Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TZ20

Superzoom får plass i lomma

Dette kameraet har 16x zoom og 14 megapiksler

Superzoommarkedet er helt klart populært, for produsentene har opp til tre nivåer av modeller med 10x eller mer optisk zoom. Panasonic har strengt tatt bare to selv om den litt eldre ZX3 også er ganske nær med 8x zoom. De største og mest avanserte superzoomene til Panasonic er FZ-serien som har 24x zoom og finnes i to varianter, FZ48 og FZ150 som har ennå flere finesser. Begge er ganske nye kameraer som Akam.no ikke har testet ennå, men fjorårsmodellene FZ45 og FZ100 er begge testet og finnes fortsatt i butikkene per september 2011.

Kameraet vi ser på i denne testen heter TZ20 og er Panasonics kompakte superzoomkamera. Det er en oppgradering av 2010-modellen TZ10 og nytt er som vanlig flere piksler og mer zoom samt oppgradering av elektronikken. TZ20 har dessuten fått Full HD video mens TZ10 hadde 720p som høyeste oppløsning.

Panasonic lager to versjoner av dette kameraet, TZ20 som er testkameraet og TZ18 som er en litt rimeligere modell som mangler finesser som GPS, stereo mikrofoner og må nøye seg med 720p video. Kamerahus og optikk er like på begge modeller og vi vil kommentere forskjeller mellom TZ18 og TZ20 utover i testen.

TZ står for Travel Zoom og er en type kameraer som Panasonic mer eller mindre oppfant, selv om Ricoh også var tidlig ute. I dag har nesten alle produsenter minst en modell i denne klassen som kjennetegnes av 10x eller mer zoom hvor objektivet trekkes inn i kamerahuset når det er skrudd av slik at kameraet er ganske lommevennlig.

Vi har dessverre ikke mulighet til å teste alle modeller som kommer i denne klassen, men fjorårsmodellen TZ10 er testet og vi testet også Casio EX-ZR100, Nikon S9100 og Sony HX7V tidligere i år.

Fysisk

TZ20 har typisk kompaktkamerafasong, er laget i metall og virker solid. Det er ganske kompakt til å ha 16x optisk zoom selv om det finnes ennå mindre modeller med like stort zoomområde. Batterilevetiden er på 260 bilder og det holder bra for vanlig hobbybruk, men er litt dårligere enn flere av konkurrentene. TZ20 har et lite grep og ergonomien er OK med tanke på størrelsen av kameraet. LCD-skjermen er på tre tommer, oppløsningen er middels og det er ikke innebygd søker. Knappene på baksiden er små, og sølvfargede symboler på sølvfargede knapper er nesten umulig å se i dårlig lys.

I bruk

På denne typen kameraer er hovedfokus bra automatikk og på det området scorer Panasonic alltid høyt. TZ20 har i tillegg manuelle muligheter og det mangler på flere av konkurrentene. TZ20 representerer syvende generasjon TZ-kameraer og forskjellene fra år til er små. Det kommer riktignok stadig med avansert automatikk og motivprogrammer, men endringene fra fjorårsmodellen FZ10 er først og fremst knyttet til bruk av ny sensorteknologi som gir Full HD video og et kamera som har blitt generelt mye raskere i bruk. Spesielt er seriebildefunksjonen kraftig forbedret.

TZ20 har dessuten fått berøringsfølsom skjerm og mange funksjoner kan nå styres fra skjermen for de som foretrekker det. Det er også mulig å ta 3D-bilder.

Bildekvalitet

TZ20 bruker ny sensorteknologi, CMOS istedenfor CCD som på forrige modell TZ10. Det har gitt video med høyere oppløsning og raskere seriebilder, men dessverre også dårligere bildekvalitet. Forskjellen er størsts ved høye Iso-verdier og uansett ikke så stor at det vil være spesielt synlig for typisk hobbybruk som denne modellen er laget for. Totalt sett er bildkvaliteten helt OK for denne type kamera med bra farger og eksponering og lite feilbrytningsproblemer.

Konklusjon

Vil du vite mer?
Les den fullstendige testen av Panasonic TZ20 på Akam.no.

Les også
Panasonic FZ150: Superzoomen som har alt
Les også
Fujifilm FinePix HS20: Supert kamera med lang zoom
Les også
17 nye kameraer kommer i september
Les også
Fujifilm slipper rask superkompakt
Les også
Snertent 3D-kamera fra Nikon
Les også
Projektor og kamera i ett
Les også
Enkelt og greit folkekamera
Les også
Canon lanserer Ixus 1100 HS
Les også
Digital kikkert med 3D HD-video
Les også
Casio EX-ZS100 er et rimelig kamera for lange reiser
Les også
Panasonic Lumix DMC-G3: En solid oppgradering
annonse