NyhetSamsung Galaxy S4

Så rask er Galaxy S4

Vi har fått leke oss mer med Samungs nye flaggskip.

Oppdatert: Etter at vi publiserte denne saken har Samsung oppdatert programvaren på Galaxy S4-modellen vi testet på, og telefonen gjør det nå bedre i ytelsestestene. Oversikten under er oppdatert.

Det er ikke mange dagene siden Samsungs nye toppmodell, Galaxy S4, ble lansert på et gigantisk arrangement i New York. Nå har vi fått ta en nærmere titt på modellen som kommer til Norge.

Det er nemlig noen små forskjeller på den vi fikk se på i New York, og på den som kommer til Norden. Hit kommer bare versjonen med 4G, og det betyr også at innmaten er litt annerledes.

Samsung og de åtte kjernene

I stedet for Samsungs egen åttekjernede systembrikke, Exynos 5 Octa, er det en Snapdragon-brikke fra Qualcomm som står i utgaven som kommer hit. Det skal skyldes at Samsung-brikken ikke har støtte for 4G innebygget.

Uansett er ikke de åtte kjernene viktige for ytelsen. Brikken bruker bare fire av dem om gangen, og veksler mellom fire kraftige, og fire svake kjerner, for å spare batteri. Teknologien er utviklet av ARM, og er kjent som big.LITTLE.

God strømstyring i Snapdragon-brikkene

Qualcomms brikker er uansett også gode på strømstyring, og brikken som står i Galaxy S4 kan skru av og på kjerner etter behov. Ytelsen er også upåklagelig – i ytelsestestene vi har gjort legger den seg noe over Sonys Xperia Z, og såvidt under HTCs nye flaggskip, One.

Det er greit å få med seg at ytelsestestene vi har kjørt er på en telefon med uferdig programvare. Dermed kan ytelsen stige noe når vi får den endelige telefonen til test.

Siden vi først publiserte denne saken har Samsung fått lagt inn oppdatert programvare på Galaxy S4, og etter å ha kjørt ytelsestestene på nytt legger den seg helt øverst i alle ytelsestestene. Det er imidlertid ikke like store avstander i alle tre. Selv om resultatene ble bedre, er det altså stadig ikke ferdig programvare, og endringer kan dukke opp før telefonen er i salg.

To i toppen

Etter at Samsung oppdaterte programvaren i Galaxy S4 stiger resultatene i Geekbench til et godt stykke over HTCs toppmodell. Geekbench er en ytelsestest som kjører på tvers av plattformer, derfor kan den også måle styrke mot Apple iPhone 5 og BlackBerry Z10.
Med ny programvare blir Galaxy S4 såvidt kjappere enn HTC One også i Quadrant 2. Her er ikke forbedringen like voldsom som i Geekbench-resultatet. Det opprinnelige resultatet vi fikk var på 11962 poeng. Dermed følger de to telefonene hverandre fortsatt tett.
Nok en gang - relativt små forbedringer kontra den første ytelsestesten vi gjorde. Da landet Galaxy S4 på 22888 poeng. Forbedringen er likevel stor nok til at Samsungs toppmodell glir forbi HTCs på listen.

Tilbehøret

Det skal komme et vell av tilbehør til den nye toppmodellen. Pulsbelter og badevekt(!) ble nevnt under lanseringen. Det Samsung ikke snakket så høyt om i New York er den trådløse induksjonsladingen.

Et slikt tilbehør ble lansert sammen med Galaxy S3 i fjor, men da så vi aldri snurten av det. Allerede nå har induksjonsladeren for nye Galaxy S4 dukket opp.

Den nye Galaxy-modellen støtter trådløs lading.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
For å få trådløs lading på Galaxy S4 må du kjøpe "ladeskålen" og et nytt bakdeksel. De to delene selges hver for seg, som tilbehør. Pris vet vi foreløpig ikke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det kommer en løs lader for batteriet i Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsungs flipdeksel kommer selvfølgelig også til Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ladeskål

Platen følger standarden for trådløs lading, kjent som Qi. Det betyr at Samsungs ladetilbehør bør gå overens med telefoner fra andre merker, og omvendt. I dag er det først og fremst Nokia som har slikt tilbehør på det norske markedet, og også finnene følger den nevnte Qi-standarden.

Forskjellen på ladeplatene fra Samsung og Nokia er imidlertid ganske betydelig. Nokia har en langt mer kompakt ladekloss, som du må legge telefonen på. Klossen er mindre enn de fleste av dagens smarttelefoner, og dermed er den litt utsatt for at du treffer "feil". Samsungs ladeplate er mye større, og går godt utenfor kantene på Galaxy S4. Den fortoner seg nesten som en slags skål.

Ulempen er at Samsungs tilbehør tar opp større plass på bordet, men til gjengjeld skal du ha rimelig dårlig koordinasjon før du bommer på ladepunktet.

Iøynefallende deksler

Av tilbehøret som så langt har ankommet, kan vi også nevne en HDMI-overgang, som kobles til Micro-USB-porten i telefonen. En løs batterilader har også kommet.

Begge disse tilbehørene har vi sett til tidligere Samsung-modeller. Det har alltid irritert oss litt at man ikke kan lade telefonen sammen med ekstrabatteriet i disse laderne. Årsaken til det skal være så enkel som at man da måtte koblet til en langt større lader.

Deksler i en rekke farger har også kommet. Blant disse er to iøynefallende neonblå og rosa deksler. Hvis du vil at telefonen din skal bli sett, bør den rosa utgaven være et rimelig bankers valg.

Det kommer deksler i en rekke mer eller mindre spenstige farger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Bildene

Som regel er ikke forholdene for fotografering optimale på produktlanseringer. Under Samsungs lansering var det vanskelig å få godt lys til å teste mobilkameraet med. Nå har vi fått prøve kameraet i bedre lyssetting.

Bildene ser du i karusellen under. Igjen er det verdt å huske at programvaren i telefonen vi brukte var uferdig. Dermed er det ikke sikkert kvaliteten på bildene blir akkurat slik, når den ferdige telefonen er på markedet.

Vil du vite mer? Les sniktitten på Samsung Galaxy S4

Les også
Samsung og Apple kjører lik design om og om igjen
Les også
Samsungs nyeste gjør et fantastisk førsteinntrykk
Les også
BlackBerry Z10: Endelig, endelig, endelig!
Les også
Nye HTC One kan fjernstyre TV-en din
Les også
Sony Xperia Z: Sonys supermobil lever opp til forventningene
Mer om
annonse