Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Memo Pad HD7

Enklere og billigere enn Nexus 7

Asus Memo Pad HD7 er Nexus 7 på sparebluss.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Asus Memo Pad HD7 har en skjerm på 7 tommer, en firekjerneprosessor på 1,2 GHz, og et kamera som tar bilder med en oppløsning på 5 megapiksler. Skjermoppløsningen er 800 x 1280 piksler, som gir en pikseltetthet på 216 piksler per tomme (ppi).

Memo Pad HD7 er ved første øyekast ikke så ulik nye Nexus 7, som Asus har produsert for Google. Men Memo Pad HD7 er litt mer lubben og ikke like sprek som Nexus 7

HD, men ikke full HD

Betegnelsen HD7 viser til oppløsning og skjermstørrelse, og brettet har da også HD-skjerm. Nå brukes denne betegnelsen både om 720 x 1280 og 1080 x 1920 punkter. Sistnevnte er den standarden som er vanlig på nyere flatskjermer, og gjerne kalles full HD.

Du kan justere fargene noe ved hjelp av en egen app fra Asus.

Skjermen på Asus Memo Pad 7HD har bare drøyt halvparten av de pikslene den ville hatt med full-HD-skjerm, og under halvparten av antallet piksler du får på nye Nexus 7, som også er produsert av Asus. Memo Pad HD7 koster ca. 1295 kroner, mens Nexus 7 er rundt 600 kroner dyrere.

I praksis betyr det at fine detaljer ikke vil tre like klart frem som på en full-HD-skjerm. Skjermen fremstår som skarp og klar, med litt grønnstikk og et helt greit detaljnivå.

Svak på rødt og blått

Asus har også lagt inn programvare som lar deg justere fargemetning og fargetemperatur, slik du kan på vanlige TV-er. Men kontrollmulighetene er ikke gode nok til at du kan kalibrere bort fargeavvik. Maksimal lysstyrke måler vi til 324 Candela,

Asus Memopad 7 har lav lysstyrke, og blir vanskelig å lese i sollys. Skjermen har et markant grønnstikk (målt med utgansinnstillingene på brettet)..Grafikk: Amobil.no

Kjedelig design

Designen på Memo Pad HD7 er omtrent så kjedelig som prislappen antyder. Her er det ikke noe som viser at Asus har egen designavdeling. En bred ramme rundt skjermen leder tankene tilbake til de aller første Android-brettene, og får brettet til å virke urimelig stort i forhold til skjermen.

Brettet er faktisk større enn Samsungs første 7-tommer fra 2010. HD7 er riktig nok en drøy millimeter tynnere og 78 gram lettere enn Samsung Galaxy Tab (P1000). Men det hindrer ikke at brettet ser ut som om det er utdatert allerede ved lansering. Baksiden er i dyp blå plast, med en nokså kraftig høyttalerrille nederst. Bak denne sitter det to høyttalere, slik at du kan få stereolyd fra brettet. Baksiden er avrundet og ser nesten bedre ut enn fremsiden. Det skal riktig nok ikke så mye til.

Tastene litt bak på brettet

Tastene er litt teit plassert, nesten helt bak på brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På venstre side har brettet en port til MicroSD-kort, på toppen er det plass for Micro USB og hodetelefoner, mens volum og av-/på-tast er plassert litt bak på høyre side.

Plasseringen gjør at du ikke finner volumtasten ved å stryke fingeren langs kanten av brettet, slik du antakelig er vant til fra mobiltelefoner og fra andre nettbrett.

Plasseringen gjør også at det er så godt som umulig å justere volumet med høyre hånd om du samtidig holder brettet med denne hånden.

Waveshare-grensesnitt

Asus har lagt til en del egne apper og samlet dem i en gruppe på skrivebordet.

Brukergrensesnittet på Asus Memo Pad HD7 kalles Waveshare, og er utviklet av Asus. Det skiller seg lite fra Googles eget brukergrensesnitt, og byr med andre ord ikke på noen radikale endringer. Har du brukt Android før, er dette til å kjenne igjen. Mens Asus Nexus 7 ble levert med Android 4.3, er det fremdeles Android 4.2 på denne krabaten.

