Til hovedinnhold

Se hva vi snublet over i Frankfurt

Panasonic kan bli nestemann med OLED-TV.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Tek.no/Frankfurt: LG har i godt over et år vært den eneste produsenten av TV-er med OLED-teknologi. I kulissene har det lenge gått rykter om at flere av konkurrentene jobber med tilsvarende teknologi uten at et ferdig produkt har kommet på bordet.

Panasonic lanserer i disse dager sine nye TV-modeller for 2015, uten at en ny OLED-modell var å finne blant de nye skjermene. Likevel viser det seg at det slettes ikke er umulig at den japanske giganten kommer med en OLED-TV i år – og med det kan bli den første produsenten som gir LG kamp om beinet – dersom Philips ikke kommer dem i forkjøpet.

LGs største konkurrenter, Samsung, gikk allerede ut i slutten av 2014 med klar beskjed om at de ikke ville komme med OLED-teknologi i år.

«Bortgjemt» i messeområdet

Panasonics OLED-konsept kan ta steget ut i butikken allerede i år. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

I messehallene i Frankfurt kunne vi få en smakebit av hva Panasonic har på menyen for 2015, hvor vi ble guidet igjennom de nye TV-modellene. På slutten av denne omvisningen ble vi geleidet inn i noen mørkerom der vi blant annet fikk en demonstrasjon av hvordan bildet blir påvirket av årets nye teknologier.

I enden av dette mørkerommet snubler vi imidlertid over noe interessant på vei tilbake til messeområdet. Oppstilt står nemlig to OLED-modeller fra Panasonic, tydelig merket som konsept-varianter.

Likevel klarer vi ikke la være å stille spørsmålet om når selskapet tenker å lansere sin første OLED-modell på markedet. Svaret fra guiden ga oss en overraskelse.

– OLED kan komme allerede i år. Vi jobber iherdig med å få en modell klar i løpet av året, og forhåpentligvis klarer vi det, forteller den britiske guiden.

Vannvittig sortnivå og farger

Mens guiden sammen med resten av følget går videre blir vi stående igjen for å se litt nærmere på konseptmodellene. Som du sikkert kan se av bildene er rommet helt mørkt annet enn et par lys på veggen bak TV-ene, så det er vanskelig å se hvilken design konseptene har annet enn at de er flate og gulvstående.

Det som fanger vår oppmerksomhet er bildekvaliteten. Riktignok er det den samme demosnutten som ruller over skjermen som ellers på messen, men likevel lar vi oss begeistre. Sortnivået er nemlig helt enestående, og i mørke sekvenser er det helt umulig å se hvor skjermen slutter mot den sorte bakgrunnen.

Samtidig er fargene helt fenomenale. Dog er vi klar over at demosnutten som vises er laget spesifikt for nettopp slike demonstrasjoner, og samtidig har vi ingen annen TV som står ved siden av slik at vi kan sammenligne.

HDR-skjermer i pipelinen

Her viser Panasonic frem hvordan HDR-bilder kan bli. Til venstre er konseptmodellen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Inne i det samme mørkerommet er det også en annen demonstrasjon som fanger vår interesse. For Panasonic har også rigget til en smakebit på hva vi kan vente oss av nye skjermer med støtte for HDR (High Dynamic Range).

Riktignok kommer en rekke av årets nye modeller med HDR-støtte, men modellen vi får servert er en prototype som blant annet angivelig skal klare langt høyere lysstyrke enn 2015-modellene.

Konkret hvor mye lysstyrke det er snakk om får vi ikke opplyst, annet enn at det dreier seg om rundt 1000 nits.

Til høyre kan du se bildet av demonstrasjonen, der innholdet er hentet fra Netflix sin nyeste serie, Marco Polo.

Årets nye Samsung-TV-er har også god lysstyrke:
Les mer om toppmodellene til selskapet »

Tur og opphold ble holdt av Panasonic.

annonse