Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus MeMO Pad FHD 10

Dette Asus-brettet er et røverkjøp

Et nettbrett med stor og klar skjerm, god ytelse og bra batteritid trenger ikke koste mer.

Einar Eriksen

Design, skjerm og menyer

Lurer du på hvilket nettbrett du skal kjøpe, har du et vanskelig valg foran deg. De kommer i størrelser fra noe som minner mest om en forvokst mobiltelefon til de som minner mer om bærbare datamaskiner, og det fins svært mange varianter innenfor hver gruppe. Her er det få som skiller seg fra mengden.

Konkurransen er med andre ord hard for nettbrettet vi nå tester, som har en 10,1 tommer stor skjerm. Nettbrettet er laget av Asus, og har fått navnet MeMO Pad FHD 10.

Asus har gjentatte ganger vist seg sterke på nettbrettfronten. Asus Eee Pad Transformer ble i 2011 beskrevet som et spennende konsept, og etterfølgerne Eee Pad Transformer Prime og Eee Pad Transformer TF300T fikk svært god mottakelse.

Stort nettbrett

10,1 tommer skjermstørrelse gjør at MeMO ikke er noe du tar med deg overalt. Nettbrettet har heller ikke tastatur, og er derfor ikke egnet til å erstatte en bærbar PC i så veldig mange sammenhenger.

Rammen rundt skjermen er ikke større enn den må være for at det skal være mulig å holde nettbrettet uten å ufrivillig trykke på skjermen. Hele fremsiden er av en ripesikker glassvariant.

Les mer om ripesikkert glass »

Baksiden av nettbrettet er av plast med en ruglete overflate, noe som gjør at verken fingermerker eller riper synes godt.

Baksiden er ruglete.Foto: Einar Eriksen

Nettbrettet er laget slik at det er naturligst å brukes liggende, slik de fleste også bruker store nettbrett mest. Logoen er plassert denne veien, og kameraet som peker mot deg sitter da øverst litt til høyre for midten mens det fradegvendte kameraet er plassert i øverst i midten på baksiden.

Av/på-tasten er på toppen på venstre side, slik at den er lett å nå. Den er også opphøyd slik at den er lett å kjenne. Volumtastene sitter på høyre side av nettbrettet, rett under hodesettutgangen. Resten av brukstastene finner du på skjermen.

På nettbrettets venstre side er det Mini-HDMI-utgang, Micro-USB-port for lading og filoverføring og et spor for minnekort av typen Micro-SD.

Designen, inkludert plassering av taster og kamera, er gjort etter boka uten omveier. Resultatet er anvendelig design som du fort blir komfortabel med.

Høyoppløst skjerm

Skjermens oppløsning på 1920 x 1200 piksler gir et knivskarpt bilde. Enkelte toppmodeller med langt høyere prislapper har enda høyere oppløsning og punkttetthet, men det er vanskelig å se forskjellen. Innsynsvinkelen er god, uten at fargene eller kontrasten endrer seg nevnverdig når du skrår nettbrettet.

Lysstyrken helt grei, men mobiltelefoner flest har enda sterkere baklys som kan leses i sterkere sollys. Fargegjengivelsen er god, og skjermen kan vise både klare farger og naturtro fargesammensetning.

Android i bunnen

Googles operativsystem Android blir stadig fornyet, og denne gangen er det versjon 4.2.2 under panseret. Her synes vi det er mye bra, men veldig brukervennlig for nybegynnere kan vi ikke kalle det. Her er det svært mange nye ikoner man må trykke på for å finne ut hva betyr. Drar du for eksempel ned nedtrekksmenyen, får du opp to forskjellige ikoner som ser ut til å ha noe med trådløse signaler å gjøre. Det lengst til venstre tar deg inn i innstillingsmenyen for trådløse tilkoblinger, mens det til høyre har med trådløse skjermer å gjøre.

Nedtrekksmenyen i Android OS 4.2.2.

