Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 3

Denne mobilen kan «alt»

Samsung Galaxy Note 3 er en usedvanlig potent mobiltelefon.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Skinnet bedrar. Dette bakdekselet er av plast.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den nye utgaven av Samsung Galaxy Note er nok en gang tynnere, lettere og betydelig raskere enn forgjengeren. Skjermen er større med høyere oppløsning, og kameraet er kraftig oppgradert. Likevel er Galaxy Note 3 bare 0,1 millimeter høyere, mens den faktisk er 0,7 millimeter tynnere enn forgjengeren. I denne pakken har Samsung også fått plass til et batteri på hele 3200 mAh.

Største designendring er på baksiden

Samsung Galaxy Note 3 ser ut som en Samsung-mobil. Hjørnene er litt mindre runde, og feltet over og under skjermen er blitt smalere. Men den karakteristiske menytasten under skjermen er der fremdeles. Det er også snarveifeltene på hver side av tasten. Men på Note 3 er symbolene som viser tastenes funksjon bare synlige når skjermen er tent.

På siden av telefonen er det en blank metallramme med striper i. Stripene skal være inspirert av en notatblokk med flere ark i. Dette blir mer synlig om du bruker ett av de nye omslagene som beskytter skjermen.

Et skinn av plast

Baksiden av telefonen er i plast, men ikke den blanke plasten Samsung har brukt i det siste. Nå er plasten preget så det ser ut som skinn, med en «søm» langs kanten. Når vi holder i telefonen kjennes baksiden ikke helt som skinn, men heller som en litt hard type kunstskinn. Overflaten er behagelig og gir et godt grep. Dessuten er det lett å tørke bort flekker, og det gir er eksklusivt preg.

Det finnes de som foretrekker at plast ser ut som plast, og som mener at alt som ikke er ekte vare er å betrakte som juks. I dette tilfellet mener vi designendringen er til det bedre.

Avtakbart deksel

Bakdekselet kan plukkes av, så du får tilgang til batteriet. Også SIM-kortet av typen MicroSIM, og minnekortet av typen MicroSD, er plassert under dette bakdekselet. Telefonen støtter minnekort opp til 64 GB, men minnekort følger ikke med.

SIM-kort og MicroSD-kort sitter samlet under dekselet. Minnekortet kan byttes uten at du behøver å slå av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Taster og porter sitter plassert som på forgjengeren, med hovedbryter oppe på høyre side, lydutgang på toppen av telefonen, og volumtast øverst på venstre side. Disse tastene er plassert slik at det er enkelt å betjene dem mens du holder telefonen mot øret.

Pennen sitter under telefonen, der du også finner en høyttaler og en Micro-USB-port.

USB 3.0

USB-porten er litt annerledes enn det du ser på andre mobiltelefoner, og USB-kabelen som følger med i esken er også spesiell. Du kan bruke en vanlig Micro-USB-kabel, men pluggen på kabelen Samsung har lagt ved er omtrent dobbelt så bred som en vanlig Micro-USB-plugg.

Kontakten gjør det mulig å overføre data i høy hastighet fra andre maskiner med støtte for USB 3.0. Kontakten gjør det også mulig å overføre video med 4K-oppløsning til en TV som støtter dette (2160p), men da trenger du en spesiell MHL-overgang.

4K er standarden som vil avløse Full HD (1080p). Den gir fire ganger skarpere TV-bilder enn Full HD.Bunnpluggen er tilpasset USB 3.0.

Bunnpluggen er tilpasset USB 3.0. Du kan fremdeles bruke vanlig MicroUSB både for lading og dataoverføring. Men da får du ikke like høy hastighet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fantastisk AMOLED-skjerm

Samsung Note 3 har vegg-til-vegg-skjerm på 5,7 tommer, og basert på skjermstørrelse havner den i kategorien brettmobil. Den kompakte utførelsen og lave vekten gjør at vi likevel godt kan se for oss at mange vil bruke Note 3 som erstatning for en vanlig smartmobil.

Skjermen på Galaxy Note 3 er ikke bare større, men også vesentlig bedre enn på Note 2. Den er lettlest også i sollys, fantastisk til film, og jevnt over meget behagelig å hvile øynene på. Men vi skal ikke nekte for at de skarpe kontrastene og klare fargene i lengden kan oppleves som vel intense.

