Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon RX Vega 56

Yter bedre enn GTX 1070, men vi hater referansedesignet

FreeSync-folket bør glede seg til tredjepartskortene kommer.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Introduksjon og oppsummering »

Radeon RX Vega 64 er det kraftigste AMD-grafikkortet noensinne og selskapets tilbakekomst i entusiastsegmentet å ha gitt erkerivalen Nvidia fritt spillerom her i nesten to år.

Likefullt ga vi AMDs nykommer en ganske lunken mottagelse da vi testet det for et par uker siden. Mye grunnet en svært lite effektiv arkitektur, støyende kjøleløsning, en rotete lansering og høy pris. Var det virkelig dette vi hadde ventet på helt siden GTX 10-serien ble lansert for 14 måneder siden?

Så traff kanskje ikke AMD blink med sitt RX Vega 64. Men hva med lillebroren, RX Vega 56, som skal gå i strupen på Nvidias salgssuksess GTX 1070?

AMD RX Vega 56 konkurrerer mot Nvidias GTX 1070 i 4000-kronersklassen..
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har testet referanseutgaven av begge kortene for å finne ut om du bør gi «de røde» en sjanse eller holde deg til «de grønne» hvis vi tidligere har gitt mye skryt både for deres GTX 1070 Founders Edition og tredjepartsmodeller i form av Gaming X fra MSI eller AMP! Extreme fra Zotac.

AMD har priset RX Vega 56 til 400 dollar. Vi har sendt flere forespørsler til AMD for å få bekreftet norsk pris, men har ikke mottatt noe svar. Vi går derfor bare ut fra at RX Vega 56 vil selges for mellom 4000 og 4300 kroner her på berget, også etter at de første lanseringspakkene er solgt unna. Dersom dette ikke viser seg å stemme, vil karakteren endres.

Med en pris på omtrent 4000 kroner går RX Vega 56 virkelig inn på GTX 1070 sitt beiteområde hvor det må takle spilling i 1440p-oppløsning så vel som lynraske 120 Hz-skjermer. I denne prisklassen bør selv spilling i 4K-oppløsning være innenfor rekkevidde dersom en skrur litt på grafikknivået og ikke er dødsens opptatt av bildeflyt over 60 FPS.

I tillegg til at ytelsen må være i orden før vi står klare med en anbefaling vil vi ta en titt på hvor mye rom kortet har for overklokking, hvor støyende det er og hvor mye strøm det sluker når vi spiller. Det gjør vi på de neste sidene, men før vi hopper dit tar vi for oss de tekniske dataene.

Se ytelsen i testspillene våre her »

Hopp til ytelsestest »

Til grunn for RX Vega 56 ligger grafikkprosessoren «Vega 10 XL» som er basert på samme Vega-arkitektur som storebror Vega 64, men altså med en noe nedskalert brikke. Vega 10 XL-brikken er enorm, og måler 486 mm2. Dermed er den 55 prosent større enn GP104-200-brikken som nyttes i GTX 1070. Dette gir plass til en imponerende ansamling av 12,5 milliarder transistorer, vanvittige 74 prosent flere enn i GTX 1070 sitt tilfelle. Det bør isolert sett gi langt høyere ytelse, men så er også grafikkbrikken klokket mye lavere enn konkurrenten fra Nvidia – og omtrent fem prosent lavere enn sin egen storebror – for å ha nevnt det.

Noe som også må nevnes, uten at det nødvendigvis trenger å gå utover ytelsen, er at AMD tar sine sjanser når det kommer til brikkestørrelsen. Ikke bare når det gjelder sannsynligheten for feilproduksjoner, men varmeutvikling, ettersom et større areal trenger mer kjøling.

Som hos RX Vega 64 sitter et par HBM2-minnemoduler tett på Vega 10 XL-brikken. Også disse er noe lavere klokket rett fra fabrikken enn storebroren, men uansett leverer de en total båndbredde på gode 410 GB/s, 60 prosent mer enn GDDR5-baserte GTX 1070. (Så skal det nevnes at nyere GTX 1070-kort leveres med minne klokket til 9 GHz, og at de som følge av dette har en noe høyere båndbredde enn vår testede FE-versjon).