Når du skal legge til en ny widget, kan du ikke bare holde fingeren på stedet der du vil legge det til slik vi er vant med på mobiltelefoner. Gjør du det får du i stedet mulighet til å bytte bakgrunnsbilde. For å legge til widget-er kan du trykke på et ikon nederst til venstre på skjermen som ligner på et slags modifisert eject-ikon. Da får du et knøttlite ikon som viser et pluss-symbol et sted langt til høyre på skjermen, så vel som et ikon med et penn-symbol. Her kan du legge til widget-er i en slags egen widget-meny, og disse kan dras over til skrivebordet. Alternativt går du inn i "hovedmenyen", og blar deg helt til høyre. Her finner du noen få utvalgte widget-er.

Slik ser hovedmenyen ut. .

Låseskjermen viser klokken, eventuelt hva du spiller slags musikk, samt viser den vanlige hengelåsen som lar deg låse opp. Hvis den viser musikken du spiller, kan du bla til venstre i det området for å se klokken. Blar du enda en gang til venstre får du opp flere merkelige ikoner. Én firkant med et pluss-symbol i og én firkant med et menysymbol i. Trykker du på menysymbolet kommer du ikke til noen meny, men kan endre bakgrunnsbilde for låseskjermen. Trykker du på +-symbolet kan du legge til flere elementer der du vanligvis finner klokken eller musikken du spiller. For eksempel kan du se innboksen din i låseskjermen bare ved å bla deg fra klokken. Kanskje gjør det livet enklere for noen, men vi synes det fungerer helt fint å låse opp nettbrettet for å sjekke e-post.

Slik ser låseskjermen ut når du hører på musikk. Drar du fingeren mot høyre eller venstre over musikkspilleren, kan du få opp klokken, kalender, e-post eller lignende.

Ved å snekre dine egne hjemmeskjermer, kan du få alle programmene inn på skrivebordene på en ryddig måte. Det er også mulig å lage egne områder for eksempelvis arbeid eller underholdning, slik at du for eksempel kan ha fem hjemmeskjermer for underholdning eller bla over til arbeid der du har tre helt andre hjemmeskjermer. For å få til dette drar du fingrene mot hverandre når du ser skrivebordet, og kan bla til høyre for å se andre arbeidsområder eller legge til flere.

Dette kan være kjekt for enkelte avanserte brukere, men undertegnede synes fem hjemmeskjermer er mer enn nok å holde styr på i utgangspunktet.

Det er ingen tvil om at disse menyene kan forvirre mange, men når du kommer inn i hvordan ting og tang er satt opp i menyen er nettbrettet greit å bruke allikevel. Menyene responderer raskt, slik at du får en flytende brukeropplevelse.

Fleroppgavekjøringen fungerer bra, men lar deg ikke avslutte programmer som har låst seg helt. Du må inn i innstillingsmenyen for å finne tvungen avslutning.

Det som er morsomt med Android-menyene foran de mer brukervennlige iPad-menyene, er først og fremst valgmulighetene. Du kan bytte launcher for å få et helt annet menysystem, og du kan bytte utseende fullstendig. Videre kan du laste ned alle applikasjonene du vil ha, inkludert applikasjoner som du kan laste ned fra internett helt uavhengig av om Google ønsker at du skal laste dem ned.

I esken:

  • Nettbrett (med innebygd batteri)
  • Transformator (230 V~ til USB)
  • USB-kabel for lading og filoverføring
  • Brukermanual

Teknologi og funksjoner

Foto: Einar Eriksen

Asus har utstyrt MeMO Pad FHD 10 med det meste du forventer av teknologi i et moderne nettbrett. Bluetooth i versjon 3.0, Wi-Fi 802.11 a, b, g og n, USB 2.0 og spor for minnekort. Satellittnavigasjon er også på plass, med støtte for både GPS og Glonass. Som kartprogramm finner du Google Maps, der du finner oppdaterte kart av god kvalitet i et brukervennlig grensesnitt.

