Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-55CX725

Firefox OS viser muskler

Hjelper Panasonic å tette forspranget.

Test: Panasonic TX-55CX725, side 1 Firefox OS

Årets TV-modeller er på vei inn i butikkhyllene rundt om i landet, hvor produsentene i år blant annet fokuserer på bedre kvalitet i 4K. Samtidig er det også satt fokus på brukeropplevelsen når du bruker TV-en.

Blant annet har Samsung tatt i bruk operativsystem Tizen på sine TV-modeller, mens Sony på sin side, sammen med Philips, sverger til Android som sin plattform. LG lanserer en ny versjon av sitt WebOS.

Så hva med Panasonic? Jo, de har tatt kontakt med Mozilla for å gjøre sine TV-er mer brukervennlige i 2015. Resultatet er Firefox OS, et grensesnitt vi fikk en liten smakebit på tidligere i år.

Nå har vi fått inn en av selskapets nye TV-modeller til test, nærmere bestemt TX-55CX725, hvor vi har satt oss ned i ro og mak for å se nærmere på hvordan Firefox OS fungerer i praksis.

Tvers igjennom minimalistisk

Dette er en TV for deg som vil ha en minimalistisk TV i stuen uten masse lys eller andre utforminger som skriker etter oppmerksomhet.

Foten består av et slikt vinkeljern i hver ende. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Panasonic har nemlig valgt å gå for meget nøkterne og rene linjer på denne modellen, hvor rammen i all hovedsak er i børstet, mørk aluminium. Rammen har en liten knekk før den går videre på siden og treffes av baksiden på skjermen – som er i sort plast.

Så kan du kanskje tro at TV-en har en massiv og spesiell fot for å fange oppmerksomheten, men nei. Likevel fanger den oppmerksomhet på sin egen måte, nettopp på grunn av utformingen. Det som holder hele TV-en oppe er nemlig kun to små vinkler, som er festet til hver side av TV-en. Selv om de ser spinkle ut, står TV-en minst like støtt og vipper ikke mindre enn andre flatskjermer vi har testet.

Dette er etter vår mening med på å fullføre det minimalistiske utseende som Panasonic sikter etter, og kan nok falle i smak for mange.

Lovende start med Firefox OS

Disse tre møter deg når du slår opp menyen for første gang. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Panasonics TV-er har i en årrekke levert blant annet gode plasma-TV-er, men brukeropplevelsen med tanke på interaktive muligheter har derimot ikke nødvendigvis vært like gode. I år har de altså tatt grep ved å inngå et samarbeid med Mozilla, som vi først og fremst forbinder med nettleseren Firefox.

Første gang du henter opp menyen etter å ha pakket ut CX725 er det kun tre ikoner som møter deg på skjermen. Dette er en slags forsmak på hva som venter deg når du bruker Firefox OS, der en gjenganger er å holde det rent og enkelt.

Nytt app-marked med flere apper å velge i. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

De tre ikonene er Live TV, Applikasjoner og Enheter, men du kan personifisere ditt behov ved å hekte på for eksempel nye apper ved hjelp av å trykke på Options-knappen på fjernkontrollen. Trykker du på denne knappen får du opp noen valg, der i blant Legg til på hjem-skjermen. Ergo kommer de ikonene du ønsker opp når du trykker på Home-knappen, og dette minner på mange måter om det samme grunnprinsippet som Samsung og LG bruker på sine nye menyer, altså at du selv skreddersyr hva du vil ha opp når du trykker på meny-knappen.

Noe som også har endret seg mye på Panasonics nye TV er antall apper du har å velge i. Før var det et meget begrenset antall som møtte deg, men nå har du tilsynelatende langt flere apper du kan laste ned. Dog ikke like mange muligheter som med Tizen, WebOS eller Android, men langt bedre enn hva tilfellet var for et år siden.

Legg til de ikonene du selv vel ha i menyene. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal vi sette fingeren på noe når det kommer til Firefox OS så må det være at operativsystemet ikke er like raskt som de andre variantene vi har testet hittil i år. Riktignok har de TV-ene vi har testet fra henholdsvis Samsung og LG vært de respektive toppmodellene, altså har disse mer prosessorkraft enn hva tilfellet er med CX725, men likevel bruker altså denne TV-en en god del lenger tid med å laste inn for eksempel Netflix.

Likevel må vi si at Firefox OS kommer som et friskt pust inn på markedet, og til å være første forsøk må vi si at både Panasonic og Mozilla er på rett spor, og har tettet mye av luken som de andre produsentene har fått de siste årene hva gjelder brukervennlighet og interaktive løsninger.

Merkelig materialvalg på fjernkontrollen

Overflaten på fjernkontrollen falt ikke i smak. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammen med selve TV-en følger det med to ulike fjernkontroller. Den ene er nokså standard med vanlige talltaster, lett gjenkjennelig fra foregående modeller. Det følger også med en fjernkontroll som har for øyet å gjøre bruken av apper og andre interaktive løsninger enklere.

Ved første øyekast virker denne kontrollen godt utformet, lett buet og med en massiv pekeplate i midten av kontrollen som du skal stryke på når du skal navigere deg frem. Problemet er typen materiale denne overflaten er laget av, nemlig kunstskinn.

I utgangspunktet er nok dette skinnet ment å øke til kvalitetsfølelse, noe den også gjør. Problemet er bare at skinnet er nokså ruglete og har en god del motstand å by på. Ergo sitter du konstant med en følelse av at fingrene henger igjen på pekeplaten ved at friksjonen er for stor. Det kan godt være dette blir glattere med tiden, men under vår testperiode var i alle fall problemet stort nok til at vi la fra oss pekekontrollen temmelig fort til fordel for den vanlige kontrollen.

Panasonic Viera TX-55CX725
7
Bra

Panasonic Viera TX-55CX725

Fordeler

 • Krysse av
  Gode farger
 • Krysse av
  Godt sortnivå
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Minimalistisk design
 • Krysse av
  Godt utvalg av apper
 • Krysse av
  God på bevegelser
 • Krysse av
  Oppskalerer HD-sendinger godt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Gjenskinn
 • Bytt
  Overflaten på fjernkontrollen gjør bruken knotete
 • Bytt
  Litt treg til å laste inn apper
 • Bytt
  Ikke helt opp gråskala