Det betyr blant annet at du ikke kan sette opp flere brukerkontoer på brettet, slik du kan på Nexus 7. Men det er ikke en ulempe om du bare skal bruke brettet selv, slik de aller fleste gjør.

Lagring i skyene

Ved å registrere deg får du 16 GB skylagring hos Asus i ett år. Her kunne Asus med fordel vært noe rausere.

Brettet kommer med fem såkalte startskjermer. På en PC kalles dette skrivebord, og det er her du kan legge snarveier og miniatyrprogrammer som viser oppdatert informasjon av ulike slag.

Ved å knipe med fingrene får du tilgang til en kontrollside der du kan justere antallet startskjermer fra to til sju. Asus har valgt å legge en mappe med Google-apper på den ene hjemmeskjermen. Her finner du også en mappe med Asus-apper, i tillegg til nettleser og apper som lar deg justere lyd, justere fargetemperatur, og sette opp en skytjeneste fra Asus.

Sistnevnte minner om DropBox, og lar deg lagre og dele filer i «skyene». Du får bare 16GB lagringsplass i ett år, og vil antakelig være tjent med å droppe hele greia til fordel for gratisløsningene fra DropBox eller Google (Google Drive). Da slipper du å bekymre deg for hva som skjer med filene dine etter ett år.

Smarte snarveier

Denne hurtigmenyen trekker du ned fra toppen av skjermen.

Fra toppen av skjermen kan du trekke ned en kombinert varslings- og hurtiginnstillingsmeny. Innstillingsvalgene ligger på topp, og gjør at du enkelt kan aktivere eller deaktivere strømsparing, Bluetooth, Wi-Fi, automatisk skjermrotering, GPS, lyd og synkronisering.

I tillegg kan du velge nettverk (Wi-Fi), justere lysstyrken på skjermen og aktivere skjermdeling., skjermdeling og synkronisering.

På Nexus 7 er det to ulike menyer for varslingspanel og innstillinger, men vi synes denne løsningen med alt på ett sted er vel så grei.

Flere sett med hjemmeskjermer

Du kan ha flere sett med hjemmeskjermer, for eksempen om du vil skille mellom jobb og privatliv.

Asus Memo Pad HD7 har også en fin funksjon som lar deg veksle mellom ulike sett av hjemmeskjermer. Du kan for eksempel ha ett oppsett for jobb, der alle hjemmeskjermene er utrustet med forskjellige jobbrelaterte apper og Widgets, og et annet oppsett for underholdning, med musikkspiller, kamera, bilder og så videre. Du veksler mellom disse modusene ved å knipe med fingrene på en hvilken som helst startskjerm.

Memo Pad HD7 er ikke av de raskeste nettbrettene på markedet, og du merker det av og til når du blar i menyene. Grafikken glir ikke alltid like silkemykt, og appene spretter ikke opp like raskt når du berører et ikon. Men brettet er raskt nok til at du neppe vil bli opphengt i de ørsmå forsinkelsene.

Dårlig skjermtastatur

Skjermtastaturet på Asus-brettet er av en eller annen grunn ikke det originale Google-tastaturet. Hadde det ennå vært byttet ut med noe bedre, så hadde det vært greit. Men vi synes Asus-versjonen har små taster og er unødig vrient å skrive på. Men du kan heldigvis laste ned flere alternativer fra Google Play.

Innholdet i pakken

Du får med lader, USB-kabel og litt opptenningspapir. Øreplugger og minnekort må du skaffe selv.

Teknologi og funksjoner

Dette er et enkelt nettbrett uten SIM-kort. Dermed er du avhengig av Wi-Fi for å komme på nett. Nå har de fleste en mobiltelefon uansett, og alle nye smartmobiler kan gjøres til aksesspunkter og dele 3G/4G-forbindelsen sin. Savnet av innbygget mobilnett behøver derfor ikke å bli så påtrengende. Det er selvsagt mer praktisk å ha et nettbrett med SIM-kort, men trøsten får være at brett uten SIM-kort er billigere.