Les også: Slik fungerer GPS »

Vi kan også nevne i forbifarten at Wi-Fi-dekningen er svært god i nettbrettet. Her opplevde vi bedre dekning enn i både mobiltelefoner, andre nettbrett og bærbare PC-er.

Det som mangler er inngang for SIM-kort. Nettbrettet kan ikke kobles direkte på mobilnettet, og du er derfor avhengig av trådløst nettverk. Nyere mobiltelefoner kan dele internettilkoblingen sin gjennom Wi-Fi, noe som fungerer problemfritt.

Google har begynt å levere Android med to forskjellige nettlesere i stedet for bare én. Vi synes den vanlige WebKit-baserte nettleseren blir overflødig, ettersom Google Chrome fungerer bedre. I sistnevnte nettleser åpnes nye faner i bakgrunnen, slik de bør, og når du prøver å treffe små lenker får du opp lenkene i forstørret modus slik at du ikke bommer når du surfer på nett. Det kan spare deg for mye feilnavigering.

Google Chrome fungerer svært bra som nettleser.

Også når det gjelder e-postlesere, følger det med to. Én for Gmail og én for alt annet som også støtter Gmail. Begge e-postleserne fungere bra, og den mest omfattende støtter bruk av flere kontoer sømløst.

Haugevis av ekstra applikasjoner

SuperNote Lite og Sticky Memo er forhåndsinstallert i MeMO Pad FHD10 sammen med ASUS To-Do. Disse verktøyene fungerer greit, men det fins også svært mange gode alternativer hvis du leter litt i applikasjonsportalen Google Play.

I tillegg finner du en rekke andre forhåndsinstallerte nytteprogrammer som en filutforsker, den sosiale klienten BuddyBuzz, Instant Dictionary som kan oversette tekst i enkelte programmer, som Androids standardnettleser, e-bokprogrammet MyLibrary, Parental Lock som kan være kjekt hvis du har barn, Power Saver som styrer nettbrettets funksjoner på en strømbesparende måte, avis- og magasinleserne Press Reader og Zinio og skytjenesten WebStorage fra Asus (med 5 GB lagringsplass inkludert).

Vi setter pris på at vi slipper å installere et eget kartprogram for navigering i byen selv, og på at vi har muligheten til å gå rett inn i Zinio og kjøpe nyeste utgave av National Geographic for 30 norske kroner. Vi synes imidlertid det er litt i overkant mye applikasjoner her vi ikke ville brukt hvis vi som en vanlig bruker hadde kjøpt nettbrettet.

Det vi savner er en Office-klient. Andre nytteprogrammer kan stort sett lastes ned fra Google Play gratis, men når det gjelder Office innebærer det en investering på gjerne over 100 kroner for en fullgod løsning med muligheter for å opprette og redigere programmer.

Kraftig maskinvare

Systembrikken i MeMO Pad FHD 10 er en Intel Atom Z2560 (x86) med fire kjerner på 1600 MHz klokkehastighet. Arbeidsminnet er på 2 GB, og det er 32 GB innebygget lagringsplass. I praksis er 25,89 GB tilgjengelig for brukeren.

Grafikkbrikken er en PowerVR SGX 544MP2, som ikke uventet støtter OpenGL ES 2.0 og video på 30 bilder i sekundet ved en oppløsning på 1080p. På neste side skal vi se på noen ytelsestester.

Batteriet rommer 6760 mAh, noe som gir ti timer batteritid i bruk. Du kan spille konstant på nettbrettet i hele fem timer på rad. Batteritiden i MeMO Pad FHD 10 er med det helt topp.

Multimedia

For mange begrenser nettbrettets nytteverdi seg til avislesing på morgenen, mens det er underholdningsverdien som teller.

MeMO Pad FHD 10 kan kobles til skjermer trådløst, eller du kan kjøpe en micro-HDMI-kabel dersom TV-en din ikke støtter den trådløse tilkoblingen. En vanlig 3,5 mm minijack-utgang lar deg koble enheten til stereoanlegg eller øreplugger.

