Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note II

Raskere og mer gjennomført gigantmobil

Med Galaxy Note II tar endelig Samsung konseptet sitt helt ut.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 15,1 x 8,05 x 0,94 cm
Vekt: 183 gram
Skjerm: Super-AMOLED HD, 5,5 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker, Wacom Digitizer
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.1.1 med Touch Wiz
Pris: Fra 4900 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Fantastisk menyflyt

Pennen er god å bruke

Du kan lage dine egne "gestures"

Hvem oversatte infomeldingene?

Galaxy Note II har samme designspråk som Samsungs andre toppmodell; Galaxy S III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermen er stor, men mobilen er tynn. Den har også blitt to millimeter smalere enn originalen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Oppfølgeren til Samsungs fysisk største mobilslager er her. I år har Galaxy Note II fått enda litt større skjerm enn originalen, og designen er endret slik at den mest av alt ser ut som en gigantisk Galaxy S III.

Selv om skjermstørrelsen har økt har ikke størrelsen på telefonen endret seg stort. Den nye telefonen har blitt litt over fire millimeter høyere, såvidt tynnere og et par millimeter smalere.

Større skjerm, tynnere og smalere

Tynnere, høyere og med større skjerm høres muligens litt kjent ut. Det betyr ikke at også Galaxy Note II er en telefon som er laget for å bli betjent med én hånd – iallfall ikke i sin helhet.

Telefonen ligger godt i hånden, men du skal ha store og ekstremt fleksible hender for å klare å holde telefonen samtidig som du betjener de delene av skjermen som er lengst unna håndflaten din. Heldigvis har Samsung gjort noen tilpasninger i programvaren, slik at du for det meste slipper å strekke fingrene så langt at du risikerer å miste telefonen i bakken.

Først og fremst for to hender

Galaxy Note II er altså god å holde med én hånd, men det merkes fort at telefonen først og fremst er laget for bruk med to hender. To hender, eller snarere tomler, og landskapsmodus eller som en digital notisblokk med telefonen i den éne hånden og S-pen i den andre.

S-pen er den digitale pennen som følger med Galaxy Note II. En slik penn fulgte med originalen fra i fjor også. Ulempen med pennen som fulgte med i fjor var at den var litt i minste laget for store hender, og ikke spesielt god å bruke. Hovedgrunnen til det var at den skulle sitte fast inni selve telefonen – dermed kunne den ikke være så veldig mye større.

Mye bedre penn

Øverst er pennen fra Note II, mens den originale S-penen er nederst. Den nye er mye bedre å holde i, og langt mer presis på skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I Galaxy Note II har pennen blitt bedre å bruke. Den har blitt omkring en halv centimeter lenger, den har blitt breddet ut slik at den ikke er helt trillrund lenger, og den har blitt bittelitt tykkere. Den nye størrelsen gjør den lille forskjellen som skal til for at pennen skal bli et behagelig verktøy å bruke, sammenliknet med den som fulgte med i originale Galaxy Note – iallfall for brukere med litt store lanker.

Både S-pen og telefonen er bygget i plastmaterialet polykarbonat, men alt føles i det hele tatt solid og fint. Det er mulig å ta av batteriluken bak på Galaxy Note II, men akkurat som for Galaxy S III sitter luken svært godt på. Du merker ikke så godt at den er avtagbar hvis du ikke ser rett på det lille fingerneglsøkket som skal brukes til å trekke av dekselet.

Fysiske knapper finner du tre av på telefonen. En volumbryter øverst på venstre langside av telefonen, en fysisk hjemknapp i midten under skjermen, og en låseknapp øverst på høyre langside. Snarveiene som leder deg tilbake ett hakk, eller til menyvalgene ligger også under skjermen, men i form av berøringsfølsomme felter.

Gestures

Den digitale pennen virker forresten ikke med de berøringsfølsomme snarveiene. Her må du bruke fingrene i stedet. Heldigvis har Samsung tenkt på dette og lagt inn såkalte gestures. Du kan blant annet gå tilbake ved å holde inn knappen på pennen samtidig som du tegner en "krokodillekjeft" som peker mot venstre.

Det fins en rekke andre hurtigfunksjoner som er lagt inn i telefonen fra før. I tillegg kan du sette opp dine egne snarveier til funksjoner du ofte trenger. Dette fungerer utmerket, og er et strålende tillegg til måten pennen brukes i Galaxy Note II.

Knallgod skjerm

Skjermen har som nevnt blitt litt større. Originalen hadde en 5,3 tommer stor skjerm, mens nykomlingens skjerm er på 5,5 tommer. Forskjellen er ikke så stor, men den er der, og den er kanskje mest merkbar på videovisning.

