Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy S4

Samsungs nyeste gjør et fantastisk førsteinntrykk

... men det er den ikke alene om.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galaxy S4 har større skjerm enn forgjengeren, men selve telefonen har ikke blitt noe større.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermene til Galaxy S3 og Galaxy S4 ved siden av hverandre. Den nye er til høyre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den blå utgaven av Galaxy S4 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nettleseren kan scrolle automatisk etter hvert som du leser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Med Group Play-funksjonen kan du koble sammen flere Galaxy S4-er som høyttalere for én spiller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Notatapplikasjonen S-Memo følger som vanlig med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galaxy S4 kan oversette mellom flere språk. Ingen av dem er norsk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Flaggskipet leveres med Android 4.2.2 Jelly Bean.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvis telefonen vet hvor den er kan den låse seg opp automatisk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Dualcam-funksjonen lar deg ta bilde med begge kameraene samtidig. Liknende funksjoner fins også i videoopptakeren.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... og her er resultatet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / New York: Samsung har lansert sitt nyeste flaggskip. Det er ikke små sko Galaxy S4 har å fylle. Forgjengeren, Galaxy S III, solgte i bøtter og spann, og ble kåret til årets mobiltelefon av de fleste medier som sysler med slikt. At konkurransen nå er sterkere enn noensinne gir Samsungs nye flaggskip enda mer å bryne seg på. Så, hvordan måler den seg?

Se video: Dette gjør S4 unik

Vi skal innrømme at de første bildene vi så av telefonen skuffet oss litt. På bilder er det nesten umulig å skille den fra fjorårets modell. Det er ingen tvil om at Samsung har "safet" på designen her, men forskjellene mellom de to telefonene er langt tydeligere når du holder fireren i hånden.

Les også: Sniktitt på HTC One

Større skjerm – mindre mobil

Galaxy S4 har litt annen form, smalere rammer rundt skjermen, og den er tynnere. I tillegg har den en litt ruglete utførelse, med små prikker i lakken. Det ser veldig lekkert ut i levende live, men er ikke så enkelt å formidle på bilder.

De smale rammene rundt skjermen, gjør at Samsung har fått plass til mer skjerm i Galaxy S4 enn i forgjengeren, uten at telefonen har blitt fysisk større. Dermed ligger telefonen godt i hånden, selv om det slett ikke er snakk om en liten telefon.

Overraskende god lysstyrke

Den nevnte skjermen er 5 tommer stor, og har Super-AMOLED-teknologi. Oppløsningen er på 1920 x 1080, akkurat som for de fleste andre skikkelige toppmodellene som er lansert i år. Skjerm har vært Samsungs paradegren i flere år, og vi blir ikke skuffet denne gangen heller.

Skarpheten i Galaxy S4-skjermen er egentlig ikke spesielt overraskende – såpass forventer vi av en full-HD-telefon. Det er uansett flere piksler her enn det strengt tatt er behov for. Det som overrasker oss litt er hvor lyssterk den er i forhold til fjorårets toppmodell. Side ved side er det dramatisk forskjell mellom Galaxy S III og Galaxy S4.

Lysstyrken har alltid vært en av AMOLED-skjermenes akilleshæler. Om det kraftige skjermlyset kommer av ny teknologi, eller rett og slett skyldes at det er flere piksler her, er vi litt usikre på. Hver piksel lager sitt eget lys i AMOLED-skjermer, og her er det dobbelt så mange piksler som i forgjengeren – men hver piksel er naturligvis også mindre.

AMOLED-forspranget er tatt igjen

Vi synes imidlertid fortsatt vi ser det svake blåstikket i skjermen når den skal vise hvitt.

Alt i alt er AMOLED-skjermene fra Samsung fortsatt blant markedets beste. Ulempen for Samsung er at LCD-teknologien har skutt oppover i bildekvalitet på veldig kort tid. Dermed er førsteinntrykket at vi ikke snakker om en suveren skjerm sammenliknet med for eksempel LCD IPS-skjermen i HTC One.

Nye funksjoner i Touch Wiz

På skjermen er det en ny utgave av Samsungs Touch Wiz-menyer som flyter. Den flyter for det meste svært godt, men vi merket tidvis at det stokket seg litt. Med såpass kraftig innmat som vi snakker om her, regner vi med dette skyldes uferdig programvare. Det er rundt halvannen måned til telefonen er på markedet, og vi regner med Samsung har hastigheten på stell innen den tid.

