Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGTX 1080 Ti SLI

To av verdens raskeste grafikkort er vanvittig

Vurderer du disse bør du ha en virkelig gjev spillskjerm klar.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

Det er ikke lenge siden Nvidia slapp GTX 1080 Ti, verdens kraftigste grafikkort. Vi ga oss helt over, og med resultatene kortet presterte på testlabben var det bare å krone kortet med en solid anbefaling. Senere kom også flere gode tredjepartsmodeller, hvorav «rimelige» Inno3Ds iChill X3 Ultra gikk helt til topps på vår karakterskala med 10 av 10 mulige poeng.

Gå til ytelsestest »

Det tar litt tid å «lande» etter å ha stiftet bekjentskap med et så kraftig kort, men til tross for at et GTX 1080 Ti i grunn står seg mer enn godt nok alene tar vi oss ikke tid til slikt og setter straks ut på søken etter noe enda kvassere. Og hvordan får vi til det?

Ved å legge til ett til i et SLI-oppsett, selvsagt.

Vi har tidligere testet hvordan både to GTX 1070 i SLI og to GTX 1080 i SLI gjør det sammen, og i dag er det altså et realt GTX 1080 Ti SLI-oppsett som står på agendaen. For jobben har vi kalt inn vår testvinner fra Inno3D, iChill X3 Ultra samt Asus' Strix OC. Disse skal få jobbe sammen i tandem for å vise hvor latterlig silkemykt selv de mest krevende spill kan kjøre i 4K-oppløsning på vår testbenk.

Et par GTX 1080 Ti kan du ifølge vår kommersielle partner, Prisguide.no, få fra 14800 kroner i Founders Edition-drakt. Om du for eksempel ønsker å bruke to eksemplarer av iChill X3 Ultra må du imidlertid bla opp med snaue 600 kroner ekstra totalt.

Maskinen din bør for øvrig være relativt kraftig fra før for at det skal være noen vits å utstyre den med to såpass kraftige grafikkort. Strømforsyningen bør som du kan se av effektmålingen vår, på side 4, levere en del watt for ikke å gi ustabiliteter eller krasje riggen din. Prosessoren bør nok heller ikke være av den spede sorten dersom du ønsker mest mulig ut av duoen. «Selskapet» skal selvsagt også stå i stil, og du parer rett og slett ikke to GTX 1080 Ti med en hvilken som helst skjerm. Her snakker vi en 120 Hz eller raskere 1440-monitor, eller en 4K-monitor med støtte for minst 60 Hz. Du kan se våre topp 10 anbefalte monitorer her.

I tillegg viste vår test av SLI-broer at gratisbroen – som gjerne følger med hovedkortet ditt – gjør en ok jobb, men at ytelsen blir enda bedre om du bruker to eller eventuelt oppgraderer til den dyrere SLI-HB-broen.

Er det verdt å kjøpe en SLI HB-bro?Se SLI HB-broen måle krefter med den tradisjonelle SLI-broen her »

Med slike krav til eksisterende rigg, og kostnader for grafikk-«investeringen» er det ikke alle forunt å smekke inn to eksemplarer av disse kraftkarene i maskinen sin. Det til tross for at eksempelvis iChill x3 Ultra, som vi straks skal se, viser seg å gi overraskende god valuta for pengene.

Hvor god ytelse våre toppspesifiserte SLI-kandidater klarer å klemme ut av seg kan du se allerede på neste side. Der ser vi på syntetisk ytelse, eller du kan hoppe rett til de mest interessante dataene på side tre, hvor du finner alle spillmålingene våre. Der får du også en hendig tabell som viser deg samlet snitt-ytelse i 1440- og 4K-oppløsning for alle dagens toppkort alene og satt opp i SLI.

Her på førstesiden kommer du straks til oppsummeringen, bare du ruller deg forbi grafen som viser hvor god økonomi det egentlig er å anskaffe et par GTX 1080 Ti i SLI fremfor et par GTX 1080 i SLI – eller enkeltkort – for den saks skyld.

Vi tester Asus GTX 1080 Ti Strix OC sammen med vår testvinner fra Inno3D, iChill X3 Ultra.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppsummering

GTX 1080 Ti i SLI er for deg som krever det aller beste og har en lynrask 1440p-monitor eller en 4K-monitor som gjerne støtter mer enn 60Hz.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

OBS! Vi har testet med to standard SLI-broer i denne testen. Ikke den anbefalte SLI-HB-broen vår test viste kunne gi hakket høyere bildeflyt ved høye oppløsninger. Grunnen til dette er utformingen til de ulike testkortene våre, som ikke var kompatible med SLI-HB-broen.