Oppløsningen er noe lavere enn før, altså 1280 x 720 piksler. Det betyr at pikseltettheten har gått ned noe. På papiret er altså ikke skjermen like skarp, men vi merker ikke mye til dette i praksis. På veldig nært hold kan det hende du klarer å se pikslene i skjermen – men det er neppe noe som vil plage deg i daglig bruk av den.

Det du muligens vil merke er at skjermen virker å ha hakket mindre blåstikk i seg enn tidligere. Fargegjengivelsen virker generelt å være en del bedre på Galaxy Note II enn på forgjengeren, og den nye skjermen virker også noe mer lyssterk.

Vi merker aldri at menysystemet tar seg pustepauser. Her flyter alt som smurt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Flott flyt

Den største forbedringen fra Galaxy Note til Galaxy Note II ligger i det som foregår på skjermen. Galaxy Note II leveres nemlig med Android 4.1 Jelly Bean. Det betyr at flyten i menyer og animerte overganger blir langt bedre.

Nytt i Android 4.1 er nemlig at operativsystemet selv passer på å alltid ha reserver til overs slik at overganger og animasjoner skal forløpe uten stopp eller hikke.

Vi har blitt vant til rask menynavigering de siste par årene, men vi har nesten alltid blitt plaget av et og annet stopp. Android-telefoner har så langt hatt et lite stykke igjen å gå før de kom helt opp til samme flyt som Apples iPhone-modeller.

Nå virker det som om Google og Android-telefonene er fremme. I tillegg til at det meste går svært hurtig for seg, ser vi ikke antydninger til at hastigheten endrer seg eller at noe foregår rykkvis. Menyene følger fingeren og glir perfekt – hver gang.

Synes du overgangen til smarttelefon virker komplisert? Da kan du velge en forenklet måte å bruke Galaxy Note II på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi vet ikke helt, altså?! Dette er bare én av flere rare meldinger som dukker opp.

Touch Wiz blir stadig mer omfattende

Da Samsung så smått begynte å gjøre endringer i Android var det for det meste utseendet på menyene som fikk gjennomgå. Stikkordene var mer livlige farger og litt annerledes ikoner. Noen store endringer i funksjonalitet bød ikke de første generasjonene av Samsungs Touch Wiz-menyer på.

Samsung har lagt til mer funksjonalitet for hver ny telefon som har kommet på markedet. Med Galaxy Note II har Samsung gått betraktelig lenger enn de har pleid i å legge til nye funksjoner i telefonen.

Fortsatt enkel å bruke

Det betyr ikke at telefonen er vanskelig å bruke. Den har fortsatt mye til felles med andre Android-telefoner, og med tidligere modeller fra Samsung, men her vil du støte på haugevis av funksjoner som du ikke finner i vanlige Android-telefoner. Noen er der for at Note II skal fungere bedre med den digitale pennen, noen for å forenkle bruken av den svære skjermen og andre som bare legger til funksjonalitet som Android mangler i utgangspunktet.

Vi kommer nærmere tilbake til en del av disse funksjonene på neste side.

Raskere og bedre

Skal vi kort oppsummere hva som har blitt bedre på Galaxy Note II siden forrige utgave blir oppsummeringen omtrent slik; bedre skjerm, bedre flyt i menysystemet, bedre penn og mange nye funksjoner.

De eneste feilene vi finner å plukke på her er en hel haug merkelige oversetterfeil i informasjonsvinduene som av og til dukker opp. Noen ganger er de på dårlig engelsk, andre ganger på dårlig norsk – og innimellom på feilfri norsk. Telefonen har en god digital instruksjonsbok, og informasjonsvinduene ser du uansett bare én gang. Noe kjempetrekk er ikke dette, men Samsung har tidligere vært svært flinke på å sørge for godt oversatte menyer.

I esken

  • Galaxy Note II
  • Batteri (3100 mAh)
  • Håndfrisett
  • Micro-USB-kabel
  • Lader med USB-utgang

Teknologi og funksjoner

Den digitale pennen S-pen er en av de viktigste funksjonene i Galaxy Note-serien, og den har akkurat blitt mye bedre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP + LE + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Batteritid: Inntil 40 døgn og 20 timer hviletid, inntil 35 timer taletid med 2G - 16 timer med 3G.
Maskinvare: Samsung Exynos 4412, Quad Core 1,6 GHz Cortex A9, Mali400MP, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Ja, inntil 64 GB Micro-SD XC
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte, nettleser, Google Maps, bilpanel, lykt, PDF-visning, Locations, offline-navigasjon.
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook, S-Note, S-voice, S-Memo, S-Planner, Polar Viewer, Dropbox, S Suggest, Samsung-konto og værvarsel

Kort sagt:

Har "alle" teknologier

Rask og god nettleser

God batteritid

Mange gode ekstrafunksjoner for pennen

Automatisk "skjermvakt"

Bra på basisfunksjonene

Mangler Office-pakke

Galaxy Note II er sannsynligvis den mest teknoproppede telefonen vi har hatt innom på en stund. Listen over funksjoner og forkortelser er ekstremt lang, men heldigvis trenger du ikke å bruke absolutt alle for å ha god nytte av telefonen.