I forhold til RX Vega 64 sin Vega 10 XT-brikke er antall steamprosessorer og teksturenheter kuttet med 12,5 prosent hos Vega 10 XL. Til tross for lavere klokkehastighet for både grafikkbrikke og minne er imidlertid de to 8-pinners PCIe-strømkontaktene fra storebror fortsatt på plass. Dette forteller kanskje noe om hvor strømkrevende RX Vega 64 er, men også om et mulig potensiale for god overklokking i RX Vega 56 sitt tilfelle. Til sammenligning klarer GTX 1070, med en oppgitt TDP som er 60 watt lavere enn Vega 56, seg med en enkel 8-pinners strømkontakt.

Se temperatur- og støynivå her »

Konklusjon

Referansekortet byr på 3 DisplayPort- og 1 HDMI-utgang..
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Om RX Vega 64 skrev vi at kortet slettes ikke var noen match for Nvidias aldrende GTX 1080 verken når det kom til ren ytelse eller verdi for pengene. Dessuten hadde kortet store problemer med energiforbruket og referansekjøleren støyet som et uvær. Vega 64 hadde slik det ble lansert ingen misjon overhodet.

Da er det godt vi kan melde om bedre utsikter for lillebror. Ytelsesmessig gir RX Vega 56 rivalen GTX 1070 fra Nvidia real konkurranse. Etter flere runder i våre seks testspill kommer RX Vega 56 totalt sett ut på topp med en margin på 1,9 prosent i 1440p og 6,1 prosent i 4K. Det er spennende å se at AMDs utfordrer ser ut til å ha mer å gå på desto hardere belastningen og høyere oppløsningen blir. Dessuten er det verdt å ta en titt på ytelsesgrafene på side 3 i denne testen. Disse avslører nemlig at RX Vega 56 slår ren knockout på GTX 1070 FE i våre nyeste spill, som DX:MD og Battlefield 1.

Våre målinger er også tatt med AMDs lanseringsdrivere. Vi kan nok ikke vente oss noen ytelsesrevolusjon ut av kommende drivere, men AMD har selv uttalt at nåværende versjon ikke utnytter kortet optimalt ved at enkelte funksjoner er deaktiverte. Vi vil derfor følge nøye med og teste kortet på ny etter en tid.

Vi har ikke gått veldig grundig til verks når det kommer til overklokking på dagens drivere, men begrenset testingen til våre syntetiske målinger. Som du kan se på neste side overklokker Vega 56 bedre enn storebroren, men til prisen av et enormt strømforbruk.

Vi holder oss likevel til dagens resultat når vi avsier dom, og til dagens prestasjon hører også vår «valuta for pengene»-måling. Denne viser at RX Vega 56 med dagens ytelse, og en pris på 4000 kroner, leverer hakket bedre valuta for pengene enn GTX 1070 FE.

Alt vel så langt, altså. Det våre overnevnte grafer likevel ikke sier noe om er de eksterne egenskapene, som effektforbruk, temperatur og støy.

Og dessverre, som hos storebror, er det her utfordringene begynner. RX Vega 56 med referansekjøler støyer like mye under last som RX Vega 64. Altså alt for mye til å holde ut for en person uten hørselsvern eller med normal hørsel.

Også Vega 56 er utstyrt med 2x8-pinners strømkontakt. Men, det bruker i alle fall mindre strøm enn storebror RX Vega 64..
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Strømforbruket er også betydelig. Vi noterer oss en systemlast som ligger 85 watt over GTX 1070 FE og 45 watt over GTX 1080 FE. Det er for mye, men ikke fullstendig krise. Med temperaturene under kontroll, selv med referansedesignet, tror vi tredjepartsprodusenter kan lykkes i å lage noen attraktive løsninger basert på RX Vega 56 og dens Vega 10 XL-brikke fremover.

Konklusjonen vår er dermed som følger: Gitt at prisen på omtrent 4000 kroner holder seg for RX Vega 56 har dette kortet ytelse som i alle fall gjør det interessant for personer som uansett skal strippe det for referansekjøleren og vannkjøle det.

