Tek.no

Test Toshiba Excite Pro

Superoppløsning og kraftig Tegra 4-prosessor

Det kunne vært oppskriften på suksess for Toshiba Excite Pro.

Kurt Lekanger, Amobil.no
21 Okt 2013 06:00

Design, skjerm og menyer

Toshiba Excite Pro er Toshibas nettbrett-toppmodell, og kan friste med blant annet en skjerm med svært høy oppløsning – hele 2 560 x 1 600 punkter. I tillegg kommer den med en Nvidia Tegra 4-prosessor og innebygde Harman/Kardon-stereohøyttalere. På papiret burde dette med andre ord være en kraftpakke og et multimediamonster av de sjeldne.

Ytelsestestene viser da også at dette er ett av de desidert kraftigste Android-brettene der ute. Men dessverre er det en del ting som trekker ned helheltsinntrykket. Dette er et nettbrett som koster ikke langt under 4 000 kroner, men likevel oppfører det seg på langt nær så bra som vi hadde forventet. Noen ganger går det tregt, nettbrettet blir svært varmt under belastning, og enkelte ganger krasjer nettbrettet fullstendig. Samtidig er batteritiden for dårlig. Vi skal komme nærmere tilbake til disse problemene på de neste sidene.

Design

Toshiba Excite Pro har en ganske ordinær design. Skjermen er omsluttet av en forholdsvis bred ramme, og hjørnene er avrundet. Baksiden av nettbrettet er i sølvfarget plast med en grov tekstur som gjør at baksiden antagelig ikke så lett får synlige riper – samtidig som det kanskje også gjør nettbrettet litt bedre å holde i hånden.

Med en tykkelse på 10,5 centimeter, er dette langt i fra markedets slankeste nettbrett. Samsungs nyeste Galaxy Note 10.1 er for eksempel ikke tykkere enn 0,79 cm, mens 4. generasjon iPad er 0,94 cm tykt. Sony Xperia Tablet Z, som koster omtrent det samme som Excite Pro, er bare 0,69 cm tykt. Vekten på 645 gram er omtrent som en iPad, men noe tyngre enn Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Sony Tablet Z veier bare 495 gram...

Toshiba har plassert av/på-knappen slik at den befinner seg øverst til venstre når du holder nettbrettet horisontalt. Da er volumknappene øverst på venstre side, rett ved siden av hodetelefonutgangen. På samme side av nettbrettet finner du også en proprietær ladekontakt, samt en luke som skjuler en MicroSD-kortplass, en Micro HDMI-kontakt og en Micro-USB-kontakt.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På høyre og venstre side av baksiden av nettbrettet er det to metallriller som skjuler stereohøyttalerne fra Harman/Kardon.

Høyoppløselig skjerm

Exite Pro har en 10,1 tommer stor skjerm med oppløsning på hele 2 560 x 1 600 punkter. Det er samme oppløsning som på Samsung Galaxy Note 10.1 (2014-modell), og høyere enn Sony Xperia Tablet Z – som har en oppløsning på 1 200 x 1 920 punkter. Punkttettheten er på 299 punkter per tomme, mens tilsvarende for Xperia Tablet Z er 224 punkter. Den gamle Samsung Galaxy Note 10.1-modellen har 149 punkter per tomme.

Den høye oppløsningen gjør at bildepunktene sitter så tett at det skal godt gjøres å skille dem fra hverandre med det blotte øye. Skjermen oppleves med andre ord som sylskarp. Når det er sagt, så er skjermen litt lyssvak og kontrastnivået litt dårlig. Film tar seg ikke like godt ut på denne skjermen, som på de beste nettbrettene fra konkurrentene.

Skjermtypen er en LED-bakbelyst IPS LCD-berøringsskjerm som kan registrere opptil ti fingre samtidig. Glasset går helt ut i kanten av nettbrettet, og dekker med andre ord også rammen.

Vi skulle gjerne sett at Toshiba Excite Pro hadde vært noe tynnere. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det finnes også en annen variant av Excite, Toshiba Write. Denne har en penn, slik som Note-produktene fra Samsung, og kommer med håndskriftprogrammet TruNote. Av en eller annen grunn er det kun Write-versjonen som har Gorilla Glass 2 – som er en mer ripesikker type glass. Når det er sagt, klarte vi ikke å lage riper i glasset til Toshiba Excite i løpet av testperioden.

Toshiba har ikke gjort mange endringer i Android-grensesnittet.

Android med få modifikasjoner

Nettbrettet kommer med Android 4.2.1, og Toshiba har gjort forholdsvis få modifikasjoner utenom det som er standard Android-menyer. Det er fem startskjermer som du kan veksle mellom. Disse kan inneholde programsnarveier, mapper eller miniprogrammer (widgets). Nederst i midten på skjermen er det en knapp for å vise alle installert apper, og på samme linje kan du også legge til snarveier for opptil åtte apper.

Toshiba har lagt ved en del egne apper, som vi skal gå nærmere inn på på neste side.

Sveiper du fingeren ned fra toppen av venstre side av skjermen, får du opp en oversikt over alle varslinger, mens du ved å sveipe ned fra toppen av høyre side får opp innstillingsmenyene og snarveier til for Wi-Fi, Bluetooth og flymodus. Der er det også valg for å skru av og på strømsparing, videoforbedring og lydforbedring.

Ellers er det egentlig ikke så veldig mye å si om brukergrensesnittet til dette nettbrettet. Det er Android, og ting fungerer som forventet.

Les også