Test

Panasonic FZ100

Overblikk

Introduksjon

Panasonic hadde i flere år noen av de mest avanserte superzoomkameraene på marked. Den siste i den serien, FZ50 ble imidlertid lansert for tre år siden og mange har ventet på en oppgradering - som aldri kom. I stedet har Panasonic konsentrert seg om litt mindre og enklere modeller som FZ18, FZ28 og FZ38. De har vært ledende i sin klasse på bildekvalitet, men i forhold til FZ50 og toppmodellene til Fujifilm og til dels Olympus har de manglet en del finnesser som zoomring, fokusring, blitssko og vridbar skjerm.

Objektivkonstruksjonen var kanskje det mest spesielle med FZ50. Det endret nemlig ikke størrelse hverken ved fokusering eller zooming, noe som ga et veldig robust kamera med mulighet for montering av tyngre utstyr som telekonverter rett på objektivet. Tiden har nok løpt litt fra dette designet (FZ50 hadde 12x zoom). I dag må et superzoomkamera ha zoomområde på 20x eller mer for å hevde seg i konkurransen og objektivet vil rett og slett bli alt for stort med fast objektivlengde.

I år har Panasonic splittet superzoomserien sin i to modeller, FZ45 og FZ100. FZ45 er en ren erstatning for fjorårets FZ38 med litt redesignet kamerahus, vesentlig mer zoom (24x mot 18x for FZ38), ny CCD-sensor med to ekstra megapiklser (opp fra 12MP til 14MP) og oppgradert elektronikk.

FZ100 er en mer avansert versjon av FZ45. Kamerahus og optikk er nesten identiske, men FZ100 har i tillegg fått en del elementer fra FZ50 og Panasonics MFT-kameraer som vridbar skjerm og blitssko. Vi oppfatter likevel FZ100 som mye nærmere beslektet med FZ38 og FZ45 enn FZ50. Sensoren i FZ100 er like stor (liten) og har samme antall piksler som FZ45-sensoren, men Panasonic har tatt i bruk CMOS-teknologi.

CCD- eller CMOS-sensor er ikke interessant i seg selv, men CMOS-sensoren gir en del nye muligheter som raskere seriebildefunksjon og høyere videooppløsning. Bildekvalitetsmessig har så små CMOS-sensorer ikke vært noe fremskritt så langt og hvor bra FZ100 klarer seg kommer vi tilbake til senere i testen.

Testen starter på neste side.

Fysisk

Panasonic har gjort en bra jobb med designet av FZ100 som føles solid og sitter godt i hånden. FZ100 er laget i et plastmateriale med en litt litt ruglete overflate og ekstra belegg på grepet. Det er litt mindre enn Fujifilm HS10 som er nærmeste konkurrent, men stort nok til at det passer bedre i en veske eller ryggsekk enn i en jakkelomme. Til gjengjeld er grepet rimelig stort og Panasonic har kostet på egne knapper for mange funksjoner. Nytt i forhold til fjorårsmodellen FZ38 er blitssko og større zoomområde

24x optisk zoom, 25mm vidvinkel og 600mm tele er imponerende spesifikasjoner selv om det finnes modeller med både 30x og 35x zoom. FZ100 er forøvrig et av de få superzoomkameraene som har filtergjenger og leveres med solblender.

LCD-skjerm som kan vris i nesten alle retninger er også en av årets nyheter. Skjermen er hengslet i siden og det er den mest fleksible konstruksjonen (brukes også i andre kameraer). Skjermen er på tre tommer og har 460000 punkter, noe som er litt bedre enn snittet i klassen. Den elektroniske søkeren er liten, har lavere oppløsning, men fungerer greit nok for å komponere bilder.

FZ100 leveres med oppladbart Li-Ion batteri, ekstern lader og batterikapasiteten er på 410 bilder målt etter CIPA-standarden.

I bruk

FZ100 har alt av manuelle og automatiske funksjoner og noe annet forventer vi ikke av de mest avanserte superzoomene. Brukervennlighet er også bra med rimelig god ergonomi, bra menyer og god skjerm, men det FZ100 virkelig imponert på var hurtighet. Når man skal ta en del bilder er det utrolig behagelig å slippe venting fra et bilde til neste eller at kameraet låser seg mens forrige bilde lagres. FZ100 kan dessuten brukes i RAW eller RAW+JPG-modus uten at kameraet føles tregt og seriebildefunksjonen har langt flere muligheter enn det som er vanlig i denne klassen. Det er bare det to år gamle Canon SX1 IS som har ligget på omtrent samme nivå. Autofokusen fungerte også raskt og presist, men fokushastigheten var ikke i særklasse på samme måte som de andre funksjonene.

FZ100 er første superzoomkamera som har inngang for ekstern mikrofon, og det støtter AVCHD, det vil si Full HD video. Stereo mikrofoner er innebygd og FZ100 tillater full kontroll over eksponering også i videomodus.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten holder dessverre ikke samme høye nivå som resten av kameraet. Størst problemer i forhold til andre kameraer i denne klassen hadde FZ100 på høy Iso hvor veldig hard støyreduksjon fjernet veldig mye detaljer, og mye av fargene forsvant i mørke områder, særlig på Iso 800 og 1600.

På lavere Iso-verdier var kvaliteten bedre og oppløsningen var konkurransedyktig med de fleste konkurrentene, men fjorårsmodellen FZ38 var bedre på det meste. Sammenlignet med kameraer som Fujfilm HS10 og Nikon P100 hadde FZ100 overtaket når bildene ble skalert til samme oppløsning.

Selv om bildene var preget av støy og støyfjerning på 100% er det viktig å forstå at 14MP er mye og for bilder på skjerm eller i album/fotobokstørrelse vil slike småfeil stort sett forsvinne når bildet forminskes. I forhold til et systemkamera med omtrent samme antall piksler er imidlertid forskjellen stor. Vi sammenlignet både med Panasonic G2 og Olympus E-PL1 som begge har 12MP og bilder fra disse kameraene tåler mye mer forstørrelse uten at bildekvaliteten blir dårlig.

Objektivet var bra korrigert med lite feilbrytningsproblemer og relativ lite fortegning når vi tar zoomområdet i betraktning. Vi målte oppløsningsevnen både i senter og i hjørnene og den var bedre i senter. Dette er som forventet og FZ100 gjorde det bra i disse testene i forhold til konkurrentene.

Konklusjon

Bildegallerier