Andre bør styre klar av referansemodellen grunnet store problemer med støy, og heller avvente tredjepartsmodellene før de bestemmer seg.

RX Vega 56 yter bedre enn GTX 1070, men referansekjøleren og høyt strømforbruk ødelegger. Bildet er av RX Vega 64, som er noen centimeter lengre enn 56..
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det er sagt, når tredjepartsmodellene kommer, kan trolig to grupper juble litt ekstra. Først og fremst de som allerede har gått til innkjøp av en høyoppløst og rask monitor med adaptiv FreeSync-teknologi for silkemyk og rivefritt bilde. Med støynivået under kontroll vil det endelig bli mulig å utnytte denne til sitt fulle, med et grafikkort som baserer seg på nettopp Vega 10 XL-brikken.

Også du som er i markedet for en skjerm med adaptiv oppdateringsfrekvens bør vente på tredjepartsmodellene. Dersom disse innfrir kan du nemlig ha funnet en smart og nokså rimelig inngangsbillett til en verden fri for riving og kunstige 60 FPS-grenser. For, som kjent er dette dyrere med et GeForce-kort og en G-Sync-skjerm, som krever en fordyrende Nvidia-brikke i seg for å fungere.

Tredjeparts GTX 1070-modeller, fra 4000 kroner i dag, vil likevel fortsette å fremstå som veldig gode kort med god ytelse, lavere effektforbruk og lave støynivå. AMDs partnere vil selvsagt kreve mer betalt for sine Vega-kort med tredjepartskjølere, og trolig er et påslag på minst 500 kroner realistisk. Dermed vil GTX 1070 fortsatt holde seg øverst på «kroner per FPS»-tronen.

Syntetisk ytelse »

Før vi går løs på spillmålingene tar vi en titt på ytelsen i Futuremarks syntetiske 3DMark og VRMark.

Mens RX Vega 64 la seg svært tett inntil GTX 1080 i Time Spy, ser vi at RX Vega 56 legger seg godt over resultatene til GTX 1070. Det er lystige tall, og enda bedre blir det når vi overklokker.

Når vi i Radeon WattMan åpner strømslusen på vidt gap og trekker frekvensene til både grafikk- og minnebrikke oppover, leverer RX Vega 56 overraskende gode resultater.

Mens vi med overklokking av Vega 64 så en ytelsesøkning på 5,6 prosent, kan lillebroren notere seg 7,4 prosent høyere ytelse når overklokket i Time Spy.

Vi går ikke inn på hvordan kortet overklokker i spill i denne omgang, men avventer mer stabile drivere og tredjepartskort først.

Når det kommer til VR, eller virtuell virkelighet, passerer RX Vega 56 følgelig minimumskravene på 5000 poeng i «Orange Room» med enkelhet. Det virker likevel som Vega-arkitekturen ikke er like optimalisert for VR som Nvidias Pascal-baserte GTX 1070 (eller GTX 1080, for den saks skyld).

Spillytelse »

RX Vega 56 skal ifølge AMD hamle opp med Nvidias GTX 1070. Det viser også våre målinger at kortet gjør, til tross for at GTX 1070 – som så mange andre Nvidia-kort – vinner deltestene Dragon Age og GTA V med solid margin.

Likevel, ettersom vi ser svært gode takter fra RX Vega 56 i både Deus Ex: Mankind Divided (DX12) og Battlefield 1 (DX11), samtidig som resterende titler også bikker i Vega 56s retning, kommer kortet totalt sett ut på topp med en margin på 1,9 prosent i 1440p og 6,1 prosent i 4K.

Gitt at prisen for RX Vega 56 stabiliserer seg på 4000 kroner, den samme som (tredjeparts) GTX 1070-kort selges for i dag, er det så enkelt som at førstnevnte leverer mest ytelse for pengene også.

Med lanseringen av RX Vega 64 friskt i minne kan det være at AMD forsøker seg på en «introduksjonspris» før de skrur prisen opp igjen. Det vil ikke slå heldig ut for RX Vega 56, som ikke tåler en prisoppgang på snaue 300 kroner før det havner i bakleksa når det kommer til hvor mange kroner du må betale per FPS. Selv i 4K-oppløsning, hvor ytelsen imponerer. Vi tar likevel utgangspunkt i at prisen holder seg på mellom 4000- og 4300 kroner her.

