Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Grand Era LTE

Dyrt og halvferdig fra ZTE

Slik skal ikke en toppmodell være.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Grand Era LTE er tykkere øverst enn nederst. Dermed minner den mye om noen av telefonene som kom samme år som Samsung Galaxy S II.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Forfra likner den litt på en gammel iPhone. Men den har ingen knapper eller snarveier rundt skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Synlige og følbare støpekanter i plasten er ikke noe vi opplever veldig ofte for tiden. Trykk på bildet for å se full størrelse.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
ZTE har gjort få endringer i Android-menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
ZTE har flyttet automatiske oppdateringer ut av telefonmenyen. Her kan du bare oppdatere hvis du har filen på et minnekort. Hvem har det?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Glimrende billigtelefoner har vært ZTEs hovedgesjeft i Norge. Nye Grand ERA LTE hever både prisen og ambisjonene et stykke for selskapet. Her er nemlig både pris og innmat på et nytt nivå, sammenliknet med eldre ZTE-modeller.

Grand Era LTE koster rett i overkant av 3000 kroner. For den summen får du både 4G, relativt kraftig innmat og en flott HD-skjerm.

Middels byggekvalitet

Telefonen skiller seg ut ved å være litt tykkere, men også lavere og smalere enn mange av sine konkurrenter. Byggematerialet her er for en stor del plast. Plasten er dekket med en litt glitrete lakk. Vi blir ikke helt kloke på om meningen er at sluttresultatet skal se ut som metall.

Grand Era LTE har en avrundet design, som ligger godt i hånden. Utseendemessig minner den mest om designen som var vanlig rundt tiden da Samsungs Galaxy S2 regjerte i mobilverdenen – telefonen er nemlig tynn og fin over det meste, men er betraktelig tykkere øverst, der kamera, minnekortplass og plass for SIM-kort sitter.

Vi deler ikke ut testkarakterer basert på design, men vi merker oss at det kanskje ikke er utseendet som er mest spennende med Grand Era LTE.

Byggekvaliteten virker ellers å være helt grei, men ikke noe mer. Hoveddelen av telefonen er i ett stykke, men vi merker oss at baksiden knirker litt og tilsynelatende berører innmaten om vi klemmer på den. Synlige støpekanter i chassiet er også noe vi sjelden ser hos konkurrentene.

God skjerm

Skjermen er forholdsvis lyssterk og fin. Innsynsvinkelen er ganske god, men fargene endres noe når du ser på telefonen fra spiss vinkel. Detaljene er skarpe, ettersom skjermen har HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Grand Era LTE har ingen knapper eller snarveisfelter på forsiden. De fleste snarveiene er flyttet inn på skjermen. Langs siden, øverst, på telefonen finner du imidlertid knapp for å skru av eller på telefonen. Volumknapper er plassert øverst på venstre side, mens en dedikert kameraknapp er plassert nederst til høyre.

Android med små endringer

På skjermen er det Android som kjører. ZTE har gjort noen små endringer på Googles operativsystem. Blant annet har ZTE lagt til hurtig tilgang på de viktigste funksjonene rett fra låseskjermen.

Låseskjermen her er litt utradisjonell. Hvis du bare skal låse opp telefonen, må du holde fingeren på skjermen en stund sammenhengende. Her er det ikke en dra-bevegelse som skal åpne telefonen, slik vi er vant til.

Trekker du fingeren fra låsesymbolet og ut, viser de mange ulike valgene seg – og du kan gå rett til kalender eller kamera-funksjonene, for å nevne noe. Du kan selv velge hvilke funksjoner som skal ligge i "låseblomsten".

Viktige innstillinger flyttet til apper

ZTE har flyttet en del funksjonalitet ut av selve telefonmenyene. For å sette opp låseskjermen må inn i en app i stedet.

Appen heter Mi-EasyAccess. Når du har låst opp telefonen kan appen Mi-Pop gjøre nesten det samme, ved å legge en knapp over det som foregår på skjermen.

Et kjapt trykk og sveip over knappen, gir deg hurtig tilgang på de funksjonene du måtte ønske. Du kan plassere knappen hvor du vil. Vi syntes egentlig den bare ble irriterende, samme hvor den lå, så vi deaktiverte den i testperioden.

