Til hovedinnhold

– Neste generasjon Nvidia-kort kommer i juli

Det går mot sommerlansering av både referansekort og tredjepartskort, hevder kilde.

Niklas Plikk, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Nvidias neste generasjon grafikkort har vært gjenstand for utallige rykter de siste månedene. Noen har allerede vist seg å være feil, men nå har vi kommet over informasjon som gjør at vi tar sjansen på å drite på draget igjen om den ikke skulle stemme. Normalt etterrettelige Toms Hardware siterer nå nemlig en hemmelig bransjekilde på at Nvidia endelig girer opp for en sommerlansering av den neste GTX-serien.

– Juli-lansering

Kilden forteller at Nvidia vil være klare med referansekort, eller Founders Editions, i butikkene i juli, mens tredjepartsprodusenter dukker opp med sine kort i august eller september. Bærbarmodeller skal være klare senere i år.

Disse anslagene er basert på at Nvidia angivelig planlegger å levere de ferdige grafikkbrikkene, og minnet de er avhengig av, til sine samarbeidspartnere i midten av juni. Partnere som MSI, Asus og Gigabyte trenger så tid til tilpasning av kjøling, strømleveranse og programvare med mer, og skal også få de ferdige kortene sine godkjent av Nvidia før selve produksjonen starter. I mens planlegger altså Nvidia å starte salget av sine Founders Editions.

Flere løse tråder

Ingen vet med sikkerhet hva Nvidia vil kalle sin neste generasjon grafikkort. Vi vet faktisk ikke engang hvilken arkitektur de nye kortene vil baseres på.

Ryktene veksler stadig mellom at Nvidia vil navngi nykommeren enten GTX 11-serien, eller GTX 20-serien, noe som i så fall vil gi oss kort som henholdsvis GTX 1180 eller GTX 2080. Eller kanskje GTX 1185?

Ny arkitektur og flere transistorer

Enten den nye arkitekturen heter Volta, Ampere eller Turing, vet vi med noenlunde sikkerhet er at den nye grafikkgenerasjonen vil baseres på en arkitektur som er produsert med 12-nanometerteknologi fremfor dagens 16nm-teknologi. Dette vil gi mer energieffektive kort, samt mulighet for flere transistorer på grafikkjernen, som i sin tur øker ytelsen.

Ifølge (noe upålitelige) WCCFTech, kan Nvidia komme til å gi sitt nye toppkort mellom 8 og 16 GB GDDR6-minne, en klokkehastighet på mellom 1,6 – 1,8 GHz og 3584 steamprosessorer, eller CUDA-kjerner. Strømforbruket skal ligge rundt 170 til 200 watt.

For lillebroren, altså etterfølgeren til GTX 1070, skal det være snakk om mellom 8 og 16 GB GDDR6-minne, en klokkehastighet på mellom 1,5 – 1,8 GHz og 2688 steamprosessorer, eller CUDA-kjerner. Strømforbruket skal ligge rundt 140 til 160 watt.

GTX 10-serienGTX 11/20-serien
ArkitekturPascalVolta/Ampere/Turing
Prosess16 nanometer12 nanometer
MinnetypeGDDR5, GDDR5XGDDR6
GrafikkprosessorGP102, GP104, GP106, GP107G(X)104, G(X)106
Lansert2016, 2017Sommer 2018?

Raskere minne

Samsung (og SK Hynix) er begge klare med nytt og raskere GDDR6-minne. Akkurat i tide for Nvidias Ampere-arkitektur?
Samsung

Man antar at den nye grafikkarkitekturen Nvidia forbereder er tilpasset det nye GDDR6-minnet som Samsung annonserte i vinter. GDDR6 takler hastigheter fra 12– til 18 Gbps.

Den raskeste varianten vil da bli dobbelt så raskt som vanlig GDDR5-minne og 63 prosent raskere enn GDDR5X-minnet som benyttes i dagens GTX 1080 og GTX 1080 Ti-kort. Også minneprodusenten SK Hynix annonserte nylig at de var klare for GDDR6-produksjon, så minnetypen er nok det sikreste vi har å gå på når det gjelder komponentene til nye Nvidia-kort.

Vi har gjort over 1000 tester på ny rigg:
Dette er de 5 beste grafikkortene nå »

(Kilde: Toms Hardware)

annonse