Dette kan du kompensere for i innstillingene. Her kan du velge en skjermmodus som passer din smak, for eksempel Profesjonelt bilde, som gir mer naturlige farger. Telefonen kan også automatisk optimalisere fargeområdet, metningen og skarpheten avhengig av hvilken applikasjon du bruker. Dette virker bare i Samsungs egne applikasjoner.

Samsung bruker AMOLED-teknologi, der hvert punkt i bildet består av grønne, røde og blå underpiksler. De røde og blå underpikslene er organisert i et diamantmønster om de grønne punktene, med dobbelt så mange grønne piksler som det er røde og blå. Pikseltettheten er optimalisert og de aller fineste detaljene i bildet trer tydelig frem.

Vi merker oss at skjermen har et svakt blåstikk. Dette merker du først og fremst om du sammenligner skjermen side om side med telefoner som har gode LCD-skjermer.

Tilsvarende er de mørke feltene på en AMOLED-skjerm helt mørke. Her er det ikke noe bakgrunnslys som lekker ut mellom kvartskrystallene, slik det er på LCD-skjermene. Dermed blir kontrasten helt suveren.

Touch Wiz-grensesnitt og penn

Denne pennen er mer enn et skriveredskap.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Note 3 har Touch Wiz-grensesnitt. Samsung har utviklet og finpusset dette i en årrekke, og vi er av den oppfatning at Touch Wiz gir telefonen merverdi. På denne modellen kan du også kontrollere flere funksjoner uten å berøre telefonen.

En sensor ser bevegelser du gjør med hendene, mens en annen følger blikket ditt. Her kan du bla i bilder ved å vifte over mobilen med hånden, eller du kan rulle opp og ned på nettsider ved å flytte blikket.

Håndsveip i luften fungerer tålelig bra, mens rulling ved hjelp av blikket ennå ikke virker så godt som vi kunne håpe på. Du må bikke på telefonen eller løfte hodet ganske markant for at det skal fungere. Det fungerer ikke alltid slik vi forventer, og det er slitsomt når nettsiden med ujevne mellomrom begynner å rulle over skjermen uten at du får stoppet den. Funksjonen kan heldigvis skrus av.

Inntar samme orientering som du gjør

Kameraet på fronten av telefonen ser øynene dine, og holder skjermen tent mens du leser på den. Det er smart, og det fungerer. Det krever riktig nok at det er litt lys i rommet. En smart detalj er at telefonen ser om øynene dine er i vater eller er plassert vertikalt.

På den måten kan du ligge på siden og surfe på nett, uten at den gyrostyrte skjermorienteringen dreier bildet på tvers av retningen du leser i.

Luftkommando

Pennen som følger med Samsung Galaxy Note 3 er mer presis enn noen sinne. En ny hurtigmeny dukker opp på skjermen når du tar ut pennen. Hurtigmenyen heter «luftkommando», og har snarveier til handlingsnotater, utklippsbøker, skjermskriving, S Finder og pennevindu.

Handlingsnotater lar deg knytte handlinger til notater du gjør med pennen. Du kan ringe ved å skrive et nummer for hånd, søke etter adresser, sende e-post, google oppslagsord du skriver for hånd, osv. På Note 2 kunne du skrive inn formler og få dem regnet ut. Nå er funksjonaliteten betydelig utvidet.

Utklippsbøker for mange formål

Du kan merke nettsider, bildeelementer, Youtube-filmer og mye annet med pennen, for så å lagre det du merker i en utklippsbok. Du kan ha mange utklippsbøker, og du kan dele innholdet i dem.

Skjermskriving er en funksjon for den som vil skrive et notat på toppen av en skjermdump. Bildet kan du sende til kontaktene dine, dele på sosiale nettsteder, eller lagre for senere bruk.

S-finder lar deg søke etter løsning på formler du skriver inn. Du kan også søke etter symboler. Pennevindu er funksjonen som lar deg tegne et kvadrat på skjermen, for så å åpne en applikasjon i dette kvadratet.

