Til hovedinnhold

– Neste GTX-serie er langt unna

Nvidia-sjefen slapp dårlige nyheter for spillere.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Nvidia-sjef Jen-Hsun «Jensen» Huang kom med dårlige nyheter for spillere da han stod på scenen under selskapets tradisjonsrike Computex-pressekonferanse mandag ettermiddag:

– Neste GeForce vil ikke lanseres på lenge ennå.

Det var svaret han ga til journalistene som hadde sittet igjennom en pressekonferanse dominert av snakk om kunstig intelligens, datasenter og Pascal-baserte Max-Q-brikker for bærbare, som selskapet lanserte for et år siden.

– Ikke bekymre dere for neste GeForce. Jeg vil invitere dere og dere vil få mat, men det er ikke på lang tid ennå, ble altså det mest konkrete Jensen spanderte på seg å fortelle om GTX 10-arvtakeren.

Stikk i strid med tidligere rykter

I disse dager fyller Nvidias GTX 10-serie to år. Jensens siste utspill går stikk i strid med de siste måneders ryktestorm.

For et par uker siden hevdet blant annet bransjekilder til Toms Hardware at Nvidia ville ha neste GTX-serie på plass i god tid før høsten. Ryktene ble forsterket av at GDDR6-minnet, som de nye kortene angivelig skal bruke, går i produksjon i sommer.

Nvidia hadde også uttalt at de ville snakke om «neste generasjon GeForce-grafikkort» under Hot Chips-konferansen i august, men nylig trakk Nvidia temaet for denne sesjonen tilbake.

Var det en glipp å gå ut med samtaleemnet for Hot Chips-konferansen, eller har Nvidia først nylig bestemt seg for å utsette en planlagt lansering av neste generasjon GTX-kort? Ingen vet, men samtidig er det verdt å minne om at Nvidia så sent som under et investormøte i februar fortalte at Pascal og GTX 10-serien ville fortsette å være den beste spillplattformen «i overskuelig fremtid».

Vi må visst vente en god stund på neste GTX-serie. Her er gliset på i anledning første ytelsesmålinger av GTX 1080. (Bildet er manipulert).
Niklas Plikk, Tek.no

Nvidia har dessverre ingen spesielle konkurrenter å passe seg nevneverdig for. De trues i svært begrenset grad av AMD i toppsjiktet, og har også konkurransedyktige kort i mellomsjiktet hvor deres GTX 1060- og GTX 1050 Ti-kort foreløpig er mer populære blant spillere enn AMDs RX 500-serie.

Sistnevntes kort er også særlig presset opp i pris etter at kortene har vært svært populære blant bitcoin-minere siden i fjor.

Dette vet vi (ikke) så langt

Ukjent navn

Ingen vet med sikkerhet hva Nvidia vil kalle sin neste generasjon grafikkort. Vi vet faktisk ikke engang hvilken arkitektur de nye kortene vil baseres på.

Ryktene veksler stadig mellom at Nvidia vil navngi nykommeren enten GTX 11-serien, eller GTX 20-serien, noe som i så fall vil gi oss kort som henholdsvis GTX 1180 eller GTX 2080. Eller kanskje GTX 1185?

Ny arkitektur

Enten den nye arkitekturen heter Volta, Ampere eller Turing, vet vi med noenlunde sikkerhet er at den nye grafikkgenerasjonen vil baseres på en arkitektur som er produsert med 12-nanometerteknologi fremfor dagens 16nm-teknologi. Dette vil gi mer energieffektive kort, samt mulighet for flere transistorer på grafikkjernen, som i sin tur øker ytelsen.

Tidligere har (noe upålitelige) WCCFTech anslått at Nvidia kan gi sitt nye toppkort mellom 8 og 16 GB GDDR6-minne, en klokkehastighet på mellom 1,6 – 1,8 GHz og 3584 steamprosessorer, eller CUDA-kjerner. Strømforbruket skal ligge rundt 170 til 200 watt.

For lillebroren, altså etterfølgeren til GTX 1070, kan det være snakk om mellom 8 og 16 GB GDDR6-minne, en klokkehastighet på mellom 1,5 – 1,8 GHz og 2688 steamprosessorer, eller CUDA-kjerner. Strømforbruket skal ligge rundt 140 til 160 watt.

GTX 10-serienGTX 11/20-serien
ArkitekturPascalVolta/Ampere/Turing
Prosess16 nanometer12 nanometer
MinnetypeGDDR5, GDDR5XGDDR6
GrafikkprosessorGP102, GP104, GP106, GP107G(X)104, G(X)106
Lansering2016, 2017?

Raskere minne

Samsung (og SK Hynix) er begge klare med nytt og raskere GDDR6-minne. Akkurat i tide for Nvidias Ampere-arkitektur?
Samsung

Man antar at den nye grafikkarkitekturen er tilpasset det nye GDDR6-minnet som Samsung annonserte i vinter. GDDR6 takler hastigheter fra 12– til 18 Gbps.

Den raskeste varianten vil da bli dobbelt så raskt som vanlig GDDR5-minne og 63 prosent raskere enn GDDR5X-minnet som benyttes i dagens GTX 1080 og GTX 1080 Ti-kort. Også minneprodusenten SK Hynix annonserte nylig at de var klare for GDDR6-produksjon, så minnetypen er nok det sikreste vi har å gå på når det gjelder komponentene til nye Nvidia-kort.

Klare tall fra Steam:
Spillere har svakere maskinvare enn mange tror »

(Kilde: Digital Trends)

annonse