Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III (S3)

Samsung Galaxy S III ( S3 ) troner øverst

Avstanden til konkurrentene har minket siden i fjor, men Galaxy er fortsatt best.

Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,6 x 7,06 x 0,86 cm
Vekt: 133 gram
Skjerm: Super-AMOLED HD, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.0 med Touch Wiz
Pris: Fra 4900 kroner

Kort sagt:

– Fantastisk skjerm
– Enkelt menysystem
– Lynrask
- God vekkerklokke (!)

– Mye plast

AMOLED-skjermer ser like gode ut fra alle vinkler. Galaxy S III har i tillegg Gorilla Glass 2, et tynt og veldig solid glass som får frem det beste i mobilskjermen.
Galaxy S III kan bruke det innebygde gyroskopet til å bytte hjemmeskjerm når du skal stokke om på snarveiene dine. Bare hold fingeren inne over ikonet, og vri telefonen.
Galaxy S III er en svært tynn telefon med sine 8,6 millimeter tykkelse.
Åpningsskjermen er stilren og lekker. Menyene er litt mer fargerike.
Slik ser hjemmeskjermen ut. Noen vil kanskje kalle de fargerike menyene glorete, vi synes Samsung holder seg greit innenfor grensene.
Som vanlig kan du bruke to fingre for å zoome ut fra skrivebordet du er på. Her får du et oversiktsbilde, og du kan velge antall skrivebord du vil ha, eller bla direkte til skrivebordet du behøver.
Telefonen gir deg opplæring underveis. Du kan tappe to ganger på toppen av telefonen for å bla helt opp i for eksempel kontaktlisten din. Denne funksjonen fungerer ergelig nok ikke i nettleseren.

Det er kun noen veldig få mobiltelefoner i året som får samme type lansering som Samsungs Galaxy S III. Ukevis med ryktestorm kulminerte i en voldsom lansering i London, foran 2000 mennesker fra presse, operatører og forhandlere verden rundt.

Det sier noe om størrelsen og forventningene til denne telefonen, at knapt noen av de rundt 2000 tilhørerne hevet et øyenbryn da Samsung avslørte hvor musikken under lanseringen kom fra. Bak en diger "gardin" skjulte nemlig London filharmoniske orkester seg – og ikke en CD-spiller.

Oppdatert: Samsung har nå sluppet 4G-utgaven av Galaxy S III i Norge.
Les hele testen av Samsung Galaxy S III

Litt annerledes Galaxy

Vi har endelig fått inn Samsungs nyeste toppmodell til test. Vi tester Galaxy S III sammen med de to hovedkonkurrentene med Android – HTC One X og LG Optimus 4X HD.

Samsung har valgt en annerledes design på Galaxy S III i forhold til forgjengeren, Galaxy S II. Den nye telefonen er for eksempel ikke tilgjengelig i svart i det hele tatt – den kommer bare i hvitt og blått, i første omgang.

I tillegg til de nye fargene er telefonen også mye rundere i kantene enn hva Galaxy S II var. Designen har mye mer til felles med de to Nexus-modellene Samsung har produsert for Google.

Bygget i plast

Det ble spekulert i et utvalg ulike byggematerialer for Galaxy S III før lanseringen. Telefonen vi har fått til test er bygget i plast. Den har et relativt tynt bakdeksel, men det sitter særdeles godt på og det knirker heller ikke.

Såkalt "unibody"-konstruksjon har kommet på moten etter at Apple begynte å støpe laptopene sine i ett solid stykke aluminium. I mobilverdenen er det HTC og Nokia som i hovedsak har brukt konseptet, selv om det ikke alle unibody-telefoner er støpt i aluminium. I det siste har det blitt vanlig å lage disse telefonene fra ett stykke plast. Det er denne typen deksel HTC One X og Nokia Lumia 800 har, for å nevne noen.

Kjennes solid ... nok

Galaxy S III er ikke laget som en unibody-konstruksjon, men Samsung hevder selv at de har eliminert alle sprekker og sømmer i dekselet på telefonen. Langt på vei stemmer det, og det ulike dekseldelene sitter uvanlig godt sammen. Like fullt føles unibodyvariantene, selv de i plastmaterialer, enda mer solide.

Det skal sies at selv om unibody-variantene kjennes mer solide i hånden, kan de være like utsatte for hakk og små støtskader som et vanlig plastdeksel.

Alt dette tatt i betraktning kunne vi kanskje ønsket oss et litt mer solid ytre enn Samsung har kostet på Galaxy S III, men det kjennes tillitvekkende nok.

Google har lagt opp til at telefoner med Android 4.0 ikke skal behøve å ha fysiske knapper på forsiden, slik som på referansetelefonen Galaxy Nexus. I Android 4.0 skal det være nok med snarveier på skjermen.

Fortsetter med fysiske taster

Det var Samsung som laget referansetelefonen for Android 4.0, og selv om det fungerte godt med snarveier på skjermen har selskapet gått bort fra det med Galaxy S III. Her får vi, akkurat som i forrige generasjon Galaxy, to berøringsfelter med en fysisk hjem-tast i midten.