Raskt trådløst nett og mobilnett er en selvfølge for vaskeekte toppmodeller, og dermed også for Galaxy Note II. Det som imponerer oss mer er reisen den medfølgende pennen har tatt siden første utgave av telefonkonseptet.

Pennen har blitt virkelig nyttig

Meningene om pennen som fulgte med den første telefonen er nok delte, men for folk med store hender, undertegnede inkludert, var den litt knotete å skrive med. Det var heller ikke alltid responsen i skjermen var like god.

Dermed ble Galaxy Note, i hvert fall for noen av oss, først og fremst en telefon med gigantskjerm. Pennen var der, men lokket ikke annet enn unntaksvis – først og fremst hver gang noen skulle gruses i DrawSomething. Nå har alt endret seg.

I Galaxy Note II er pennen så dypt integrert i menyene, responsen så god og mulighetene så mange at vi for første gang virkelig får lyst til å bruke den.

Notatapplikasjonen S-note er en av de kraftigste i sitt slag. Likevel er den fortsatt kjapp og enkel å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Super til notater

For deg som vil bruke Note II som notatblokk er det kjekt å vite at telefonen nå skrur av fingerinput så fort du begynner å bruke pennen. Du kan også deaktivere fingersensitivitet fullstendig i notat-appen. Det betyr at du slipper tilfeldige menyer som spretter opp, eller streker der du hviler hånden mot skjermen. Denne funksjonen så vi først i det store nettbrettet Galaxy Note 10.1.

Funksjonen er ikke den eneste Samsung har hentet med seg fra den største av brødrene Note. Den supre notatapplikasjonen S-Note følger også med. Det betyr at håndskriftgjenkjenning fungerer svært godt, den kan gjenkjenne geometriske former eller du kan skrible ned formler i mattetimene. Vil du ha mer informasjon om formlene kan Galaxy Note II søke opp formelen din i Wolfram Alpha, en søkemotor som er spesielt laget for å gi svar på spørsmål i stedet for å servere lenker til andre steder på internett.

Smarte pennefunksjoner

Smarte pennefunksjoner gjennomsyrer alt du gjør på Galaxy Note II. Det er nemlig også forholdsvis nytt at du får opp en forhåndsvisning av hvor du vil treffe når du holder pennen over skjermen. Funksjonen er ikke helt ny – den opprinnelige Note-modellen fikk den sammen med Android 4. I Galaxy Note II virker pennen imidlertid på større avstand, den er integrert i flere applikasjoner, slik at det ikke alltid er en prikk som viser hvor du treffer – men ofte også en tekstmarkør eller en pil eller liknende.

Denne "sveve"-funksjonen har Samsung utnyttet til alle mulige smarte ting, avhengig av hvor i menyen eller de ulike appene du er. Er du på et sted der presisjon er viktig får du opp en forhåndsvisning av hvor du vil treffe hvis du trykker på skjermen. Spesielt praktisk er dette hvis du for eksempel skal plassere en markør midt i et stort tekstfelt, eller for bedre presisjon når du tegner.

Presis penn

En av de viktigste forskjellene fra Galaxy Note til Galaxy Note II er at pennen har blitt langt mer presis. På den opprinnelige modellen var det slett ikke alltid godt å treffe akkurat der man ønsket. Det er det nå. At pennen i tillegg har flere nivåer av trykkfølsomhet enn den som fulgte med i forrige generasjon er også veldig merkbart om du for eksempel bruker penselverktøyet i S-Note.

Det er også verdt å nevne utklippsfunksjonen Samsung har lagt ved. Holder du inne knappen på pennen samtidig som du tegner over et skjermbilde kan du merke et område på skjermen og klippe det ut. Så fort du har valgt utsnittet ditt dukker det opp en meny som lar deg bruke klippet i ulike sammenhenger, for eksempel i MMS-meldinger. Smart.

Kjapp forhåndsvisning

I lange lister kan du holde pennen i nærheten av topp eller bunn for å skrolle opp og ned i listen. Er du i appene for e-post, kalender eller bildevisning får du opp forhåndsvisning av bildet, e-posten eller kalenderoppføringen du holder pennen over.

