Tek.no

Sniktitt

– TV-en er raskere med Firefox OS

Panasonic frir til Mozilla med sine nye modeller.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
25 Feb 2015 05:32

Tek.no/Frankfurt: Panasonic har lettet på sløret og viste i går frem hva de hadde i ermet av nye TV-modeller det kommende året. En av nyhetene var at den japanske giganten i år velger å ta i bruk et nytt operativsystem; Firefox OS.

Selskapet har altså inngått et samarbeid med Mozilla som står for utviklingen av den nye plattformen, som vi fra før først og fremst forbinder med nettleseren Firefox. Vi tok derfor turen innom standen i Frankfurt for å kikke nærmere på hva du har i vente.

Slik ser Firefox OS ut når du nettopp har du starter TV-en for første gang. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Menyen bygger du ut selv

Når du pakker opp en av de kommende modellene fra Panasonic, som har det nye operativsystemet, blir du møtt av en meny som kun inneholder tre ikoner. Disse legger seg over det du ser på mens innholdet som ruller i bakgrunnen blir tonet ned ved at det blir mørkere. FireFox OS er for øvrig bygget på HTML 5, og skal etter det vi får opplyst være en helt åpen løsning.

De tre ikonene du får ut av esken er valgene «Live TV», «Apper» og «Tilkoblinger». Ut fra dette kan du bygge ut menyen med de ekstra valgene du selv ønsker, ved at du velger hvilke funksjoner og apper du vil ha i denne menyen.

Med et enkelt tastetrykk fester du en app eller funksjon til menyen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Desto flere ting du legger til desto flere ikoner dukker opp i startmenyen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Velger du å feste for eksempel en app til menyen kommer denne også opp som et rundt ikon. Vi fikk fikle litt med fjernkontrollen og det første vi bet oss merke i var at menyen virker svært så kjapp til å respondere – selv med en rekke funksjoner og apper tilsluttet.

Godt med apper

Et av problemene tidligere har vært tilgangen på apper. Trykker du deg inn på app-markedet er det et godt utvalg som møter deg. Vi fikk ikke mye tid til å sjekke dette nøye, men kunne konstatere at de appene vi selv bruker ofte fantes tilgjengelig.

Ved første øyekast ser app-markedet ut til å ha greit med innhold. Her er noen av standard-appene og snarveiene som ligger inne fra før. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Samtidig virket responsen når du navigerer deg rundt i menyene godt, noe vi må si er en forbedring fra fjorårets modeller, der menyen ikke var blant de kjappeste å bruke.
Ikke helt uventet er det FireFox-nettleseren som kommer som det åpenbare valget for å surfe nettsider på TV-en. Også nettleseren virker å henge godt med i svingene, noe de foregående variantene til Panasonic ikke har hatt for vane å gjøre.

Flere hendige løsninger

Via en hurtigmeny finner TV-en frem innhold den tror passer deg. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med FireFox OS har Panasonic i tillegg kommet med et par hendige tilleggsløsninger. Du får nemlig tilgang til en annen hurtigmeny som lar deg navigere til en av de fire sidene på skjermen. Trykker du deg ned vil du få opp en liste med anbefalinger som TV-en mener er noe som passer deg.

Her får du anbefalinger som er henter fra de ulike tjenestene du bruker på TV-en. Ergo får du for eksempel hva YouTube kan friste med på en egen linje, mens du får servert hva videoleietjenestene tror du kunne tenke deg på en annen.

En annen løsning som virker spennende er dersom du trykker deg inn hurtigmenyen og velger å gå videre til høyre, kan sette opp en rekke nyhets-feeder som gir deg siste nytt av det du ønsker å vite noe om. Hvor vidt denne løsningen blir å finne på de nordiske TV-ene fikk vi dog ikke svar på i farten, så dette kommer vi nærmere tilbake til når vi får det første eksemplaret inn til test.

Nærmere kobling mellom mobile enheter

Panasonic viser oss hvordan appen fungerer i praksis. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Med FireFox OS har Panasonic også sett nærmere på samkjøringen mellom selve TV-en og andre enheter. Blant annet har de oppgradert appen sin slik at du for eksempel kan starte å se en film via for eksempel nettbrettet ditt på vei hjem fra jobb.

Når du kommer hjem vil normalt TV-en din stå avskrudd, men ved hjelp av et enkelt tastetrykk i appen slår TV-en seg på og starter å vise innholdet fra der du sluttet på nettbrettet ditt.

Følger den nye trenden

Panasonic følger, ved å ta i bruk Firefox OS, trenden vi har sett i TV-markedet generelt den siste tiden. Eksempelvis vil konkurrenter som Samsung lansere TV-er med Tizen i år, mens Sony i likhet med Phillips har valgt å sette sin lit til Android på sine nye modeller. LG på sin side bygger videre på sin WebOS-plattform.

Vi fikk prøvd ut FireFox OS i noen minutter, noe som ga oss et førsteinntrykk av hva vi har i vente, men for å gjøre oss opp en skikkelig mening må vi nok vente til et testeksemplar av Panasonics nye TV-er har funnet veien til vår testlabb.

Har du alt for mye penger til overs?
Denne TV-en koster deg 1,3 millioner kroner »

Reise og opphold ble dekket av Panasonic.

Les også
Panasonic TX-55CX725: Firefox OS viser muskler
Les også
Panasonic lanserte elleve TV-er med Firefox OS
Les også
Så mye koster Samsungs nye super-TV-er
Les også
Er TV-en din klar for VM i Falun?
annonse

Les også