Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI GTX 1080 «Gaming X» møter Nvidia GTX 1080 Founders Edition

MSI GTX 1080 «Gaming X»

Leverer lavere støy og bedre kjøling, men hva med ytelsen?

Innledning »

Etter at Nvidia i mai annonserte sin nye Pascal-baserte GeForce GTX 10-serie har selskapet overbevist mange om at de er den suverene ytelseskongen. Deres GTX 1080 Founders Edition feide all konkurranse av banen da vi testet kortet før sommeren, men det betydde ikke at det nådde helt opp til øverste trinn på vår karakterskala av den grunn.

Deres Founders Edition var kanskje utrolig kraftig, men selv om det også var svært energieffektivt og ikke støyet nevneverdig, visste vi at tredjepartsløsninger var på vei. Tradisjonelt sett har disse levert langt bedre kjøling, mindre støy og fra tid til annen til og med litt bedre ytelse.

Vår duell mellom Nvidias GTX 1070 Founders Edition og MSIs GTX 1070 Gaming X er et godt eksempel på dette, og for oss er det i alle fall klart hvilket av de to vi ville valgt til å tjenestegjøre i vår spill-pc.

«Founders Edition» møter «Gaming X»

I dag har endelig tiden kommet for at Nvidias GTX 1080 FE også skal få måle seg mot en nær artsfrende, og selv om det kanskje er litt uheldig – men ganske så tilfeldig – at det også denne gang er en av MSIs Gaming X-kort som står som utfordrer, føler vi ikke dette er noen ulempe. MSI har ved flere anledninger vist at de leverer solide kort, endog kanskje med en litt stiv prislapp. Dette gjør imidlertid bare dagens duell mellom Nvidias GTX 1080 FE og MSIs 700 kroner dyrere GTX 1080 «Gaming X», enda mer spennende da sistnevnte setter lista desto høyere for seg selv.

Kan MSI trekke det lengste strået også denne gangen, slik de gjorde i GTX 1070-duellen vår? Vel, det skal vi finne ut over de neste sidene, men først et overblikk over hvilke ekstra egenskaper utfordreren lokker i forhold til Founders Edition fra Nvidia.

MSI GTX 1080 Gaming X møter Nvidia GTX 1080 FE.

Unike «Gaming X» egenskaper

To 95 millimeter brede Torx 2.0-vifter tar seg av kjølejobben. Disse slår seg helt av når du ikke spiller.

Torx 2.0: Dagens utfordrer til Nvidias eget GTX 1080 FE skilter med en rekke MSI-eksklusive egenskaper. Det første en legger merke til hos MSIs Gaming X, annet enn den knalle rødfargen på plasthuset, er de to store viftene.

MSI GTX 1080 Gaming X har en ekstra PCIe 6-pinkontakt tilgjengelig. Dette skal hjelpe kortet med å nå høyere frekvenser ved overklokking.

Disse har fått navnet Torx 2.0, og skal ifølge MSI være spesialkonstruert for å øke lufttrykket og transportere bort varm luft raskere. I forhold til Founders Editions éne og relativt kompakte vifte – som «skyter» varmluften direkte ut av maskinen – brer Gaming X sine to 95-millimeter brede vifter virkelig om seg. Disse er imidlertid litt egoistisk konstruert ved at de først og fremst flytter varmluften bort fra egen grafikkbrikke og over til andre komponenter i kabinettet ditt.

Dette skulle imidlertid gjøre sitt til å senke støynivået fra Gaming X, men i tillegg er det gjemt et sett doble kulelager inne i viftene, noe som skal bidra til redusert motstand og jevnere, mer stabil rotasjon.

Zero Frozr: En annen fordel MSIs grafikkort tradisjonelt har hatt overfor Nvidias referansedesign er at de to Torx 2.0-viftene helt stopper å rotere når du ikke belaster kortet. Hvor godt dette fungerer finner vi ut på side syv.