Hvis du hadde den originale Galaxy Note-modellen og støtt gikk fra pennen har Samsung lagt inn en funksjon for deg også i Galaxy Note II. Hvis du velger det kan telefonen nemlig varsle deg hvis du beveger deg uten å ha satt pennen på plass.

Funksjonen er imidlertid ikke basert på Bluetooth eller annen trådløs teknologi. Telefonen sjekker kun om pennen står på plassen sin når du flytter på telefonen. Gjør den ikke det vil du få en beskjed om å huske på pennen – selv om du måtte ha den i den andre hånden. Hvis du bruker pennen på skjermen blir du ikke varslet.

Skjermvakten sørger for at skjermen ikke slukker eller snur seg i utide. Den bruker frontkameraet til å finne ut hvordan du bruker telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Endelig kom Galaxy S III-funksjonene

Da Samsung lanserte Galaxy S III var det to funksjoner som virkelig overrasket. Den ene funksjonen var en skjermvakt som skulle følge med på om ansiktet ditt var foran skjermen, og i så fall skulle ikke skjermen slukke. Den funksjonen fikk vi i den endelige utgaven av Galaxy S III. Den andre funksjonen gikk ut på at telefonen ikke skulle rotere skjermen hvis frontkameraet oppfattet at hodet ditt snudde seg med den. Altså skulle den ikke stå feil vei hvis du la deg nedpå med telefonen aktivert.

Sistnevnte funksjon kom ikke i Galaxy S III. Den har endelig kommet i Galaxy Note II, og vi regner strengt tatt med at den dukker opp også i Galaxy S III så fort oppdateringen til Android 4.1 kommer.

Det vi kan si er uansett at funksjonene fungerer svært godt i de fleste tilfeller. Det er egentlig bare to unntak. I dårlig belysning får telefonen problemer med å se oss, slik at den ikke alltid holder gjør det den skal. I bil vil skjermen ofte forbli på, siden ansiktet ditt stort sett befinner seg foran skjermen når du legger på via håndfrianlegget.

Selv om det er mulig å finne situasjoner funksjonene ikke fungerer optimalt i er de likevel nyskapende, og de endrer måten vi bruker telefonene på samtidig som selve teknologien bak egentlig alltid har vært der. Smart.

Nettleseren er ekstremt rask og god å bruke.

På internett

Flyten vi ser i hele menysystemet går igjen i de fleste appene på telefonen. Også i nettleseren merker vi denne ekstreme hurtigheten og gode flyten som vi ser ellers på telefonen. Det er rett og slett ikke mulig å fremprovosere tregheter her.

Panorering og zooming går i en fei, og hvis den har tilgang på en hurtig tilkobling lastes også siden inn svært fort. Galaxy Note II støtter ikke Flash, siden Adobe ikke lenger lager spilleren sin for de nyeste Android-versjonene.

Fraværet av Flash er egentlig helt greit i 2012. Stadig flere nettsider legger ut aktivt innhold på andre måter, og Adobes spiller har hatt en tendens til å gjøre selv ekstremt raske enheter supertrege. Siden mange ikke skrur av Flash-spilleren i nyere telefoner er det nesten like ofte den er en ulempe som den er en fordel, siden så godt som alt du gjør med nettleseren blir tregere – også når du ikke egentlig har bruk for Flash-innholdet.

Hvis du følger lenker fra for eksempel e-postmeldinger kan du åpne en miniatyrversjon av nettleseren, som gir deg lenken i et lite vindu over appen du kommer fra. Funksjonen er ikke alltid like nyttig, men den er gull verdt når du for eksempel skal plukke ut utvalgte stykker informasjon til å legge inn i et skjema, for eksempel.

E-postleseren er enkel å sette opp, og oversiktlig i bruk.

God e-postleser

E-postleseren har ikke endret seg stort fra Galaxy S III til Galaxy Note II, iallfall ikke på det visuelle. Du kan riktignok velge tekst, forhåndsvise meldinger og skrolle med pennen som følger med, men bruker du fingeren til navigasjon er altså det meste likt Samsungs e-postlesere i andre telefoner.

Det betyr at du lett kan velge mellom kontoene du har koblet til, og du kan se dem samlet i en felles innboks. Legger du telefonen horisontalt får du to vinduer på skjermen, akkurat som i en vanlig e-postleser på PC. Til venstre får du opp meldingene som har kommet inn, og til høyre vises innholdet. Du kan selv velge hvor delestreken skal gå, slik at du kan dedikere så godt som hele skjermbredden til meldingen du leser på, eller til meldingsoversikten i venstre del av visningen.

Du har dessuten forholdsvis gode innstillinger å velge i. Du kan sette opp ulike henteregimer for de forskjellige kontoene. Du kan for eksempel sette opp sjeldnere sjekking, eller skru av sjekk i det store og hele, for jobbkontoen din på kveldstid, mens du øker hyppigheten på sjekk av din personlige e-postkonto.