Det er både fordeler og ulemper ved de ulike måtene å løse dette på. Knapper på skjerm opptar skjermplass mesteparten av tiden, men det kan også gi rom for større skjerm til videoavspilling og bildevisning. I tillegg vet man alltid hvor de er så lenge det er lys i skjermen. Berøringsfeltene nederst på Galaxy S III slukker i utgangspunktet før skjermen gjør det, men det er mulig å stille det slik at de også står på så lenge skjermen er på..

Galaxy S III har ellers bare tre fysiske taster. Volumtaster for opp og ned i ett stort stykke på venstre side av telefonen, og en tast som skrur av og på telefonen eller skjermlåsen på høyre side. Det du kanskje vil savne her er en dedikert kameratast.

Øverst på telefonen finner du hodetelefonutgangen, og i bunnen har den en USB-kontakt. Baksiden av telefonen har en kameralinse som knipser bilder med 8 megapikslers oppløsning, én LED-"blits" og en høyttaler som tar seg av ringetoner eller musikk.

Knallgod AMOLED-skjerm

Skjermen er et av punktene Samsung må finne seg i å møte størst forventninger ved. Selskapet har tross alt stått helt i spissen av utviklingen for mobilskjermer de siste par årene.

I bruk er dette en av de aller beste mobilskjermene vi har sett. Skjermen er 4,8 tommer stor og er av typen Super-AMOLED HD.

Siden dette er en AMOLED-skjerm har den de fleste av styrkene vi er vant til å se hos denne typen skjermer. Fantastisk god kontrast og fargegjengivelse med mye "sprut" i er blant høydepunktene. Innsynsvinkelen er også god, men i denne prisklassen er det nærmest en selvfølgelighet uansett skjermtype.

Den høye oppløsningen på 1280 x 720 piksler gjør at skjermen er skarpere enn vi har sett AMOLED-skjermer være før. Tidligere var Galaxy Note med samme skjermteknologi telefonen med høyest oppløst AMOLED-skjerm i forhold til størrelse. Galaxy S III er altså mindre uten å ha færre piksler.

Litt "feil" farger

Den største ulempen med AMOLED-skjermer er at selv om fargene ser virkelig livaktige ut og nærmest kommer ut av skjermen, så er ikke fargegjengivelsen spesielt presis. Hvitt er ikke skikkelig hvitt, men snarere mer blåaktig – og flytter du bilder fra Galaxy S III til en kalibrert dataskjerm som viser korrekte farger er forskjellen på visningen veldig stor.

I praksis synes vi ikke dette er noe stort problem, men LCD-varianter har som regel ikke dette blåskjæret som AMOLED-skjermer plages litt av.

Pen Tile: En teoretisk ulempe

Onde tunger vil dessuten ha det til at måten skjermen i Galaxy S III er bygget opp på ikke er god nok. Super AMOLED-skjermer uten etternavnet "Plus" er nemlig bygget opp med noe som kalles Pen Tile Matrix-teknikk.

Kort forklart pleier en piksel å bestå av tre underpiksler som viser hver sin basisfarge, og i de fleste skjermer opererer hver piksel helt uavhengig av nabopikslene. I Pen Tile Matrix-skjermer deles enkelte underpiksler mellom hver hovedpiksel.

Dette har blant annet ført til dårlig ytelse på solide farger eller skrift i skjermer med lavere oppløsning. I noen tilfeller har det vært så langt mellom de underpikslene som faktisk lyste at man så avstanden mellom pikslene svært godt. I praksis ble ofte skrift taggete og skjermer med en jevn farge prikkete.

Feltet har utjevnet seg

Skjermen i Galaxy S III bruker altså den samme teknologien som har vært problematisk før. Grunnen til at den ikke er problematisk nå er at oppløsningen har blitt så høy. Selv om skjermen bruker bare de underpikslene det er lengst avstand mellom oppstår ikke denne taggete eller prikkete effekten vi har sett før.

Pen Tile Matrix-teknologien er kun en teoretisk ulempe. I praksis er dette en av de aller beste mobilskjermene på markedet, selv om avstanden mellom skjermene i toppen av feltet har blitt kortere. Både Optimus 4X HD, Sony Ericsson Xperia S og HTC One X har særdeles gode skjermer som tåler sammenlikning med Galaxy S III.

Nye Touch Wiz

Galaxy S III kjører nyeste utgave av Android med Samsungs egne menytilpasninger oppå. På noen steder er menyene ganske like de vi kjenner fra den grunnleggende Android 4-opplevelsen, mens Samsung har gjort enorme endringer på andre steder.

Alt i alt er det likevel ganske lett å finne frem i Samsungs menyer om man kommer fra en annen Android-telefon, og er du helt fersk burde ikke telefonen være vanskeligere å bli kjent med enn andre Android-alternativer.

