Til hovedinnhold
SniktittHTC One

Nye HTC One kan fjernstyre TV-en din

Kommer til Norge om tre uker – vi har fått leke oss med den.

Slik tar HTC One seg ut på selskapets egne produktbilder.Foto: HTC
HTC-sjef Peter Chou viser frem One under lanseringen ved Kings Cross i London.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
bakside.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
HTC har puttet inn mye luft i app-menyen sin. Den snodige knappen i midten nederst tar deg direkte til BlinkFeed-funksjonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
BlinkFeed laster ned nyheter og innhold fra mange ulike kilder for deg. Funksjonen minner kanskje mest om den velkjente Flipboard-appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foldere slik de ser ut i Sense 5 på HTC One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hva er nå dette?Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
IR-øyet brukes til å fjernstyre TV-en eller dekoderboksen din. Funksjonen er koblet opp mot internett, og et trykk i programguiden skal ta deg rett til riktig kanal på TV-en.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En egen app skal gjøre telefonen trygg å bruke for de minste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
HTC One ved siden av Sony Xperia Z.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Gammel vs. ny. One X ved siden av One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
HTC One ved siden av Sony Xperia Z. HTC skrøt mye av kameraet sitt, men her ser det ut til at Xperia Z har tatt innersvingen på det. Akkurat hvor godt kameraet i One er, får vi ikke vite før vi får et endelig eksemplar til test.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde: HTC One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde: HTC One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Testbilde: HTC One.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / London: Bare to måneder inn i 2013 er kampen om å ha den råeste smarttelefonen i ferd med å hardne til. Sony har alt vist frem sin Xperia Z, og i kveld var det HTCs tur her i London. Telefonen de lanserte heter, ikke overraskende, One.

Allerede i fjor merket vi at flere produsenter ble mindre ivrige til å snakke spesifikasjoner. HTC var egentlig ikke blant dem, den gang, men er det nå til fulle. På kveldens lansering nevnte produsenten knapt innmaten i telefonen, med unntak for å snakke litt om kamerateknologien.

Straks vi fikk telefonen mellom klypene merket vi at det sannsynligvis var et fornuftig valg. I år vil det nemlig bli ganske vanskelig å skille seg ut på spesifikasjoner. Design, derimot er en annen sak – og her skiller HTC One seg tydelig ut.

Les også: Er dette datoen for Samsung Galaxy S4?

Oser av kvalitet

Telefonen er bygget i aluminium. Delene er satt sammen i en produksjonsprosess de har kalt Zero Gap.

Enkelt og greit betyr det at alle delene i telefonen sitter så tett sammen, at det er umulig å kjenne hvor en del slutter og den neste begynner. I det hele tatt er HTC One en imponerende telefon å holde i hånden. HTC kan fortsatt lage velbygde telefoner.

Sylskarp – men lyssvak?

Telefonen har en sylskarp full-HD-skjerm på 4,7 tommer. Skjermen virket å ha ekstremt god fargegjengivelse, men sammenliknet med en av HTCs gamle toppmodeller, One X, virket den kanskje noe mer lyssvak.

Til gjengjeld så det ut til at skjermen i HTC One hadde hakket bedre innsynsvinkel enn Sonys nye flaggskip, Xperia Z. På grunn av den svært vekslende discobelysningen HTC hadde valgt ut til visningslokalet, er det vanskelig å si noe bastant om skjermkvaliteten, annet enn at den virker veldig lovende.

Ligger ekstremt godt i hånden

Skjermstørrelsen, byggematerialene og utformingen på selve telefonen, gjør at den ligger ekstremt godt i hånden. Dette er sannsynligvis en av de mest behagelige telefonene vi har holdt i, på denne størrelsen. Det kan høres banalt ut, men når størrelsen på telefonene stadig øker, blir dette bare viktigere og viktigere.

HTC-sjefene som byttet på å vise frem de nye funksjonene i telefonen snakket altså lite om spesifikasjoner. Aller mest snakket de om nye HTC Sense. Det er femte utgave av HTCs eget menysystem som kjører oppå Android i One.

Hjemmeskjerm full av informasjon

En av funksjonene HTC fremhevet var BlinkFeed. Det er en slags ekstra hjemmeskjerm som samler informasjon fra mange forskjellige kilder, til en vegg av stadig oppdaterte nyheter og artikler.

BlinkFeed har til og med fått sin egen knapp i menyene, som tar deg direkte til denne ekstra hjemmeskjermen. Da vi testet løsningen var den rask å bla gjennom, og enkel å bruke.

Mest gimmick?

Nytteverdien i den er vi litt usikre på. Mest av alt synes det som om HTC har laget en gigantisk widget av den populære appen Flipboard.

Hvor mye BlinkFeed sliter på batteritiden og datakvoten din er noe som gjenstår å se. Funksjonen laster nemlig ned store mengder innhold, som den peprer med høyoppløselige bilder.

Stilige kamerafunksjoner

Den nye kameraappen så ut til å være betydelig mer nyttig. Siden det er i vinden å gi automatiske funksjoner kvinnenavn, har kamerafunksjonaliteten fått selskap av Zoe.

Zoe er en funksjon knipser et bilde – uten å deaktivere kameraet etterpå. I stedet fortsetter appen å samle inn informasjon fra bildebrikken. Til slutt blir det hele et slags bilde med en videosnutt tilknyttet.