Veiviseren som hjelper deg med å sette opp innstillinger er også forholdsvis god, og ser ut til å takle e-postadresser med uvanlige serveradresser bedre enn vi har sett i flere andre telefoner.

Denne meldingen fikk vi da vi fulgte instruksjonene fra lettversjonen av Polaris Office som følger med.

Ingen Office

Hvis du får Office-dokumenter eller PDF-filer i innboksen din kan du åpne dem. En lettutgave av Polaris Office følger med telefonen. Den er imidlertid bare til for å åpne filer. Du får ikke tilgang på redigeringsfunksjoner.

Det fins riktignok mange Office-applikasjoner å velge mellom i Google Play, men vi synes godt Samsung kunne lagt ved en fullverdig Office-applikasjon rett ut av esken. Det fulgte tross alt med i originale Galaxy Note, så det er litt snodig at de har kuttet det ut i en ellers raskere og mer kapabel telefon.

Vi merker oss også at lettutgaven av Polaris Office kommer med instruksjoner for å hente fullversjonen. Disse instruksjonene fungerer imidlertid ikke i Norge. Heldigvis fins det mange andre Office-pakker å velge blant, hvis du først skal laste ned fra Google Play.

Ingen Photoshop Touch

En av funksjonene som imponerte oss aller mest i Galaxy Note 10.1 var Photoshop Touch. Appen følger med gratis i det store nettbrettet og byr på enormt mye og kraftig funksjonalitet sammenliknet med annen bærbar bilderedigering.

Photoshop Touch følger ikke med på Galaxy Note II. Photoshop Touch er riktignok laget for nettbrett og ikke for mobiltelefoner, men Galaxy Note II har nesten alt til felles med storebror Note 10.1, så vi lurer litt på hvor vanskelig det kunne vært for Samsung og Adobe å få på plass en versjon som fungerte her også.

Noe trekk dreier det seg uansett ikke om, men sammen med den digitale pennen kunne programvaren gitt en enorm fordel som ingen andre telefoner har per i dag.

Mangelen på fullverdig Office er imidlertid noe vi velger å trekke litt for. På en telefon som mange nok vil ønske å bruke til å skape innhold, er det litt merkelig at dette ikke følger med. Det følger også med på svært mange andre telefoner, inkludert mange av Samsungs egne modeller.

Galaxy Note II er faktisk også en god telefon til å ringe med.
Det følger med to ulike typer skjermtastatur. Dette er laget for bruk med én hånd.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Basisfunksjoner

Under samtale er lyden klar og høy. Lydvolumet er ikke fullt så høyt som det vi finner i Doros eldretelefoner eller i Sonims supersolide telefoner for aktive brukere. Like fullt tror vi de fleste bør klare seg greit med Galaxy Note II.

Under samtale filtrerer telefonen bort støy før den sender stemmen din til personen i andre enden. Høyt volum i egen høyttaler, og god filtrering av støy til mottakeren av samtalen gjør Note II godt egnet til bruk på støyete steder.

Tekstmeldinger

Med det samme du tar den i bruk er det knotete å skrive tekstmeldinger med én hånd på Galaxy Note II. Tastaturet er stort og dekker hele skjermen. Bruker du to hender er fordelen at det er enklere å treffe tastene på denne måten.

Ønsker du å taste tekstmeldinger med bare én hånd kan du aktivere et mindre skjermtastatur som er limt fast i den ene siden av skjermen. På den måten slipper du å strekke tommelen ut av ledd når du taster.

Tekstmeldinger går kjapt og greit, og ordlisten assisterer greit. Vi ergrer oss av og til litt over at ordlisten er aktiv nesten overalt der tekst skal mates inn. Eksempelvis dukker den av og til opp når passord skal skrives. Tastaturet fungerte såpass godt at vi valgte å skru av ordlisten under mesteparten av testen.

Galaxy Note II tåler et par dagers tung bruk før den må lades. Det skyldes et digert batteri på 3100 mAh.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kraftig batteri

Det følger med et gigantisk batteri i esken. Kapasiteten er på hele 3100 mAh. Det er 600 mAh mer enn i den opprinnelige Galaxy Note-modellen, som hadde svært god batteritid til Android-telefon å være.

Vi merker ikke noen særlig bedring i batteritiden på Galaxy Note II. Det betyr at du med vanlig til tungt bruk kan påregne å lade telefonen annenhver dag. Ved moderat bruk kan du kanskje strekke batteriet til hver tredje dag.

Den gigantiske skjermen suger imidlertid strøm, og du har mye maskinvare å rutte med her, så det er heller ikke noe problem å tømme batteriet på én dag hvis du bruker telefonen svært mye.