Alle de store mobilprodusentene har sine varianter av Android-menyene. Mest kjent er nok HTCs Sense og Samsungs Touch Wiz, men også LG, Motorola og Sony har egne vrier på Googles menyer.

Endrer hvordan telefonen fungerer

Tidligere har Touch Wiz aller mest vært annerledes enn Googles menyer på det grafiske, men i det siste har Samsung lagt til stadig flere funksjoner og praktiske endringer i Touch Wiz-systemet sitt. Tidligere var det primært HTC og Motorola som gjorde virkelig dyptgående endringer i virkemåten til Android.

For Galaxy S III betyr det blant annet at telefonen nå, bokstavelig talt, kan holde et øye med brukeren slik at skjermen ikke slukker før du er ferdig med den. Alarmklokken stiller med skånsom vekking, og du kan slumre alarmer eller ringesignaler ved å snu telefonen. Sistnevnte funksjon har HTCs Sense hatt i et par år allerede.

Vi skal gå nærmere inn på konkrete endringer i menyer og grunnleggende applikasjoner på de kommende sidene. For nå nøyer vi oss med å konstatere at det er ganske omfattende endringer Samsung har gjort her. Til tross for de store tilpasningene er alt fortsatt enkelt å bruke, og menyene er ekstremt kjappe – noe vi kan takke den kraftige systembrikken med fire CPU-kjerner for.

Inni esken

Du nedlesses ikke med utstyr om du kjøper en Galaxy S III, men det mest grunnleggende følger med. Det betyr at du får en lader med USB-kontakt på som du stikker i veggen – den fungerer sammen med Micro-USB-kabelen som også følger med.

Kabelen står for dataoverføringen mot PC, når du ikke lader telefonen fra et vanlig støpsel. I tillegg følger det med et batteri som er litt større enn mobilbatterier pleier å være. Vanlig størrelse på slike batterier er mellom 1500 og 1750 mAh. Samsung leverer Galaxy S III med et batteri på 2100 mAh.

Batteriet i Galaxy S III er fortsatt på langt nær like stort som batteriet i Motorolas Razr Maxx med hele 3300 mAh, men det går iallfall i riktig retning, og batteritiden oppleves som noe bedre enn hos enkelte av konkurrentene, uten at det dreier seg om noen revolusjon.

Til slutt følger det med et håndfrisett. Håndfrien har øreplugger av typen som går inni øret, og den kommer med utskiftbare silikonpropper til å sette på.

Hurtigveiledninger og sikkerhetsinformasjon følger med som små papirvedlegg. Skikkelig bruksanvisning fins på internett, og telefonen guider deg også gjennom de viktigste innstillingene og funksjonene etter at du skrur den på første gang.

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av tester og nyheter om nye mobiltelefoner?
Lik oss på Facebook, så holder vi deg oppdatert!

Teknologi og funksjoner

Galaxy S III støtter så godt som alt av nye mobilteknologier, inkludert de største minnekortene du får tak i.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Batteritid: Ikke oppgitt.
Maskinvare: Samsung Exynos 4212, Quad Core 1,4 GHz Cortex A9, Mali400MP, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Ja, inntil 64 GB Micro-SD XC
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte, nettleser, Google Maps, bilpanel, lykt, PDF-visning, Locations, offline-navigasjon.
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook, S-voice, S-Memo, Polar Viewer, Dropbox, S Suggest, Samsung-konto og værvarsel

Kort sagt:

– God på e-post og kontorapplikasjoner
– NFC-støtte
– Enkel filoverføring med WiFi Direct
– Presis navigering med GPS og Glonass
– Smart skjermdemping
– God på det grunnleggende
– Relativt bra batteritid

– Ingenting

Før lanseringen ble det spekulert i at Samsung ville flytte på USB-porten som tradisjonelt har hatt sin plass nederst i midten. Det gjorde de ikke.
Nettleseren er veldig god, og for en gangs skyld virker Flash omtrent slik det skal.
Nettleseren i Galaxy S III kommer med en egen lesemodus som er spesielt nyttig for lange stykker tekst.
Hvis du velger det kan telefonen sjekke om den er i bruk før den skrur av skjermen. Dette er en svært nyttig funksjon, synes vi.
E-postleseren gir deg svært mange alternativ. Her kan du detaljstyre synkroniseringen.
Kalenderfunksjonen i Samsungs Touch Wiz har blitt svært god.

Samsung Galaxy S III er en skikkelig råtass. Som seg hør og bør for råtasser kommer den med alt du kan tenke deg av teknologi i en heftig mobiltelefon.

Det betyr for eksempel at systembrikken i denne telefonen er blant de aller kraftigste på markedet, og derfor er den også lynrask i så godt som alle sammenhenger.

Galaxy S III er blant de første telefonene på markedet som har offisiell støtte for minnekort på 64 gigabyte. Det betyr at sammen med den innebygde lagringen på 16 GB, som den blir solgt med i Norge, kan du ha med deg 80 GB med data på telefonen din. Får du tak i en av versjonene med 32 eller 64 gigabyte intern lagringsplass kan du ha med deg enda mer musikk, video og bilder i lommen.