Strømbruk, temperatur og støy »

Svak referansedesign

For AMDs Vega-baserte RX Vega 56 er denne siden, akkurat som for RX Vega 64, lite lystig lesning. Mens Vega 56 ikke sluker like mye strøm som storebroren, måles kortet denne gang mot GTX 1070, og ikke GTX 1080.

Tatt i betraktning at RX Vega 56 og GTX 1070 totalt sett yter omtrent likt, er det kjedelig å se at førstnevnte bruker 34 prosent mer energi i prosessen. En systemlast på 335 watt er mye. Det er likevel ikke helt bekmørkt, for vi minner om at RX Vega 64 trakk hele 41 prosent mer strøm enn GTX 1080, som var et kort det ikke helt matchet ytelsesmessig engang.

Uansett er Nvidias Pascal-arkitektur den ubestridte kongen på haugen hva gjelder energieffektivitet, og nettopp energieffektiviteten spiller en rolle når vi tar for oss neste post på agendaen, som er temperatur og støy.

Temperaturmessig har vi lite å klage på, men ved en nærmere titt på grafene ser du at overskuddsvarmen ikke flyttes bort fra Vega 10 XL-brikken automagisk. Nei, den blåses bort av en vanvittig støyende vifte som ikke tar fem kroner for å trå gassen i bånn. Heldigvis, må vi si, for noe annet ville ruinert deg.

Vi kritiserte RX Vega 64 veldig for sitt svake referansedesign. Vi håpet den lavere TDP-en og de noe lavere klokkefrekvensene til RX Vega 56 ville avhjelpe noe, men faktisk støyer lillebror like mye som storebror i kampens hete.

For å holde temperaturen på samme eller litt lavere nivå som GTX 1070 leverer kortet fra seg vanvittige 7,5 dBA mer. Om ikke desibelskalaen er din sterke side kan vi egentlig bare fortelle deg at forskjellen fra omtrent 50 dBA til 56-57 dBA er enorm. Det å spille på RX Vega 56 med AMDs egen referansekjøler- og vifte er rett og slett helt pyton ettersom du blir ør i hodet av støyen etter få minutter.

Her trenger vi bedre kjølere fra tredjepartsmodeller «asap», for AMDs referansemodell er ikke god for annet enn vannkjøling.

Testoppsett »

Testoppsett

Vår testbenk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

  • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
  • Prosessor: Intel Core i7 6700K
  • Minne: Corsair Vengeance 16GB @ 2400 MHz
  • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
  • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens Radeon RX Vega 56 er testet med en beta-driver kun tilgjengelig for anmeldere.

14 måneder gamle GTX 1080 FE og GTX 1070 FE er testet med oppdaterte drivere per 11.08.17 for å bedre kunne sammenlignes direkte mot RX Vega 56 i dagens test.

Ellers bruker grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet dem på vår nye testbenk, følgende drivere:

  • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
  • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med Futuremarks 3DMark DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». I tillegg tester vi grafikkortenes VR-ytelse ved hjelp av VRMark fra samme selskap.

Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition (DX11), Grand Theft Auto V (DX11), The Witcher 3: Wild Hunt (DX11), Rise of the Tomb Raider (DX12) og Deus Ex: Mankind Divided (DX12). Også Battlefield 1 er tatt inn i testrutinene våre per august 2017, men foreløpig måles DX11-ytelsen. Dette grunnet problemer med stabilitet ved måling av DX12-ytelse i vårt måleverktøy, OCAT (PresentMon).

Vi tester hovedsakelig i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160, dog, for budsjettkort utelater vi sistnevnte oppløsning og for svært kraftige kort hopper vi bukk over førstnevnte av opplagte grunner. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, ved hjelp av «Fraps». Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.

Overklokking utføres på entusiastkort til omtrent 4000 kroner og oppover ved hjelp av WattMan for AMD-kort eller MSI AfterBurner for Nvidia-kort.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

annonse