Til hovedinnhold

Samsung-telefoner får Nokia-kart

Løsriver seg fra Google.

En avtale mellom Samsung og Nokia gjør at en Android-app i betaversjon for Nokias karttjeneste Here vil bli komme forhåndsinstallert på telefoner og smartklokker fra Samsung, skriver BBC.

Ved å levere Here-appen markerer Samsung at de ønsker å differensiere seg tydeligere fra andre Android-telefoner, som kjører Google Maps som standard.

Nokia skal også være i gang med å utvikle en spesialversjon av Here for Samsungs smartklokke Galaxy Gear; «Here for Gear». Denne skal være spesialtilpasset bruk på en mindre skjerm.

Karttjenesten er bare den siste i rekken av alternative apper til Googles egne som Samsung lanserer til sine Android-telefoner. Årsaken til den skjulte konflikten er sannsynligvis ønsket om å være mer uavhengig av Google, som er dominerende på Android-plattformen, skriver Ars Technica.

Dobbelt opp med apper

Samsung har også lansert sitt eget operativsystem, Tizen, og signaliserer med sine handlinger at de kan komme til å droppe Android dersom Google stiller for strenge krav til mobilprodusentene som skal bruke operativsystemet.

Mens Amazon, Microsoft og Yahoo velger å gjøre som Samsung og betale for å bruke Nokias karttjeneste, har Apple valgt det langt dyrere alternativet: Å utvikle sin egen tjeneste. Selskapet droppet konkurrenten Googles kart ved lanseringen av iPhone 5, etter å ha sett seg lei på konkurrentens tilnærmede monopol på lokale annonser.

Apples beslutning møtte sterk kritikk, særlig fordi selskapets egen kartløsning hadde store innkjøringsproblemer. Nå har Apple imidlertid fordelen av å kunne tjene penger på sine egne kart.

Here var et av områdene som ble liggende i Nokia etter at mobildivisjonen ble vedtatt solgt til Microsoft i fjor sommer. Mange regner det som et av selskapets mest interessante satsingsområder, men Heres fremtid i Nokia er usikker. Nylig ble det kjent at Here-sjef Michael Halbherr hadde fått sparken fra selskapet etter å ha røket uklar med Nokia-toppsjef Rajeev Suri. Dette har ført til spekulasjoner om at Here kan bli solgt ut av Nokia.

Les mer: Nokia-sjef slutter etter to måneder

Kilder: BBC, Ars Technica

Les også
Nå slippes Nokias kritikerroste karttjeneste på alle Android-telefoner
Les også
Nå slippes Nokias kritikerroste karttjeneste på alle Android-telefoner
Les også
Nokia-sjef slutter etter to måneder
Les også
Norske Opera på Nokias Android-telefon
Les også
Nokia trekker kartappen fra App Store
Les også
Nokia-kart inn i biler
annonse