Ikke NFC

Mer bekymringsfullt er det at brettet heller ikke støtter 5GHz Wi-Fi. Det betyr at du er ekstra utsatt for støy og forstyrrelser når du bruker brettet på nett. Du merker det best om du vil strømme video, eller bruke andre applikasjoner som overfører mye data, på steder der det er mange konkurrerende nett.

Brettet har heller ikke NFC, en teknologi som gjøre det enklere å koble brettet trådløst mot andre enheter, eller til å lese NFC-merker som får brettet til å foreta seg ett eller annet. Foreløpig er dette de eneste praktiske bruksområdene for denne teknologien, i alle fall for de langt fleste av oss. På sikt vil NFC-teknologien bli sentral i betalingsløsninger og adgangskontroll.

Enklere teknologi enn nye Nexus 7

Her er minneporten som lar deg utvide minnet med minnekort opp til 32 GB.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet støtter heller ikke trådløs lading, slik Nexus 7 gjør. Men det har Bluetooth v4.0, en standard som også er kjent under navnet Low Energy Mode eller Bluetooth Smart. Det betyr at nettbrettet kan kommunisere med pulsbelter og andre løse sensorer, på en måte som trekker svært lite strøm fra batteriet.

Støtten for Bluetooth Smart må legges inn i appene som bruker standarden. Så langt er dette ikke veldig utbredt.

Prosessoren i Memo Pad HD7 er ganske annerledes enn den som sitter i halvbroren Nexus 7. Den har fire kjerner, men er langsommere, og har 1 GB RAM, som er halvparten av det Nexus 7 har. Det betyr i praksis at det skal mindre til før brettet begynner å henge, og du må avslutte prosesser.

Men brettet har også noe Nexus 7 ikke har, nemlig plass for minnekort.

Ytelse

Asus Memo Pad HD7 vinner ingen ytelsestester, men i praksis fungerer den greit. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Etter denne oversikten over hva brettet mangler, får vi legge til at vi likevel synes ting glir tålelig bra. Memo Pad HD7 yter omtrent som fjorårets Nexus 7, som frem til nylig har vært solgt til en atskillig høyere pris. De to maskinene har samme skjerm, like mye minne og omtrent samme batteritid.

Men nykommeren er lettere, støtter minnekort og har et ikke riktig så dårlig kamera som Nexus-en. Samtidig er det litt lavere, litt bredere og litt tyngre enn 2012-utgaven av Nexus 7.

Klarer brasene

Brettet har to nettlesere, Chrome og WebKit. Begge fungerer greit, men ikke på sider som krever Flash eller Java.

Memo Pad HD7 gjør alt du forventer at et nettbrett skal gjøre. Du kommer deg på nett, og du har god tilgang til sosiale nettverkstjenester gjennom integrerte apper. Du har nettleser, karttjenester med GPS, underholdningsfunksjoner, kalender, notatbok og adressebok, og du kan både lese og skrive e-post.

For de fleste vil dette være et brett som fyller alle daglige behov for denne type tjenester, samtidig som du kan ha det i en jakkelomme.

Ikke Office ombord

For businessbrukere tar vi med at brettet kommer uten Office-løsning, men en slik kan du laste ned gratis fra Google Play.

Om du kjøper dette brettet til en mindreårig kan du også legge til tidssperrer og systemsperrer som blant annet kan hindre at barnet bruker brettet etter leggetid. Da kan du også fjernadministrere brettet i et web-grensesnitt.

God GPS-løsning med kartlagring

GPS-løsningen er god, og det er enkelt å gjøre kartene fra Google tilgjengelig også når du er frakoblet. Du velger rett og slett bare hvilket kartområde du ønsker å lagre ved å plassere et kvadrat på skjermen.

