Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S III 4G

Årets beste mobiltelefon har fått lynraskt bredbånd

Vi prøvekjører Samsung Galaxy S III 4G.

Fire galakser - fra venstre; Galaxy Note II, Galaxy S III 4G, Galaxy S III og Galaxy S III Mini.
Galaxy S III 4G gir svært raske målinger hos Speedtest.net.
Det er ingen tvil om at Telenors 4G-nett er i stand til å levere varene når vi er få i nettet. Her ligger vi rimelig tett inntil absolutt maks hastighet.
Også via svenske Bredbandskollen viser 4G-nettet seg fra sin beste side.
Skylagring vil sannsynligvis bli en av de store vinnerne når 4G endelig er tilgjengelig for folk flest.
Å hente ned rundt 100 megabyte fra Dropbox-kontoen vår tok rundt 4 minutter med 3G. Med 4G kom vi ned i rundt 40 sekunder.
4G kan også være nyttig når du vil synkronisere spillelister i Spotify eller Wimp.
Videostrømming fra nett har blitt presentert som et viktig bruksområde for 4G. Det har funket helt greit også på 3G, men nå er opplevelsen noe mer stabil, siden telefonen rekker å mellomlagre ganske store deler av det du titter på.
Det ergrer oss litt at vi må velge mellom automatisk valg av nett, og 3G eller 2G. Vi kan altså ikke sette en høyeste foretrukket standard. Velger vi å sette telefonen til 3G, vil den mangle dekning helt så fort du er i et område med bare 2G-dekning.
Enkelte vil kanskje irritere seg over at Telenor har lagt inn en del apper i menyene. For å få appene vi ikke brukte unna vei, samlet vi alt i en egen mappe.

Da vi testet Samsung Galaxy S III i slutten av mai kom vi frem til at Samsungs flaggskip fortsatt hadde et overtak over konkurrentene. Siden den gang har det kommet til enda fler konkurrenter, men Galaxy S III har ikke tapt sin plass helt i toppen – og nå har også 4G-versjonen kommet til Norge.

Les også: Samsung Galaxy S III er årets mobiltelefon (Mobilen.no)

4G-utgaven av Galaxy S III selges i dag bare med Telenors programvare og merking. Selve telefonen er imidlertid ulåst, så hvem som helst skal kunne kjøpe den uten å måtte tenke på binding.

Det første vi lurer på er om Galaxy S III 4G holder hastighetsløftene. Telenor sier i utgangspunktet at brukere med fri hastighet skal kunne vente opp mot 40 megabit per sekund i det nye nettet. Det forutsetter at du har riktig abonnement, og den heftigste pakken er ikke veldig billig.

Les hele testen av Samsung Galaxy S III

4G med realistiske hastigheter

Det er likevel én ganske stor forskjell på Telenors påstander om hastighet denne gangen. Telenor mener nemlig at hastighetene de lover i 4G-nettet skal være mulig å oppnå.

Foreløpig er Telenors 4G-nett bare få måneder gammelt, så det er vanskelig å si akkurat hvordan hastigheten vil utvikle seg der. I dag gir nettet langt bedre hastigheter enn Telenor lover, for de som har aktivert fri fart på abonnementet sitt.

3G-nettene i Norge er for en stor del oppgradert slik at de skal støtte mellom 15 og 42 megabit per sekund. Vi har imidlertid svært sjelden opplevd å få noe mer enn ti megabit per sekund, og oftere ligger vi et sted mellom 3 og 6 megabit per sekund.

Robust tilkobling

Når vi surfer på Galaxy S III 4G har vi ingen problemer med å oppnå voldsomme hastigheter. Vi vet at dekningsindikatorer kan lyve, men vi imponeres likevel av at telefonen selv med én og to strek gir markant bedre hastigheter enn Telenor har valgt å love.