Selskapet fortsetter å legge til funksjoner i menyene sine. Noen nyttige, andre sannsynligvis mindre nyttige. Et par av funksjonene som slår oss som svært nyttige er oversetterfunksjonen og den automatiske scrollingen.

Oversetterfunksjonen fungerer ikke på norsk, men den støtter flere andre språk. Dermed kan den likevel vise seg å være svært nyttig hvis man er i et land der store deler av befolkningen ikke kan engelsk.

Les mer: Test av Sony Xperia Z

To typer automatisk scrolling

Frontkameraet fortsetter å få flere oppgaver. Så langt har vi sett at det kan hindre skjermbelysningen fra å slukke, og hindre skjermen i å rotere – hvis hodet ditt beveger seg i samme retning som mobiltelefonen. Nå følger det også med på hvor langt ned i nettsiden eller e-posten du har lest.

Kameraet følger med på når du ser på telefonen, og hvis du holder den løst begynner telefonen å scrolle nedover hvis du vrir på den. Når vi holder telefonen hjelper det ikke å se mot bunnen av skjermen, men vi får fortalt at det skal fungere hvis telefonen ligger helt i ro eller står i krybben sin.

I løsvekt virker det altså som om telefonen bruker frontkameraet først og fremst til å se at det er øyne foran den, før sensorene inni telefonen overtar jobben med å scrolle etter hvert som du vrir telefonen.

Dette virker som en relativt nyttig funksjon, men vi fikk den ikke til å fungere helt stabilt på telefonene vi testet. Igjen er det på sin plass å påpeke at programvaren er uferdig.

Stopper videoen når du ser bort

En annen artig funksjon er at telefonen merker at du ser bort når videospilling er i gang. Dermed kan den pause videoavspillingen automagisk, slik at du ikke mister noe av handlingen.

Som vanlig har Samsung et bredt batteri av nyttige apper også. Her er det ikke bare de vanlige Android-appene å finne. En full Office-pakke, Samsungs knallgode notat-app S-memo, og en egenutviklet videospiller er blant det som ser ut til å være høydepunktene.

Minner deg på å lage ferieminner

En egen app gjenkjenner automatisk når du ikke er hjemme, og foreslår at du burde lage et fotoalbum av bildene du tar. Fotoalbumet som følger får forskjellige effekter på skjermen, og du kan sveipe med fingrene over skjermen for å bla i det. Du trenger faktisk ikke å være borti en gang. Dette fungerer greit, men vi er litt usikre på nytteverdien.

Sveipet må foregå i så tett nærhet til skjermen at vi egentlig ikke ser at det utgjør noen kjempeforskjell fra å dra fingrene over skjermen, slik vi er vant til.

Se det som skjuler seg bak

En beslektet funksjon er den som vi på Note-modellene kjenner som "hover", der vi kan holde pennen et lite stykke over skjermen, for å få vite mer om det som skjuler seg bak valgene. Det kan du med Galaxy S4 også, bare at pennen er erstattet med dine egne fingre.

Vi syntes funksjonen fungerte greit, men igjen er vi avhengige av å være veldig tett på skjermen. Så tett at vi titt og ofte kom borti skjermen før vi rakk å få opp informasjon om elementet vi holdt fingertuppen over.

Sylskarp konkurranse

Alt i alt er det en lekker telefon Samsung har lansert, selv om vi kanskje hadde ønsket oss en litt større designendring enn vi fikk se her i New York. Spesifikasjonene er uten tvil meget gode, men sammenliknet med konkurrentene fra HTC, Sony og ZTE er de ikke fryktelig gode. Dagene der en bestemt produsent virkelig kan dra fra feltet på dette området ser ut til å være forbi.

Dermed står vi igjen med en litt fornyet design, og en rekke nye funksjoner i menyene. Flere av funksjonene virker nyttige, men det er også mange som faller inn under kategorien "kjekt å ha", der vi kanskje ikke ser det enorme behovet.

Samsung valset over konkurrentene da de slapp Galaxy S2, for et par år siden. Med Galaxy S3 hadde forspranget krympet en del. Ut fra et veldig kjapt møte med den nye telefonen vet vi faktisk ikke helt om det er et stort forsprang igjen her. Galaxy S4 virker som en fantastisk telefon, men det er den ikke alene om å være i 2013.

Les også: Live-bloggen fra Galaxy S4-lanseringen

Her kan du se en videodemo av Samsung Galaxy S4

annonse