Om du kan bli enig med bankkontoen din om at et GTX 1080 Ti SLI-oppsett er en god idé, har du mye godt å se frem til. Her står helt rå ytelse ikke overraskende i sentrum.

For, GTX 1080 Ti leverer i snitt 134 FPS i 1440p-oppløsning og vanvittige 119 FPS i 4K-oppløsning i våre fem testspill. Dette er en økning på henholdsvis noe skuffende 28,1 prosent over et GTX 1080 Ti alene i 1440p-oppløsning, men heldigvis vet duoen å settet støtet inn hvor det gjelder: I 4K-oppløsning stiger nemlig ytelsen med gode 58,5 prosent når to går sammen om jobben.

I forhold til GTX 1080 SLI, som er det nest kraftigste grafikkopplegget du i dag kan smekke inn i maskinene din, presterer GTX 1080 Ti SLI i snitt 18 prosent bedre i 1440p-oppløsning og solide 33 prosent bedre i 4K-oppløsning.

Dette betyr at 2x GTX 1080 Ti er en super match for deg som krever det absolutt beste og har en 60Hz 4K-monitor klar.

Vi vil nok av økonomiske hensyn anbefale et GTX 1080 SLI-oppsett for 1440p-spilling, der dette i de fleste tilfeller kan fylle 120Hz-paneler med en stabil bildeflyt uten problemer. Her er som vist heller ikke avstanden opp til GTX 1080 Ti SLI fullt så stor som ved 4K. Det er også viktig å ha i bakhodet at du tross alt betaler seks til syv prosent mer per FPS med et GTX 1080 Ti-oppsett enn med et GTX 1080 SLI-oppsett. Grunnen til av vi sier omtrent er at vi i vår «Kroner per FPS»-graf sammenligner prisen for et GTX 1080 SLI FE-oppsett (referansedesign) med et GTX 1080 Ti SLI-oppsett fra en tredjepart som Inno3Ds iChill X3 Ultra.

Du har selvsagt ikke det samme rommet for at spillene kan vokse seg enda mer krevende, men i denne klassen snakker vi jo uansett ikke om å gå for et oppsett som gir like mye verdi for pengene som et mellomklassekort.

Vi viser også til temperaturmålingene våre og anbefaler deg å vurdere å velge GTX 1080 Ti-modeller med en radialvifte (som sender varmluften ut bak) fremfor vifter som distribuerer varmluften til alle kanter – også inn mot kompanjongkortet. Alternativt kan en også vurdere vannkjøling, men det vil jo videre dra kostnaden godt oppover.

Legg også merke til effektmålingen vår, som viser at du bør ha en solid strømforsyning på minst 750 watt for å sikre deg mot ustabiliteter.

Ellers er det bare å ønske lykke til med spillingen, og husk å sjekke om favorittspillene dine faktisk støtter SLI overhodet før du kjøper. (Ikke komplett liste – her er Google din venn.)

Du leser sannsynligvis denne testen «for gøy». Da kan det være en trøst at det ikke trenger koste skjorta å få bedre ytelse:
Vi har nemlig oppdaterte anbefalinger i alle prisklasser »

3DMark »

Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark.

Målingene her viser hvor godt de to GTX 1080 Ti-kortene skalerer med Nvidias SLI-løsning – i alle fall i teorien. Hvor godt de yter sammen i virkelige spillscenarier får vi først svar på over på neste side.

3DMarks nyeste Time Spy-måling viser 56,5 prosent høyere ytelse når to GTX 1080 Ti arbeider sammen, versus når et jobber alene. Denne totalytelsen er det rett og slett ingen ting som kan matche per dags dato, og det nærmeste du kommer er også et SLI-oppsett med to GTX 1080. Dette gir deg i såfall omtrent 20 prosent lavere ytelse for omtrent 30 prosent mindre penger. Her er det imidlertid viktig å påpeke at våre to testede GTX 1080 er Founders Edition-modeller (referanse), mens våre testede GTX 1080 Ti er tredjepartsmodeller som – i alle fall hver for seg – gir høyere ytelse og bedre kjøling.

Nå er ikke ytelse alt. Om du vil se hva som skjer med GTX 1080 Ti sin effektivitet, kjøleegenskaper og støynivå bør du ta turen til den seksjonen av testen vår.

NB: her skulle vi egentlig også hatt vår VR-graf. Ettersom virtuell virkelighet foreløpig ikke støtter SLI-oppsett – eller CFX-oppsett for den del – kaster du imidlertid penger ut vinduet om du kjøper et ekstra grafikkort med tanke på bedre bildeflyt med din Oculus- eller Vive-brille. Enn så lenge vil derfor et enkelt GTX 1080 Ti være å foretrekke over to GTX 1080 Ti i SLI for VR-spill.

