TestiPad Air

iPad Air er slik en iPad skal være

Design, skjerm og menyer

Phil Collins hadde antakelig ikke iPad Air i tankene da han skrev sin legendariske ballade, «In the Air tonight». Men hadde han visst hva som skulle komme i Apples nye iPad Air, hadde han antakelig klemt inn en trommesolo eller to til.

iPad Air er en kraftpakke av et nettbrett, slanket så kraftig at du kan holde det i én hånd mye lenger, før du får kramper i hånden og smerter i skuldre og nakke.

Samtidig er skjermen like stor som før, batteritiden like god og ytelsene kraftig forbedret.

En stor iPad mini

Designen er en «total makeover», der rammen er blitt smalere, kanten har fått en ny avrunding, og tykkelsen er høvlet ned fra 9,4 til 7,5 millimeter. Totalvolumet er ifølge Apple redusert med 24 prosent i forhold til iPad 4.generasjon.

Bunnkontakten er den samme lightning-kontakten som på alle iOS-produkter fra og med iPhone 5. Sim-kortet sitter bak en liten luke nede på høyre side. Kameraet sitter fremdeles over skjermen når brettet holdes vertikalt som en mobiltelefon. Høyttaleren er plassert bak små huller som er drillet i bunnen av brettet.

Men utseendet er ikke nytt. iPad Air er en tro kopi av iPad Mini, det er bare størrelsen og fargenyansene i chassiset som er forskjellige.

iPad mini, toil høyre, har samme design som nye iPad Air. De er begge 7,5 millimeter tykke.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Banker det meste

På innsiden er iPad Air så kraftig at dagens iPad Mini fremstår som den reneste puslingen. Nå har Apple riktig nok annonsert en ny iPad Mini, men den er foreløpig ikke kommet i salg.

Skjermen på iPad Air har en smalere ramme, noe som gjør at det er vanskelig å holde brettet i én hånd uten at tommelen kommer inn på skjermen. Men iPad har samme teknologi som iPhone, slik at brettet ikke reagerer på berøringen der du holder i brettet. Dermed kan du ta et godt grep i brettet med den ene hånden, og navigere på berøringsskjermen med den andre.

Vektreduksjonen iPad har vært igjennom kan gjøre Grethe Roede grønn av misunnelse. Fra den ene dagen til den neste ble vekten på iPad redusert med 28 prosent. iPad Air med 3G/LTE veier bare 478 gram. Wi-Fi-versjonen veier enda mindre; 469 gram.

Skapt for iOS 7

Brukergrensesnittet på iPad Air er slik du kjenner det fra andre iPad-er med iOS7. På den store skjermen blir det mer plass til luft. Vi mener det gjør at iOS 7.0 tar seg enda bedre ut på iPAD enn det gjør på iPhone.

Samtidig er all inn- og ut-zoomingen litt mer påtrengende enn på den lille mobilskjermen. I iOS 7.0.3 kan du velge å redusere bevegelsene dersom du opplever dem som plagsomme.

Smarte snarveier

Varslingspanelet henter du fra toppen av skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Apple iPad Air har enkle og ryddige menyer, der du alltid kommer tilbake til utgangspunktet ved å trykke en gang på menytasten under skjermen. Du får opp en rekke snarveier ved å trekke opp en meny fra bunnen av skjermen. Her kan du blant annet kontrollere mediespilleren, slå av og på funksjoner som Wi-Fi, skjermrotering og Bluetooth, eller gå direkte til klokkefunksjoner eller kamera.

Flere smarte snarveier henter du fra bunnen av skjermen. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tilsvarende kan du trekke ned en statusoversikt fra toppen av skjermen. Her dukker kalenderavtaler og andre meldinger opp, i tillegg til værvarsel fra Yahoo.

Enkelt skjermtastatur

Skjermtastaturet på iPad Air er ribbet for tall og tegn du ikke bruker ofte. Skal du skrive tall eller meldinger med andre tegn enn punktum, utropstegn, komma eller spørsmålstegn? Da må du trykke på en tast som bytter over til et tegntastatur. For å skrive enda mindre vanlige tegn, som prosent, pluss/minus eller dollartegn, må du trykke deg ytterligere ett steg dypere inn i tastaturmenyen.

Tastaturet er likevel enkelt å skrive på, og spesialbokstaver som ü eller " får du opp ved å trykke og holde litt på de vanlige bokstavene og tegnene på tastaturet. Du kan ikke bytte tastaturlayout, ut over å velge andre språkvarianter. Ønsker du likevel alternative tastaturer, finnes det noen varianter i Appstore.

Med den nye maskinvaren i iPad Air starter apper raskere enn noen gang. iPad Air er rett og slett lynrask, noe du merker når du startet tunge apper som navigasjonsprogrammer eller store spill.

Krever nytt tilbehør

iPad Air på ryggen til 4.generasjon iPad. Volumet er redusert med 24 prosent.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens de tre foregående iPadene har hatt svært lik fasong, og derved kunnet bruke mye av det samme tilbehøret (2. generasjon var litt tykkere enn 3.- og 4.-generasjon), er iPad Air for liten til å passe i tastaturdekslene, omslagene eller holderne som har vært solgt til forgjengerne. Bunnpluggen er den samme, så en del tilbehør vil fortsatt kunne brukes.

Nye Smart Covere

Slik ser Smart Cover og Smart Case ut. De kommer i en rekke ulike farger.

Med iPad Air er det også kommet nye Smart Covere. Her er foldefunksjonen endret litt, og vi opplever at det gamle brettet stod stødigere mot smartcoveret enn det nye gjør. Det er også kommet en ny Smart Case, som også dekker baksiden av brettet. Dette sitter bedre når vi har brettet i en veske, og det beskytter også baksiden på en god måte.

Men veldig lekkert er Smart Cover ikke, og prislappen er relativt høy. Dessuten opplever vi det som like ustødig som smartcoveret du fester med magnet.

I esken

  • iPad Air
  • Lader
  • USB-kabel med Lightning-kontakt