Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-65CZ950

Panasonic viser alle ryggen med denne OLED-TV-en

En bildekvalitet vi aldri har sett maken til.

Introduksjon, design og brukervennlighet »

LG er alene på markedet om å tilby TV-er med OLED-teknologi, og i år lanserte selskapet sin første modellen med 4K-oppløsning. Selv om det er kun sør-koreanerne som produserer teknologien, har de nå så smått begynt å selge panelene sine videre til konkurrentene.

En av produsentene som har tatt i bruk dette panelet er japanske Panasonic, som tidligere i høst lanserte sin første OLED-modell under IFA-messen i Berlin.

Nå har vi fått TX-65CZ950 inn til vår testbenk, og den 65 tommer store 4K-skjermen har en sviende prislapp på omlag 100 000 kroner. Til sammenligning koster LGs tilsvarende konkurrent, 65EG960V, 35 000 kroner mindre – som har, etter hva vi erfarer, omtrent det samme panelet.

Oser kvaliteten du bør forvente

Ut av esken er det en meget smekker TV som dukker opp, selv om forsiden kanskje ikke er så spradende som noen vil ha den. Materialvalgene er blant annet metall, og forsiden av skjermen er stilren uten rammer som hyler etter oppmerksomhet.

Foten til skjermen er lekker. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ergo er det ikke selve skjermens fremside som fanger mesteparten av oppmerksomheten. Derimot er foten noe som fanger blikket ditt. Dette er en enkel, men likevel en flott fot som er en prikk over i-en når du ser TV-en fra fremsiden.

Platen som skjuler kablene er trukket i alcantara-skinn. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Panasonic også tenkt på baksidens utseende på denne TV-en. Den har nemlig et lite party-triks på lager. Etter at du har koblet til de kablene du skal ha, kan du nemlig hekte på en plate som holdes av magneter på utsiden. Og ikke nok med det. Platen er trukket i Alcantara-skinn, det samme, litt lodne skinnet du blant annet finner i en rekke biler.

Menyen er velkjent – og treg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Brukeropplevelsen er en festbrems

En av de svake sidene til denne skjermen er brukeropplevelsen. Her må vi si oss skuffet, for denne modellen bruker et operativsystem som minner mye om det selskapet brukte på sine 2014-modeller.

En av tingene som trekker ned i negativ retning er responsen. Den er langt fra like kvikk i bruk som andre TV-er på markedet. Samtidig har den en del småfeil, som for eksempel at den hopper inn til HDMI 1 når du trykker på app-knappen inne i for eksempel Netflix. Dette er nok noe de kommer til å rette på, men til denne prisen blir det fort et større antiklimaks enn om den hadde kostet 5000 kroner.

Her er de to fjernkontrollene som følger med. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Dog er selve plattformen ryddig å bruke og forstå seg på. Menyene har god lesbarhet, og de er delt opp logisk slik at det er enkelt å finne frem til ditt du vil.

Det følger med to fjernkontroller til denne TV-en, den ene en tradisjonell kontroll med et hopetall av knapper, samt en peke-kontroll. Begge har en aluminiums-overflate, og har en god vekt som gjør at de ligger godt i hånda. Dog er overflaten på pekekontrollen i et slags syntetisk skinn, som innebærer at det er nokså mye friksjon når du prøver å trekke fingrene over overflaten.

Panasonic TX-65CZ950E
9
Imponerende

Panasonic TX-65CZ950E

sitatPanasonic er den nye referanse-TV-en alle må slå på bildekvalitet

Fordeler

 • +
  Fantastisk sortnivå
 • +
  Fantastiske farger
 • +
  Meget god på bevegelser
 • +
  Inputlag på under 7 millisekunder med 1080p oppløsning
 • +
  Flott design
 • +
  En sann mester på oppskalering

Ting å tenke på

 • Tregt i bruk
 • Meget kostbar
 • Bruker lenger tid på å starte opp apper enn konkurrentene

Lyd- og bildekvalitet »

Varierende bildekvalitet ut av esken

Når du legger 100 000 kroner på bordet for en ny TV, forventer du også en bildekvalitet som står i stil med prisen du betaler. Panasonic TX-65CZ950 setter i så måte en ny standard for bildekvalitet – men ikke alle bildemodusene er like gode.

