Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note II

Raskere og mer gjennomført gigantmobil

Med Galaxy Note II tar endelig Samsung konseptet sitt helt ut.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 15,1 x 8,05 x 0,94 cm
Vekt: 183 gram
Skjerm: Super-AMOLED HD, 5,5 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker, Wacom Digitizer
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.1.1 med Touch Wiz
Pris: Fra 4900 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Fantastisk menyflyt

Pennen er god å bruke

Du kan lage dine egne "gestures"

Hvem oversatte infomeldingene?

Galaxy Note II har samme designspråk som Samsungs andre toppmodell; Galaxy S III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermen er stor, men mobilen er tynn. Den har også blitt to millimeter smalere enn originalen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Oppfølgeren til Samsungs fysisk største mobilslager er her. I år har Galaxy Note II fått enda litt større skjerm enn originalen, og designen er endret slik at den mest av alt ser ut som en gigantisk Galaxy S III.

Selv om skjermstørrelsen har økt har ikke størrelsen på telefonen endret seg stort. Den nye telefonen har blitt litt over fire millimeter høyere, såvidt tynnere og et par millimeter smalere.

Større skjerm, tynnere og smalere

Tynnere, høyere og med større skjerm høres muligens litt kjent ut. Det betyr ikke at også Galaxy Note II er en telefon som er laget for å bli betjent med én hånd – iallfall ikke i sin helhet.

Telefonen ligger godt i hånden, men du skal ha store og ekstremt fleksible hender for å klare å holde telefonen samtidig som du betjener de delene av skjermen som er lengst unna håndflaten din. Heldigvis har Samsung gjort noen tilpasninger i programvaren, slik at du for det meste slipper å strekke fingrene så langt at du risikerer å miste telefonen i bakken.

Først og fremst for to hender

Galaxy Note II er altså god å holde med én hånd, men det merkes fort at telefonen først og fremst er laget for bruk med to hender. To hender, eller snarere tomler, og landskapsmodus eller som en digital notisblokk med telefonen i den éne hånden og S-pen i den andre.

S-pen er den digitale pennen som følger med Galaxy Note II. En slik penn fulgte med originalen fra i fjor også. Ulempen med pennen som fulgte med i fjor var at den var litt i minste laget for store hender, og ikke spesielt god å bruke. Hovedgrunnen til det var at den skulle sitte fast inni selve telefonen – dermed kunne den ikke være så veldig mye større.

Mye bedre penn

Øverst er pennen fra Note II, mens den originale S-penen er nederst. Den nye er mye bedre å holde i, og langt mer presis på skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I Galaxy Note II har pennen blitt bedre å bruke. Den har blitt omkring en halv centimeter lenger, den har blitt breddet ut slik at den ikke er helt trillrund lenger, og den har blitt bittelitt tykkere. Den nye størrelsen gjør den lille forskjellen som skal til for at pennen skal bli et behagelig verktøy å bruke, sammenliknet med den som fulgte med i originale Galaxy Note – iallfall for brukere med litt store lanker.

Både S-pen og telefonen er bygget i plastmaterialet polykarbonat, men alt føles i det hele tatt solid og fint. Det er mulig å ta av batteriluken bak på Galaxy Note II, men akkurat som for Galaxy S III sitter luken svært godt på. Du merker ikke så godt at den er avtagbar hvis du ikke ser rett på det lille fingerneglsøkket som skal brukes til å trekke av dekselet.

Fysiske knapper finner du tre av på telefonen. En volumbryter øverst på venstre langside av telefonen, en fysisk hjemknapp i midten under skjermen, og en låseknapp øverst på høyre langside. Snarveiene som leder deg tilbake ett hakk, eller til menyvalgene ligger også under skjermen, men i form av berøringsfølsomme felter.

Gestures

Den digitale pennen virker forresten ikke med de berøringsfølsomme snarveiene. Her må du bruke fingrene i stedet. Heldigvis har Samsung tenkt på dette og lagt inn såkalte gestures. Du kan blant annet gå tilbake ved å holde inn knappen på pennen samtidig som du tegner en "krokodillekjeft" som peker mot venstre.

Det fins en rekke andre hurtigfunksjoner som er lagt inn i telefonen fra før. I tillegg kan du sette opp dine egne snarveier til funksjoner du ofte trenger. Dette fungerer utmerket, og er et strålende tillegg til måten pennen brukes i Galaxy Note II.

