TestAMD Radeon RX Vega 56

Yter bedre enn GTX 1070, men vi hater referansedesignet

FreeSync-folket bør glede seg til tredjepartskortene kommer.

Introduksjon og oppsummering »

Radeon RX Vega 64 er det kraftigste AMD-grafikkortet noensinne og selskapets tilbakekomst i entusiastsegmentet å ha gitt erkerivalen Nvidia fritt spillerom her i nesten to år.

Likefullt ga vi AMDs nykommer en ganske lunken mottagelse da vi testet det for et par uker siden. Mye grunnet en svært lite effektiv arkitektur, støyende kjøleløsning, en rotete lansering og høy pris. Var det virkelig dette vi hadde ventet på helt siden GTX 10-serien ble lansert for 14 måneder siden?

Så traff kanskje ikke AMD blink med sitt RX Vega 64. Men hva med lillebroren, RX Vega 56, som skal gå i strupen på Nvidias salgssuksess GTX 1070?

AMD RX Vega 56 konkurrerer mot Nvidias GTX 1070 i 4000-kronersklassen..

Vi har testet referanseutgaven av begge kortene for å finne ut om du bør gi «de røde» en sjanse eller holde deg til «de grønne» hvis vi tidligere har gitt mye skryt både for deres GTX 1070 Founders Edition og tredjepartsmodeller i form av Gaming X fra MSI eller AMP! Extreme fra Zotac.

AMD har priset RX Vega 56 til 400 dollar. Vi har sendt flere forespørsler til AMD for å få bekreftet norsk pris, men har ikke mottatt noe svar. Vi går derfor bare ut fra at RX Vega 56 vil selges for mellom 4000 og 4300 kroner her på berget, også etter at de første lanseringspakkene er solgt unna. Dersom dette ikke viser seg å stemme, vil karakteren endres.

Med en pris på omtrent 4000 kroner går RX Vega 56 virkelig inn på GTX 1070 sitt beiteområde hvor det må takle spilling i 1440p-oppløsning så vel som lynraske 120 Hz-skjermer. I denne prisklassen bør selv spilling i 4K-oppløsning være innenfor rekkevidde dersom en skrur litt på grafikknivået og ikke er dødsens opptatt av bildeflyt over 60 FPS.

I tillegg til at ytelsen må være i orden før vi står klare med en anbefaling vil vi ta en titt på hvor mye rom kortet har for overklokking, hvor støyende det er og hvor mye strøm det sluker når vi spiller. Det gjør vi på de neste sidene, men før vi hopper dit tar vi for oss de tekniske dataene.

Se ytelsen i testspillene våre her »

Hopp til ytelsestest »

Til grunn for RX Vega 56 ligger grafikkprosessoren «Vega 10 XL» som er basert på samme Vega-arkitektur som storebror Vega 64, men altså med en noe nedskalert brikke. Vega 10 XL-brikken er enorm, og måler 486 mm2. Dermed er den 55 prosent større enn GP104-200-brikken som nyttes i GTX 1070. Dette gir plass til en imponerende ansamling av 12,5 milliarder transistorer, vanvittige 74 prosent flere enn i GTX 1070 sitt tilfelle. Det bør isolert sett gi langt høyere ytelse, men så er også grafikkbrikken klokket mye lavere enn konkurrenten fra Nvidia – og omtrent fem prosent lavere enn sin egen storebror – for å ha nevnt det.

Noe som også må nevnes, uten at det nødvendigvis trenger å gå utover ytelsen, er at AMD tar sine sjanser når det kommer til brikkestørrelsen. Ikke bare når det gjelder sannsynligheten for feilproduksjoner, men varmeutvikling, ettersom et større areal trenger mer kjøling.

Som hos RX Vega 64 sitter et par HBM2-minnemoduler tett på Vega 10 XL-brikken. Også disse er noe lavere klokket rett fra fabrikken enn storebroren, men uansett leverer de en total båndbredde på gode 410 GB/s, 60 prosent mer enn GDDR5-baserte GTX 1070. (Så skal det nevnes at nyere GTX 1070-kort leveres med minne klokket til 9 GHz, og at de som følge av dette har en noe høyere båndbredde enn vår testede FE-versjon).

I forhold til RX Vega 64 sin Vega 10 XT-brikke er antall steamprosessorer og teksturenheter kuttet med 12,5 prosent hos Vega 10 XL. Til tross for lavere klokkehastighet for både grafikkbrikke og minne er imidlertid de to 8-pinners PCIe-strømkontaktene fra storebror fortsatt på plass. Dette forteller kanskje noe om hvor strømkrevende RX Vega 64 er, men også om et mulig potensiale for god overklokking i RX Vega 56 sitt tilfelle. Til sammenligning klarer GTX 1070, med en oppgitt TDP som er 60 watt lavere enn Vega 56, seg med en enkel 8-pinners strømkontakt.

Se temperatur- og støynivå her »

Konklusjon

Referansekortet byr på 3 DisplayPort- og 1 HDMI-utgang..

