Til hovedinnhold

Nissen bør vite om disse kameraene

Her er kompaktkameraene som fortjener å havne under treet i år.

Har du planer om å kjøpe kompaktkamera til noen til jul? Da bør du først lese våre julegavetips. Her anbefaler vi noen kompaktkameraer i hver av fire klasser, for å gi deg anbefalinger som passer best mulig.

Som når man kjøper til seg selv er det under julegaveshoppingen om å gjøre å få mest for pengene, og da må man ikke se på det siste nye. Joda, det er de siste kameraene som ofte er de aller beste, men det betaler du også mye for. Skal den heldige mottaker av julegaven få mest for pengene dine, må du dermed se på produkter som har vært på markedet en stund, eller til og med er på vei ut av det.

Her er kategoriene vi har valgt ut. Klikk på lenken for å bli sendt direkte dit.

Billige allroundere

Dette er kameraer som kanskje ikke er klasseledende i noe som helst, men som kan tilby et godt kompromiss over hele linja, til en rimelig pris. De egner seg for generell bruk, og vil gjøre jobben for de fleste brukere i de fleste situasjoner.

Dette er kameraer vi foreslår for lange ryggsekkturer, eller for dem som ikke har noen spesiell interesse for foto utover det å ha et greit kamera for å ta vare på minner med.

Casio Exilim EX-ZR100

Casio Exilim EX-ZR100

Dette kameraet er en testvinner som imponerte med å tilby mye for et relativt lite beløp. Litt over kr 2000,- må du ut med, og for det får du et kamera som er uten store feil og mangler, og som i tillegg er svært godt på enkelte områder, kanskje til og med klasseledende. I vår test fikk det en velfortjent anbefaling.

Canon Ixus 310 HS

Canon Ixus 310 HS

Canons Ixus-serie er kjent for de fleste, blant annet for både god bildekvalitet og design. Ixus 310 HS har begge deler, og mye annet i tillegg. Det er et godt allround-kamera, men bare dersom du liker trykkfølsom skjerm i stedet for vanlige knapper, noe ikke alle gjør. Lysstyrken på vidvinkel er imidlertid svært god, og det samme er prisen: For under 1800 kroner kan dette kameraet gjøre deg til den mest populære gavegiveren på julaften.

Nikon Coolpix S9100

Nikon CoolPix S9100

Vil du heller ha lang tele enn lyssterk vidvinkel, er dette kameraet for deg. S9100 er ett av de mest lommevennlige ultrazoomene på markedet. Bildekvaliteten er dessverre ikke markedsledende, men det er like fullt et godt kompaktkamera som kan tilby ting få andre kan. S9100 fikk jevnt over gode karakterer i vår test, bortsett fra når det gjaldt funksjoner, hvor vi ikke var helt fornøyd. det fikk imidlertid mye skryt for hurtighet, optikk, brukervennlighet og god autofokus. Ikke er det dyrt heller. For under to tusen kroner kan du legge dette under juletreet.

Tilbake til toppen

Lyssterke og små

Dette er kameraer som er relativt små og lommevennlige men likevel avanserte. De kjennetegnes også av svært god lysstyrke, men har som en følge ofte begrenset zoom.

Kameraer i denne klassen passer spesielt godt for fotoentusiastene, men også andre som er ekstra bevisst på bildekvaliteten. Mange som har avanserte systemkameraer har et slikt kompaktkamera som dette som ekstrakamera.

Canon PowerShot S95

Canon PowerShot S95

Dette kameraet har god lysstyrke, men ikke så veldig lang tele. Det har også god bildekvalitet og mange avanserte funksjoner, selv om det glir lett ned i en lomme. Oppfølgeren, S100, ble lansert for kun kort tid siden, noe som førte til at prisen på S95 gikk markant ned. Nå får du det for rundt 2500 kroner, noe som er under halv pris i forhold til veiledende da modellen ble lansert. Vi har sett kampanjetilbud på dette kameraet helt ned i 1795,- for ikke lenge siden, og det er et røverkjøp, men neppe verdt å vente på skal dukke opp igjen. S100, om du skulle ha litt større budsjett, får du for rundt 3400 kroner.

Panasonic Lumix DMC-LX5

Panasonic Lumix DMC-LX5

LX5 er ingen ungfole lenger, men det er ikke noe dårlig kamera for det. Snarere tvert imot. Panasonic LX-serie var kameraene som mer eller mindre startet denne sjangeren, og LX5 er siste skudd på stammen. For tre tusen kroner blir det ditt, og det er mye kamera for pengene. I tillegg kan du laste ned gratis oppdatering som gjør det enda bedre. Bare husk å først lese om hva firmware egentlig er, og hvorfor du bør bry deg. Du kan også lese vår samletest av bl.a. Panasonic Lumix DMC-LX5.

Olympus XZ-1

Olympus XZ-1

XZ-1 var Olympus' svar på S95 fra Canon, og når Olympus først svarte gjorde de det til gagns. XZ-1 har jevnt over bedre lysstyrke enn noe annet kamera i denne klassen, og ligner ellers i stor grad på S95, blant annet betjeningsmessig. I tillegg kan XZ-1 benytte den samme ekstra søkeren som de speilløse systemkameraene fra Olympus bruker. XZ-1 fikk en anbefaling da vi testet det, ikke minst på grunn av sin gode optikk og funksjonsutvalg. Kameraet kan bli ditt for litt over tre tusen kroner.

Tilbake til toppen

Robuste og avanserte

Dette er kameraer som er avanserte, robuste og leverer god bildekvalitet. I likhet med forrige gruppe gir de god bildekvalitet, men har mer avanserte funksjoner og er følgelig en del større og tyngre. Disse kameraene har ofte lengre zoom enn de mindre, men kan også ha litt lavere lysstyrke på optikken.