Holder du pennen i luften et par centimeter over skjermen, dukker det opp en tekst som forklarer hvilken funksjon som ligger under de ulike menyvalgene.

I esken

  • Galaxy Note 3
  • Batteri (3200 mAh)
  • Håndfrisett
  • Micro-USB-kabel
  • Lader med USB-utgang (2A)

Teknologi og funksjoner

Finnes det noen mobiltelfon som er mer proppet med teknologi enn denne? I farten kan vi i alle fall ikke komme på noen. Sonys nye Xperia Z1, Z Ultra og LG G2 har samme prosessor og grafikkbrikke som Note 3. Ingen av dem har en tilsvarende pennefunksjon, selv om også Sony Z Ultra har en viss støtte for pennebruk. Ingen av de andre pøser på med 3 GB arbeidsminne. De har heller ikke den nye USB 3.0-kontakten. Luftnavigeringen og øyesporingsteknologien er også unik for Samsung.

For avansert bruk

Dette er ikke en mobiltelefon for skolegården, men et svært avansert verktøy. Det passer for den som vil gjøre mer med mobilen enn det vanlige smartmobiler åpner for, eller i det minste for å gjøre det raskere på en større skjerm. Derfor er det en selvfølge at den støtter de aller raskeste 4G-teknologiene (150 Mbps) og har Wi-Fi-kort med støtte for a/b/g/n og ac. Her er DLNA, NFC, MHL2, USB-vert og Android 4.3.

Fort Knox

Det er også grunnen til at Samsung har lagt til sin sikkerhetspakke Knox. Knox gjør det mulig å skille den profesjonelle bruken av telefonen fra den private med vanntette skott. Ved arbeidsdagens slutt kan du stenge av business-delen.

Du kan konfigurere Knox, slik at bilder du tok i jobb-modus, e-post, meldinger og kalendere ikke er tilgjengelige, hverken i oversikter eller applikasjoner. Slik hindrer du at andre som låner mobilen din uforvarende kommer til å slette viktige meldinger eller misbruke sensitivt innhold.

Ytelse

Det finnes ikke mange mobiltelefoner på markedet som har like høy ytelse som Samsung Note 3. Telefonen har samme brikkesett som Sonys Xperia Z1 og Xperia Z Ultra, og LGs G2. Men i våre målinger tar Note 3 en knepen seier over dem begge.

AnTuTu.
Geekbench3 multicore.

Enda bedre pennefunksjoner

Pennen i telefonen kan brukes som en vanlig penn, blyant, pensel eller annet skrive- eller tegneverktøy. Men vi tror mange like ofte vil bruke den for å få høyere presisjon i arbeidet, for eksempel ved redigering av bilder, eller for å merke av elementer som skal kopieres, samles i utklippsboka eller deles.

Pennen er svært nøyaktig, og den har god friksjon mot skjermglasset, slik at skrivingen føles naturlig. De to ankepunktene vi måtte ha mot pennen er at den er litt tynn og kort, slik at den er litt mer anstrengende å skrive med enn en vanlig penn. Dernest kommer at den er lett å rote bort. Pennen har riktig nok sin egen "garasje" i undersiden av telefonen, men vi har hatt tilstrekkelig mange PDA-er og skjermpenner til å vite at dette ikke nødvendigvis er noen garanti mot å rote bort pennen.

Pennen har tilhold i bunnen av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung har lagt inn en funksjon som gir et diskret varsel dersom du beveger deg av sted med telefonen uten å ha satt på plass pennen. Du bestemmer selv hvor mange skritt du må gå føre denne alarmen utløses.

Du kan for øvrig stenge av fingertouch når du bruker pennen. Det er nyttig, for da kan du hvile hånden på skjermen mens du skriver.

Takler "legeskrift" bedre enn før

Håndskrift til tekst fungerer overraskende bra. Jeg skrev riktig nok "rablingen" og ikke "satsingen". Det kan raskt rettes opp i ettertid.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Håndskriftgjenkjenningen er blitt langt bedre enn i Note 2 og i Note 10.1. Selv en slurvete journalist kan få rableriene sine oversatt til maskinredigerbar tekst. Noen ord gjetter telefonen feil på, men i det store og det hele er vi mektig imponert over hva Note 3 er i stand til å tyde.

