Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 3

Denne mobilen kan «alt»

Samsung Galaxy Note 3 er en usedvanlig potent mobiltelefon.

Design, skjerm og menyer

Skinnet bedrar. Dette bakdekselet er av plast.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den nye utgaven av Samsung Galaxy Note er nok en gang tynnere, lettere og betydelig raskere enn forgjengeren. Skjermen er større med høyere oppløsning, og kameraet er kraftig oppgradert. Likevel er Galaxy Note 3 bare 0,1 millimeter høyere, mens den faktisk er 0,7 millimeter tynnere enn forgjengeren. I denne pakken har Samsung også fått plass til et batteri på hele 3200 mAh.

Største designendring er på baksiden

Samsung Galaxy Note 3 ser ut som en Samsung-mobil. Hjørnene er litt mindre runde, og feltet over og under skjermen er blitt smalere. Men den karakteristiske menytasten under skjermen er der fremdeles. Det er også snarveifeltene på hver side av tasten. Men på Note 3 er symbolene som viser tastenes funksjon bare synlige når skjermen er tent.

På siden av telefonen er det en blank metallramme med striper i. Stripene skal være inspirert av en notatblokk med flere ark i. Dette blir mer synlig om du bruker ett av de nye omslagene som beskytter skjermen.

Et skinn av plast

Baksiden av telefonen er i plast, men ikke den blanke plasten Samsung har brukt i det siste. Nå er plasten preget så det ser ut som skinn, med en «søm» langs kanten. Når vi holder i telefonen kjennes baksiden ikke helt som skinn, men heller som en litt hard type kunstskinn. Overflaten er behagelig og gir et godt grep. Dessuten er det lett å tørke bort flekker, og det gir er eksklusivt preg.

Det finnes de som foretrekker at plast ser ut som plast, og som mener at alt som ikke er ekte vare er å betrakte som juks. I dette tilfellet mener vi designendringen er til det bedre.

Avtakbart deksel

Bakdekselet kan plukkes av, så du får tilgang til batteriet. Også SIM-kortet av typen MicroSIM, og minnekortet av typen MicroSD, er plassert under dette bakdekselet. Telefonen støtter minnekort opp til 64 GB, men minnekort følger ikke med.

SIM-kort og MicroSD-kort sitter samlet under dekselet. Minnekortet kan byttes uten at du behøver å slå av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Taster og porter sitter plassert som på forgjengeren, med hovedbryter oppe på høyre side, lydutgang på toppen av telefonen, og volumtast øverst på venstre side. Disse tastene er plassert slik at det er enkelt å betjene dem mens du holder telefonen mot øret.

Pennen sitter under telefonen, der du også finner en høyttaler og en Micro-USB-port.

USB 3.0

USB-porten er litt annerledes enn det du ser på andre mobiltelefoner, og USB-kabelen som følger med i esken er også spesiell. Du kan bruke en vanlig Micro-USB-kabel, men pluggen på kabelen Samsung har lagt ved er omtrent dobbelt så bred som en vanlig Micro-USB-plugg.

Kontakten gjør det mulig å overføre data i høy hastighet fra andre maskiner med støtte for USB 3.0. Kontakten gjør det også mulig å overføre video med 4K-oppløsning til en TV som støtter dette (2160p), men da trenger du en spesiell MHL-overgang.

4K er standarden som vil avløse Full HD (1080p). Den gir fire ganger skarpere TV-bilder enn Full HD.Bunnpluggen er tilpasset USB 3.0.

Bunnpluggen er tilpasset USB 3.0. Du kan fremdeles bruke vanlig MicroUSB både for lading og dataoverføring. Men da får du ikke like høy hastighet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fantastisk AMOLED-skjerm

Samsung Note 3 har vegg-til-vegg-skjerm på 5,7 tommer, og basert på skjermstørrelse havner den i kategorien brettmobil. Den kompakte utførelsen og lave vekten gjør at vi likevel godt kan se for oss at mange vil bruke Note 3 som erstatning for en vanlig smartmobil.

Skjermen på Galaxy Note 3 er ikke bare større, men også vesentlig bedre enn på Note 2. Den er lettlest også i sollys, fantastisk til film, og jevnt over meget behagelig å hvile øynene på. Men vi skal ikke nekte for at de skarpe kontrastene og klare fargene i lengden kan oppleves som vel intense.