Støtte for USB on-the-go betyr at du kan koble til USB-tilbehør som mus, harddisker og minnepenner. Du kan også hente høyoppløst HDMI-signal ut fra USB-porten ved hjelp av en overgang som støtter MHL-standarden.

Et fullt batteri av trådløse teknologier er også på plass. Her også er det snakk om de aller nyeste variantene. Dermed gir telefonen deg tilgang på russernes nye posisjoneringssystem Glonass ved siden av det velkjente GPS-systemet som er støttet av så godt som alle dagens smarttelefoner.

Bluetooth 4.0 gir støtte for en svært strømsnill modus som gjør at pulsbelter og liknende utstyr kan kobles til uten at noen av delene tømmes for strøm like fort som før.

Listen over teknologi avsluttes av raskeste standard trådløs nett. Her støttes også WiFi Direct for kjapp og enkel oppkobling mellom flere enheter, og DLNA for overføring av medieinnhold til storskjermer eller til og fra datamaskiner og konsoller.

Vi liker filoverføringsmulighetene godt. Selv store filer overføres raskt og enkelt over WiFi, uten at du trenger å sette opp en eneste innstilling selv. S-beam-funksjonene fungerer omtrent likt, bare at du kobler telefonene sammen ved å holde dem mot hverandre i stedet for å velge navn fra en liste.

Oppdatert: Samsung har nå sluppet 4G-utgaven av Galaxy S III i Norge.
Les hele testen av Samsung Galaxy S III

Nettleser

Nettleseren i Galaxy S III er lynrask og enkel i bruk. Grafisk har ikke Samsung gjort de helt store endringene i nettleseren fra tidligere, men en Reader-funksjon som likner på den vi kjenner fra iOS har det blitt plass til.

Det betyr at du kan hente artikler utfra det grafiske oppsettet til nettavisene, og lese lange artikler i ro og mak uten å ha reklame eller andre forstyrrende elementer rundt. Vi synes dette er en praktisk funksjon når tekstene blir lange nok, mens det har mindre for seg for helt korte saker – de korteste sakene bruker vi omtrent like kort tid på å skumme gjennom som på å hente frem i lesemodus.

Den holder øye med deg

En av de nye funksjonene Samsung har bakt inn i telefonen sin kommer du kanskje først til å merke i nettleseren, selv om det ikke strengt tatt er en nettleserfunksjon. Telefonen kan nemlig følge med på hva du foretar deg – hvis du ber den om det.

Pleier du også å trykke på skjermen en gang i blant for å være sikker på at den ikke skrur seg av midtveis i en nettside? Det slipper du med Galaxy S III. Et lite øyeblikk før skjermen skal gå i dvalemodus knipser frontkameraet på telefonen et bilde av deg.

Hele prosessen går så fort at du knapt legger merke til det lille øye-ikonet i menylinjen øverst. Når bildet er knipset bruker telefonen ansiktsgjenkjenning til å finne ut om du ser på den eller ikke. Hvis den finner ut at du gjør det holder den skjermbelysningen på. Prosessen gjentas med korte mellomrom til telefonen finner ut at du ikke lenger bruker den og skrur av skjermen.

Skrur av så fort du ikke ser på

Funksjonen har egentlig bare én svakhet som vi har merket. Hvis du legger telefonen på bordet foran deg, eller skal vise skjermen til noen andre vil ofte ikke kameraet peke rett på et ansikt. Med mindre telefonen finner et ansikt midt i skuddlinjen for frontkameraet vil den skru av skjermen.

Vi regner med at denne funksjonen også kan ha en viss betydning for batteritiden, men i løpet av testperioden merket ikke vi stor forskjell på å ha funksjonen av eller på.

Flash-støtte som virker – endelig

Flash støttes uten store problemer, og for en gangs skyld merker vi at flash faktisk er ganske raskt. Det er også enklere enn vanlig å bevege seg rundt i Flash-innhold.

Vi legger ikke veldig stor vekt på Flash-støtten, siden mobilprodusentene og Adobe sammen har brukt fryktelig lang tid på å snekre sammen et produkt som for det meste ikke holder mål. Vi nærmer oss også slutten på Flash i mobilsammenheng, siden Adobe har sagt at de ikke vil utvikle den mobile Flash-leseren sin videre.

Uansett synes vi det er et greit tilskudd at det for en gangs skyld fungerer sånn høvelig som det skal.

E-post

Som de fleste andre Android-telefoner har Galaxy S III to e-postklienter. Den ene er den vanlige GMail-applikasjonen som vi er kjent med fra de aller fleste Android-telefoner. GMail-appen fungerer godt for sitt bruk, mens andre e-posttilbydere og bedriftskontoer må legges inn i den universale e-postklienten.

Dersom du har flere e-postkontoer vil det i mange tilfeller være mest praktisk å skry av synkronisering til GMail-appen, og å heller legge inn GMail-kontoen din i den vanlige e-postklienten.

