Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Fujfilm Finepix HS10

Overblikk

Introduksjon

Fujifilm har hatt en rekke avanserte superzoommodeller fra S602 og S7000 til S6500, S9500 og S9600. I starten manglet de bildestabilisator, men siden S8000fd kom høsten 2007 har det også vært på plass. Sist vi testet en avansert superzoom fra Fujifilm er rundt to år siden og det var S100fs. Det hadde en relativt stor (2/3") sensor og var et meget interessant kamera for den som ønsket god bildekvalitet og stort zoomområde uten å kjøpe speilrefleks. S100fs hadde dessverre to svakheter, først og fremst var det digert og veide like mye som et speilrefleks med 18-200mm objektiv. Det var også plaget med de verste feilbrytningsproblemene vi har sett hittil. I fjor kom S200 EXR, med en litt mindre brikke, men omtrent like stort og tungt. Akam rakk dessverre ikke å teste det, men nå har vi fått inn og testet Fujifilms nye toppmodell HS10.

Med HS10 trår Fujifilm igjen til med et superavansert kamera med en imponerende spesifikasjonsliste. Denne gangen bruker de en sensor som er like liten som konkurrentene, noe som har gjort at størrelse og vekt kan reduseres betraktelig i forhold til S100fs/S200EXR til tross for at zoomområdet er øket fra 14x til 30x og lysstyrken er nesten like bra.

HS10 er likevel et av de største superzoomene på markedet, til dels på grunn av zoomområdet, men også fordi det er et av de få kameraene i klassen med blitssko, og det eneste som har zoomring og fokusring på objektivet. HS10 bruker dessuten AA-batterier som krever litt mer plass enn et Li-Ion batteri.

Vi kan også nevne finesser som RAW-støtte, full HD (1080p) video, høyhastighetsfilm opp til 1000 bilder i sekundet (i lav oppløsning), funksjoner for øket dynamisk omfang, mulighet for manuelle kontroll og selvsagt er alt av automatikk også på plass. Høres dette interessant ut? På de neste sidene har vi sjekket om Fujifilm endelig har laget det perfekte alt-i-et reisekameraet.

Fysisk

Vi likte designet på Fujifilm HS10. Det er et av de største kameraene i superzoomklassen og har et godt grep og blitssko. Zoomring på objektivet er HS10 alene om i klassen. HS10 er laget i plast med en ganske ru overflate og grepet er belagt med et gummiaktig materiale. Byggekvaliteten var bra og ergonomien noe av det beste vi har sett på et superzoomkamera.

Objektivet har 30x optisk zoom som er rekord for digitalkamera. Konstruksjonen virket rimelig solid og brennviddeområdet tilsvarer 24-720mm. Største blender er F2.8 til F5.6, også det er bra med tanke på hvor kraftig tele dette kameraet har.

Skjerm og søker er også klart godkjent selv om spesifikasjonene er mer middels enn for kamerahus og optikk. Det er positivt med tretommers vridbar skjerm, men oppløsningen er på bare 230000 punkter og den elektroniske søkeren er ganske liten. Sensoren som skal detektere når søkeren er i bruk bommet litt for ofte.

HS10 bruker AA batterier. Det følger med vanlige alkaliske, men litsiumbatterier og oppladbare Ni-Mh batterier kan også brukes.

I bruk

HS10 er et av klassens mest avanserte kameraer med støtte for alt fra full automatikk til fullstendig manuell kontroll, inklusiv en rekke motivprogram. Bildene kan lagres i JPG eller RAW-format og det er bra muligheter for å justere bildeparametre for JPG-bilder.

Mange viktige funksjoner som vanligvis ligger i menyene på superzoomkameraer har egne knapper på HS10. Hovedmenyen kunne godt vært bedre organisert, men brukergrensesnittet til HS10 er likevel noe av det bedre vi har sett på et kompaktkamera. HS10 har mulighet for bruk av ekstern blits og det er uvanlig i denne klassen.

Responstider er dessverre ikke helt topp. Både bilde til bilde hastigheter i enkeltbildemodus og fokushastighet er godkjent, men bare middels for superzoomer. På et så avansert kamera som HS10 burde også dette vært helt i toppklasse. Seriebildefunksjonen har en del alternativ med opp til ti bilder i sekundet, men begrenses av en bufferstørrelse som bare gir plass til syv JPG-bilder. Et lite pluss for at RAW også kan brukes i seriebildemodus, da begrenset til maks seks bilder.

HS10 har støtte for full HD video med stereolyd. 720p, VGA og QVGA oppløsning finnes også og en spesiell modus gir mulighet for høyere bildefrekvens. 1000 bilder i sekundet er raskeste alternativet, men da med lav oppløsning.

Bildekvalitet

HS10s store styrke er zoomområdet og fleksibiliteten. Dette har dessverre gått litt på bekostning av bildekvaliteten. For vanlig små og middels kopier er den helt OK, men ved store forstørrelser er det tydelig at detaljnivå ikke er helt på høyde med de beste i klassen. Selv ved laveste Iso er det mulig å se noe støy og artefakter fra støyreduksjon i JPG-bildene hvis de sjekkes i 100% på skjerm. Bruk av RAW-format gir litt bedre skarphet og mer detaljer.

Andre aspekter av bildekvaliteten er imidlertid bedre. Fortegning var forbausende liten for et objektiv med så stort zoomområde, og en sammenligning av RAW-bilder og JPG-bilder viser at det til dels skyldes at Fujifilm reduserer fortegning på JPG-bildene, feilbrytningsproblmer korrigeres også.

Egenskaper ved høy Iso var typiske for kameraer med liten sensor, og bildekvaliteten synker etter hvert som Iso økes. Det er umulig å si hvor høye Iso-verdier som gir bra resultat, det er alt for mange faktorer som spiller inn, ikke minst kvalitetskravene til brukeren. Vi har imidlertid flere eksempler på høy Iso i testen, og i galleriet ligger det eksempelbilder i full størrelse som kan lastes ned.

Automatisk hvitbalanse og farger var bra og HS10 valgte ofte en litt mørkere eksponering enn kameraene vi sammenlignet med. Det oppfatter vi som stort sett positivt fordi det reduserer sjansen for utbrente høylys, noe som er et problem for alle kameraer i denne klassen. Ulempen blir litt mer gjengrodde skyggeområder.

Totalt sett er det altså mye positivt å si om bildekvaliteten til HS10 og RAW-funksjonen gir en del muligheter vi sjelden finner i denne klassen, men den som er på jakt etter best mulig oppløsning og vil se skarpe bilder i 100% bør se på andre kameraer.

Konklusjon

Bildegallerier