Vi setter pris på at Micro-USB er standarden som brukes også for lading, slik at du kan dele lader med mobiltelefonen din (unntatt iPhone), GPS-en din, bærbare høyttalere og andre bærbare elektroniske saker og ting.

God lydkvalitet

Det følger ikke med øreplugger når du kjøper nettbrettet, men det er nok like greit for de aller fleste av oss. Medfølgende øreplugger gir vanligvis svært dårlig lydkvalitet, og hvis du heller kjøper deg et bedre sett øreplugger kan du bruke det mot PC-en, mobiltelefonen, nettbrettet eller andre lydkilder. Kobler du til et sett gode øreplugger i MeMO Pad FHD 10, blir du neppe skuffet. Lydkvaliteten er helt upåklagelig, med et romslig og detaljert lydbilde.

Når vi snakker om et nettbrett, synes vi også det er viktig med gode innebygde høyttalere. Vi bør slippe å lete etter ørepluggene bare for å se en videosnutt på YouTube. I MeMO Pad FHD 10 er høyttalerne plassert på baksiden av nettbrettet, i hver sin kant. Høyttalerne er plassert langt nok oppe til at vi ikke dekker over dem under spilling, og om vi dekker over dem vil lyden likevel komme frem. Lydkvaliteten er også god. Du får en god stereoopplevelse, og får med deg hele lydbildet i ikke altfor krevende musikk.

Det eneste vi har å utsette på høyttalerne, er at det ikke går an å legge nettbrettet ned på bordet (med baksiden ned) mens du hører på musikk. Da oppleves lyden svært skjærende, fordi diskanten reflekteres så altfor godt i bordplaten mens bassen heller forsvinner i sitt forsøk på å vibrere bordplaten. En duk hjelper litt, men skal du se på en film eller høre på musikk mens du surfer bør du holdet nettbrettet oppe fra bordplaten på et vis.

Vi nevner kjapt programmet AudioWizard som lar deg velge mellom musikkmodus, filmmodus, opptaksmodus, spillmodus eller talemodus. Det programmet gjør er å justere på en lydutjevner for å få mest mulig ut av høyttalerne i nettbrettet, men deaktiveres når du kobler til øreplugger. Funksjonen fungerer greit, men vi reagerer på at all lyd er tam når vi slår funksjonen av. Dybden i lydbildet forsvinner helt, og volumet senkes betraktelig. Riktignok er det bilde av et batterisparingsikon på av-symbolet, slik at det også er litt av poenget. Vi endte opp med å bruke musikkinnstillingen til det aller meste, fordi vi synes spillmodus og filmmodus leverer for 3D-aktig lyd på bekostning av presisjonen, mens talemodus og opptaksmodus gir lyd med lite dybde - i samme gate som å slå av lydutjevneren.

God på video

En stor og god skjerm med godt dynamikkomfang gjør nettbrettet bra på video. De fleste videoformatene vi testet fungerer, og flere videospillere kan lastes ned fra Google Play hvis du har problemer med en video.

Asus har også slengt med noen underholdningsprogrammer som bør nevnes. ASUS Artist er et tegneprogram som også har en rekke maler, slik at du kan lage bursdagskort, julekort og lignende basert på både bilder og tekst. Vi vinner kanskje ingen designpris for dette forsøket, men det illustrerer poenget:

Asus Artist.

ASUS Studio fungerer omtrent som den vanlige bildeviseren i Android, men lar deg sortere bildene etter lokasjon eller gruppere dem etter når de er tatt (i dag, i går, denne uken, august, årstall og så videre). Dersom du har aktivert GPS-markering på bildene, vil du også kunne velge bilder fra et kart etter hvor bildene er tatt. Movie Studio er et Android-program som lar deg redigere videoer.

Ytelsestestene

I Quadrant 2 får vi et bra resultat med MeMO FHD 10.
Nærmere 60 bilder i sekundet i Nenamark 2 regnes som veldig bra.
17932 poeng i AnTuTu er også svært bra.

