Til hovedinnhold
SniktittZTE Nubia Z5

Endelig en skikkelig toppmodell fra ZTE

Vi har prøvekjørt Nubia Z5, som kommer i butikkene i disse dager.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sniktitt

ZTE Nubia Z5 er tynn og lekker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Full-HD-skjermen er levert av Sharp, og er svært god og lyssterk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Toppmenyen er transparent, og gir tilgang på mange nyttige funksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
ZTE har fjernet app-menyen. Det betyr at du må holde streng kontroll med hjemmeskjermene dine for å beholde oversikt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Så fort du åpner telefonen får du mulighet til å svare på det som har kommet av meldinger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
På vår ferd gjennom menysystemet kjenner vi igjen flere funksjoner fra konkurrentene. Her er det plukket fra både Samsung og HTC.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

De kinesiske mobilprodusentene har de siste par årene gjort suksess med en rekke rimelige og gode telefoner i Norge. Lenger opp i prisklassene har de slitt med å ta rotta på produsenter som Apple og Samsung. Nå lader imidlertid ZTE børsa med hele tre heftige modeller som skal pepre det norske markedet på sensommeren.

De tre modellene heter Nubia Z5, Grand S og Grand Memo. Alle er de vaskeekte toppmodeller, og alle skiller seg tydelig ut fra forsøkene ZTE tidligere har gjort på å kapre markedet for dyrere toppmodeller. De tre modellene er ventet å komme til norske butikker tidlig i august, og vi har sett nærmere på én av dem.

ZTE Nubia Z5 dukket første gang opp på tampen av fjoråret. Den har altså brukt rundt et halvt år på å komme seg til Norge. Men dette er fortsatt en heftig telefon.

Byggekvalitet i toppklasse

Vårt inntrykk er at hele telefonen har markant bedre byggekvalitet enn de fleste andre telefonene i ZTEs utvalg, med unntak for de to andre verstingene. Designen er enkel. Forsiden av Nubia Z5 domineres av den store skjermen. Den møter på en forholdsvis kraftig metallramme, som går over til gummiert plast som dekker baksiden.

Delene henger godt sammen, og førsteinntrykket er av en finish som er helt i toppklasse, selv om ikke de aller dyreste materialene har blitt brukt.

Knallgod full-HD-skjerm

Vi har ikke vært så bortskjemt med virkelig gode skjermer fra Kineserne. Denne gangen har ZTE valgt en LCD-variant fra Sharp. Vi har ikke fått bekreftet akkurat hva slags skjerm det er snakk om. Men, siden dette er en svært lyssterk skjerm har vi en mistanke om at dette er Sharps IGZO-teknologi, som vi første gang så i Asus PadFone 2.

Nubia Z5 har ikke ZTE-merking noen steder, men menyene er likevel nært i slekt med de vi har sett på andre ZTE-telefoner. Et viktig moment er at hele app-menyen har blitt borte fra ZTEs Android-versjon. Her fordeler appene seg ut over hjemmeskjermer, og du må være litt ryddig for å beholde oversikten.

Les også Sniktitt på ZTE Grand Memo

Gjennomført fra innerst til ytterst

Samtidig er det en svært viktig forskjell på Nubia Z5 og mange av de andre ZTE-telefonene vi har sett. Denne telefonen er nemlig gjennomført fra innerst til ytterst. Designtrekkene er like i alle menyer. Uansett hvor du er i telefonens programvare, er du aldri i tvil om at det er Nubias Z5s egne menyer du befinner deg i.

I enkelte tidligere ZTE-produkter har designen variert mye fra funksjon til funksjon, og fra menyområde til menyområde. På sitt aller verste har det føltes litt som om man brukte ti forskjellige telefoner. Det er avgjort ikke tilfelle her.

Måten alt bare henger sammen på, i Nubia Z5, har mer til felles med HTCs Sense eller Apples iOS, enn det har med mange av de andre modellene fra samme produsent.

Praktiske ekstrafunksjoner

Gjennomsiktighet er brukt flere steder i menyene. Det tydeligste stedet du ser det er i nedtrekksmenyen øverst. Her ser du bakgrunnene og appene dine gjennom menyen, samtidig som du får det du trenger av varslinger.

I nedtrekksmenyen får du også tilgang på en rekke hurtiginnstillinger. Du kan tilpasse både utvalg og rekkefølge selv.

ZTE har lagt inn en praktisk svarfunksjon for tekstmeldinger. Så fort du åpner skjermlåsen på telefonen får du opp et vindu med svarområde for det du har mottatt av tekstmeldinger. Der kan du lese meldingen og svare veldig kjapt. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre noe med meldingene går det veldig kjapt å klikke seg ut av boksen.

Bra kamera

Vi merker oss dessuten at Nubia Z5 har et godt kamera. Brikken er såkalt bakbelyst, som betyr at alt av tilkoblinger er skjult bak brikken, i stedet for å ta opp plass på fremsiden av brikken.

Optikken ZTE har valgt har en lysstyrke på F/2.2. Vi får til dels veldig gode bilder ut av telefonen. Det største problemet vi av og til støter på er at telefonen noen ganger velger feil hvitbalanse, slik at innendørsbilder får feil fargetoner.

Les også: Sniktitt på ZTE Grand S

Tidlig versjon

Siden dette er en tidlig utgave av den nordiske programvaren er ikke Nubia Z5 helt uten feil ennå. Deler av menyene er fortsatt ikke oversatt, og appene er plassert litt hulter til bulter på skjermen.

Etter at vi fikk ryddet litt, står vi egentlig bare igjen med et fabelaktig førsteinntrykk, og en og annen bug. Småfeil er svært utbredt på tidlig programvare, så vi krysser fingrene for at ZTE får kontroll både på bugs og på oversettelse innen telefonen kommer på markedet.

Etter hva vi hører skal telefonen også være svært gunstig priset. Det kan gjøre ZTE Nubia Z5 til en av årets virkelige jokere for deg som vil ha en godt spesifisert telefon.

Hvis det er to ulemper vi skal peke på her, så er det mangelen på støtte for minnekort, og at de nye 4G-nettene ikke er støttet. 4G har fortsatt svært begrenset utbredning, og telefonen vil ha rundt 10 gigabyte lagring tilgjengelig når den kommer på markedet.

Gå videre til neste side for å se unboxing, bilder tatt med telefonen, og ytelsestester ...

Ytelsestester, bilder og video

Vi har hatt tilgang til ZTE Nubia Z5 i et døgn, og på den tiden har vi både rukket å kjøre ytelsestester, og å lage unboxing og videogjennomgang av menyene.

På denne siden får du altså se hvordan det nye flaggskipet er å bruke.

Unboxing

Menygjennomgang

Ytelsestester

Vær obs på at resultatene her kan endre seg kraftig, etter hvert som programvaren nærmer seg ferdig utgave. Likevel gjør telefonen det relativt bra i ytelsestestene vi har kjørt på den, og forsvarer seg greit både mot Samsungs Galaxy S3, og LGs Optimus G.

Årets toppmodeller fra HTC og Samsung ser foreløpig ut til å være utenfor rekkevidde. Gapet skyldes sannsynligvis at disse har én generasjon nyere maskinvare fra Qualcomm.

ZTE er ikke den eneste kinesiske produsenten på det norske markedet. Her kan du lese testen av Hauwei D1 Quad – erkekonkurrentens toppmodell.

Mer om
annonse