Til hovedinnhold

Norske Opera på Nokias Android-telefon

Markerer distanse til Google – installerer konkurrerende tjenester.

Nokia X, Nokias Android-telefon, kommer til å komme med mobilnetteleseren til norske Opera forhåndsinstallert.

Opera har oppnådd stor utbredelse og popularitet i fremvoksende markeder, blant annet fordi nettleserteknologien komprimerer nettsider og sparer båndbredde. Også Telenor er en av Operas faste samarbeidspartnere i Asia.

– Å være en nøkkelspiller på en ny plattform er alltid spennende. Når det er Nokia som er den drivende kraften bak prosjektet, er det dobbelt så spennende, sier Opera-sjef Lars Boilesen i en pressemelding.

Opera oppgir å ha fått 350 millioner brukere på verdensbasis. Den nettbrett-optimaliserte nettleseren Opera Coast vant prisen for årets app da Mobilen.no arrangerte Gulltasten i 2013.

Les mer om Nokias Android-telefoner på Amobil.no

Holder Google på en armlengdes avstand

Mange har stusset over at Nokia nå velger å lansere tre mobilmodeller med Android, kort tid før Microsofts kjøp av selskapets mobildivisjon går formelt gjennom. Årsaken til at Nokia likevel velger å gjøre dette, er ønsket om å kapre tilbake tapte markedsandeler i fremvoksende markeder, særlig i Asia, der Nokia tidligere har vært totalt dominerende.

Derfor er det kanskje naturlig at selv om Nokia nå slipper Android inn på sine enheter, holder de Googles innflytelse på en armlengdes avstand.

Nokia har nemlig erstattet Googles apper og tjenester der de har hatt muligheten til det. Deres egen karttjeneste Here, samt Microsofts Skype og One Drive, er nemlig forhåndsinstallert på telefonene på bekostning av Google Maps og Google Drive.

10 gigabyte gratis skylagring blir også tilgjengelig for alle som henter ned den nye OneDrive-appen fra Nokia Store.

Telefonene vil kunne kjøre vanlige Android-apper. Men Nokia X kommer ikke med Googles egne tjenester, som Google Maps. Dermed må apper som kaller opp Google-tjenester tilpasses. Siden det er Android i bunnen, skal det ikke være nødvendig med store endringer – i noen tilfeller ingen.

Les mer: Windows Phone kan få Android-apper

annonse