Utrygg fremtid for linselus

I seg selv er kanskje ikke det så fryktelig nyttig, men det du kan gjøre som virker mer fornuftig, er å bruke den ekstra informasjonen til å lage nye bilder.

I fjor inngikk nemlig HTC en avtale med selskapet Scalado, som har spesialisert seg på spenstig bildefikling. En av funksjonene HTC nå ser ut til å ha hentet fra samarbeidet er muligheten til å ta bort elementer fra bilder – enten det dreier seg om tilfeldige linselus, eller forbipasserende folk på gaten.

Dette gjøres ved at appen følger med på elementer som beveger seg i bildet. Dermed vet den både hvor den aktuelle linselusen er, og hva som skjuler seg bak den.

Hvis du ikke plages med linselus, men heller ønsker å vise at motivet ditt er i bevegelse, kan du klippe inn det samme objektet mange ganger i det samme bildet, slik at du for eksempel kan vise en akrobat i flere deler av et hopp i én og samme bildefil.

Fire (!) megapiksler

HTC gjorde et stort poeng av at det såkalte "megapikselracet" var et feilskjær. Flere megapiksler er ikke nødvendigvis det samme som bedre kvalitet. HTC sa imidlertid ikke mye om hvor store bilder kameraet i One kan ta.

Det HTC har gjort i One er å putte inn en relativt stor bildebrikke, som er dekket av svært lyssterk optikk. Ved siden av å øke størrelsen på brikken, sammenliknet med mange mobiltelefoner, har HTC skrudd ned antallet megapiksler veldig. HTC One lager nemlig bildefiler med skarve fire megapikslers oppløsning.

Færre, men bedre piksler?

Gevinsten skal være at hver piksel i bildebrikken får inn mer lys, og at kvaliteten på hele bildet blir langt bedre. Igjen disker HTC opp med et artig navn. Pikslene i kameraet på HTC One har de kalt ultrapiksler, ettersom de skal samle rundt tre ganger så mye lys som punktene i vanlige kamerabrikker.

Ulempen her er at det er lite å klippe i, hvis du for eksempel skal ta et utsnitt etterpå.

Har Sony et overtak?

Vi tok flere bilder med HTC One etter lanseringen, og vi måtte selvsagt sammenlikne med bildene vi får fra Sony Xperia Z.

Alt i alt virket det som om Sonys telefon kom best ut, under de utfordrende forholdene i lokalet. Vi tør ikke konkludere endelig med hvilken av telefonene som har best kamera, men foreløpig kan det virke som om Sony har et lite overtak.

Rettet mot musikkentusiastene

HTC fortsetter å henvende seg til deg som er opptatt av musikk. Beats-varemerket som HTC så langt har brukt på lydforbedringen i musikkspilleren sin, har nå blitt utvidet til også å dekke de vanlige høyttalerne i telefonen.

HTC One har nemlig et par kraftige stereohøyttalere plassert på hver sin side av skjermen. Høyttalerne spiller svært høyt, og selv i et lokale med mye høy musikk klarte vi å få med oss hva telefonen spilte. Igjen blir det litt vanskelig å dømme kvaliteten 100 prosent, uten å ha hørt telefonen i stillere omgivelser, men her kan det virke som om HTC langt på vei holder det de lover.

Ring selv i bråkete omgivelser

En annen funksjon som mange har ønsket seg er stereo lydopptak. Det har HTC One, og i tillegg skal den ha ekstra gode mikrofoner, som gjør at lyden skal bli god også under svært krevende forhold.

I dag er støykansellering vanlig på heftige smarttelefoner, men det hjelper strengt tatt bare for personen i andre enden. For deg som står midt i bråket hjelper disse funksjonene vanligvis fint lite – personen i andre enden hører deg, men det er ikke sikkert du hører noe som helst av samtalen. Det er dette HTC skal forsøke å bøte på med One.

Telefonen tilpasser automatisk lydvolum og lydbehandling etter omgivelsene dine. Vi fikk ikke prøvd denne funksjonen skikkelig under kveldens lansering, men ser sterkt frem til å prøvekjøre den når telefonen kommer til test.

Splitter ny motor

Innledningsvis nevnte vi at 2013 sannsynligvis blir et vanskelig år å hevde seg på rene spesifikasjoner i. Det betyr ikke at det er noen sinke av en motor under panseret på HTC One.

Her finner vi nemlig en helt ny systembrikke fra Qualcomm; Snapdragon 600. Dette er en firekjerners brikke, med en ny generasjon av Qualcomms egendesignede Krait-prosessor. Klokkehastigheten på brikken er 1,7 GHz, og til å hjelpe seg har den 2 gigabyte arbeidsminne.

En annen hyggelig nyhet er støtte for de aller raskeste trådløse nettene – såkalt WiFi AC. Det kom kanskje ikke som noen overraskelse at støtte for 4G også er på plass.

Les mer om den nye trådløse standarden på Hardware.no

Hva mener du om HTC One? Heit, eller ikke heit? Syng ut i forumtråden under.

Sonys Xperia Z er en av de viktigste mobilene HTC One må bryne seg mot. Les testen av Sonys supermobil her.

annonse