Ut av esken står TV-en i Normal-modus, og denne er ikke spesielt bra. Her er blant annet fargene preget av et blåstikk, akkurat som omtrent alle andre TV-er vi tester. Lyset er også altfor aggressivt justert slik at du får en gammaverdi på 1,61, som er et godt stykke unna vårt mål på 2,22.

Har du ikke planer om å gjøre den siste finjusteringen selv er det imidlertid flere muligheter. For det finnes også moduser som gir deg et bra resultat. Du kan trygt velge mellom THX-variantene eller Profesjonell-valgene. Disse gir deg alle sammen gode og riktige farger, bare vær obs på at noen av disse er for dagslys og andre for dempet belysning.

Likevel er det fortsatt mulig å forbedre resultatet.

Vi tok utgangspunkt i modusen Profesjonell 1, og nederst på siden kan du se hvilke verdier vi endte opp på.

Fargene ferdig kalibrert
Standard gir langt fra like gode farger

Setter en ny standard for konkurrentene

Ferdig kalibrert er det bare å slå fast først som sist at dette er det beste bildet vi har sett. Sortnivået er i likhet med LGs konkurrent helt upåklagelig, og kvalitetene i sortnivået smitter også over på fargene som det heller ikke er noe å utsette på.

Dette bekrefter også målingene våre, med en presisjon vi tidligere kun har sett fra Samsungs toppmodell JS9505. Sammenlignet med LGs toppmodell, er fargene et hakk hvassere på Panasonics nye flaggskip – selv om de etter det hva vi erfarer har det samme panelet.

Med et bunnløst sortnivå og fantastiske farger tar vi en nærmere kikk på bevegelse. Her var nemlig ikke LGs 4K OLED så imponerende. Det samme kan vi ikke si om CZ950. Her er bevegelsene flere hakk jevnere selv ved raske panoreringer, hvor skarpheten beholdes hele veien. Likevel er den ikke fullt så rå som Samsungs JS9505.

Når det kommer til lysstyrke, havner denne modellen rundt 190 nits, altså noe mer enn LGs tilsvarende 4K-OLED. Likevel er det et stykke opp til de beste LCD-TV-ene på dette området, men støtte for HDR tilsier nok at skjermen er kapabel for mer. Det som dog må nevnes er refleksjoner. Denne skjermen er i likhet med flere av dagens toppmodeller buet, men den er meget habil når det kommer til gjenskinn – kanskje den beste vi har sett.

Clarkson ser skarp ut når han kommer med noen sannhetens ord. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Råtass til å oppskalere

Vi har ofte latt oss imponere av 4K-skjermenes evne til å oppskalere. Dette er også CZ950 helt rå til. Vi testet med ulike kilder, og selv med halvslappe 720p-klipp klarer denne skjermen å tyne det beste ut av signalet.

Flere ganger kom det folk inn på testlaben for å ta en kikk, og nesten alle kommenterte at de ikke visste at Top Gear ble laget i 4K. Det de egentlig så var det britiske trekløveret via Netflix sin TV-app.

Det er dog med best mulig kilde at oppskaleringen gir best avkastning. Med en Blu-ray-spiller koblet til er det omtrent ikke mulig å skille det oppskalerte materialet fra ekte 4K. Vi har ved flere anledninger latt oss imponere av dette, men i dette tilfellet er det nesten for godt til å være sant.

Kjappeste spill-TV-en vi har testet

Flere bruker TV-en til å spille på. I teorien er OLED-teknologien som skreddersydd for nettopp dette på grunn av at teknologien kan ha en lynrask responstid. Dog viste LG sin OLED-modell å ikke takle dette med inputlag spesielt godt.

Vi fikk derfor en real overraskelse når vi koblet testutstyret til CZ950. Den er nemlig lynkjapp når det kommer til inputlag sammenlignet med andre TV-er vi har testet. Utstyret vårt viser nemlig at Panasonics nye toppmodell 6,9 millisekunder inputlag med 1080p-oppløsning, noe som er innenfor selv for de aller mest ihuga spillerne.

Helt ok lydkvalitet

Den nye OLED-skjermen til Panasonic er tynn og smekker i designen. Og likevel har de funnet plass til høyttalere. For lydkvaliteten er ikke så ille som vi kanskje skulle tro på forhånd. Naturlig nok er ikke bassen overveldende, men er likevel god nok til at stemmer ikke blir spe og skjærende å høre på.