Her er det lett å legge til de fleste typer e-postkontoer, og mange av dem setter seg opp helt eller delvis selv. I verste fall må du vite adresser og brukernavn selv, men det bør likevel være en grei sak å finne de samme lukene i Galaxy S III som du har informasjon til fra e-postadministratoren din.

Den vanlige e-postklienten på Galaxy S III har fått seg noen små forandringer i forhold til den vi kjenner fra Galaxy S II.

På forgjengeren insisterte Samsung på å utnytte mest mulig av skjermarealet. Det betød at om du la telefonen over på siden fikk du opp en mappevisning for e-posten din, ved siden av forhåndsvisning av selve e-posten.

Vi kan like effektiv visning av e-post, men på den lave skjermoppløsningen til Galaxy S II ble det litt trangt om plassen for de ulike elementene. Det var heller ikke mulig å velge bort denne måten å vise e-post på.

Til tross for større og langt mer høyoppløst skjerm viser ikke Galaxy S III e-post på denne måten. Her får du én visning om gangen. Du starter i en innboks, og når du åpner en e-post blir mappevisningen erstattet av e-postvisningen.

Vi synes det er litt pussig at Samsung ikke lar brukerne tilpasse dette selv, men hvis man skal være låst til en løsning synes vi dette er den mest fornuftige av de to.

Hvis vi ser til LG og konkurrenten Optimus 4X HD kan brukeren selv velge visningsmåte, og flytte rundt på rammen mellom mappevisning og visning av e-post. Det betyr at du enkelt får det beste fra begge verdener, og kan velge selv hvis du trenger hele skjermen til å se på et bildevedlegg. Denne måten å gjøre det på burde vært fasit også for Samsung.

Når du åpner en e-post med Galaxy S III kan du enkelt zoome inn og ut på innholdet selv. Fra før vet vi at mange e-postlesere ikke lar deg velge tekststørrelse eller størrelse på bilder selv.

Felles innboks med fargekoding gjør det dessuten lett å skille e-post fra personlige kontoer fra det som kommer inn på jobb-kontoen.

Alt i alt er e-postleseren i Galaxy S III svært god, men vi registrerer at LG har et lite overtak på Samsung i akkurat denne øvelsen.

Tidligere var det bare de mest avanserte tredjeparts e-postleserne som støttet virkelig avanserte synkroniseringsinnstillinger. Med Android 4 har Galaxy S III og flere andre telefoner fått mulighet for ganske avanserte oppsett.

Du kan velge hvor hyppig innboksen skal oppdateres, og du kan ha forskjellig hyppighet på ulike tider av dagen. Dette kan du sette opp for hver konto du legger inn. Det betyr at du kan få telefonen til å gå i sparebluss for jobbkontoen mens den begynner å sjekke din personlige konto oftere samtidig med at arbeidsdagen er ferdig.

Hvis du er redd for høye mobilregninger fra utlandet har Galaxy S III alt du trenger for å holde oversikten.

Styring av datatrafikk

Hvis du ikke har datatrafikk inkludert i abonnementet ditt, eller er redd for å bruke e-posten din i utlandet kan Galaxy S III hjelpe deg. De nye Android 4-mobilene har nemlig styring av dataforbruk innebygget.

Her kan du veldig detaljert sette opp hvor mye du skal bruke, og la mobiltelefonen varsle deg eller skru av datatilkoblingen helt før det blir altfor dyrt.

Den eneste ulempen vi ser med denne funksjonen er at den er gjemt inni innstillingsmenyen. Dermed er det neppe alle som finner frem til den, men dette gjelder for alle Android 4-telefoner, og ikke bare Galaxy S III.

Hvis du er redd for høye datakostnader på ferieturen kan det absolutt lønne seg å ta en tur innom akkurat denne menyen.

S Memo kan være både nyttig og praktisk – men kan også gi utløp for din indre kunstner.

S-memo

Notatappen S-memo gjorde sin debut på Samsungs hybridmobil Galaxy Note. Den store mellomtingen mellom et nettbrett og en mobil har en digital penn som gjør det ekstra smart å kunne drodle små huskelapper eller hva som helst inn i en app – på Galaxy S III følger appen med, men ikke pennen.

Det betyr likevel ikke at funksjoner som håndskriftgjenkjenning har blitt borte. Som skaperne av spillet Draw Something har lært oss – man behøver ikke nødvendigvis en penn for at det skal være gøy å drodle på en mobilskjerm.

Alt i alt er funksjonen hendig til små og kjappe huskelapper eller notater. Den egner seg imidlertid ikke til lange stykker tekst. Til mer omfattende arbeid bør du vurdere å investere i en kontorapplikasjon på Google Play.

Det er verdt å merke seg at det ikke følger med noen kontor-app på Galaxy S III. Det du får med er Polaris Viewer som kan vise frem vedlegg i PDF- eller ulike Office-formater. Denne kan ikke gjøre noen endringer på filene.