ZTEs tilpasninger i Android handler aller mest om egne apper. Et eget tastatur, en egen backup-løsning og filbehandlere. Alt dette hører til. Selve menyopplevelsen er imidlertid forholdsvis lik den en telefon med helt ren Android kan gi.

Akkurat som låseskjermen er også de automatiske oppdateringene flyttet ut i egen app. Det fins fortsatt en funksjon under innstillinger som kan oppdatere telefonen – men den kan bare brukes hvis du har oppdateringen på et minnekort.

At ZTE har lagt viktige innstillinger utenfor selve innstillingsmenyen kan gjøre Grand Era LTE en smule forvirrende for nye brukere.

Raske menyer

Ellers er ZTE Grand Era LTE en grei telefon å bruke. Menyene er raske, og for det meste intuitive.

For deg som sliter litt med synet, er det mulig å stille på skriftstørrelsen som brukes i innstillingsmenyene. Det er imidlertid svært vekslende hvor funksjonen har effekt. Dermed vil det fortsatt være deler av menysystemet som kan være vanskelige å lese.

Teknologi og funksjoner

Under luken på toppen skjuler det seg plass for minnekort og SIM-kort. Grand Era LTE bruker "vanlig" SIM-kort, såkalt Mini-SIM.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 1900/2100 MHz, LTE 800/900/1800/2600
SIM-kort: Mini-SIM ("Vanlig")
Internetthastighet: LTE (4G) 100/50 Mbps, HSPA 21/5,76 Mbps, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0 + A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: Ikke oppgitt, 1780 mAh batteri
Maskinvare: Dual Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm Snapdragon S4 Pro (MSM8960), Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB (13 GB tilgjengelig)
Minnekort: Ja
Nettleser: Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:

Rask på nett med 4G

Noen nyttige apper

Dårlig Office-app

Middels e-postklient

Leveres med gammel Android-versjon

Lynmeldingsklient som spammer

Vi aner ikke hvorfor e-postklienten nummererer all e-post.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det følger med to raske og gode nettlesere. Sammen med 4G gir det svært effektiv nettsurfing.
Office-pakken som følger med er bare halvgod. Den har merkelige oversettelser til engelsk og den kan ikke redigere filer. Det er heller ikke mulig å betale for å låse opp redigeringsfunksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I motsetning til mange mobile notatblokker kan denne lagre notatene dine som rene tekstfiler. Praktisk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lynmeldingsklienten eBuddy følger med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Men det er lurt å velge noe helt annet hvis du skal chatte. Du risikerer nemlig at eBuddy legger ut spam for seg selv i de sosiale nettverkene dine.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Grand Era LTE er ZTEs første 4G-telefon her i Norge. Sammenliknet med tidligere ZTE-telefoner vi har hatt til test er den godt spesifisert.

Her får du naturligvis raskt internett og du får en relativt kraftig maskinvare som er i stand til å kjøre det meste av apper. Ut over det skiller ikke ZTE Grand Era seg nevneverdig ut på det ene eller det andre viset.

Dermed er det for en stor del standardfunksjonene vi har å forholde oss til.

E-post

E-postleseren er grei nok å sette opp, men er ikke så god på å gjette seg frem til innstillingene dine. Mange telefoner kan finne frem til grunnleggende innstillinger på egen hånd, eller ved at du legger inn minimalt med innstillinger selv.

For vår vante Exchange-adresse måtte vi legge inn all informasjonen selv. Det er ikke uvanlig, men i de beste e-postklientene slipper vi dette.

Hvis du har flere e-postkontoer kan du legge dem til og lese meldingene fra en felles innboks. For oversiktens del fargekodes meldingene etter hva slags konto de kommer fra.

En pussighet vi merker oss er at telefonen nummererer meldingene som ligger i innboksen. Numrene rullerer. Dermed tilhører tallet 1 alltid den sist ankomne meldingen i innboksen. Vi skjønner ikke helt poenget med akkurat denne funksjonen.