Dette er, kort oppsummert, svært gode resultater, spesielt når vi tar prisen i betraktning.

Til spilling er det også greit at gyroskop er på plass, så vel som kompass og akselerometer. Gyroskopet gjør det mulig å styre spille med stor nøyaktighet ved å vri og vende på nettbrettet, i de spillene som støtter det.

Bra kamera

Heller ikke kameraet er noe å klage over. Bildekvaliteten er helt grei. Vi kunne ønsket oss litt bedre dynamikkomfang, litt høyere detaljgjengivelse og litt mindre bildestøy hvis vi sammenligner mot dyre mobiltelefoner, men i forhold til andre nettbrett er kameraet her bra. Blits er imidlertid en mangelvare.

Det er også mulig å ta opp video med 1920 x 1080 pikslers oppløsning med 25 bilder i sekundet. Her får vi god bildekvalitet uten hakking. Fokuseringen skjer ikke automatisk under filming, men du kan trykke på skjermen for å fokusere på valgt punkt.

Du kan se noen bilder tatt med nettbrettet her:

Konklusjon

Asus MeMO Pad FHD 10 er et lett og tynt nettbrett i forhold til den store skjermstørrelsen på 10,1 tommer. Med denne skjermstørrelsen og gjeldende prislapp møter nettbrettet tøff konkurranse fra Galaxy Note 10.1 og Acer A510.

Skjermen er ikke den mest lyssterke vi har sett, men ellers er den skarp og klar med mange gode egenskaper. Menyene på skjermen er de samme som hos konkurrentene, men Asus har også lagt inn en haug med egne programmer. Kanskje litt for mange, slik at det blir mye å sette seg inn i for nye brukere.

Batteritiden er blant de bedre på markedet. Med 6760 mAh batteri, kan nettbrettet holde ut 10 timer i bruk. Du kan spille på brettet konstant i inntil fem timer.

God lyd

Lydkvaliteten er også helt suveren når du kobler inn egne hodesett. De innebygde høyttalerne spiller også godt, men plasseringen gjør at lyden blir litt dårlig hvis du legger nettbrettet ned mot bordplaten.

Vi liker også at nettbrettet har Micro-HDMI-utgang så vel som støtte for trådløse skjermer. Dermed kan du koble nettbrettet til TV-en din med kabel nå, men du er også rustet for fremtiden hvis du får deg skjermer som kan benyttes trådløst. Ladingen skjer over vanlig Micro-USB, noe vi synes er veldig praktisk.

På toppen av det hele er MeMO Pad FHD 10 billig. Brettet kan i aller høyeste grad sammenlignes med de to konkurrentene Galaxy Note 10.1 og Acer A510, men du må ut med en fjerdedel mindre for Asus-brettet.

Ulempene

Det du bør tenke på, er om du har behov for mobilnettilkobling. Det fins en LTE-variant av MeMO Pad FHD 10, men ikke på det norske markedet ennå. Det betyr at du må klare deg med en vanlig versjon der du i all hovedsak må surfe over Wi-Fi.

Vi må også nevne Googles tendenser til å tenke litt for lite på de som ikke er blant befolkningens få mest teknisk begavede. Med nye ikoner og finesser gjennom de siste oppdateringene har det blitt stadig mindre aktuelt å kjøpe et Android-nettbrett i julegave til de mindre teknisk begavede, og selv de som er oppegående på teknologi må snuble litt i menyene for å forstå seg på alt. Les mer om dette på side 1 i testen »

Bra kjøp

Alt i alt nøler vi ikke med å anbefale MeMO Pad FHD 10 hvis du er ute etter et Android-nettbrett med stor skjerm. Her får du veldig mye for pengene. Trenger du også mobilnettilkobling bør du imidlertid se nærmere på Galaxy Note 10.1 og Acer A510 som ligger en tusenlapp opp i pris.

annonse