Til hovedinnhold
TestHTC EVO 3D og LG Optimus 3D

Hvilken mobil har det beste 3D-kameraet?

Se helikopter-duellen mellom de to flaggskipene fra LG og HTC.

Vi tok med oss LG Optimus 3D og HTC EVO 3D på helikoptertur.
Rolf Magnus gjør klar kamerautstyret.
HTC EVO 3D og LG Optimus 3D - begge har 3D-kamera på baksiden.
Utsikten fra helikopteret er imponerende. Her er den fanget på et 2D-bilde fra HTC EVO 3D.
Utsikten fra helikopteret enda en gang fanget av EVO 3D. Den kan ta stillbilder i 3D, men vist på vanlig skjerm ser de bare utydelige ut. Filformatet blir også noe uvanlig; .mpo.
Utsikten fra helikopteret fanget med Optimus 3D - i 2D.
Begge telefonene viser de to videoopptakene i 3D-video side om side - men Optimus 3D er den eneste av dem som benytter denne teknikken også for stillbilder. Også her finner vi et rart filformat; .jps.

Denne sommeren har de to første 3D-mobilene for det norske markedet kommet. LG Optimus 3D dukket opp i juli, og nå har også HTC kommet med sin EVO 3D.

Les testene:

Begge telefonene er utstyrt med 3D-kamera og skjerm som kan vise 3D uten at du trenger briller. Men hvor god er egentlig 3D-videoen vi får fra disse to telefonene?

Helikopterduell

Siden dette er de to første telefonene i sitt slag - iallfall på det nordiske markedet, må vi selvsagt teste dem litt ekstra grundig. Hva er vel bedre enn en real duell?

For å få de mest spektakulære bildene ble en helikoptertur raskt valgt som utfordring for de to 3D-telefonene.

Vi ble med Heliwing i Ås på en helikoptertur som dekket store deler av Oslo. Selv om vi underveis på turen hadde spektakulær utsikt over blant annet Tusenfryd og Holmenkollen, var det ved flyvning i lav høyde 3D-effekten kom absolutt mest til sin rett.

Lyssvake 3D-skjermer

Det største problemet med 3D-mobilene støter vi på med det samme. I 3D-modus blir skjermene så lyssvake og får så dårlig kontrast at det knapt er mulig å se hva man filmer i vanlig dagslys. Vi skulle ønske det gikk an å filme 3D med skjermen i 2D-modus.

Vi reagerte også litt på at HTC EVO 3D var ekstremt følsom for berøring langs knappene nederst, slik at vi støtt og stadig faller ut av kamera-applikasjonen. Også LG Optimus 3D har et berøringsfølsomt felt nederst, men der opplevde vi ikke like ofte at telefonen reagerte på utilsiktede berøringer.

Forskjell på skjerm og på TV

Selv om 3D-skjermene i begge gir et godt inntrykk av dybden, gir ingen av telefonene like godt resultat som når vi viser bildene på en 3D-TV. Mobilskjermene gir også en veldig begrenset innsynsvinkel, og du er nødt til å holde skjermen i en gitt avstand og vinkel i forhold til ansiktet for å se 3D-effekten.

Spesielt på LGs 3D-skjerm merker vi at 3D-effekten vises best i to nivåer - helt nærme, og langt borte. Alt som befinner seg i midten plasseres enten sammen med det som er langt borte, eller sammen med det som er helt nærme.

HTC EVO 3D er betydelig bedre på akkurat dette, og den har den klart beste av de to 3D-skjermene når det kommer til å vise 3D-materiale. p>

På 3D-TV-en merker vi at det ikke lenger er snakk om en lagdelt dybde, men en dybde som ser betraktelig mer realistisk ut. Her dukker det som er i midten opp i midten, slik det skal, og det fordeles ikke på de to lagene fremst eller helt bakerst.

Bildekvaliteten

På TV-skjermen blir som nevnt dybdefølelsen utmerket, og det blir den med opptak fra begge telefonene. Også fargegjengivelse er akseptabel fra begge.

Der vi ser den aller største forskjellen er på detaljgjengivelse. Videoen vi får fra HTCs EVO 3D er detaljfattig i forhold til det LGs Optimus 3D viser oss.

I videoen fra EVO 3D ser de store kornjordene ut som brune presenninger på bakken, mens de ser langt mer naturlige og detaljrike ut i videoene vi har fått fra Optimus 3D.

Skal du dokumentere ferien din i tre dimensjoner er det altså Optimus 3D som er det klart beste valget av de to telefonene.

Dersom du vil se alt videomaterialet vi tok opp på helikopterturen kan det lastes ned som .zip-fil her. (NB: stor fil, 544 MB)

Slik ser du videoen i denne testen

For å se 3D-videoen vi har tatt opp har du i hovedsak tre alternativ. Du må enten ha en av telefonene vi har testet. Har du EVO 3D eller Optimus 3D kan du se 3D-videoen vi har filmet i 3D rett på mobilskjermen.

Det som kanskje er mer aktuelt er å se videoen på en TV med 3D-støtte og briller. Du kan også se videoene i 3D om du ikke har en 3D-skjerm. Da må du bruke briller med røde og blå linser, av den samme typen som ofte har fulgt med i tredimensjonale tegneserier. Trykk på lenkene øverst i YouTube-videoene her i saken for å få flere valg nederst til høyre.

HTC EVO 3D kommer dårligere ut enn Optimus 3D, men når det kommer til helheten er det mye jevnere mellom de to telefonene.

Tilkoblingsmuligheter

Optimus 3D og EVO 3D gir deg litt forskjellige valg når du skal vise bilder og video på TV-en.

Optimus 3D kommer med en Micro HDMI-kontakt, og kabel, som lar deg koble telefonen rett i TV-en. Vi synes imidlertid ikke kvaliteten blir spesielt god om du velger dette alternativet.

EVO 3D har i utgangspunktet mulighet til å vise 3D-video gjennom en overgang fra Micro-USB til HDMI. Denne følger ikke med, så vi har i stedet testet å vise videoen trådløst ved hjelp av DLNA-teknologien som brukes av de fleste produsenter i dag.

LG Optimus 3D vinner denne testen fordi 3D-videoen den tar opp er langt mer detaljert enn den vi får fra EVO 3D.

Også her opplever vi noen småproblemer - vi var for eksempel avhengige av et kjapt nettverk for at den høyoppløste videoen skulle vises på TV-skjermen uten hakking.

Det som var enklest og ga best resultat med begge telefonene var å overføre videofilene til en USB-pinne som vi lot TV-ene lese.

Vinneren: LG Optimus 3D

Optimus 3D gir deg altså de klart beste bildene - for ettertiden, og for deg som ønsker å vise dem frem i storskjerm. Skal du bare se resultatet på den lille mobilskjermen er HTC EVO 3D best, rett og slett fordi HTC har den beste 3D-skjermen.

På rett over fire tommer legger du sannsynligvis heller ikke så godt merke til detaljene som mangler.

Skulle vi valgt telefon kun på bakgrunn av 3D-funksjonene ender vi i dag opp med Optimus 3D.

Vi vil takke Heliwing for at vi fikk være med på helikoptertur.

annonse