Til hovedinnhold

«GeForce GTX 1185» kan bli arvtageren til GTX 1080

Kilder hevder ryktene om en GTX 20-familie bør legges døde.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/Nvidia

Grafikkortprodusenten Nvidia skal i år lansere en splitter ny serie grafikkort, som skal ta over for 10-serien (bygget på Pascal-arkitekturen) som hittil har tronet som kongen på haugen med kraftkort som GTX 1080, GTX 1080 Ti og Titan X Pascal.

Enn så lenge har man trodd at de nye kortene vil bli en 20-serie, med navn som GTX 2080 og 2070 – men nå melder Digital Trends om at det slettes ikke er sikkert.

Ifølge en industrikilde «...veldig høyt oppe i systemet...» planlegger nemlig Nvidia heller å følge den mer inkrementelle veien ved å gå til 11-tallet. GeForce GTX 11-serien, altså. Og om vi da vil se kort med navn som 1180? Nei, det ser det heller ikke ut til, ifølge kilden.

Kort som vil slutte med et 5-tall

Det hevdes i stedet at Nvidia vil velge å lansere kortene med et femtall på slutten, for å differensiere dem fra fjorårets kort. Hittil har nesten alle Nvidia-kort endt med enten 0 eller 5, så det vil passe godt inn i tradisjonen i så fall.

Om vi tar utgangspunkt i dagens modellportefølje, vil det altså bety følgende portefølje for 2018:

  • GeForce GTX 1185 Ti
  • Geforce GTX 1185
  • GeForce GTX 1175 Ti
  • GeForce GTX 1175
  • GeForce GTX 1160
  • GeForce GTX 1150 Ti
  • GeForce GTX 1150
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Slikt blir selvsagt bare spekulasjoner, og spesielt flere av Ti-kortene ble lansert lenge etter sine «vanlige» søsken og var nok en vurderingssak fra Nvidias side. For eksempel så mange GTX 1070 Ti som et direkte tilsvar på AMDs Radeon RX Vega 56.

Uansett hva navnene blir, vet vi at kortene vil bli mye raskere enn de nåværende modellene, noe den Volta-baserte Titan V, som til dags dato er markedets desidert kraftigste kort, har vist oss. Volta er imidlertid en arkitektur først og fremst myntet på forskning og datasenterbruk, og det ryktes derfor at Nvidia i stedet vil dra en splitter ny arkitektur ut av ermet: «Ampere».

Nvidia lanserte kanskje verdens største grafikkort på GTC 2018, men Ampere var det ingen tegn til.
Nvidia/Skjermdump fra video

Den nye arkitekturen skal være skreddersydd for spilling og visning av 3D-grafikk, og benytte GDDR6-minne heller enn det dyrere HBM2-minnet AMD satser hardt på.

Enn så lenge drodler imidlertid Nvidia videre på Volta, senest for et par dager siden da de på sin egen Nvidia GPU Technology Conference lanserte nye Quadro- og Tesla-kort til profesjonell bruk. Grafikkort for forbrukermarkedet var det imidlertid helt tyst om.

Lyst til å vite mer om Ampere?
Her kan du lese mer om grafikkortgenerasjonen som lanseres før sommeren »

(Kilde: PCGamesN, Digital Trends, TweakTown)

annonse