En komplett Office-applikasjon koster fra omkring 100 kroner på Google Play.

S-voice

Samsung har hatt talestyringsfunksjoner før, men med den nye S-voice-funksjonen er det nærmest umulig å ikke tenke på Apple Siri.

S-voice og Siri gjør i praksis akkurat det samme. Her snakker vi om en digital assistent som svarer på spørsmål og starter applikasjoner basert på hva du ber om.

Uheldigvis støtter ikke S-voice norsk språk foreløpig, så hvis du vil ha talestyrt hjelp fra Galaxy S III må du venne deg til å snakke engelsk.

Når det er sagt synes vi S-voice fungerer veldig bra, og selv engelsk med litt stotrende norsk aksent forstås uten de store problemene.

Inntil en eventuell støtte for norsk språk er på plass er det og blir det en gimmick, selv om det nok kan by på litt underholdning å spørre telefonen om alt mellom himmel og jord i en festlig sammenheng.

Vekkerklokken i Galaxy S III kan vekke deg skånsomt, og du kan tilpasse vekkingen helt selv.

Smart vekkerklokke

Vekkerklokken i Galaxy S III har blitt svært avansert, og den følger mange av de samme mønstrene som vekkeappene vi finner i Google Play. Det betyr at den kan bruke to ringetoner for å vekke deg – én rolig og avslappende, mens en tar over om du ikke har våknet etter noen minutter.

Hvordan dette forløpet skal gå kan du velge selv i innstillingene. Du kan også velge å utsette alarmen ved å snu telefonen. Avhengig av hvilke innstillinger du har lagt inn kan utsettelsen være på ned i ett skarve minutt, slik den er satt opp fra fabrikk.

Grunnleggende funksjoner

Galaxy S III har svært god lydkvalitet under samtale, men lyden blir ikke stort mer enn middels høy sammenliknet med andre telefoner. Dersom du har problemer med hørselen vil vi altså anbefale deg å prøvelytte Galaxy S III før du bestemmer deg.

I alle tilfeller kan Galaxy S III kobles til Bluetooth-basert tilbehør, og mange av dagens høreapparater har støtte for dette.

Gjennom de fleste delene av menysystemet og de medfølgende appene kan du stille opp og ned på skriftstørrelsen etter eget ønske. Dermed burde tilgjengeligheten være god også om du har litt dårlig syn.

Tekstmeldingsfunksjonen har en velfungerende ordliste, og skjermtastaturet er stort og lett å treffe. Det går i en fei å skrive tekstmeldinger på Galaxy S III, og blir tastaturet for lite kan du alltids snu den sidelengs for å få mye større "knapper" på skjermen.

Det ekstra store batteriet gjør at vi opplever batteritiden i Galaxy S III som tilstrekkelig, og hakket kvassere for enkelte av konkurrentene. Det er likevel ikke snakk om noen revolusjon – Galaxy S III holder dagen ut med bedre margin enn tidligere, men strekker seg kun til to dager ved svært lett bruk.

Galaxy S III gjør det suverent best av muskelmobilene i ytelsestesten Quadrant 2.
I den grafikkintensive ytelsestesten Nenamark 2 gjør Galaxy S III det svært godt. Legg merke til at Galaxy S II gjør det kunstig bra fordi det er lettere for telefonen å drive en lavoppløst skjerm.

Multimedia

Galaxy S III er utstyrt med et svært godt kamera, og den er ikke noen dårlig musikktelefon heller.

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister, Musikkfirkant
Medieformater:FLAC, MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja, apt-X-støtte for høykvalitetslyd
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, bilde under filming, spill video utenfor spilleren, HDMI via MHL (Micro-USB), AllShare (DLNA)

Kort sagt:

– Svært god formatstøtte
– Nyttige funksjoner i musikkspilleren
– God på spill
– Svært godt kamera
– Lynrask på foto
– Seriefotofunksjon
– Gode øreplugger med i esken

– Videoopptak hakker litt

Hodetelefonutgangen sliter litt med de tyngste hodetelefonene, men lettdrevne propper har den ingen problemer med.
Slik ser musikkspilleren ut.
Musikkfirkanten er en morsom ny funksjon i mediespilleren. Det er ikke alltid den er like treffsikker, men stort sett er den ikke så langt unna.
Videospilleren har fått et galleri som forhåndsviser ved hjelp av små videosnutter. Levende forhåndsvisning er veldig tøft men det virker bare for noen filtyper.

Galaxy S III er selvskreven som multimedietelefon. Samsung har alltid vært gode på dette feltet, og den nyeste toppmodellen svikter ikke.

Først og fremst er selvsagt skjermen en viktig del av multimedieopplevelsen på Galaxy S III. Video, spill og kamerabilder tar seg ekstremt godt ut på den gode skjermen.

I tillegg til å ha en knallgod skjerm er Samsung veteraner når det kommer til god videostøtte.