40 dager hviletid

Hvis du ikke bruker telefonen i det hele tatt, og heller ikke har satt opp synkronisering mot ulike sosiale nettverk eller e-postkontoer skal Galaxy Note II visstnok ha en hviletid på opp mot 40 dager. Vi kunne forsøkt å sjekke om dette tallet stemmer, men velger i stedet å stole på Samsung.

Multimedia

Galaxy Note II har en egen hjemmeskjerm som bare dukker opp når du kobler til hodetelefoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister, Musikkfirkant
Medieformater:FLAC, MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja, RDS
Trådløs stereo (A2DP): Ja, apt-X-støtte for høykvalitetslyd
Medieutganger: Micro-USB, minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, bilde under filming, spill video utenfor spilleren, HDMI via MHL (Micro-USB), AllShare (DLNA)

Kort sagt:

Svært god formatstøtte

God lyd på hodetelefonutgangen

Parkerer det meste på ytelse

Supert kamera

Krever adapter for HDMI

Multimedia er som regel hjemmebane for Samsung, og det er ingenting ved Galaxy Note II som tyder på at Samsung vil gi slipp på den styrken med det første.

Dette er en styrke Samsung startet å bygge da de sammen med LG var først til å legge inn støtte for flere vanlige videoformater på telefonene sine. Før det var du stort sett pukka nødt til å bruke lang tid på å konvertere videoklippene dine hvis du skulle spille dem av på telefonen.

Også Galaxy Note II har svært god støtte for ulike videoformater. Testfilene våre åt den for det meste i ett jafs og uten å gi oss feilmeldinger av noe slag. Et av de formatene som tidligere var blant de vanskeligste å få støtte for går også utmerket her; H.264 i MKV-konteiner i 1080p-oppløsning. Undertekster? Ikke noe problem.

Video ser fortreffelig ut på den enorme skjermen.

Du kan zoome inn og ut i videoen selv, be telefonen om å vise deg videoen i originalstørrelse, eller i tilpasset fullskjerm. Det fins en egen knapp i videospilleren som tar skjermskudd fra videoen som spilles. En annen knapp gjør at videospilleren flytter til et lite vindu på skjermen, slik at du kan jobbe med andre ting mens videoen spiller videre. Du kan velge størrelse på videovinduet med vanlig tofingerzoom.

Knall til musikk

Som vanlig er ikke øreproppene som følger med fantastiske, men det er heller ikke de dårligste proppene Samsung legger ved toppmodellene sine, så alt i alt er lyden fra Galaxy Note II helt grei. Du skal likevel ikke betale mye for å få et sett ørepropper som gir bedre lyd enn de som følger med.

Har du først investert i et bedre sett propper enn de som følger med hører du muligens også at lydkvaliteten i Galaxy Note II er betydelig bedre enn i forgjengeren. Lydkvaliteten var ikke noe å hoppe i taket for på originalen, og heller ikke i den samtidige toppmodellen Galaxy S II.

Her virker det som om de to flaggskipene følger hverandre i hver sin generasjon. Dagens Galaxy S III er nemlig også en ekstremt kapabel musikktelefon.

Du kan stille inn musikkskjermen slik du vil. Neste gang den dukker opp har den småprogrammene og snarveiene dine.

Musikalsk hjemmeskjerm

En artig greie Samsung har lagt inn i menyene er at det dukker opp en ekstra hjemmeskjerm så fort du kobler til øreproppene dine. Her ligger det i utgangspunktet et miniprogram som styrer musikken, og et som styrer videoavspilling.

Som de andre hjemmeskjermene kan denne skjermen tilpasses, og vi valgte å hive ut video-widgeten til fordel for snarveier til de lydprogrammene vi bruker mest, inkludert Spotify.

Støtter mange musikkformater

Bruker du den vanlige innebygde musikkspilleren får du støtte for en mengde musikkformater. WMA, AAC og MP3 er selvsagte, mens OGG Vorbis og tapsfritt komprimert lyd i Flac-format ikke er like vanlig.

Du kan velge om du vil sortere musikken basert på artist, låt og album – eller om du vil organisere den i mapper. Du får en full equalizer, i tillegg til forhåndsinnstilte lydprogrammer og lydeffekter, som for eksempel ekko, som du kan justere selv.

Spilleren sorterer dessuten musikken din i noe Samsung har kalt en musikkfirkant. Firkanten har en rekke kvadratiske deler som er spredt mellom beskrivelsene spennende, glad, rolig og lidenskapelig. Velg firkanten som er nærmest den sinnstemningen, eller kombinasjonen av sinnstemninger, som du er i og telefonen lager automatisk en spilleliste som skal passe.