Vi setter også pris på at telefonen er ganske seig før den slipper 4G-dekningen, selv om mottaket blir magert. De fleste har vel vært borti 3G-telefoner som hopper ned til 2G/GSM for et godt ord – ofte akkompagnert av ulyder i samtlige høyttalere i nærheten.

I motsetning til overivrige 3G-telefoner bytter tilsynelatende ikke Galaxy S III 4G like ofte mellom nettene. Den holder seg stort sett på stedet hvil, i 4G-modus helt til den mister dekningen helt.

Seig 4G kan være en ulempe

I dag er 4G-dekning i Norge for det meste forbeholdt frekvensbåndet 2600 MHz. Radiobølger i denne bølgelengden har problemer med å trenge gjennom tykke vegger og liknende. Telenor omtaler derfor kun dekning utendørs og i bil på sitt dekningskart.

Innenfor dekningskartet synes imidlertid ikke vi at dekningen innendørs har bydd på problemer. Å beholde 4G-dekningen i bevegelse er en langt større nøtt for Samsungs flaggskip.

Det kan virke som om telefonen holder så hardt på 4G-dekningen, at når mottaket blir dårligere – reagerer den ikke før det er for sent og 4G-dekningen er helt borte. Det gjør at du får en pause av varierende lengde mens telefonen forsøker å koble seg opp til 2G eller 3G igjen.

3G mer stabilt på buss og bane

Innenfor områdene som har tett 4G-dekning er dette først og fremst et problem du støter på på kollektivtrafikken. Langs T-banetraséen inn og ut av Oslo sentrum opplevde vi tidvis betydelig mer stabile datatilkoblinger fra 3G-telefonene vi hadde med oss enn fra Galaxy S III 4G.

Av og til holder pausen seg kort, men innimellom tar det lang tid før Galaxy S III 4G kobler opp igjen. Det betyr at du som bor helt i randsonen av 4G-dekningen muligens vil oppleve telefonen som litt vanskelig å bruke, hvis den støtt er "mellom tilkoblinger".

Kronglete å velge bort 4G

Det er mulig å velge selv hvilken type tilkobling Galaxy S III 4G skal bruke, men dette valget lar deg bare låse telefonen i 2G- eller 3G-modus. Vil du at den skal veksle automatisk må du også ha 4G aktivert. Dermed er det ikke mulig å velge bort 4G når du er i de vanskelige områdene, uten at du også velger bort en av de andre nettverksteknologiene – enten 2G eller 3G.

Vi testet nylig 4G-telefonen Sony Xperia V. På denne telefonen kan du ikke velge én enkelt teknologi, men kan i stedet låse telefonen til en høyeste tilkoblingstype – og så veksler telefonen automatisk under der. Altså kan du be den om å være 3G og 2G-telefon, men ikke 4G-telefon, dersom du ofte er på steder der det akkurat ikke er 4G-dekning.

Dette er 4G nyttig til

Hvis du bare skal surfe med telefonen, er 4G strengt tatt overflødig. 3G er i langt de fleste tilfeller tilstrekkelig raskt til vanlig surfing. Det er andre typer tjenester 4G er bedre egnet til.

For eksempe er 4G svært godt egnet for deg som bruker skylagringstjenester aktivt. Det betyr at hastigheten i opp- og nedlastinger fra for eksempel Dropbox, øker voldsomt.

Vi testet nedlasting fra Dropbox med to telefoner, Samsung Galaxy S III 4G og Sony Xperia V. Vi vekslet mellom 3G og 4G under testen. En fil på omtrent 100 megabyte tok oss rundt fire minutter å få ned med 3G. Da vi aktiverte 4G tok det oss kun 40 sekunder å hente ned den samme filen, altså kun en sjettedel av tiden.

Selv om ikke alle flytter rundt på så store til vanlig, så blir det for eksempel fort svært store filer av HD-video. Hvis du har Dropbox installert på telefonen din, kan appen laste opp ferievideoen din automatisk. Har du ikke 4G vil det ta sin tid. Med 4G går det på noen øyeblikk.