Mange av pennefunksjonene fra Galaxy Note 10.1 og Note 2 er videreført i Note 3.

I lange lister kan du holde pennen i nærheten av topp eller bunn for å skrolle opp og ned i listen. Er du i appene for e-post, kalender eller bildevisning får du opp forhåndsvisning av bildet, e-posten eller kalenderoppføringen du holder pennen over.

Stor skjerm gjør telefonen velegnet som GPS i bil. Den fungerer også til fots, og med offentlig kommunikasjon.

På internett

Flyten vi ser i hele menysystemet går igjen i de fleste appene på telefonen. Også i nettleseren merker vi denne ekstreme hurtigheten og gode flyten. Samme hva vi prøver på, får vi ikke telefonen til å henge eller gå tregere.

Panorering og zooming går i en fei, og hvis den har tilgang på en hurtig tilkobling, lastes også siden inn svært fort. Galaxy Note 3 støtter ikke Flash, siden Adobe ikke lenger lager spilleren sin for de nyeste Android-versjonene.

Hvis du følger lenker fra for eksempel e-postmeldinger, kan du åpne en miniatyrversjon av nettleseren, som gir deg lenken i et lite vindu over appen du kommer fra.

God e-postleser

E-postleseren har ikke endret seg stort fra Galaxy Note II, iallfall ikke på det visuelle. Du kan velge tekst, forhåndsvise meldinger og rulle gjennom sider og lister med pennen som følger med, men bruker du fingeren til navigasjon er altså det meste likt Samsungs e-postlesere i andre telefoner. Nytt er at du med Knox kan velge å holde jobb- og privatkonto helt isolert fra hverandre.

Ellers kan du som før velge mellom kontoene du har koblet til, og du kan se dem samlet i en felles innboks. Legger du telefonen horisontalt får du to vinduer på skjermen, akkurat som i en vanlig e-postleser på PC. Til venstre får du opp meldingene som har kommet inn, og til høyre vises innholdet. Du kan selv velge hvor delestreken skal gå, slik at du kan dedikere så godt som hele skjermbredden til meldingen du leser på, eller til meldingsoversikten i venstre del av visningen.

Du har dessuten forholdsvis gode innstillinger å velge i. Du kan sette opp ulike henteregimer for de forskjellige kontoene. Du kan for eksempel sette opp sjeldnere sjekking, eller skru av sjekk i det store og hele, for jobbkontoen din på kveldstid, mens du øker hyppigheten på sjekk av din personlige e-postkonto.

Veiviseren som hjelper deg med å sette opp innstillinger er også forholdsvis god, og ser ut til å takle e-postadresser med uvanlige serveradresser bedre enn vi har sett i flere andre telefoner.

Noe av det vi liker med e-postleseren er at vi enkelt kan søke i postmappene, også i eldre post som ikke er lastet ned fra serveren.

Office må lastes ned

Polaris 5.0 er en god Office-løsning du kan laste ned gratis fra Samsung Apps.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung har av en eller annen grunn valgt å droppe Office-løsningen på Note 3. Det vil si, du kan fremdeles bruke Polaris Office gratis, men du må selv hente programmet fra Samsungs applikasjonsbutikk, Samsung Apps.

Hva som er årsaken til dette skal være usagt. Vi mistenker at det kan skyldes et ønske fra Samsungs side om å slippe å betale lisens for programvare som ikke blir brukt. Med denne løsningen betaler Samsung bare lisens for de som faktisk laster ned og installerer Polaris Office 5.0. Har du allerede kjøpt OfficeSuite Pro til en annen Android-mobil, kan denne også brukes gratis på Note 3.

Basisfunksjoner

Under samtale er lyden klar og høy. Lydvolumet er ikke fullt så høyt som det vi finner i Doros eldretelefoner eller i Sonims supersolide telefoner for aktive brukere. Like fullt tror vi de fleste bør klare seg greit med Galaxy Note 3.

Under samtale filtrerer telefonen bort støy før den sender stemmen din til personen i andre enden. Høyt volum i egen høyttaler, og god filtrering av støy til mottakeren av samtalen gjør Note 3 godt egnet til bruk på støyete steder.