Ellers oppfører e-postleseren seg for det meste greit. Den er rask og den viser formatert innhold uten problemer. Et vanlig irritasjonsmoment er at meldinger med fast formatering ikke lar seg vise i sin helhet på skjermen. Det problemet støter vi på også her.

Alt i alt er Grand Era LTE middels god til e-postbruk med den klienten som følger med.

Internett

Her følger det med to nettlesere. Begge nettleserne er laget av Google. Det dreier seg om den vanlige Android-nettleseren, basert på Webkit, og Google Chrome. Stadig flere nye telefoner leveres med begge Googles nettlesere.

I mange telefoner er den vanlige Android-nettleseren tungt tilpasset mobilprodusentens tjenester. Her er det ikke særlige tilpasninger å rapportere om. Nettleseren er rask og gjør det den skal.

Helt uten endringer fra produsenten er den imidlertid litt funksjonsfattig. Hvis du ønsker deg en nettleser som kan mer er ikke veien lang over til Google Chrome.

Også her gjøres det grunnleggende godt, men du får i tillegg tilgang på synkronisering av bokmerker og åpne faner. Det betyr at du kan lese en nettside i Chrome på PC-en din, og fortsette å lese siden når du åpner den mobile nettleseren på bussen.

Med tilgang på det nye 4G-nettverket kan surfingen også gå svært fort. Foreløpig er imidlertid dekningen for 4G svært begrenset i Norge.

Dårlig Office-pakke

Appen X-Office kan åpne eventuelle vedlegg du måtte få, men den lar deg ikke redigere eller opprette dokumenter. Appen er på engelsk, og full av merkelige oversettelser. Prikken over i-en er en meny-knapp som tilsynelatende ikke åpner noen verdens ting.

Det er ikke mulig å kjøpe fullversjon av X-Office. Det er kanskje like greit. Det fins betraktelig mer tillitvekkende Office-løsninger i Google Play. Når det er sagt gjør X-Office jobben med å vise dokumenter helt greit.

Notatblokk veier opp

Hvis det plutselig skulle dukke opp en kreativ raptus, eller behov for en kjapp handleliste, ligger det en notatblokk her fungerer godt. Appen er kjapp, enkel og gjør bare den ene oppgaven den skal gjøre.

I motsetning til fullverdige Office-varianter kan du ikke gjøre noen endringer i formateringen her. Skrifttype og tekstflyt gjøres på aller enkleste måte.

Du kan faktisk eksportere filene du skriver i notatblokken. Filene blir lagret som rene tekstfiler. Det gjør det svært enkelt å legge dem ved i e-postmeldinger eller å åpne dem på PC-en hjemme.

Gratisversjon av Evernote er forhåndsinstallert

Skulle ikke den vanlige notatappen være god nok kan du også bruke Evernote. Det er en notatblokk som er koblet sammen med en skytjeneste. Her får du tilgang til dokumentene dine på alle plattformer, og du får mulighet til å kombinere ulike typer innhold med selvvalgt formatering.

Evernote har imidlertid noen begrensninger hvis du ikke oppgraderer til Premium-abonnement.

Nyttige ekstrafunksjoner

Grand Era LTE leveres med en rekke apper rett ut av esken. Det er ikke alle som er like nyttige.

En enkel filutforsker kommer alltid godt med. Det samme gjør oppgavebehandleren som gir deg oversikt over hvilke apper som kjører på telefonen. En litt merkelig oversettelse her er knappen "Ødelegg alle", som stenger alle de kjørende appene dine.

Lynmeldingsklienten eBuddy er forhåndsinstallert. Klienten støtter de fleste meldingsnettverk. Det er litt uklart om Skype er støttet, men vi fikk iallfall til å logge inn med en gammel MSN/Live Messenger-adresse som skal være migrert til Skype.

Ufrivillig spam

Uansett kan det være like greit å styre langt unna denne lynmeldingsklienten. Den er reklamefinansiert til tross for at den følger med telefonen. Dermed får du altså en haug reklame sammen med meldingene dine. Dessuten spammer den andre tjenester du måtte være tilkoblet – undertegnede fikk for eksempel opp eBuddy-reklame på en LinkedIn-profil, helt uten å bli varslet om det.

