Til hovedinnhold

Amerikanske myndigheter advarer mot Android

Her er rådene som skal holde sikkerhetspersonell trygge.

Shutterstock

Sikkerhetstrusler mot smarte mobiler har blitt et stadig viktigere tema etter at iOS og Android fikk stor utbredelse. Det er spesielt Googles plattform som har fått seg noen skraper de siste årene. Nå advarer også amerikanske myndigheter mot mulige konsekvenser av utrygg mobilbruk.

Les også: – En firesifret kode gir ikke god nok sikkerhet

Rapport fra FBI og DHs

Department of Homeland Security (DHS) driver alt fra den amerikanske kystvakten til grensekontrollene du møter når du går av flyet på en amerikansk flyplass. Kort sagt har de ansvaret for store deler av det sikkerhetsrelaterte arbeidet innenfor USAs grenser.

DHS og FBI har i sommer sluppet en rapport som setter fokus på hva som kan skje dersom sikkerhetspersonell har skadelig programvare på telefonene sine. Pekefingeren rettes mot Android-plattformen, og spesielt mot eldre og ikke oppdaterte telefoner, som fortsatt kjører Android 2.3 Gingerbread.

Google kakemann representerer Android 2.3, en Android-versjon amerikanske myndigheter nå advarer spesielt mot.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Steindyre tekstmeldinger

Den korte rapporten viser at Android-brukere er aller mest utsatt for sikkerhetstrusler fra skadelig programvare. Det anslås at hele 79 prosent av den skadelige programvaren for mobiltelefoner er laget for Android, og da først og fremst eldre versjoner. Til sammenlikning viser DHS' kakediagram at bare 0,7 prosent av den skadelige programvaren er rettet mot iOS-brukere.

Rapporten advarer mot tre viktige trusler. Tekstmeldinger med kodesnutter som kan ta over telefonen skal utgjøre omtrent halvparten av truslene for eldre Android-telefoner. Her oppgis den viktigste trusselen å være gigantiske mobilregninger fordi telefonen kan begynne å sende meldinger til dyre svindelnummer helt på egen hånd.

Rootkits som logger bruk

Såkalte rootkits er også på listen. Disse kommer gjerne sammen med apper, og legger seg i bakgrunnen på telefonen, uten å synes for brukeren. Derfra kan de loggføre både posisjonsdata, tastetrykk og passord.

En tredje trussel er de mange nettstedene som spiller på Google Play-navnet, og som lurer brukere til å laste ned ondsinnede apper, eller hele app-portaler med utrygt innhold.

Hold telefonen oppdatert

Det er neppe noen overraskelse at rapporten anbefaler brukerne å holde Android-telefonene så oppdaterte som mulig. I tillegg anbefales brukerne å ha en sikkerhetspakke installert.

Rapporten er tydelig på at det er tryggest å holde seg til forhåndsgodkjente apper.

Det vakte stor oppmerksomhet da Carrier IQs programvare ble funnet på en rekke telefoner for et par år tilbake.Foto: Skjermdump Youtube/Trevor Eckhart

Fjern Carrier IQ

Det anbefales også at brukerne sørger for å ha programvare for å se etter Carrier IQ installert. Carrier IQ skapte stor ståhei da det ble kjent at mange amerikanske telefonmodeller kom med programvaren IQRD installert.

Programvaren er ikke synlig for brukeren, men kan ligge i bakgrunnen og loggføre alle handlinger som gjøres med telefonen.

Les også: Skadelig programvare forkledd som trygge Android-apper

(Kilde: bgr.com)

annonse