Galaxy S III spiller alt

Her kan du enkelt og greit hoppe over konvertering av filer. Har du en video så flytter du den over til Galaxy S III. Du skal ha rimelige mengder uflaks eller en ganske sær kombinasjon av video- og lyd-kodeker før filen ikke vil spille.

Du vil heller ikke støte på noen problemer med HD-materiale på Galaxy S III. Den tygger uten problemer video i 1080p, selv i ganske tunge filformater som h.264 i MKV-filer.

En ny funksjon som har kommet til er muligheten til å ta med seg videoen ut av spilleren – bokstavelig talt.

Du har en ekstra knapp å trykke på som lager et miniatyrbilde av videoen du ser på. Den kan du flytte rundt på, eller bare la ligge på skjermen mens du jobber med andre ting.

Funksjonen er praktisk om du ser på en lengre video mens du for eksempel må svare på en e-post.

Når du er ferdig tapper du bare på videovinduet igjen for å komme tilbake til spilleren.

God musikktelefon

En av Galaxy S IIs svakeste sider var lydutgangen. Den spilte lyd helt greit, men den var ikke kraftig nok til å drive litt tyngre hodetelefoner. Galaxy S III er bedre, men må fortsatt se seg slått av de fleste nyere HTC-telefoner i akkurat denne disiplinen.

Bruker du lettdrevne propper eller hodetelefoner med innebygget forsterkerhjelp, for eksempel fra Bose eller Beats, bør du ikke ha noen problemer med lyden fra Galaxy S III.

Flaggskipet leveres også med et godt håndfrisett som fungerer greit som musikkpropper.

Samsung har alltid hatt en litt mer gjennomført musikkspiller enn det Google selv leverer i Android, men den nye musikkspilleren i Galaxy S III er enda bedre.

Her har Samsung lagt ved ny funksjonalitet, og omfattende muligheter for tilpasning av lyden.

Musikkfirkant har Samsung kalt den mest spennende funksjonen i musikkspilleren. Spilleren rangerer selv alle låtene i musikkarkivet ditt etter følgende kriterier; rolige, spennende, lidenskapelige og glade.

Katalogiseringen går veldig fort. Selv om du har hundrevis av låter på telefonen er prosessen unnagjort på noen få sekunder.

Etter at katalogiseringen er gjort kan du trykke der du ønsker på firkanten, og få servert en spilleliste med for eksempel rolig og lidenskapelig musikk.

Tidligere er det spesielt Motorola og Sony Ericsson, nå bare Sony, som har gjort dyptgående endringer i musikkspilleren.

Spillopplevelse

Systembrikken i Galaxy S III har ikke bare fått flere prosessorkjerner – den har også fått dobbelt så mange kjerner i grafikkprosessoren som forløperen; altså fire kjerner der også. Dermed har den en kraftig grafikkløsning, selv om typen grafikkprosessor strengt tatt er arvet fra forløperen Galaxy S II.

Kort og greit betyr det at hvis spillet er laget for en Android-telefon, så skal det iallfall ikke stå på kreftene med Galaxy S III.

Galaxy S III har en responsiv og presis berøringsskjerm. Dermed fungerer skjermkontroller også svært godt på denne telefonen.

Det følger ikke med noen forhåndsinstallerte spill, men app-butikken Google Play er full av innhold for Galaxy S III. I tillegg har Samsung sin egen anbefalingstjeneste. I S Suggest rangeres apper og spill. Noe er valgt ut av Samsung, mens andre ser ut til å være rangert på brukerstyring.

Ved siden av en brukerstyrt side og en side med anbefalinger fra Samsung har S Suggest også en side der du kan dele hvilke apper du liker og se hvilke apper venner har likt. For å få maksimal nytte ut av denne bør nok flere i vennekretsen ha en telefon med tjenesten på. Vi synes likevel det er et spennende perspektiv i tillegg til den vanlige app-butikken som alle har tilgang på.

Galaxy S III tar mye bedre bilder enn Optimus 4X HD fra LG, men kameraet måler seg ikke helt med det som sitter i HTC One X. Trykk på bildet for å se full størrelse.

Kamera

Galaxy S III har et svært godt kamera på åtte megapiksler. Det har god detaljgjengivelse og det overoppskarper ikke så mye, men det gir en del bildestøy nærmest uansett situasjon.

Støyen holder seg imidlertid innenfor omtrent de samme fargetonene som området den er i. Dermed blir mye av støyen borte om du krymper bildene litt.

Det er tre toppmodeller på Android-haugen i dag; Samsung Galaxy S III, HTC One X og LG Optimus 4X HD. Galaxy S III plasserer seg i midten. Alle har god detaljgjengivelse men flaggskipet fra Samsung har noe mer støy i bildene enn modellen fra HTC.

Video filmes i 1080p, og kvaliteten blir svært god. Det er mange detaljer i bildet, og panorering foregår forholdsvis jevnt, selv om vi noterer noe hakking. Kameraet har ingen problemer med å holde fokus mens vi filmer, et problem vi støtte på med Optimus 4X HD fra tid til annen.