Tekstmeldinger

Med det samme du tar den i bruk er det knotete å skrive tekstmeldinger med én hånd på Galaxy Note 3. Tastaturet er stort og dekker hele skjermen. Bruker du to hender er fordelen at det er enklere å treffe tastene på denne måten.

Ønsker du å taste tekstmeldinger med bare én hånd kan du aktivere et mindre skjermtastatur som er limt fast i den ene siden av skjermen. På den måten slipper du å strekke tommelen ut av ledd når du taster.

Tekstmeldinger går kjapt og greit, og ordlisten assisterer greit. Vi ergrer oss av og til litt over at ordlisten er aktiv nesten overalt der tekst skal mates inn. Eksempelvis dukker den av og til opp når passord skal skrives. Tastaturet fungerte såpass godt at vi valgte å skru av ordlisten under mesteparten av testen.

Kraftig batteri

Batteriet er på hele 3200 mAh og kan enkelt byttes ut.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det følger med et gigantisk batteri i esken. Kapasiteten er på hele 3200 mAh. Det er 100 mAh mer enn i den forrige Galaxy Note-modellen, som hadde svært god batteritid til Android-telefon å være.

Vi merker en liten bedring i batteritiden på Galaxy Note 3, men ikke mye Det betyr at du med vanlig til tungt bruk kan påregne å lade telefonen annenhver dag. Ved moderat bruk kan du kanskje strekke batteriet til hver tredje dag.

Den kraftige maskinvaren trekker en del strøm, men du skal tyne telefonen nokså hardt for å klare å tømme batteriet før arbeidsdagen er omme.

Mange uker hviletid

Hvis du ikke bruker telefonen i det hele tatt, og heller ikke har satt opp synkronisering mot ulike sosiale nettverk eller e-postkontoer hadde Galaxy Note II en hviletid på opp mot 40 dager. Note 3 skal ifølge Samsung holde lenger enn Note II, men hvor mye er ikke oppgitt.

Multimedia

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung har alltid vært gode på underholdningsfunksjoner, og fortsetter den gode trenden med Galaxy Note 3.

Særlig er vi imonert over formatstøtten for film og musikk. Her støttes alle de vanlige formatene, og mange som ikke er like vanlige.

Det betyr at du kan laste ned innhold direkte til telefonen, via PC eller på minnekort, uten at du må konvertere det før det kan brukes på Note 3.

Vår testfil av typen H.264 i MKV-konteiner i 1080p-oppløsning skaper trøbbel på mange mobiler. På Note 3 kjører den glatt. Undertekster er heller ikke noe problem.

Det sier seg selv, at film på en 5,7 tommer Full HD AMOLED-skjerm ser fantastisk bra ut.

Zoom, eller kjør i vindu

Du kan zoome inn og ut i videoen selv, be telefonen om å vise deg videoen i originalstørrelse, eller i tilpasset fullskjerm.

Det fins en egen knapp i videospilleren som tar skjermskudd fra videoen som spilles. En annen knapp gjør at videospilleren flytter til et lite vindu på skjermen, slik at du kan jobbe med andre ting mens videoen spiller videre. Du kan velge størrelse på videovinduet med vanlig tofingerzoom. Denne funksjonen fantes også på Note II.

Meget god til musikk

Som vanlig er ikke øreproppene som følger med fantastiske, men det er heller ikke de dårligste proppene Samsung legger ved toppmodellene sine, så alt i alt er lyden fra Galaxy Note 3 helt grei. Du skal likevel ikke betale mye for å få et sett ørepropper som gir bedre lyd enn de som følger med.

På Note 2 dukket det opp en ekstra hjemmeskjerm med musikk-kontroller når vi koblet til hodetelefoner. Det gjør det ikke på Note 3.

Støtter mange musikkformat

Bruker du den vanlige innebygde musikkspilleren får du støtte for en mengde musikkformat. WMA, AAC og MP3 er selvsagte, mens OGG Vorbis og tapsfritt komprimert lyd i Flac-format ikke er like vanlig.

