Tek.no

Test Sony KDL-55W805C

Denne modellen viser at vanlig HD-TV fortsatt kan

Vi tester ny modell av en av våre TV-favoritter.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
28 Sept 2015 18:00

Introduksjon, design og brukervennlighet »

Dagens TV-marked preges av stadig flere 4K UHD-modeller som kan gi deg høyere oppløsning enn tradisjonelle flatskjermer. Likevel kommer det også nye versjoner av TV-er med vanlig HD-oppløsning.

I fjor testet vi den 55 tommer store W805B-modellen til Sony, en vanlig HD-TV som virkelig falt i smak, spesielt med hensyn til pris. Nå er oppfølgeren til denne TV-en kommet i butikkhyllene, og med det har den også funnet veien til vår testbenk.

Prisen på den nye modellen, KDL-55W805C, er i skrivende stund 11 500 kroner, som er en del høyere enn forgjengeren. Hva får du for de ekstra kronene?

Ligner veldig på hverandre

En av tingene vi likte godt med W805B var utseendet på skjermen. Har du sansen for denne vil ikke W805C skuffe deg heller. Den er nemlig så godt som identisk med sin forgjenger. Med andre ord er dette en TV som etter vår mening tar seg godt ut i stuen din, med sine tynne rammer i metall.

Vi har sansen for dette designet, hvor metallet er i en mørk sortfarge, hvor kun toppen av TV-en skiller seg ved å være i børstet, lyst metall. Her har altså Sony valgt å beholde utseendet fra i fjor, og det holder fortsatt mål etter vår mening.

Foten er heller ikke endret, og er fortsatt en slags bøyle du fester til skjermen med to braketter. Denne foten er med på å fullføre det stilrene uttrykket til W805C, og er forholdsvis stabil selv om noen kanskje skulle ønsket at den hadde mulighet for å dreie skjermen.

En ting vi hang oss opp i med den gamle modellen, var at den hadde klump av en ekstern strømforsyning. Denne henger seg fortsatt med over på den nye modellen, og vi synes fortsatt denne verken er stilig eller nødvendig. Her hadde det vært bedre å ofret litt mer plass på baksiden til fordel for en innebygd løsning.

Android begynner å komme seg

En av de store forskjellene fra den gamle modellen ser du først når TV-en slås på. Sony har nemlig gått over til å bruke Android som sin plattform for årets modeller. Og valget er forsåvidt et steg i riktig retning, selv om det fortsatt kan merkes at det er en tidlig fase for systemet.

Det som møter deg er en meny som er basert på rekker som er delt i for eksempel innganger, apper, spill og anbefalinger. På disse rekkene ligger altså de ikonene som tilfører de ulike kategoriene. Dette er etter vår mening en god måte å løse det på, og gjør det enkelt og oversiktlig å finne frem. Likevel er ikke bruken like intuitiv som for eksempel Samsungs Tizen-system, eller LGs WebOS-plattform.

Denne TV-en ser ut til å være litt mager på prosessorkraft når du blar deg raskt igjennom menyene. Den er riktignok ikke direkte treg, men likevel henger den ikke helt med om du blar mye opp og ned eller frem og tilbake i ikonene. Starter vi opp Netflix-appen går imidlertid dette meget raskt, så det kan godt tenkes at det er selve Android-plattformen som i seg selv skaper treghetene vi sikter til.

App-markedet til denne TV-en er godt, og det skal mye til at du ikke finner noe interessant her.

Et pluss er innstillingsmenyen som Sony har kommet opp med, som er noe av det mest oversiktlige og brukervennlige vi har testet. Her er for eksempel alt som omhandler bildet delt inn i kategorier slik at du enkelt skjønner hva de ulike parameterne påvirker.

Savnet etter en pekekontroll fortsetter

En av tingene vi savnet med forrige modell av W805, var en pekekontroll. Det savnet fortsetter. Sony leverer også kun med en standardkontroll til den nye versjonen.

Denne kontrollen er i seg selv god, og er både responsiv og presis, men utseendemessig er den akkurat like kjedelig som den har vært i mange år. Vi savner en pekekontroll i de tilfellene der du vil bruke skjermen interaktivt, være seg å skrive inn passord eller peke på ikoner som sitter plassert langt fra hverandre. Her blir ting litt tregt med den tradisjonell kontroll.

8
Meget bra

Sony Bravia KDL-55W805C

sitat"W805C lever opp til sin forgjenger, det samme kan vi ikke si om prisen »"
 • Krysse av
  Generelt god bildekvalitet etter justering
 • Krysse av
  Levende og gode farger
 • Krysse av
  Metall i rammene
 • Krysse av
  Stilrent design
 • Krysse av
  Menyer som er enkle å forstå
 • Krysse av
  God TV for pengene
 • Bytt
  Ekstern strømforsyning
 • Bytt
  Lyslekkasje i hjørnene
 • Bytt
  Mangler pekekontroll
 • Bytt
  Dyrere enn forgjengeren, som er omtrent identisk