Likevel er det en klar anbefaling å spe på med et ekstern lydanlegg, og det er vel etter alle solemerker helt naturlig om du først blåser 100 000 kroner på en ny TV. Det er først og fremst en helt rå bildekvalitet du får med denne TV-en.

Panasonic TX-65CZ950E
9
Imponerende

Panasonic TX-65CZ950E

sitatPanasonic er den nye referanse-TV-en alle må slå på bildekvalitet

Fordeler

 • +
  Fantastisk sortnivå
 • +
  Fantastiske farger
 • +
  Meget god på bevegelser
 • +
  Inputlag på under 7 millisekunder med 1080p oppløsning
 • +
  Flott design
 • +
  En sann mester på oppskalering

Ting å tenke på

 • Tregt i bruk
 • Meget kostbar
 • Bruker lenger tid på å starte opp apper enn konkurrentene

Konklusjon

Panasonic blir altså den første produsenten som tar opp kampen med LG om OLED-tronen, selv om de må ty til nettopp LGs panel for å kunne få til en konkurrent.

Den japanske gigantens nye skjerm, TX-65CZ950, koster dog det hvite ut av øynene, hele 100 000 kroner. Det er til sammenligning hele 35 000 kroner mer enn LGs tilsvarende OLED-modell. Så hva får du for pengene?

Vel, du får den beste bildekvaliteten på markedet i dag. Sortnivået er helt bunnløst og bidrar samtidig til helt fantastiske farger. Og CZ950 er samtidig langt bedre på bevegelse enn LGs direkte konkurrent – og nesten like god som Samsungs toppmodell.

Den er også meget habil til å oppskalere signalene den får, spesielt om du gir den gode HD-signaler fra en Blu-ray å jobbe med. Den beholder også skarpheten på mesterlig vis selv om du mater den med lav-oppløste filmer.

Panasonic TX-65CZ950 har en sviende prislapp. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med sin nye OLED-TV setter Panasonic med andre ord en ny standard hva gjelder bildekvalitet. Men det alene er neppe nok til at alle syns den er verdt 100 000 kroner.

For den er nemlig ikke så god å bruke som en rekke av de andre konkurrentene på markedet. Plattformen som er installert i denne TV-en er den samme vi kjenner igjen fra 2014, og den er i tillegg nokså treg i bruk.

Samtidig er også apper merkbart tregere til å starte opp. Selv om det ikke tar «natt og dag»for Netflix å starte opp, går det fortsatt en del tregere enn hos konkurrentene.

Og så er det prisen. For 100 000 kroner bør du forvente mye for pengene. Rent bildemessig er CZ950 best på markedet, men forskjellen er ikke så svimlende at det forsvarer prisforskjellen. Eksempelvis kan du spare 35 000 kroner på LGs OLED-alternativ, en TV som byr på mye av de samme bildekvalitetene bortsett fra på bevegelse. Her er Panasonic langt bedre.

Denne TV-en koster hinsides mye penger, og samtidig er den litt vel treg i menyer og apper. Men det er først og fremst prisen som gjør at vi ikke kan anbefale deg denne TV-en. Spiller ikke prisen derimot noe rolle, får du ikke bedre bildekvalitet for pengene.

Alternativer

Ønsker du deg OLED med 4K-oppløsning blir valget enkelt om du ikke vil ut med 100 000 kroner for Panasonic-en. Da er nemlig LGs 65EG960V det eneste andre alternativet du har, og denne koster deg rundt 65 000 kroner som 65 tommer. Modellen finnes også i 55 tommer.

Er du heller på jakt etter noe litt rimeligere, men som fortsatt vil ha bildekvalitet som er blant det beste du kan få for pengene, er Samsungs nye toppmodell JS9505 en modell du bør ta en kikk på. Her kan du blant annet få 65-tommeren til under 30 000 på tilbud nå og da.

Panasonic TX-65CZ950E
9
Imponerende

Panasonic TX-65CZ950E

sitatPanasonic er den nye referanse-TV-en alle må slå på bildekvalitet

Fordeler

 • +
  Fantastisk sortnivå
 • +
  Fantastiske farger
 • +
  Meget god på bevegelser
 • +
  Inputlag på under 7 millisekunder med 1080p oppløsning
 • +
  Flott design
 • +
  En sann mester på oppskalering

Ting å tenke på

 • Tregt i bruk
 • Meget kostbar
 • Bruker lenger tid på å starte opp apper enn konkurrentene
annonse