Twin Frozr: Kraftigere kjølerør, kalt Twin Frozr, er som alltid på plass. Disse skal sørge for at varme som genereres under spilling får størst mulig overflate å fordele seg på før den fraktes bort av Torx 2.0-viftene.

Tilkoblinger for de fleste monitorer er på plass.

Ekstra strømkontakt: Et av de aller største trekkplasterne hos MSIs Gaming X kan potensielt ligge i forberedelsene som er gjort for å støtte opp om et solid rom for overklokking.

I forhold til Founders Edition kommer MSIs Gaming X nemlig også med en ekstra 6-pinners strømkontakt. Dette gir kortet mulighet til å trekke opptil 75 watt mer.

Det er nok ikke så dumt, for overklokking krever mer energi. Fra spesifikasjonstabellen nedenfor ser vi dessuten at MSIs GTX 1080 Gaming X har noe høyere boostfrekvens og effektiv minnefrekvens enn Founders Edition.

Begge kortene byr for øvrig på DisplayPort 1.4 HDR, som støtter 4K-oppløsning i opptil 120Hz, samt HDMI 2.0 som støtter 4K-oppløsning i opptil 60Hz. DualLink DVI-tilkobling støttes også.

Vi kjenner allerede godt til Nvidias GTX 1080 Founders Editions ytelse. Det vi ikke vet enda er om MSI GTX 1080 Gaming X' design og komponenter faktisk gir noen forbedring i praksis, eller om denne i så fall er av en slik betydning at Gaming X er verdt de ganske så betydelige 700 ekstra slantene i forhold til Nvidias «FE».

For, i tradisjon tro er det slik at årets tredjepartsmodeller fra GTX 10-serien er dyrere enn Nvidias egne Founders Edition design til tross for at dette er stikk i strid med Nvidias lovnader.

Derfor handler alt i denne testen om å avdekke forskjeller mellom de to GTX 1080-tolkningene. Hvordan er ytelsen, hvilket kort har størst potensiale for overklokking og er det ene mer støyende enn det andre?

For å få svar på det kan du klikke på en eller flere av ytelsestestene nedenfor, eller velge en side i menyen til høyre, for å se en haug av herlige målinger.

Se ellers hvor energieffektivt, varmt og støyende MSI GTX 1080 Gaming X er på side 8.
Hopp rett til konklusjonen, eller les om testbenken vår og hvordan vi tester på sistsiden.

Velg ytelsestest »

OBS: Vi har testet MSIs GTX 1080 Gaming X i såkalt «OC»-modus. Du kan selv velge mellom «Silent»-modus, «Gaming»-modus og «OC»-modus ved å installere MSIs egen «Gaming App». Denne følger med kortet på CD-ROM, eller kan hentes ned fra deres hjemmesider her. MSIs OC-modus må ikke forveksles med overklokkingen vi utfører på toppen av dette – manuelt – ved hjelp av programmet MSI AfterBurner. GTX 1080 Gaming X-kort leveres med «Gaming»-modus som standard. Ved «OC»-modus er boostfrekvensen 25 MHz høyere og den effektive minnefrekvensen 98 MHz høyere enn i «Gaming»-modus.

MSI GeForce GTX 1080 Gaming X
8.5
Meget bra
Anbefalt

MSI GeForce GTX 1080 Gaming X

sitat"Et godt valg for den grafikkresne støyallergikeren."

Fordeler

 • Krysse av
  God nok ytelse for 4K-spilling
 • Krysse av
  Stabil overklokker
 • Krysse av
  Suveren kjøleløsning
 • Krysse av
  Lavt støynivå
 • Krysse av
  Støtte for DisplayPort 1.4
 • Krysse av
  Maskinvarestøtte for 4K-video

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mye dyrere enn Founders Edition
 • Bytt
  Ikke veldig mye kraftigere enn Founders Edition