Til hovedinnhold

Snart kan Galaxy Note få en oppfølger

Lanseringen av Galaxy Note II er i slutten av august, om vi skal tro ryktene.

Det er ikke veldig lenge siden en mobilskjerm på fire tommer ble sett på som diger. Samsungs midt-i-mellom-produkt Galaxy Note dyttet grensene oppover. Langt oppover. Nå ser det ut til at mobilen med den enorme skjermen får en arving, og den er ikke så langt unna hvis ryktene stemmer.

Det er det koreanske nettstedet ddaily.co.kr som mener å vite at Samsung vil holde enda et av sine Unpacked-arrangement dagen før årets IFA-messe i Berlin åpner. Arrangementet skal gå av stabelen klokken 7 på kvelden den 30. august..

Den kommende kjempen har vaket på ryktebørsen en stund allerede. Her er noen av spesifikasjonene som så langt har vært tippet for Galaxy Note II.

Les testen av Samsung Galaxy Note

Kraftig systembrikke

Systembrikken er både hjernen og nervesenteret i en moderne mobiltelefon, og Galaxy Note II er ventet å få en av to ulike systembrikker fra Samsung. Det ene alternativet er den samme systembrikken som driver Galaxy S III i dag. Det betyr fire prosessorkjerner av typen Cortex-A9 og grafikkdelen Mali 400MP.

Det andre alternativet er en brikke basert på nyere teknologi, men med bare to prosessorkjerner. Brikken heter Exynos 5250 og prosessorkjernene er basert på ARMs Cortex-A15-design. Klokkehastigheten i denne brikken er ventet å ligge på mellom 1,7 og 2 GHz.

Les også: Her er motorene i årets nye mobiler

Den nye prosessorteknologien gjør at de to kjernene til sammen ikke skal stå tilbake for dagens telefoner med fire prosessorkjerner. Grafikkdelen her heter Mali T604 – en kraftig oppdatert utgave av grafikkløsningen som fins i denne og forrige generasjon toppmodeller fra Samsung.

Ser vi på dagens Galaxy Note deler den systembrikke med fjorårets Galaxy S-modell. Brikken er kjører riktignok litt raskere i Galaxy Note med 1,4 GHz mot 1,2 GHz i Galaxy S II.

Les testen av Samsung Galaxy S III

Enda større skjerm(!)

Du synes kanskje ikke Galaxy Note-skjermen på 5,3 tommer er stor nok? I så fall er det mulig du blir bønnhørt. Ryktene vil nemlig ha det til at Galaxy Note II vil få en ekstremt høyoppløst Super-AMOLED-skjerm på 5,5 tommer.

Det virker ikke sannsynlig at skjermen vil ha noe lavere oppløsning enn den som er i dagens Galaxy Note, altså 1280 x 800 piksler. Ryktene skal likevel ha det til at den kan få helt opp til 1680 x 1050 piksler.

Et annet rykte som har gått er at Galaxy Note vil få en skjermteknologi kalt "Unbreakable Plane Display", eller UBP. Teknologien skal, slik navnet antyder, gjøre skjermen nærmest uknuselig. Dette skal også være forløperen til fullt ut fleksible skjermer. En annen fordel er at skjermteknologien er så tynn at det blir plass til mer teknologi – eller batteri i telefonen.

De nyeste ryktene vil likevel ha det til at vi må vente litt lenger på UBP-teknologien, og at Galaxy Note II bare vil få det vanlige Gorilla Glass-et vi kjenner fra mange av dagens telefoner.

Kraftig batteri og mye minne

Galaxy Note har allerede et svært stort batteri på 2500 mAh – betydelig mer enn de fleste andre telefoner. Til tross for den store skjermen varer Galaxy Note ganske lenge på én lading. Enkelte rykter vil ha det til at oppfølgeren skal vare enda lenger, uten at de sier så mye om akkurat hvor stort batteriet blir.

Hurtigminnet i telefonen er, akkurat som i en vanlig datamaskin, avgjørende for hvor mange og krevende applikasjoner du kan kjøre og veksle mellom. Enkelte av ryktene så langt har hevdet at Galaxy Note II vil bli utstyrt med 2 GB minne. Det er dobbelt så mye som har vært å finne i de fleste av det siste årets toppmodeller.

Telefonen vil også bli lansert med aller siste utgave av Android, altså versjon 4.1 Jelly Bean.

Finn frem saltet

Alt dette er altså bare løse rykter, enn så lenge. Med tanke på hvor mange ulike, og feilaktige, rykter som gikk i forkant av forrige storlansering fra Samsung er det all grunn til å ta også disse ryktene med en middels bøtte salt.

Det vi i alle fall vet er at dagens Galaxy Note ble lansert på samme messe i fjor, og den kom ikke alene. Samsung hadde et enormt nærvær med flerfoldige nye modeller på messen. Vi har en sterk mistanke om at Samsung kommer til å være hjertelig til stede på IFA i år også – det kommer i alle fall vi til å være.

Vil du vite mer om produktene som pleier å dukke opp på IFA?
Her finner du sakene fra fjorårets messe

(Kilder: slashgear.com, rootzwiki.com, theverge.com)

Mer om
annonse