Til forskjell fra mange andre medfølgende apper er det heldigvis mulig å avinstallere eBuddy.

Underholdning

Hodetelefonutgangen er plassert øverst på telefonen. Grand Era LTE gir grei lydkvalitet hvis du bytter ut hodetelefonene som følger med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

ZTE Grand Era LTE er en relativt kostbar telefon. Dermed setter vi også forventningene relativt høyt til den. Kan den underholde oss?

Innledningsvis virker det lovende. Den gode skjermen trekker opp, og telefonen har alt vi forventer. Det er likevel ikke alt som er helt der det burde være.

Vi starter med musikkspilleren. Vi vet at ørepropper som følger med mobiler vanligvis ikke holder all verdens standard. Øreproppene som følger med Grand Era LTE er skikkelig dårlige. De er betraktelig dårligere enn det meste vi er vant til å finne i mobilesker i 2013.

I dag er det mange mobiltelefoner som leveres med helt brukbare ørepropper i esken.

Middelmådig musikkmobil

Kobler du først et ålreit sett hodetelefoner til Grand Era LTE gir den helt grei lyd, men vi har hørt bedre fra både både HTCs og Samsungs toppmodeller.

Det følger med to musikkspillere i Grand Era LTE. Den ene heter Play Music, og skulle optimalt sett vært koblet til Googles musikktjenester. Siden disse ikke er tilgjengelige i Norge, blir innholdet heller fattig.

Play Music fungerer godt som lokal musikkspiller. Av en eller annen grunn blinker hele skjermen svart når vi scroller i musikklistene, men ut over det fungerer den helt fint.

ZTE har også en egen musikkspiller som fungerer greit nok, men vi opplever den som veldig treg. Den bruker tid fra vi trykker på ting, og responderer ikke alltid når den skal.

Av en eller annen grunn blinker listene i den ene musikkspilleren når vi scroller i dem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har innebygget FM-radio. Appen som hører til er ingen høydare. Pussige instruksjoner, og et stillefelt som oppfører seg spastisk er blant høydepunktene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

God på video

Om musikkspilleren ikke var noen høydare, så er tilstanden bedre for deg som vil se video. Den medfølgende videospilleren fungerer nemlig godt med de fleste videoformater vi utsetter den for.

Praktisk er dette en stor fordel, siden du stort sett kan ta med deg videofilene dine uten å måtte tenke på å konvertere dem.

Som spilltelefon

ZTE Grand Era LTE er grei å bruke til spill. Selv om den ikke skårer så bra i ytelsestestene våre, har den få problemer med å dra heftige 3D-spill.

Det er nok først og fremst på sikt at den begrensede ytelsen kanskje vil gjøre seg gjeldende.

Ett mulig irritasjonsmoment er snarveiene på skjermene. Det er nemlig fort gjort å komme borti disse snarveiene når du spiller. Dette er en ulempe som gjelder de fleste mobiltelefoner som har snarveier på skjermen i stedet for som egne felter utenfor skjermflaten.

Grand Era LTE kommer nederst blant både direkte konkurrenter og toppmodeller når vi måler den med ytelsestesten AnTuTu.
Også i Quadrant 2 havner Grand Era LTE langt bak for eksempel HTC One SV, som koster betydelig mindre.
Geekbench kan måle ytelse på tvers av plattformer. Også her skuffer Grand Era LTE.
Grand Era LTE overrasker positivt i den tyngste av testene vi kjører. 3D Mark Ice Storm Extreme får den nemlig bedre tall fra enn Samsung Galaxy S3.

Greit kamera

I perfekt belysning tar ZTE Grand Era LTE relativt gode bilder. Bildene den knipser har en oppløsning på åtte megapiksler og blir detaljerte og fine.

Det skal imidlertid ikke veldig store kontraster til før telefonen begynner å slite med eksponeringen. Svært ofte finner vi lyse partier i bildene, der detaljene er utbrente. Like ofte blir det så mørkt at detaljer er utvisket.

Innendørs synes vi det er vanskelig å få telefonen til å ta skarpe bilder. Svært ofte får vi uskarpe bilder i belysning som ikke volder andre telefoner særlige problemer.

