Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III (S3)

Samsung Galaxy S III ( S3 ) troner øverst

Avstanden til konkurrentene har minket siden i fjor, men Galaxy er fortsatt best.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 13,6 x 7,06 x 0,86 cm
Vekt: 133 gram
Skjerm: Super-AMOLED HD, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.0 med Touch Wiz
Pris: Fra 4900 kroner

Kort sagt:

– Fantastisk skjerm
– Enkelt menysystem
– Lynrask
- God vekkerklokke (!)

– Mye plast

AMOLED-skjermer ser like gode ut fra alle vinkler. Galaxy S III har i tillegg Gorilla Glass 2, et tynt og veldig solid glass som får frem det beste i mobilskjermen.
Galaxy S III kan bruke det innebygde gyroskopet til å bytte hjemmeskjerm når du skal stokke om på snarveiene dine. Bare hold fingeren inne over ikonet, og vri telefonen.
Galaxy S III er en svært tynn telefon med sine 8,6 millimeter tykkelse.
Åpningsskjermen er stilren og lekker. Menyene er litt mer fargerike.
Slik ser hjemmeskjermen ut. Noen vil kanskje kalle de fargerike menyene glorete, vi synes Samsung holder seg greit innenfor grensene.
Som vanlig kan du bruke to fingre for å zoome ut fra skrivebordet du er på. Her får du et oversiktsbilde, og du kan velge antall skrivebord du vil ha, eller bla direkte til skrivebordet du behøver.
Telefonen gir deg opplæring underveis. Du kan tappe to ganger på toppen av telefonen for å bla helt opp i for eksempel kontaktlisten din. Denne funksjonen fungerer ergelig nok ikke i nettleseren.

Det er kun noen veldig få mobiltelefoner i året som får samme type lansering som Samsungs Galaxy S III. Ukevis med ryktestorm kulminerte i en voldsom lansering i London, foran 2000 mennesker fra presse, operatører og forhandlere verden rundt.

Det sier noe om størrelsen og forventningene til denne telefonen, at knapt noen av de rundt 2000 tilhørerne hevet et øyenbryn da Samsung avslørte hvor musikken under lanseringen kom fra. Bak en diger "gardin" skjulte nemlig London filharmoniske orkester seg – og ikke en CD-spiller.

Oppdatert: Samsung har nå sluppet 4G-utgaven av Galaxy S III i Norge.
Les hele testen av Samsung Galaxy S III

Litt annerledes Galaxy

Vi har endelig fått inn Samsungs nyeste toppmodell til test. Vi tester Galaxy S III sammen med de to hovedkonkurrentene med Android – HTC One X og LG Optimus 4X HD.

Samsung har valgt en annerledes design på Galaxy S III i forhold til forgjengeren, Galaxy S II. Den nye telefonen er for eksempel ikke tilgjengelig i svart i det hele tatt – den kommer bare i hvitt og blått, i første omgang.

I tillegg til de nye fargene er telefonen også mye rundere i kantene enn hva Galaxy S II var. Designen har mye mer til felles med de to Nexus-modellene Samsung har produsert for Google.

Bygget i plast

Det ble spekulert i et utvalg ulike byggematerialer for Galaxy S III før lanseringen. Telefonen vi har fått til test er bygget i plast. Den har et relativt tynt bakdeksel, men det sitter særdeles godt på og det knirker heller ikke.

Såkalt "unibody"-konstruksjon har kommet på moten etter at Apple begynte å støpe laptopene sine i ett solid stykke aluminium. I mobilverdenen er det HTC og Nokia som i hovedsak har brukt konseptet, selv om det ikke alle unibody-telefoner er støpt i aluminium. I det siste har det blitt vanlig å lage disse telefonene fra ett stykke plast. Det er denne typen deksel HTC One X og Nokia Lumia 800 har, for å nevne noen.

Kjennes solid ... nok

Galaxy S III er ikke laget som en unibody-konstruksjon, men Samsung hevder selv at de har eliminert alle sprekker og sømmer i dekselet på telefonen. Langt på vei stemmer det, og det ulike dekseldelene sitter uvanlig godt sammen. Like fullt føles unibodyvariantene, selv de i plastmaterialer, enda mer solide.