Du kan velge om du vil sortere musikken basert på artist, låt og album – eller om du vil organisere den i mapper. Du får en full equalizer, i tillegg til en litt underlig matrise der du har fem felt i bredden og fem i høyden. Så velger du deg oppover for diskant, ned for bass, høyre for vokal, og venstre for instrument. Fem av rutene er merket på forhånd. Du finner "normal" på midten, "klassisk" midt på øverste rad, "pop" en rute til høyre for normal, "rock" to til venstre for normal, og "jazz" en ned og en til venstre.

Du kan tilpasse lydbildet etter egen smak.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Spill

Det følger ikke med spill i Galaxy Note 3 når du kjøper den. Men dette er en av verdens aller raskeste androidmobiler, om ikke den aller raskeste. Grafikkbrikken er hypereffektiv, og det androidspillet som ikke spiller på Galaxy Note 3 vil ikke spille på noen annen mobiltelfon heller.

Kamera

Det kan virke som om Samsung har satt alle kluter til for å gjøre Note 3 til sin aller heftigste mobiltelefon. Det skjer til tross for at Samsung Galaxy S4 fremdeles er å regne som selskapets flaggskip, mens Note 3 med sin penn og store skjerm i utgangspunktet er et nisjeprodukt. Galaxy Note 3 har et betydelig bedre kamera enn forgjengeren.

Har du en SAmsung-TV kan du laste ned SmartView, og flytte bildet fra TV-en over på Note 3.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Note 3 knipser bilder med en oppløsning på 12,8 megapiksler. Du kan velge mellom hele 13 forskjellige forhåndsinnstillinger for ulike situasjoner. Blant annet kan du ta sportsbilder, velge beste bilde av en serie, ta surroundbilde, panoramabilde og bilde med lyd.

Mer spennende er kanskje de spesielle funksjonene "Drama", der du kan få med et bevegelig objekt flere ganger på det samme bildet, "beste ansikt", der du kan ta fem bilder av en gruppe og sette det sammen til ett, "Viskelær" der du kan ta bort personer som går forbi i bakgrunnen, og "animert", der du kan fryse deler av bildet mens det er bevegelse i andre.

Vi har knipset mange bilder med Samsung Galaxy Note 3, og må medgi at vi er imponert over den tekniske kvaliteten på bildene. Her er mindre støy og artifakter enn hos de fleste andre. Se for eksempel på detaljene i dette bildet (Klikk på det for å åpne i full oppløsning):

Bilde tatt med Galaxy Note 3.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Video

Galaxy Note kan også filme. Du kan faktisk filme i 4K, som er den nye videostandarden som er ventet å avløse Full HD. Med 4K har du et bilde som har fire ganger flere bildepunkter enn Full HD. Resultatet er et sylskarpt bilde.

Du kan også filme i slow motion, men da i oppløsningen full HD. Det ser ganske stilig ut. Her er et lite eksempel vi har lastet opp til Youtube:

Her kan du se flere bilder vi har tatt med Galaxy Note 3:

Konklusjon

Det finnes såkalt dumme mobiler, eller featurephones, som de kalles på stammespråket. Og så finnes det smarte mobiler, såkalte smartphones. Møt mobilen som er smartere enn en smartphone og kraftigere enn et nettbrett. Vi har testet Samsung Galaxy Note 3.

Ikke for skolegården

Samsung Galaxy Note 3 er ikke en mobiltelefon for skolegården. Til det er prisen for høy, og telefonen for stor, i alle fall for de fleste skoleelever. Samsung Galaxy Note er et nettbrett i mobiltelefonformat. Ingen mobiltelefon har høyere ytelse i våre målinger, og ingen har flere smarte funksjoner og teknologier. Samsung Galaxy Note 3 er telefonen Samsungs ingeniører har utviklet for virkelig å ha noe de kan skryte av.

Nisjeprodukt med unike funksjoner

Vi snakker med andre ord om et nisjeprodukt med ekstremt høy ytelse, vanvittig bra skjerm og funksjoner ingen konkurrenter kan vise maken til. Da sikter vi først og fremst til alt du kan gjøre med den spesielle pennen som følger med. Men telefonen kan også styres med gester i luften, talekommandoer, og i noen tilfeller sågar med blikket ditt.