Også dette er kameraer som passer for entusiastene, men siden de er mer avanserte og kompliserte enn de mindre kameraene, krever de mer kunnskap i bruk, men gir også noe å vokse på for dem som blir bitt av fotobasillen. Mange fotografer bruker slike kameraer som reservekamera.

Nikon Coolpix P7000

Nikon CoolPix P7000

Det er langt fra alle kompaktkameraer fra nikon vi har vært fornøyd med de siste årene, men med P7000 tok den velkjente kameraproduksenten et stort steg i riktig retning. I vår test fikk P7000 en velfortjent anbefaling, blant annet på grunn av sin gode byggekvalitet, funksjonsutvalg og brukervennlighet. I tillegg har det lengre zoom enn de andre kameraene vi trekker frem i denne gruppen. For bare kr 2500,- kan det bli ditt, men det er et svært godt kjøp også om du må ut med mer enn det. Har du budsjett for det kan du også eventuelt vurdere etterfølgeren, Nikon P7100 som ligger på rundt 4500,-.

Canon PowerShot G12

Canon PowerShot G12

Dette kameraet er det første mange tenker på når du nevner robuste og avanserte kamera, og det er ikke uten grunn. Canons G-serie har lenge vært yrkesfotografenes valg når det gjelder kompaktkamera, fordi det leverer mye for pengene på alle punkter. Lysstyrken er ikke like bra som mange av de mindre og billigere kameraene i forrige pulje, men til gjengjeld har det optisk søker, vridbar skjerm, og et utall funksjoner. Bildekvaliteten er som ventet god, og i tillegg har kameraet vært på markedet en stund, så prisen har roet seg noe ned siden lanseringen. Veiledende pris da G12 ble lansert var 5200 kroner, mens det nå kan bli ditt for helt ned i 3300 kroner, om du går til den rette butikken. Også dette kameraet fikk en anbefaling fra oss da vi testet det.

Fujifilm FinePix X10

Fujifilm FinePix X10

Dette kameraet er ikke i handelen riktig ennå, men kommer i butikkene i slutten av november. Vi har imidlertid hatt et eksemplar inne til test en stund, og vi kan si at dette virker svært lovende. X10 kan ikke tilby spesielt lang zoom, men det har lyssterk optikk, en av de beste optiske søkerene i prisklassen, og en unik manuell zoom som også fungerer son av-/på-bryter. her har Fujifilm gjort mye riktig, og X10 kan raskt vise seg å bli en slem konkurrent til Canon og Nikon i denne klassen. Det er imidlertid en helt ny modell, og prisen er dermed høyere enn de andre i denne klassen. Noe mellom 4500 og 5000 kroner må du ut med, om du skal ha dette under treet i år. Du kan lese mer om kameraet i denne artikkelen.

Tilbake til toppen

Lang zoom

Dette er kameraer som er kompakte kun i navnet. Selve kameraet vil i noen tilfeller være på størrelse med et lite systemkamera, men som kategorinavnet antyder har de svært lang zoom. Bildekvaliteten vil ikke være like god som entusiastkameraene, men vil likevel være helt på høyden med kameraene i den første gruppen vi tok for oss. Her er det zoomen, og fleksibiliteten som den gir, som sitter i høysetet, og alt annet på kameraet er designet rundt den. Naturlig nok vil lysstyrken i de fleste tilfeller være svakere enn på entusiastkameraene med langt kortere zoom.

Dette er kameraer som passer for dem som trenger ekstra lang zoom, men som ikke ønsker å betale eller bære på dyr og tung optikk for systemkameraer. Skal du på safari er dette kameraet for deg, om du ikke vil satse på et systemkamera, eller som reserve til et systemkamera.

Panasonic Lumix DMC-FZ45

Panasonic Lumix DMC-FZ45

Dette er et svært rimelig kamera i klassen. Man kan få det helt ned i 2100 kroner, men rundt 2500 kroner er en mer vanlig pris. Uansett er det mye for pengene, og kameraet har både god vidvinkel med bra lysstyrke, og lang tele som lar deg fotografere motiver som er langt unna. Da vi testet det var prisen høyere, og vi ga det likevel en "godt kjøp". Nå er det et med andre ord et enda bedre kjøp.

Fujifilm FinePix HS20

Fujifilm FinePix HS20

Dette er også et godt kjøp, men noe dyrere og bedre enn kameraet over. Fujifilms bidrag er større og dermed vanskeligere å få plass til i bagen, men har til gjengjeld også lengre tele og ørlite bedre vidvinkel. Lysstyrken er omtrent like god, og i vår test av kameraet var det ikke lite vi fant grunn til å gi det skryt for: Kamerahuset er godt, både ergonomisk og byggekvalitetsmessig, optikken er god, det har et vell av funksjoner, og i tillegg en betjening som er blant det beste vi har sett i denne klassen. For bare 2700 kroner er dette ikke langt unna et varp.

Canon PowerShot SX40 HS

Canon PowerShot SX40 HS

SX40 HS er en ny modell som nettopp er kommet på markedet, så vi har ennå ikke testet det. Alt tyder imidlertid på at dette er et godt kamera, for nesten alt er forbedret siden forgjengeren SX30 HS, som dette erstatter. SX40 HS har omtrent samme vidvinkel som de øvrige i klassen, bittelitt bedre lysstyrke, og et godt hakk lengre zoom. Største tele tilsvarer 840 mm, og med 24 mm vidvinkel utgjør det ikke mindre enn 35x zoom. Ikke helt klasseledende, men heller ikke langt unna. Veiledende pris på SX40 HS var 4500,- men selv om det er en blodfersk modell har prisen allerede rukket å falle til omkring 3500,-.

annonse