Brettet finner også svært raskt frem til posisjonen din, med støtte av A-GPS og trådløse nett.

Multimedia

Mange kjøper nettbrett mest for underholdningens skyld. Brettet erstatter DVD-spipllerne som det i en periode var så populært å henge på nakkestøttene i biler. I tillegg fungerer et nettbrett som spillkonsoll, lesebrett, musikksentral, Youtube-spiller, TV og mye mer.

Flott underholdningsbrett

Som underholdningsbrett er Asus Memo Pad HD7 et produkt som plasserer seg midt på treet. Skjermen er ikke fantastisk, men den er grei nok. Innsynsvinkelen er meget god, men som nevnt på foregående side er fargene ikke helt riktige. Oppløsningen er ikke høyere enn at liten skrift blir litt uklar, noe du vil merke godt om du leser nettsider eller bruker Facebook-appen. Sistnevnte ligger ikke på brettet når du kjøper det, men du kan laste ned appen fra Google Play.

Om skjermen ikke er helt på topp, er den likevel langt bedre enn på de fleste DVD-spillere til bruk i bilen. Og selv om oppløsningen ikke er den høyeste, gir brettet med sine 7 tommer en langt bedre surfe- og Facebook-opplevelse enn du får på mindre mobiltelefonskjermer.

Grei lyd, men få justeringsmuligheter

Musikkspilleren er av den helt enkle sorten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Musikkspilleren i brettet er Googles «Play Music». Den innbygde høyttaleren er relativt kraftig, men lyden blir flat, samme hvilke innstillinger du velger. Skal du høre på musikk trenger du et sett gode hodetelefoner. Da blir også musikkopplevelsen helt OK. Om du forsøker å skru volumet høyere enn et visst nivå, får du en advarsel. Vi du spille høyere må du aktivt velge å tillate høyere volum enn det ørelegen anbefaler.

Instillingsmulighetene for lydbildet er ikke stort å skrive hjem om. Du kan endre volum, og ferdig med det. En egen app med det tiltalende navnet AudioWizard ga oss forhåpninger om noe mer, men dette er en funksjon som kun lar deg velge lydmodus for brettets innbygde høyttalere.

Du er uansett ikke låst til å bruke musikkspilleren fra Google. På Google Play finner du en rekke alternativer med god formatstøtte og flere innstillingsmuligheter.

Spiller HD-video

Brettet er velegnet til film. Men formatet på 800 x 1280 fører til at 16:9-filmer vises med en smal sort stripe oppe og nede.

Videofiler åpner du direkte fra galleriet i telefonen, eller fra filutforskeren. Brettet har nemlig en filutforsker som kalles File Manager. Brettet er godt egnet for film, og kan også spille av film i full HD. Men for å ha noen glede av denne funksjonen må du koble brettet til en TV. Det har ikke HDMI-utgang, men du kan bruke bruke Google Chrome Stick.

Brettet støtter de vanligste videoformatene (MP4/H.264/H.263) uten at du behøver å konvertere filene først.

Kamera i mellomklassen

Kameraet stikker litt ut på baksiden av brettet. Kameralys finnes ikke på brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet bak på brettet har en bildeoppløsning på 5 megapiksler. Frontkameraet på 16GB-versjonen klarer 1,2 megapiksler, mens versjonen med 8GB av en eller annen grunn bare har fått et 0,3-megapiksler kamera. Du kan filme i Full HD (1080p), og videokameraet fungerer ganske bra. Litt lugging blir det om du beveger kameraet raskt, men ikke mer enn på flere brett som er atskillig dyrere.

Om du vil bruke brettet som kamera, kan du glede deg over et godt brukergrensesnitt med god tilgang til de ulike innstillingene.

De fleste har antakelig bedre kamera på mobiltelefonen sin, og da betyr det mindre at nettbrettets kamera ikke er helt på topp.