Dersom alle bildene fra Grand Era LTE var like gode som de beste vi får fra den, hadde kameraet vært relativt bra. Fordi kvaliteten er så ujevn, må den se seg slått av mange av sine konkurrenter.

Den dedikerte kameraknappen Grand Era LTE er utstyrt med, virker forresten bare når telefonen er åpnet og skjermbelysningen er på. Den kan ikke brukes til å vekke kamerafunksjonen når telefonen er i «dvale». Dermed mister den mye av sin funksjon.

Konklusjon

For noen år siden kom ZTE inn på det norske markedet med rimelige og gode smarttelefoner. Grand Era LTE er et av mobilprodusentens første forsøk på å skru opp både pris og spesifikasjoner. Det er et dristig forsøk, for i feltet over 3000 kroner er det mange svært gode produkter å konkurrere med.

Etter noen dager i test har vi funnet ut at Grand Era LTE kommer til kort.

Telefonen er bygget i plast. I seg selv er ikke det noe stort problem – men plasten her føles ikke spesielt solid. Det er en svikt i bakdekselet på telefonen som gir fra seg lyd hvis det trykkes lett inn og treffer innmaten i telefonen. Vi undres også over synlige støpekanter som ikke er designelementer.

God skjerm

Den 4,5 tommer store HD-skjermen er et av telefonens lyspunkt. Den er skarp og har fin fargegjengivelse.

Grand Era LTE ligger godt i hånden. Den er likevel litt stor sammenliknet med telefoner som har betraktelig større skjerm. Her er det mye dødplass rundt berøringsskjermen.

Gammel Android

ZTE har utstyrt telefonen med en utgående versjon av Android, med små tilpasninger. Til vanlig bruk fungerer den greit – men i testperioden snublet vi i en irriterende mengde bugs og oversetterfeil.

Telefonen har 4G-støtte, som betyr at surfing og e-post kan gå svært raskt. Det forutsetter imidlertid både at du har Telenor-abonnement og dekning.

Hvis du er opptatt av produktivitet på farten kan det være greit å vite at Grand Era LTE ikke har en fullverdig Office-løsning. Her må du ta til takke med X Office, som kan vise dokumenter, men ikke tillater redigering eller oppretting av nye.

Til vanlige telefonfunksjoner som ringing og SMS fungerer Grand Era LTE godt. ZTE bruker et litt annerledes skjermtastatur enn vi er vant til, men etter noen dagers bruk sitter Touch Pal, som det heter, godt i fingrene.

Mange alternativer

ZTE Grand Era LTE har ett hovedproblem – konkurrentene. Med en pris på rundt 3100 kroner er det et veldig vanskelig felt Grand Era LTE skal hamle opp med.

For samme pris får du for eksempel Samsungs forrige toppmodell, Galaxy S3. Til den prisen er det utgaven uten 4G du får. Til tross for denne mangelen er den fortsatt et knakende godt kjøp, og gjør det meste bedre enn ZTEs 4G-telefon.

Sonys Xperia V er også et flott alternativ. De nyeste Xperia-modellene har 4G og er vanntette. De er i tillegg bedre å bruke enn Grand Era LTE. Ulempen er at prisen starter et par hundrelapper over der ZTE har lagt seg.

LGs toppmodell koster heller ikke så mye mer enn ZTE Grand Era LTE. Optimus G er en langt mer gjennomført toppmodell. Også LGs forrige toppmodell, 4X HD, vil være et langt bedre alternativ hvis du ikke er nødt til å ha 4G-støtte.

Alle de tre alternativene gir deg dessuten ørepropper som er langt bedre enn de som følger med ZTEs telefon – altså sparer du et utlegg på et par hundrelapper der.

Hvis du ikke vil bruke mer penger enn Grand Era LTE koster, kan du vurdere HTCs One SV. Her sparer du noen hundrelapper og får en 4G-telefon som er god på det meste. Ulempen er at skjermen er noe mindre og ikke har HD-oppløsning. Brukeropplevelsen er stort sett bedre likevel.

annonse