Akkurat hvor treffsikker denne utvelgelsesmetoden er virker å variere litt fra gang til gang.

Spill

Det følger ikke med spill i Galaxy Note II når du kjøper den. Det betyr slett ikke at den ikke er kraftig nok til å kjøre dem.

Med fire sinte prosessorkjerner, en klokkehastighet på 1,6 GHz og en forholdsvis kraftig grafikkløsning kjører selv de heftigste spillene uten problemer på Galaxy Note II.

Ytelse

NenaMark2 er snart ikke krevende nok lenger. Flere steder i testen stanger telefonen opp i 60 bilder per sekund, som er det maksimale den viser.
I den generelle ytelsestesten Quadrant 2 gjør Galaxy Note II det ekstremt bra. Her er det bare HTC One X+ som gjør det bedre av toppmodellene.
Også i AnTuTu er resultatet imponerende.
Dette er det beste resultatet vi har fått i ytelsestesten Geekbench fra noen telefon så langt. Til sammenlikning skårer iPhone 5 1631 poeng, mens Galaxy S III havner på rundt 1773.
Galaxy Note II er en utmerket kameratelefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sammenlikningsmontasje med Galaxy Note, Galaxy S III og Galaxy Note II fra Samsung. Gjesteopptredener fra HTC One X og Apple iPhone 5. Klikk på bildet for å se i full størrelse.

Oppdatert:

På grunn av feil i vårt sammenlikningssystem fikk HTC One X+ feil tall da testen først ble publisert. Nye tabeller er lagt til og sammenlikningen er nå riktig.

I ytelsestester kommer Samsungs giganttelefon ekstremt godt ut. Tidligere var det Galaxy S III fra Samsung og HTC One X+ som lå i teten i de ulike ytelsestestene. One X+ har hatt æren av å ligge der i svært kort tid.

Samsung Galaxy Note II oppnår nærmere 2000 poeng i ytelsestesten Geekbench, en test som fungerer på tvers av plattformer. Til sammenlikning får Galaxy S III omkring 1750 poeng, mens HTCs nye flaggskip, One X+, får rundt 1450 poeng.

Slik fortsetter det i de fleste ytelsestestene vi kjører. Foruten Qualcomms råeste Snapdragon-plattform er det lite som kan vise til klart bedre resultater i test enn Galaxy Note II.

Kamera

Galaxy Note II knipser bilder med en oppløsning på 8 megapiksler. I motsetning til forrige generasjon Note støtter denne også såkalt burst mode, slik at du kan ta mange bilder på en gang. Funksjonen er spesielt nyttig hvis du skal ta bilder av grupper med mennesker, eller av barn og dyr som det kan være vanskelig å fange oppmerksomheten til.

Telefonen fokuserer ikke fortløpende ved bruk av burst mode, så det er ikke alle situasjoner funksjonen er like nyttig i. Det er uansett et fint tillegg i kameraappen, og en funksjon som har blitt relativt vanlig i det siste.

Bildekvaliteten blir forholdsvis god. Galaxy Note II er relativt god på å tilpasse seg ulike lysforhold, men i ytterpunktene sliter den – som alle andre mobiltelefoner.

For lite lys gir store mengder bildestøy, og for mye lys gir hvite utbrente partier helt uten detaljer. Sistnevnte problem handskes telefonen imidlertid relativt bra med sammenliknet med andre telefoner.

Skal vi trekke for noe nevneverdig på bildekvaliteten måtte det være at det er litt bildestøy her også under ganske gode lysforhold. I tillegg ser vi fra tid til annen tegn til at telefonen har jobbet hardt for å forbedre bildekvaliteten. Dette synes ved at det oppstår en nærmest malerisk effekt der detaljene er borte. Effekten er ofte spesielt enkel å se på trær, som i utgangspunktet burde ha massevis av detaljer og fine linjer som skiller bladene.

Galaxy Note II tar svært gode bilder, men som de fleste andre mobiler på markedet har den noen svakheter på denne fronten. Skal du ha betydelig bedre bildekvalitet ut av en mobiltelefon er det foreløpig bare Nokia 808 PureView du har å velge i.

Konklusjon

Den enorme mobiltelefonen Samsung Galaxy Note overrasket nok mange da den ble en storsuksess etter fjorårets lansering. Nå er oppfølgeren her, og denne gangen blir vi mest overrasket hvis den ikke slår an.

Galaxy Note II er nemlig en stabil forbedring på alle punkter fra den opprinnelige Galaxy Note-modellen.

Best med to hender

Gigantskjermen har blitt litt større, og den fortoner seg også som bedre og mer lyssterk enn den var før. Selv om størrelsen nå er oppe i 5,5 tommer har ikke Galaxy Note II blitt bredere enn forgjengeren. Tvert om, den har blitt et par millimeter smalere.

