksom på at anbefalingen vil kunne forandre seg fremover, rett og slett fordi grafikkortmarkedet er i konstant forandring. Ta dem derfor for hva de er: gode tips for hvilke grafikkort du fint kan kjøpe i den prisklassen som passer deg, til bruken din og lommeboken din.

Vi har ikke vurdert grafikkort fra tidligere generasjoner som nå har fått en direkte oppfølger, kort som ikke lenger er i salg i norske nettbutikker eller kort som helt tydelig ikke har fokus/ er i ferd med å fases helt ut av markedet.

Merk at vi for alle kort, enten vi har annotert kortene med navn som Founders Edition, Sapphire Tri-X, Asus Strix, MSI Gaming eller lignende, ikke nødvendigvis har tatt utgangspunkt i prisen for nøyaktig denne spesifiserte modellen, men heller den rimeligste fra serien. Dermed er ytelsesgrafene våre et generelt uttrykk for ytelsen som kan forventes, men den kan altså variere med fire-fem prosent opp eller ned ut ifra hvilket kort fra en serie du velger. Ved å kikke på navnet kan du lett se hvilket kort vi har benyttet til å innhente ytelsestallene, samt om ytelsen er registrert med et tredjepartskort eller en referansedesign.

Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten er at mens prisen på de ulike tredjepartskortene varierer veldig, oppleves ytelsen deres som relativt lik enten det er snakk om referanseutgaven eller overklokkede varianter fra tredjepartsprodusenter. Det er heller de eksterne egenskapene som støy og temperatur som gjerne gir tredjepartskort en stor fordel, og der vi har muligheten til det har vi selvsagt lagt vekt på dette i anbefalingene våre.

Gå mer i dybden før du kjøper:
Se alle de siste grafikkorttestene våre »

annonse