Om RX Vega 64 skrev vi at kortet slettes ikke var noen match for Nvidias aldrende GTX 1080 verken når det kom til ren ytelse eller verdi for pengene. Dessuten hadde kortet store problemer med energiforbruket og referansekjøleren støyet som et uvær. Vega 64 hadde slik det ble lansert ingen misjon overhodet.

Da er det godt vi kan melde om bedre utsikter for lillebror. Ytelsesmessig gir RX Vega 56 rivalen GTX 1070 fra Nvidia real konkurranse. Etter flere runder i våre seks testspill kommer RX Vega 56 totalt sett ut på topp med en margin på 1,9 prosent i 1440p og 6,1 prosent i 4K. Det er spennende å se at AMDs utfordrer ser ut til å ha mer å gå på desto hardere belastningen og høyere oppløsningen blir. Dessuten er det verdt å ta en titt på ytelsesgrafene på side 3 i denne testen. Disse avslører nemlig at RX Vega 56 slår ren knockout på GTX 1070 FE i våre nyeste spill, som DX:MD og Battlefield 1.

Våre målinger er også tatt med AMDs lanseringsdrivere. Vi kan nok ikke vente oss noen ytelsesrevolusjon ut av kommende drivere, men AMD har selv uttalt at nåværende versjon ikke utnytter kortet optimalt ved at enkelte funksjoner er deaktiverte. Vi vil derfor følge nøye med og teste kortet på ny etter en tid.

Vi har ikke gått veldig grundig til verks når det kommer til overklokking på dagens drivere, men begrenset testingen til våre syntetiske målinger. Som du kan se på neste side overklokker Vega 56 bedre enn storebroren, men til prisen av et enormt strømforbruk.

Vi holder oss likevel til dagens resultat når vi avsier dom, og til dagens prestasjon hører også vår «valuta for pengene»-måling. Denne viser at RX Vega 56 med dagens ytelse, og en pris på 4000 kroner, leverer hakket bedre valuta for pengene enn GTX 1070 FE.

Alt vel så langt, altså. Det våre overnevnte grafer likevel ikke sier noe om er de eksterne egenskapene, som effektforbruk, temperatur og støy.

Og dessverre, som hos storebror, er det her utfordringene begynner. RX Vega 56 med referansekjøler støyer like mye under last som RX Vega 64. Altså alt for mye til å holde ut for en person uten hørselsvern eller med normal hørsel.

Også Vega 56 er utstyrt med 2x8-pinners strømkontakt. Men, det bruker i alle fall mindre strøm enn storebror RX Vega 64..

Strømforbruket er også betydelig. Vi noterer oss en systemlast som ligger 85 watt over GTX 1070 FE og 45 watt over GTX 1080 FE. Det er for mye, men ikke fullstendig krise. Med temperaturene under kontroll, selv med referansedesignet, tror vi tredjepartsprodusenter kan lykkes i å lage noen attraktive løsninger basert på RX Vega 56 og dens Vega 10 XL-brikke fremover.

Konklusjonen vår er dermed som følger: Gitt at prisen på omtrent 4000 kroner holder seg for RX Vega 56 har dette kortet ytelse som i alle fall gjør det interessant for personer som uansett skal strippe det for referansekjøleren og vannkjøle det.

Andre bør styre klar av referansemodellen grunnet store problemer med støy, og heller avvente tredjepartsmodellene før de bestemmer seg.

RX Vega 56 yter bedre enn GTX 1070, men referansekjøleren og høyt strømforbruk ødelegger. Bildet er av RX Vega 64, som er noen centimeter lengre enn 56..

Når det er sagt, når tredjepartsmodellene kommer, kan trolig to grupper juble litt ekstra. Først og fremst de som allerede har gått til innkjøp av en høyoppløst og rask monitor med adaptiv FreeSync-teknologi for silkemyk og rivefritt bilde. Med støynivået under kontroll vil det endelig bli mulig å utnytte denne til sitt fulle, med et grafikkort som baserer seg på nettopp Vega 10 XL-brikken.

Også du som er i markedet for en skjerm med adaptiv oppdateringsfrekvens bør vente på tredjepartsmodellene. Dersom disse innfrir kan du nemlig ha funnet en smart og nokså rimelig inngangsbillett til en verden fri for riving og kunstige 60 FPS-grenser. For, som kjent er dette dyrere med et GeForce-kort og en G-Sync-skjerm, som krever en fordyrende Nvidia-brikke i seg for å fungere.

Tredjeparts GTX 1070-modeller, fra 4000 kroner i dag, vil likevel fortsette å fremstå som veldig gode kort med god ytelse, lavere effektforbruk og lave støynivå. AMDs partnere vil selvsagt kreve mer betalt for sine Vega-kort med tredjepartskjølere, og trolig er et påslag på minst 500 kroner realistisk. Dermed vil GTX 1070 fortsatt holde seg øverst på «kroner per FPS»-tronen.