Det skal sies at selv om unibody-variantene kjennes mer solide i hånden, kan de være like utsatte for hakk og små støtskader som et vanlig plastdeksel.

Alt dette tatt i betraktning kunne vi kanskje ønsket oss et litt mer solid ytre enn Samsung har kostet på Galaxy S III, men det kjennes tillitvekkende nok.

Google har lagt opp til at telefoner med Android 4.0 ikke skal behøve å ha fysiske knapper på forsiden, slik som på referansetelefonen Galaxy Nexus. I Android 4.0 skal det være nok med snarveier på skjermen.

Fortsetter med fysiske taster

Det var Samsung som laget referansetelefonen for Android 4.0, og selv om det fungerte godt med snarveier på skjermen har selskapet gått bort fra det med Galaxy S III. Her får vi, akkurat som i forrige generasjon Galaxy, to berøringsfelter med en fysisk hjem-tast i midten.

Det er både fordeler og ulemper ved de ulike måtene å løse dette på. Knapper på skjerm opptar skjermplass mesteparten av tiden, men det kan også gi rom for større skjerm til videoavspilling og bildevisning. I tillegg vet man alltid hvor de er så lenge det er lys i skjermen. Berøringsfeltene nederst på Galaxy S III slukker i utgangspunktet før skjermen gjør det, men det er mulig å stille det slik at de også står på så lenge skjermen er på..

Galaxy S III har ellers bare tre fysiske taster. Volumtaster for opp og ned i ett stort stykke på venstre side av telefonen, og en tast som skrur av og på telefonen eller skjermlåsen på høyre side. Det du kanskje vil savne her er en dedikert kameratast.

Øverst på telefonen finner du hodetelefonutgangen, og i bunnen har den en USB-kontakt. Baksiden av telefonen har en kameralinse som knipser bilder med 8 megapikslers oppløsning, én LED-"blits" og en høyttaler som tar seg av ringetoner eller musikk.

Knallgod AMOLED-skjerm

Skjermen er et av punktene Samsung må finne seg i å møte størst forventninger ved. Selskapet har tross alt stått helt i spissen av utviklingen for mobilskjermer de siste par årene.

I bruk er dette en av de aller beste mobilskjermene vi har sett. Skjermen er 4,8 tommer stor og er av typen Super-AMOLED HD.

Siden dette er en AMOLED-skjerm har den de fleste av styrkene vi er vant til å se hos denne typen skjermer. Fantastisk god kontrast og fargegjengivelse med mye "sprut" i er blant høydepunktene. Innsynsvinkelen er også god, men i denne prisklassen er det nærmest en selvfølgelighet uansett skjermtype.

Den høye oppløsningen på 1280 x 720 piksler gjør at skjermen er skarpere enn vi har sett AMOLED-skjermer være før. Tidligere var Galaxy Note med samme skjermteknologi telefonen med høyest oppløst AMOLED-skjerm i forhold til størrelse. Galaxy S III er altså mindre uten å ha færre piksler.

Litt "feil" farger

Den største ulempen med AMOLED-skjermer er at selv om fargene ser virkelig livaktige ut og nærmest kommer ut av skjermen, så er ikke fargegjengivelsen spesielt presis. Hvitt er ikke skikkelig hvitt, men snarere mer blåaktig – og flytter du bilder fra Galaxy S III til en kalibrert dataskjerm som viser korrekte farger er forskjellen på visningen veldig stor.

I praksis synes vi ikke dette er noe stort problem, men LCD-varianter har som regel ikke dette blåskjæret som AMOLED-skjermer plages litt av.

Pen Tile: En teoretisk ulempe

Onde tunger vil dessuten ha det til at måten skjermen i Galaxy S III er bygget opp på ikke er god nok. Super AMOLED-skjermer uten etternavnet "Plus" er nemlig bygget opp med noe som kalles Pen Tile Matrix-teknikk.

Kort forklart pleier en piksel å bestå av tre underpiksler som viser hver sin basisfarge, og i de fleste skjermer opererer hver piksel helt uavhengig av nabopikslene. I Pen Tile Matrix-skjermer deles enkelte underpiksler mellom hver hovedpiksel.