Spillmaskin

Det er ingen spill på brettet når du kjøper det, men du kan laste ned tusenvis av spill fra Google Play. Svært mange av dem er gratis.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet er godt egnet for spill. I våre tester kjørte brettet alle spill vi lastet inn. De aller fleste spill ser også helt utmerket ut på denne skjermen, selv om det finnes spill som kan dra nytte av en enda høyere skjermoppløsning.

Men når du spiller har du som regel andre ting å konsentrere deg om, enn å pønske på om det er mulig å få grafikken enda mer detaljert enn dette.

Asus har lagt til noen programmer som skal bidra til å gjøre brettet enda litt mer underholdende. Her finner du for eksempel programmet «Asus Artist», som lar deg utfolde deg kreativt med ulike skrive-, tegne- og maleverktøy. Her er også ferdige maler for den som vil lage postkort med utklipp, tegninger og annet.

Konklusjon

Konklusjon

Får plass i en jakkelomme

Lader via Micro-USB

Svært god batterilevetid

Bra lydkvalitet

God ytelse

Enkelt brukergrensesnitt

Ingen variant med mobilnett tilgjengelig ennå

Mangler NFC

Høy plastfaktor

LItt svak skjerm

Om du er ute etter et helt greit lite nettbrett til en lav pris, er Asus Memo Pad HD7 et godt alternativ. Det ser kanskje ikke veldig eksklusivt ut, men så er det heller ikke snakk om noen påkostet toppmodell. Men med tanke på hva du får for pengene, er Asus Memo Pad HD7 et helt greit nettbrett.

God nok til det aller meste

Brettet har en 7-tommer LCD-skjerm med IPS, som gir god innsynsvinkel. Oppløsningen er på 800 x 1280 punkter, som holder til å se film i HD 720p. Skjermen er ikke særlig lyssterk, men under normale lysforhold fungerer den godt.

Batteritiden er grei, og selv med ganske mye bruk holder den fint gjennom en arbeidsdag. Om du bruker svært strømkrevende applikasjoner, som for eksempel GPS med online-kart, eller grafikktunge spill med bevegelseskontroller, vil du selvsagt kunne tømme batteriet svært mye raskere. Oppgitt batteritid er 10 timer.

Prosessoren er en Mediatek med fire kjerner klokket til 1,2 GHz. Det gir ikke rekordytelser, men holder til å gi en brettet en helt akseptabel hastighet.

Les også: Sniktitt på iPad Air og nye iPad Mini

Støtter ikke mobilnett

Nede på startskjermene er det en hurtigmeny for små apper du kan hente ved å trykke på haken nede til venstre.

Asus Memo Pad HD7 har ikke plass for SIM-kort, og støtter heller ikke NFC. NFC er teknologien som brukes for å overføre data over svært korte avstander, som når en nøkkelbrikke holdes mot en elektronisk dørlås. Teknologien brukes i dag mest til å koble sammen forskjellig tilbehør, for eksempel for å pare en mobiltelefon eller et nettbrett med en Bluetooth-høyttaler.

Det innbygde minnet er på 8GB eller 16GB. Om det er tilstrekkelig vil avhenge av måten du bruker brettet på. Spiller du musikk online fra Spotify og ser film fra Netflix, trenger du ikke mye minne på brettet. Du kan selvsagt bruke nettbaserte løsninger, og du får med 16 GB lagringsplass hos Asus i ett år.

Sjekk andre alternativer

Du bør absolutt vurdere å bla opp litt ekstra for en Google Nexus 7 2013-modell fra samme produsent (Asus). Da får du et raskere brett med bedre skjerm og NFC. Men Nexus-utgaven har ikke plass for minnekort.

Andre brett det kan være greit å vurdere er Acers Iconia A1, som har omtrent samme pris og spesifikasjoner, men et litt annerledes skjermformat (4:3).

Sjekk også Samsung Galaxy Tab 3, som finnes i en 7-tommerutgave. Dette har en litt svakere prosessor, men kan også brukes som mobiltelefon med SIM-kort.

Les også om hvilke apper du bør ha på nettbrettet ditt.

annonse