Spillytelse »

Når vi nå er over på målingene av ytelse i faktiske spill ser vi at skaleringen ikke utelukkende imponerer. Fra 56,5 prosent høyere ytelse i vår syntetiske test, måler vi i 1440p-oppløsning skuffende 28,1 prosent bedre ytelse med to GTX 1080 Ti over ett alene. Ved 4K-oppløsning ser vi heldigvis langt bedre takter, med 58,5 prosent høyere ytelse målt mot et enkelt GTX 1080 Ti fra Inno3D.

Til sammenligning yter to GTX 1080 sammen henholdsvis 55,5 og 73 prosent bedre i 1440p- og 4K-oppløsning enn ett alene. Tallene for to GTX 1070 viser enda bedre skalering, med 62,5 prosent bedre ytelse i 1440p-oppløsning og hele 82,5 prosent bedre ytelse i 4K-oppløsning.

Vi utelukker ikke at en SLI-HB-bro ville gitt noe bedre skalering enn våre to standardbroer bidrar til, nå som grafikkortene har blitt såpass kraftige. Prosessorytelsen til vår Core i7-6700K på 4 GHz spiller nok også inn.

Uansett blir det av vår sammenfattede ytelsesgraf klart at et GTX 1080 Ti SLI-oppsett temmer selv 4K-oppløsningen grundig. Med en snitt-FPS i 4K på 119 FPS er det nesten «overkill» med et slikt oppsett for å servere til et 60Hz 4K-panel. Våre aller tyngste testspill, The Witcher 3 og Deus Ex: Mankind Divided, er de eneste som nesten viser SLI-oppsettet hva 60 FPS er for noe.

Om du sitter på en 1440p-skjerm er det nok et smartere valg å gå for et GTX 1080 SLI-oppsett. I alle fall med tanke på økonomien i det hele, samt det faktum at denne komboen i snitt fortsatt vil takle selv raske spillskjermer med 120Hz-paneler.

Strømbruk, temperatur og støy »

Det er ikke bare ytelsen som endres når to kraftige grafikkort kommer sammen. Også endringen i egenskaper som temperatur, støy og energibruk må tas med i ligningen når et SLI-oppsett skal vurderes.

Det første vi måler er kraftig økt temperatur under spilling, fra omtrent 74 grader celsius når vårt GTX 1080 Ti Inno3D iChill X3 Ultra står alene, til hele 90 (!) grader i tospann med Asus Strix OC. Økningen er betydelig, og vi merket at kortene på det verste, som en konsekvens av dette, reduserte klokkehastigheten noe. Med tanke på at vi testet på en åpen testbenk regner vi med at temperaturproblemene kan forsterkes inne i et kabinett. I alle fall om det ikke er smart ventilert.

I et SLI-oppsett ville vi nok på generell basis anbefale å bruke to kort som Founders Edition, altså med en radialkjøler, fremfor kort med kjølere som sprer varmen til alle kanter, som våre kandidater i denne testen. Særlig det at det bakerste kortet vil motta varm luft fra det første kortet, samt lite luft mellom kortene, er grunn nok til ikke å gå for tredjepartsmodeller uten radialkjøler.

Merk at vi har oppgitt den høyeste temperaturen registrert for den varmeste GPU-en.

Med høyere temperaturer kommer imidlertid ikke mer støy. Hvorfor kortene ikke økte viftehastigheten for å bøte på de høye temperaturene er vi usikre på, da støynivået generelt sett ikke var noe vi irriterte oss over, til tross for at vi selvsagt har registrert enda mindre støy fra andre enkeltkort tidigere.

Selvsagt vil systemet ditt trekke mer energi når du legger til et ekstra 1080 Ti. Nå er begge kortene i testen utstyrt med hele to 8-pinners PCIe-strømkontakter og i stand til å trekke mer strøm enn Nvidias egne Founders Edition-modeller.

Dette skal nevnes at vi opererer med høyeste gjentatte maksimumsverdi, og ifølge vår wattmåler ligger kortene et stykke under nivåene vi presenterer i grafen med omtrent 360 til 500 watt. Du bør likevel ha en strømforsyning på minst 750 watt, ettersom vi registrerte en «peak» på 710 watt ved et tilfelle.

Testoppsett »

Testoppsett

Testbenken vår.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 16 GB @ 2400 MHz
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens GTX 1080 Ti-oppsett er testet med GeForce Driver 381.65.

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med Futuremarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.

Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12).

Vi tester som regel i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. For svært rimelige kort utelater vi imidlertid sistnevnte oppløsning, og for virkelig entusiastkort utelater vi den laveste oppløsningen av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, ved hjelp av «Fraps». Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.

Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av MSI AfterBurner eller tilsvarende programvare fra hver spesifikk produsent om tilgjengelig.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

annonse