Vi filmet testvideoer med Samsung Galaxy S III, HTC One X og LG Optimus 4X HD. Videoene er filmet i full HD-kvalitet med beste opptakskvalitet skrudd på. Alle telefonene har programvarefunksjoner for antiristing, men det er skrudd av for å gi likest mulig sammenlikningsgrunnlag.

Konklusjon

Konklusjon

+ Super skjerm
+ Lynrask
+ Brukervennlig
+ Presis navigering med Glonass og GPS
+ God musikkspiller
+ Støtter alle typer video
+ Godt kamera
+ Støtter minnekort inntil 64 GB

- Høy pris
- Mye plast

Galaxy S III fra Samsung er en av årets mest etterlengtede nye mobiler. Vi har hatt råtassen til test, og kan konkludere med at dette sannsynligvis er markedets beste mobiltelefon.

Vi sier sannsynligvis fordi avstanden til konkurrentene har minket. Det er to andre virkelige råtassmodeller i hyllene foruten Galaxy S III om dagen; HTC One X og LG Optimus 4X HD. Det er kun små forskjeller som skiller de tre telefonene.

Fantastisk skjerm

Galaxy S III utmerker seg med en svært god AMOLED-skjerm med HD-oppløsning. Det er en fryd å se bilder eller spille spill på den store skjermen. Video i HD-kvalitet har sjelden sett så bra ut.

Spill og video er også spesialiteten til denne telefonen. Den har lynrask innmat som gjør at selv de råeste spillene fungerer godt, og den støtter nesten alle videoformatene som er i vanlig bruk. Det betyr at du slipper å bruke tid på å bytte om på filformater når du skal ta med deg video.

Godt kamera

Kameraet på baksiden er svært godt, men det er marginalt svakere enn det som sitter på konkurrenten fra HTC. Til gjengjeld kan du filme svært lenge om du putter i et av markedets største minnekort med inntil 64 GB lagringsplass – One X fra HTC støtter ikke minnekort i det hele tatt.

Med Android 4 og Samsungs egen menygrafikk er Galaxy S III veldig enkel å bruke, og menyene er raske. Du kan tilpasse svært mye slik at du for eksempel får den skriftstørrelsen du trenger.

Fin for proffen

En knallgod nettleser og bra e-postfunksjonalitet gjør at proffbrukeren vil finne det meste han trenger her. Den eneste ulempen for deg som mottar mye e-post er at du ikke kan redigere vedlegg på telefonen rett ut av esken. Du får bare visningsprogramvare med i telefonen. Dette bøter du kjapt på med en tur innom Googles app-butikk Play, og det trenger ikke koste mer enn rundt 100 kroner.

En av de mest spesielle funksjonene på Galaxy S III er at den bruker frontkameraet til å se om du bruker den. Derfor skrur ikke skjermen seg av før du ser bort fra den. Det er veldig praktisk når du leser lange tekster eller følger med på en hjemmeside som oppdaterer seg.

God på det grunnleggende

De grunnleggende funksjonene som ringing og teksting utfører Galaxy S III med bravur. Lyden under samtale er klar og god, men for de som sliter med dårlig hørsel kan den kanskje være litt lav.

En veldig presis og god berøringsskjerm og en god ordlistefunksjon samarbeider om å gjøre inntasting av tekst enklere. Vi har sjelden behov for ordboken på Galaxy S III, men den gjør som regel ikke ugagn når den melder seg.

Med et litt større batteri enn vanlig kan Galaxy S III også vise til helt grei batteritid. Den vil neppe revolusjonere laderegimet ditt, men hvis du ikke bruker den svært tungt burde den klare seg gjennom hele dagen.

Galaxy S III gir deg dessuten det som sannsynligvis er den mest nøyaktige navigeringen du får i en telefon, siden den støtter både det amerikanske GPS-systemet og russiske Glonass. I tillegg har den svært raske og enkle funksjoner for overføringer av store filer.

Alternativene

Innledningsvis nevnte vi at avstanden til de andre toppmodellene har sunket. Dersom du skal ha en skikkelig råtassmobil med Android er det HTCs One X og LG Optimus 4X HD som gjelder ved siden av denne.

Med One X må du klare deg uten minnekortstøtte og enkelte av Galaxy S IIIs andre funksjoner, men til gjengjeld får du en telefon som føles mer solid bygget. HTC har nemlig støpt inn sin toppmodell i ett enkelt stykke plast.

Optimus 4X HD er lynrask, har et lekkert menysystem og en god skjerm. Akkurat som Galaxy S III støtter også den minnekort, men den støtter ikke de aller største minnekortene.

Begge de to alternativene har små fordeler og ulemper i forhold til Galaxy S III, og de ligger en hundrelapp eller to lavere i pris. Like fullt er det Samsung som har sydd sammen den aller beste Android-pakken i år hvis vi skal se alt under ett.

Oppdatert: Samsung har nå sluppet 4G-utgaven av Galaxy S III i Norge.
Les hele testen av Samsung Galaxy S III

annonse