Til hovedinnhold

iPad Air og ny iPad mini med Retina-skjerm

Her er de nye iPadene Apple lanserte i kveld.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Både iPad og iPad Mini kommer i oppgraderte versjoner. Ryktene har som vanlig svirret i forkant av Apple-lanseringen. Nå er katta ute av sekken, og det viser seg at en del av ryktene stemte, mens andre nok bommet en del i sine antakelser.

Blant ryktene som stemte er at de nye brettene får 64-bit-arkitektur og den nye A7-prosessoren. iPad blir i tillegg tynnere og lettere.

Les også: – Neida, 64-bit på iPhone er ingen gimmick

Men ryktene om at iPad Mini skulle få en "uknuselig" plastskjerm, viste seg å være bom. Den er riktig nok 0,3 mm tykkere enn forgjengeren, men det skyldes den nye retinaskjermen. Spekulasjonene om at de nye brettene skulle få fingeravtrykksensorer holdt heller ikke stikk. I stedet fikk vi dette:

iPad Air

For iPad er det snakk om femte generasjon på tre og et halvt år. Etter et par år med oppgraderinger som har endret mer på innsiden enn på utsiden, har Apple nå også gjort noen endringer i designen.

I korte trekk ser nye iPad Air mer ut som en forstørret versjon av iPad Mini. Og den kommer altså uten den nye fingeravtrykk-sensoren som ble lansert med iPhone 5S.

iPad Air støtter teknologien MIMO, som lar deg bruke flere kanaler når du surfer på Wi-Fi, slik at hastigheten kan komme helt opp i 300 Mbps. Det betyr at du får dobbel hastighet på Wi-Fi.

Men også på innsiden er det gjort endringer. iPad 5 har fått 64-bit-arkitektur, og den samme prosessoren som iPhone 5S, en Apple A7 prosessor med to kjerner, klokket til 1,3 GHz.

iPad Mini med retinaskjerm

iPad Mini ble lansert i fjor. Nå er også denne kraftig overhalt, med den samme nye prosessoren som iPhone 5S og 5. generasjon iPad. Som ventet kommer den nå med samme prosessor som storebror, noe som gjør den fire ganger raskere enn dagens versjon, og 8 ganger raskere på grafikk.

iPad Mini med retinaskjerm. Foto: Apple.

iPad Mini med retinaskjerm har samme antall piksler i skjermen som storebror, noe som på en mindre flate gir høyere pikseltetthet. Ellers er kameraet det samme som før, og brettet ser ut slik du er vant til.

Les også: Test av iPhone 5S

Les også: Test av iPhone 5C

Her finner du hele Amobils liveblogg fra Apple-lanseringen »

annonse