Til hovedinnhold

Nvidia «Ampere» er GTX 2080 og lanseres før sommeren

Nvidia dropper angivelig «Volta» for spillere.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har lenge trodd Nvidias neste generasjon GTX-kort skulle baseres på en tilpasset og nedskalert utgave av selskapets Volta-arkitektur uten Tensor-kjernene. Disse har siden i fjor sommer vært å finne i store regnemaskiner og datasenter. Dagens generasjon GTX-kort, som bygger på Pascal-arkitekturen, ble jo nettopp å se både i en «Proff»- og en «Spill»-variant.

Nå ryktes det imidlertid at vi spillere aldri får noe GTX-kort basert på Volta. I stedet drar Nvidia en ny arkitektur, kalt «Ampere», ut av ermet.

Ampere skal være skreddersydd for spilling og visning av 3D-grafikk, mens Volta-kortene er tilpasset datasenterbruk og forskning.

Tilpasset raskere og rimeligere GDDR6-minne

Gitt at ryktene er sanne kan en spekulere i om Nvidia ikke slipper Volta – en arkitektur de har brukt en betydelig mengde dollars på å forske frem – fordi det ble for vanskelig å optimalisere kortene for spill. Eventuelt kan det være kostnaden og etterspørselen etter HBM2-minne denne arkitekturen bygger på har blitt i overkant høy.

Samsung (og SK Hynix) er begge klare med nytt og raskere GDDR6-minne. Akkurat i tide for Nvidias Ampere-arkitektur?
Samsung

En ny Ampere-arkitektur kan på en annen siden være tilpasset det antatt mer kostnadseffektive GDDR6-minne Samsung nylig annonserte. Ifølge Samsung vil GDDR6 takle hastigheter fra 12 til 18 Gbps. Den raskeste varianten vil da bli dobbelt så raskt som selskapets vanlige GDDR5-minne og 63 prosent raskere enn GDDR5X-minne som benyttes i dagens Pascal-baserte toppmodeller GTX 1080 og GTX 1080 Ti. Også minneprodusenten SK Hynix annonserte nylig at de var klare for GDDR6-produksjon. Kanskje er ikke timingen helt tilfeldig.

Lanseres i mars eller april?

Antatt tidspunkt for når den Pascal-baserte GTX 10-serien skulle avløses har lange vært våren 2018. Da er det nemlig to år siden Nvidia lanserte forrige generasjon. Denne tidshorisonten er fortsatt mulig for kortene basert på en Ampere-arkitektur, som kan utgjøre enten GTX 20-serien eller GTX 11-serien, litt ettersom hvilken navnekonvensjon Nvidia ønsker å følge.

Spillutviklerkonferansen GDC, som går av stabelen 19 – 23 mars, er nevnt som mulig annonseringstidspunkt for en ny familie GTX-kort. Men, med tanke på at Nvidia – som vi straks kommer til selger grafikkort som varm hvetebrød for tiden – tør vi ikke håpe på for mye for tidlig. Ryktene som svirrer fra forumet til tyske 3DCenter om at Nvidia allerede har avsluttet produksjonen av «GP-102»-baserte GTX 1080 Ti og vil starte produksjonen av nye kort basert på «GA-104» denne måneden er likevel verdt å nevne. Tynne rykter til tross, her menes det at Ampere-lanseringen vil skje 12. april.

Rekordinntekter for Nvidia

Ryktene om at den neste GTX-serien skal drives av Ampere-arkitekturen eksploderer på nett samme dag som Nvidia rapporterer om nok en rekordfortjeneste. I kvartalsrapporten for fjerde kvartal kommer det frem at selskapet økte inntektene med 34 prosent, til 2,91 milliarder dollar, i forhold til samme tid i fjor. Inntektene for fjoråret landet dermed på 9,71 milliarder dollar, opp 41 prosent fra året før. Overskuddet for 2017 endte på rett i overkant av vanvittige 3 milliarder dollar.

Det går altså svært godt for Nvidia for tiden, der markedet for grafikkort er i kjempevekst blant annet takket være mining etter kryptovaluta. Konkurransen fra AMD ble heller ikke like hard som selskapet kunne ha fryktet. AMDs Vega-kort slet med langt svakere energieffektivitet enn Nvidias egne kort og kunne verken peke på høyere ytelse eller lavere pris. På toppen av det hele sliter AMD også kraftig med å levere nok kort.

Nvidias GTX 1070 Ti svarte på AMDs Vega-«trussel»:
Slik tar Nvidia rotta på konkurrenten »

(Kilder: TechGage, WCCF, TechPowerUp)

annonse