Designen er ikke helt ulik toppmobilen Samsung Galaxy S4. Men Galaxy Note 3 har en Full HD-skjerm på 5,7 tommer. Dette har Samsung klart å pakke inn i en telefon som bare er marginalt større enn for eksempel Galaxy S4 Active eller HTC One.

Det betyr naturlig nok at skjermen dekker det aller meste av fronten på telefonen. Rammen er blitt smalere, og det er også feltene over og under skjermen. Rundt hele telefonen er det en smal ramme i metall, mens baksiden er av plast utformet som skinn med søm i kanten. Ja, det er bare plast, men det ser og kjennes mye bedre ut enn den skinnende blanke plasten som Samsung har brukt på de fleste av sine nyere mobiltelefoner.

Smartere S-Pen

Foto: Espen Irwing Swang

I bunnen av telefonen sitter pennen kalt S-Pen, som nå har langt flere funksjoner enn tidligere. Vi liker at du bare kan tegne en firkant på skjermen, og så kjøre en app i firkanten. Her kan du kjøre kalkulator, klokke, Youtube, telefongrensesnitt, kalkulator, kontakter, ChatON, Hangouts eller en nettleser uten at du må avslutte eller lukke applikasjonen du jobbet i.

Vi liker at vi enkelt kan slå en ring rundt elementer vi vil spare på eller dele, og samle dem i egne utklippsbøker. Og vi liker at vi kan filme og ta bilder i bedre kvalitet enn med de fleste andre mobiler.

Tilpasningsdyktig

Vi liker også alle mulighetene telefonen gir for tilpasninger, enten det gjelder organisering av snarveier på låseskjermen, eller justering av fargebalansen på skjermen. Og selvsagt liker vi at den fungerer lynraskt i alle mulige mobilnett, også de nye og raskere 4G-nettene med mulighet for nedlastingshastigheter på hele 150 Mbps. Det er mer enn dobbelt så raskt som fiberlinjen vi nylig fikk lagt inn hjemme (60 Mbps).

Vi liker ikke like godt at operatørene nekter oss denne hastigheten, men vi lever i håpet om at de vil åpne for høyere hastighet etter hvert. Da er i alle fall telefonen klar.

Lite å trekke for

Om vi skulle trekke frem noe vi ikke er like begeistret for med Samsung Galaxy Note 3, må det være prisen. Vi er heller ikke i tvil om at det finnes muligheter for å friske opp designen på telefonens front en smule. Samsung later til å ha landet på at de er ved veis ende i designevolusjonen. De har i alle fall beholdt mer eller mindre uendret formspråk på telefonens fasade i flere år nå.

sitat"Dette er et nisjeprodukt som vil vinne popularitet langt utenfor det som er produktets egentlige målgruppe."

Vi innser at Galaxy Note 3 ikke er en telefon som passer for alle. Noen vil kalle det et nettbrett, og sverge på at de aldri kunne tenke seg en telefon med så stor skjerm. Mange vil lure på hva de skal med en penn til mobilskjermen, ti år etter at vi skrotet PDA-ene med denne løsningen.

Vil ha likevel

Men vi tror også at dette er et nisjeprodukt som vil vinne popularitet langt utenfor det som er produktets egentlige målgruppe. Vi er en nasjon som er i ferd med å få tommesyken, og har du først gått fra 3,5 tommer til 4 og 4,5, så er ikke spranget opp til 5 og 5,7 tommer så stort.

Ett eller annet sted går grensen for hva som det er praktisk mulig å bære med seg i lommene. Men foreløpig er den grensen åpenbart ikke overskredet, i alle fall ikke for alle.

Alternativene

Det finnes noen alternativer det kan være greit å ta med i vurderingen om du vil bytte til megamobil. Nærmest kommer Sony Xperia Z Ultra, som har enda større skjerm, men samme kraftige prosessor. Du kan bruke penn på denne også, men ikke som på Note 3, der dette er integrert i hele brukergrensesnittet. Til gjengjeld er Ultra vanntett, og har en av de beste LCD-skjermene vi har sett.

En billigere løsning med diger skjerm er Samsungs egen Galaxy Mega, med 6,3 tommer skjerm. Den har langt svakere prosessor, og ikke AMOLED-skjerm. Den har heller ikke S-Pen, slik Galaxy Note 3 har.

annonse