Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFujifilm FinePix HS20

Supert kamera med lang zoom

Fujifilms entusiastmodell gir deg hele 30x zoom

Introduksjon

HS20 er Fujifilms mest avanserte superzoommodell. Det er designmessig ganske likt fjorårsmodellen HS10 med samme 30x zoomobjektiv og nesten identisk kamerahus. Inni er det større endringer med ny sensor med hele 60% flere piksler (16MP på HS20) og Fujifilms EXR-teknologi som har spesielle modus for å utnytte sensoren best mulig avhengig av motiv. Nytt er også mulighet for måling av blitslys gjennom objektivet med to nye Fujifilmblitser og en del nye automatiske funksjoner.

Fujifilm har lenge hatt noen av de mest avanserte superzoommodellene og HS20 er eneste kamera i denne klassen som har zoomring, fokusring, blitssko og RAW-støtte. HS20 er en del større og tyngre enn konkurrentene på godt og vondt. Ergonomien er for eksempel meget bra for denne type kamera, men mange som kjøper superzoomkameraer er mer opptatt av kompakte mål og da størrelsen en ulempe i forhold til konkurrenter med omtrent samme zoomområde.

HS10 var en av de beste kameraene i klassen i 2010. Siden vi testet HS10 har Panasonic lansert FZ100 (og FZ150) som vi ser som den nærmeste konkurrenten.

Fysisk

Hvis du ikke ønsker eller trenger et systemkamera med utbyttbar optikk, men liker den typiske speilrefleksformen og et stort grep er Fujifilm HS20 et bra alternativ. I stedet for en 3x standardzoom som følger med mange systemkamera i begynnerklassen får man en innebygget 30x zoom og omtrent tilsvarende størrelse og vekt. Ulempen er at sensoren er mye mindre og ikke gir samme bildekvalitet, men det er et nødvendig kompromiss for å få et zoomområde som tilsvarer 24-720mm.

Byggekvaliteten er bra for klassen og objektiv med zoomring og fokusring gir plusspoeng. Det gjør også stort grep og belegg med bra friksjon.

HS20 drives av standard AA-batterier, enten vanlige alkaliske, oppladbare Ni-Mh eller litt dyrere litium engangsbatterier. Det siste alternativet gir den beste batterikapasiteten – 700 bilder målt med CIPA standardmetode.

HS20 har en liten elektronisk søker. Lav oppløsning har den også, men den er fullt brukbar for  komponere bilder. Skjermen er vippbar, på tre tommer og med 460000 punkter, noe som er middels i dag.

I bruk

HS20 er et av mest komplette superzoomkameraene på markedet i dag. Det har selvsagt fulle pakke av automatiske funksjoner for styring av eksponering og fokus, men også manuelle muligheter er prioritert med fokusring på objektivet og mange knapper som gir enkel tilgang til funksjoner. Støtte for RAW-format er på plass og HS20 har blitssko og mulighet for fjernkontroll. HS20 er ganske stort med et bra grep og god ergonomi.

HS20 er dessverre ikke av de aller raskeste kameraene i bruk. Autofokusen er omtrent middels rask, oppstartstiden er alt for lang og ventetiden fra et bilde er tatt til kameraet er klart for neste burde også vært redusert, spesielt ved bruk av RAW-format. HS20 har flere muligheter for seriebilder med opp til 8 bilder i beste JPG-kvalitet og 32 bilder med redusert kvalitet.

Beste videokvalitet er Full HD video med stereo lyd, men det er begrensede justeringsmuligheter i videomodus og HS20 er ikke noe førstevalg hvis video er viktig.

Bildekvalitet

Stort zoomområde gir stor fleksibilitet, men hittil har vi ikke sett noen produsent som klarer å kombinere topp bildekvalitet med så mye zoom som HS20 og andre superzoomkameraer har. HS20 gir gode farger, har automatisk korreksjon av fortegning og feilbrytning på JPG-filer og eksponeringen sitter som regel bra. RAW-støtte er også positivt og gir avanserte brukere ekstra muligheter. Negativt er oppløsningen som ikke er i nærheten av det en 16MP sensor burde gi og egenskapene ved høy Iso er i beste fall middels med full oppløsning. HS20 gir lett utbrente områder i bilder med høy kontrast, men ikke mer enn andre kameraer med så liten sensor. Det mangler litt for at HS20 skal være på topp i klassen, men bildekvaliteten er helt OK så lenge bildene brukes til kopier i vanlig størrelse, fotobøker og på Internett.

Konklusjon

Vil du vite mer?
Les hele testen av Fujifilm FinePix HS20 på Akam.no

Les også
Canon PowerShot S100: Et lommevennlig kamera med finesser
Les også
Nissen bør vite om disse kameraene
Les også
Panasonic TZ20: Superzoom får plass i lomma
Les også
Samsung NX200 får 20 megapiksler
Les også
17 nye kameraer kommer i september
Les også
Fujifilm slipper rask superkompakt
Les også
Snertent 3D-kamera fra Nikon
Les også
Er dette fotoapparat eller videokamera?
Les også
Projektor og kamera i ett
Les også
Nikon Coolpix AW100
Les også
HTC EVO 3D og LG Optimus 3D: Hvilken mobil har det beste 3D-kameraet?
Les også
Canon lanserer Ixus 1100 HS
Les også
Panasonic Lumix DMC-G3: En solid oppgradering
annonse