Knallgod skjerm

Skjermen har som nevnt blitt litt større. Originalen hadde en 5,3 tommer stor skjerm, mens nykomlingens skjerm er på 5,5 tommer. Forskjellen er ikke så stor, men den er der, og den er kanskje mest merkbar på videovisning.

Oppløsningen er noe lavere enn før, altså 1280 x 720 piksler. Det betyr at pikseltettheten har gått ned noe. På papiret er altså ikke skjermen like skarp, men vi merker ikke mye til dette i praksis. På veldig nært hold kan det hende du klarer å se pikslene i skjermen – men det er neppe noe som vil plage deg i daglig bruk av den.

Det du muligens vil merke er at skjermen virker å ha hakket mindre blåstikk i seg enn tidligere. Fargegjengivelsen virker generelt å være en del bedre på Galaxy Note II enn på forgjengeren, og den nye skjermen virker også noe mer lyssterk.

Vi merker aldri at menysystemet tar seg pustepauser. Her flyter alt som smurt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Flott flyt

Den største forbedringen fra Galaxy Note til Galaxy Note II ligger i det som foregår på skjermen. Galaxy Note II leveres nemlig med Android 4.1 Jelly Bean. Det betyr at flyten i menyer og animerte overganger blir langt bedre.

Nytt i Android 4.1 er nemlig at operativsystemet selv passer på å alltid ha reserver til overs slik at overganger og animasjoner skal forløpe uten stopp eller hikke.

Vi har blitt vant til rask menynavigering de siste par årene, men vi har nesten alltid blitt plaget av et og annet stopp. Android-telefoner har så langt hatt et lite stykke igjen å gå før de kom helt opp til samme flyt som Apples iPhone-modeller.

Nå virker det som om Google og Android-telefonene er fremme. I tillegg til at det meste går svært hurtig for seg, ser vi ikke antydninger til at hastigheten endrer seg eller at noe foregår rykkvis. Menyene følger fingeren og glir perfekt – hver gang.

Synes du overgangen til smarttelefon virker komplisert? Da kan du velge en forenklet måte å bruke Galaxy Note II på.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi vet ikke helt, altså?! Dette er bare én av flere rare meldinger som dukker opp.

Touch Wiz blir stadig mer omfattende

Da Samsung så smått begynte å gjøre endringer i Android var det for det meste utseendet på menyene som fikk gjennomgå. Stikkordene var mer livlige farger og litt annerledes ikoner. Noen store endringer i funksjonalitet bød ikke de første generasjonene av Samsungs Touch Wiz-menyer på.

Samsung har lagt til mer funksjonalitet for hver ny telefon som har kommet på markedet. Med Galaxy Note II har Samsung gått betraktelig lenger enn de har pleid i å legge til nye funksjoner i telefonen.

Fortsatt enkel å bruke

Det betyr ikke at telefonen er vanskelig å bruke. Den har fortsatt mye til felles med andre Android-telefoner, og med tidligere modeller fra Samsung, men her vil du støte på haugevis av funksjoner som du ikke finner i vanlige Android-telefoner. Noen er der for at Note II skal fungere bedre med den digitale pennen, noen for å forenkle bruken av den svære skjermen og andre som bare legger til funksjonalitet som Android mangler i utgangspunktet.

Vi kommer nærmere tilbake til en del av disse funksjonene på neste side.

Raskere og bedre

Skal vi kort oppsummere hva som har blitt bedre på Galaxy Note II siden forrige utgave blir oppsummeringen omtrent slik; bedre skjerm, bedre flyt i menysystemet, bedre penn og mange nye funksjoner.

De eneste feilene vi finner å plukke på her er en hel haug merkelige oversetterfeil i informasjonsvinduene som av og til dukker opp. Noen ganger er de på dårlig engelsk, andre ganger på dårlig norsk – og innimellom på feilfri norsk. Telefonen har en god digital instruksjonsbok, og informasjonsvinduene ser du uansett bare én gang. Noe kjempetrekk er ikke dette, men Samsung har tidligere vært svært flinke på å sørge for godt oversatte menyer.

I esken

  • Galaxy Note II
  • Batteri (3100 mAh)
  • Håndfrisett
  • Micro-USB-kabel
  • Lader med USB-utgang