Dette kan du kompensere for i innstillingene. Her kan du velge en skjermmodus som passer din smak, for eksempel Profesjonelt bilde, som gir mer naturlige farger. Telefonen kan også automatisk optimalisere fargeområdet, metningen og skarpheten avhengig av hvilken applikasjon du bruker. Dette virker bare i Samsungs egne applikasjoner.

Samsung bruker AMOLED-teknologi, der hvert punkt i bildet består av grønne, røde og blå underpiksler. De røde og blå underpikslene er organisert i et diamantmønster om de grønne punktene, med dobbelt så mange grønne piksler som det er røde og blå. Pikseltettheten er optimalisert og de aller fineste detaljene i bildet trer tydelig frem.

Vi merker oss at skjermen har et svakt blåstikk. Dette merker du først og fremst om du sammenligner skjermen side om side med telefoner som har gode LCD-skjermer.

Tilsvarende er de mørke feltene på en AMOLED-skjerm helt mørke. Her er det ikke noe bakgrunnslys som lekker ut mellom kvartskrystallene, slik det er på LCD-skjermene. Dermed blir kontrasten helt suveren.

Touch Wiz-grensesnitt og penn

Denne pennen er mer enn et skriveredskap.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Note 3 har Touch Wiz-grensesnitt. Samsung har utviklet og finpusset dette i en årrekke, og vi er av den oppfatning at Touch Wiz gir telefonen merverdi. På denne modellen kan du også kontrollere flere funksjoner uten å berøre telefonen.

En sensor ser bevegelser du gjør med hendene, mens en annen følger blikket ditt. Her kan du bla i bilder ved å vifte over mobilen med hånden, eller du kan rulle opp og ned på nettsider ved å flytte blikket.

Håndsveip i luften fungerer tålelig bra, mens rulling ved hjelp av blikket ennå ikke virker så godt som vi kunne håpe på. Du må bikke på telefonen eller løfte hodet ganske markant for at det skal fungere. Det fungerer ikke alltid slik vi forventer, og det er slitsomt når nettsiden med ujevne mellomrom begynner å rulle over skjermen uten at du får stoppet den. Funksjonen kan heldigvis skrus av.

Inntar samme orientering som du gjør

Kameraet på fronten av telefonen ser øynene dine, og holder skjermen tent mens du leser på den. Det er smart, og det fungerer. Det krever riktig nok at det er litt lys i rommet. En smart detalj er at telefonen ser om øynene dine er i vater eller er plassert vertikalt.

På den måten kan du ligge på siden og surfe på nett, uten at den gyrostyrte skjermorienteringen dreier bildet på tvers av retningen du leser i.

Luftkommando

Pennen som følger med Samsung Galaxy Note 3 er mer presis enn noen sinne. En ny hurtigmeny dukker opp på skjermen når du tar ut pennen. Hurtigmenyen heter «luftkommando», og har snarveier til handlingsnotater, utklippsbøker, skjermskriving, S Finder og pennevindu.

Handlingsnotater lar deg knytte handlinger til notater du gjør med pennen. Du kan ringe ved å skrive et nummer for hånd, søke etter adresser, sende e-post, google oppslagsord du skriver for hånd, osv. På Note 2 kunne du skrive inn formler og få dem regnet ut. Nå er funksjonaliteten betydelig utvidet.

Utklippsbøker for mange formål

Du kan merke nettsider, bildeelementer, Youtube-filmer og mye annet med pennen, for så å lagre det du merker i en utklippsbok. Du kan ha mange utklippsbøker, og du kan dele innholdet i dem.

Skjermskriving er en funksjon for den som vil skrive et notat på toppen av en skjermdump. Bildet kan du sende til kontaktene dine, dele på sosiale nettsteder, eller lagre for senere bruk.

S-finder lar deg søke etter løsning på formler du skriver inn. Du kan også søke etter symboler. Pennevindu er funksjonen som lar deg tegne et kvadrat på skjermen, for så å åpne en applikasjon i dette kvadratet.

Holder du pennen i luften et par centimeter over skjermen, dukker det opp en tekst som forklarer hvilken funksjon som ligger under de ulike menyvalgene.

I esken

  • Galaxy Note 3
  • Batteri (3200 mAh)
  • Håndfrisett
  • Micro-USB-kabel
  • Lader med USB-utgang (2A)