Det er ikke til å komme unna at Galaxy Note II fungerer aller best når du kan betjene den med to hender. Et eget tastatur laget for enhåndsbruk gjør det likevel mulig å taste tekstmeldinger på farten uten å måtte bruke to hender eller penn.

Fantastisk penn(!)

Pennen er et at de viktigste punktene med Galaxy Note II. I den opprinnelige telefonen var ikke pennen særlig god å holde i, og den var også relativt unøyaktig til enkelte typer bruk. Alt det har blitt mye bedre med den nye Galaxy Note-modellen.

I tillegg til at pennen er bedre å bruke har Samsung gitt den nyttige funksjoner i nesten alle deler av menyene på Galaxy Note II. Du kan forhåndsvise innhold, scrolle og se hvor pennen vil lande på skjermen uten å være borti skjermen.

Hvis du ikke ønsker det behøver du egentlig ikke å legge pennen fra deg for å bruke noen deler av telefonen.

Utmerket notatblokk

En svært kraftig notatapplikasjon er kronen på verket. Vi har sett applikasjonen før, både i Galaxy Note 10.1 og i Android 4-oppdateringen til den opprinnelige Note-modellen. Dette er en av de mest fullendte notatappene som leveres med noen telefon. Du kan tegne alt fra geometriske former, til matematiske formler. Håndskriftgjenkjenning har den også, og den virker relativt godt selv på håndskrift som er vanskelig å tyde.

Ved siden av de spesielle funksjonene er Galaxy Note II en ekte toppmodell. Det betyr at den kommer godt ut i alle ytelsestestene vi har kjørt på den, og den er også svært rask i bruk.

Monstertelefonen leveres nemlig med både kraftig maskinvare og Android 4.1. Kombinasjonen betyr en brukeropplevelse som aldri hakker eller stopper opp. De mange knøttsmå pausene som selv lynraske Android-telefoner kunne ta, ser ut til å være helt borte i Galaxy Note II.

Rask surfetelefon

Den samme følelsen får du når du surfer på internett med denne telefonen. Skrolling og zooming foregår uten forsinkelser, og har du tilgang på raskt internett via mobilnettet eller Wi-Fi tegnes også sidene opp svært raskt. Det du imidlertid ikke får er Flash-støtte, uten at vi synes det er et problem. De fleste har i dag tilpasset nettsidene sine for mobiler.

Også e-postleseren er av det gode slaget i Galaxy Note II. Det er enkelt å sette opp regler for når det skal sjekkes ofte, og leseren støtter også felles innboks med fargekoding av meldingene. Holder du telefonen sidelengs får du en todelt visning der du ser innboksen din ved siden av forhåndsvisningen.

En mangel i Galaxy Note II er at den ikke har fullverdig kontorapplikasjon inkludert. Den inkluderte appen som kan vise, men ikke redigere, Office-dokumenter har instruksjoner til hvordan du kan kjøpe fullversjonen. Instruksjonene virker ikke i Norge. Noe stort problem er det likevel ikke, siden appbutikken Google Play er full av gode kontorapplikasjoner.

Super til film og musikk

Det kommer muligens ikke som noen overraskelse at Galaxy Note II også er en eminent underholdningstelefon. Gigantskjermen gjør den perfekt til film, og kobler du til et godt sett hodetelefoner er lyden du får ut helt upåklagelig.

Nevnte vi at den også har veldig bra batteritid og er svært god på de grunnleggende telefonfunksjonene?

Til slutt

Der pennen i den opprinnelige Galaxy Note-modellen tidvis føltes litt overflødig, har konseptet virkelig funnet formen i Galaxy Note II. Det fins ingen andre telefoner på markedet som gjør akkurat det denne kan.

Ser du helt bort fra pennen er det også få andre telefoner som kan true den på ting som brukeropplevelse og hastighet.

De mest opplagte er toppmodellene Galaxy S III fra Samsung og HTC One X+. Men da får du både mindre skjerm og dårligere batteritid. Til gjengjeld får du telefoner som det er betydelig enklere å få plass til i lommen. Selv om også disse modellene er store er de betydelig enklere å betjene med én hånd enn Galaxy Note II.

En annen konkurrent kan være den originale Galaxy Note, som fortsatt er i salg og nå har fått Android 4. Her kan du få noen av funksjonene fra Galaxy Note II til en billigere penge, men telefonen er hverken like rask eller like gjennomført som sin oppfølger.

Alt i alt er Galaxy Note II unik, og den er ikke for alle. Det er nok først og fremst størrelsen som kan være vanskelig å svelge. Synes du størrelsen er grei blir du neppe skuffet av Galaxy Note II.

annonse