Dette har blant annet ført til dårlig ytelse på solide farger eller skrift i skjermer med lavere oppløsning. I noen tilfeller har det vært så langt mellom de underpikslene som faktisk lyste at man så avstanden mellom pikslene svært godt. I praksis ble ofte skrift taggete og skjermer med en jevn farge prikkete.

Feltet har utjevnet seg

Skjermen i Galaxy S III bruker altså den samme teknologien som har vært problematisk før. Grunnen til at den ikke er problematisk nå er at oppløsningen har blitt så høy. Selv om skjermen bruker bare de underpikslene det er lengst avstand mellom oppstår ikke denne taggete eller prikkete effekten vi har sett før.

Pen Tile Matrix-teknologien er kun en teoretisk ulempe. I praksis er dette en av de aller beste mobilskjermene på markedet, selv om avstanden mellom skjermene i toppen av feltet har blitt kortere. Både Optimus 4X HD, Sony Ericsson Xperia S og HTC One X har særdeles gode skjermer som tåler sammenlikning med Galaxy S III.

Nye Touch Wiz

Galaxy S III kjører nyeste utgave av Android med Samsungs egne menytilpasninger oppå. På noen steder er menyene ganske like de vi kjenner fra den grunnleggende Android 4-opplevelsen, mens Samsung har gjort enorme endringer på andre steder.

Alt i alt er det likevel ganske lett å finne frem i Samsungs menyer om man kommer fra en annen Android-telefon, og er du helt fersk burde ikke telefonen være vanskeligere å bli kjent med enn andre Android-alternativer.

Alle de store mobilprodusentene har sine varianter av Android-menyene. Mest kjent er nok HTCs Sense og Samsungs Touch Wiz, men også LG, Motorola og Sony har egne vrier på Googles menyer.

Endrer hvordan telefonen fungerer

Tidligere har Touch Wiz aller mest vært annerledes enn Googles menyer på det grafiske, men i det siste har Samsung lagt til stadig flere funksjoner og praktiske endringer i Touch Wiz-systemet sitt. Tidligere var det primært HTC og Motorola som gjorde virkelig dyptgående endringer i virkemåten til Android.

For Galaxy S III betyr det blant annet at telefonen nå, bokstavelig talt, kan holde et øye med brukeren slik at skjermen ikke slukker før du er ferdig med den. Alarmklokken stiller med skånsom vekking, og du kan slumre alarmer eller ringesignaler ved å snu telefonen. Sistnevnte funksjon har HTCs Sense hatt i et par år allerede.

Vi skal gå nærmere inn på konkrete endringer i menyer og grunnleggende applikasjoner på de kommende sidene. For nå nøyer vi oss med å konstatere at det er ganske omfattende endringer Samsung har gjort her. Til tross for de store tilpasningene er alt fortsatt enkelt å bruke, og menyene er ekstremt kjappe – noe vi kan takke den kraftige systembrikken med fire CPU-kjerner for.

Inni esken

Du nedlesses ikke med utstyr om du kjøper en Galaxy S III, men det mest grunnleggende følger med. Det betyr at du får en lader med USB-kontakt på som du stikker i veggen – den fungerer sammen med Micro-USB-kabelen som også følger med.

Kabelen står for dataoverføringen mot PC, når du ikke lader telefonen fra et vanlig støpsel. I tillegg følger det med et batteri som er litt større enn mobilbatterier pleier å være. Vanlig størrelse på slike batterier er mellom 1500 og 1750 mAh. Samsung leverer Galaxy S III med et batteri på 2100 mAh.

Batteriet i Galaxy S III er fortsatt på langt nær like stort som batteriet i Motorolas Razr Maxx med hele 3300 mAh, men det går iallfall i riktig retning, og batteritiden oppleves som noe bedre enn hos enkelte av konkurrentene, uten at det dreier seg om noen revolusjon.

Til slutt følger det med et håndfrisett. Håndfrien har øreplugger av typen som går inni øret, og den kommer med utskiftbare silikonpropper til å sette på.

Hurtigveiledninger og sikkerhetsinformasjon følger med som små papirvedlegg. Skikkelig bruksanvisning fins på internett, og telefonen guider deg også gjennom de viktigste innstillingene og funksjonene etter at du skrur den på første gang.

Vil du være sikker på å ikke gå glipp av tester og nyheter om nye mobiltelefoner?
Lik oss på Facebook, så holder vi deg oppdatert!