Synkroniserer fort som bare juling

En annen praktisk ting 4G kan forenkle er synkronisering med eventuelle musikk- og videotjenester du måtte ha. Vi satte i gang synkronisering av en 300 låter lang Spotify-spilleliste på Galaxy S III 4G.

Synkroniseringen gikk overraskende fort, men det gjorde jaggu også dataforbruket – til slutt fikk vi varsel om at vi hadde brukt opp 2,5 gigabyte på litt under en halvtime. Altså hadde telefonen hentet ned i overkant av 80 megabyte i minuttet jevnt.

Normalt dårlig/god batteritid

Både mobilprodusentene og Telenor har nærmest kappet om å advare mot batteriforbruket til 4G slik det fungerer i dag. Det antydes ganske sterkt at strømforbruket vil drives ned, gjennom optimalisering av telenettet og ny programvare til telefonene.

Vi merket likevel ikke så mye til batteriproblemene det var snakk om. Batteriprosenten tikket riktignok raskt nedover da vi lastet ned som mest, men den stoppet også opp igjen etter at vi ble ferdige.

Alt i alt er nok dette strøm vi hadde brukt uansett – ettersom en telefon på 3G-tilkobling hadde brukt vesentlig lenger tid på å utveksle samme mengde data.

Når telefonen bare hviler i standby-modus på 4G-nettet, virker det ikke som om den bruker merkbart mer strøm enn ellers.

Skifter ned til 3G ved samtaler

Telenor er først ute av de norske operatørene til å slippe mobiler inn i 4G-nettet sitt. Dette har tatt tid fordi standardene foreløpig ikke er helt ferdige.

Denne mangelen på standarder har vi sett tydelig ved flere anledninger under testing av telefoner i 4G-nettet, og noen av telefonene vi har testet har fått siste sekunds oppgraderinger av programvaren, før de landet i butikkhyllene rundt om.

Måten å skaffe mobiler fornuftig tilgang på 4G-nettet, samtidig som de fortsatt fungerer til å ringe med, er kjent som CS Fallback. Så fort du ringer ut, eller telefonen får beskjed om at noen ringer inn, hopper den automatisk ned på 3G.

Hvis du hadde en aktiv dataforbindelse da det ringte, blir den også med på 3G – i teorien helt uforstyrret.

Du merker knapt at den bytter

Vi var skeptiske til hastigheten dette skulle skje med. Spesielt med erfaringene med de trege teknologiskiftene på kollektivtransport friskt i minnet. Bekymringen vår viste seg ubegrunnet. Galaxy S III 4G skifter lynraskt ned til 3G ved samtale, og er like rask opp igjen til 4G etterpå.

Dette skiftet ser ikke ut til å ha med seg noen av treghetene vi la merke til da telefonen rett og slett mistet 4G-dekning og brukte tid på å karre seg opp på 3G-nettet igjen.

Til slutt

Det har gått et halvt år siden Galaxy S III først dukket opp i norske butikker. Den gang var den helt i teten, men likevel uten helt det samme forspranget som forgjengeren, Galaxy S II hadde da den kom.

Siden Galaxy S III kom på markedet har det kommet mange konkurrenter til, og noen av dem har såvidt bedre meritter på enkelte områder. Likevel er Galaxy S III fortsatt helt i toppen blant smartmobilene du kan kjøpe i butikken.

Det er bare to ting som kan trekke ned med den nye utgaven av telefonen; nettet kan være noe mer ustabilt i randen av 4G-dekningen enn med 3G-versjonen av telefonen, og du får en rekke Telenor-apper i menyene som du ikke blir kvitt.

Med 4G har Galaxy S III blitt enda bedre, og gjør seg fortsatt fortjent til både vår beste terning, og anbefaltstempel.

Les hele testen av Samsung Galaxy S III

Mer om
annonse