Til hovedinnhold

Se bildene som skal overleve jordens undergang

Om milliarder av år kan utenomjordiske finne disse bildene i en satellitt
rundt vår utdødde planet.

The Last Pictures

[Side3.no]: Av alle fotografier som noen sinne er tatt opp gjennom historien, ville du klart å velge ut hundre som skulle representere menneskeheten milliarder av år inn i fremtiden?

Det er den ekstreme oppgaven Trevor Paglen tok på seg gjennom prosjektet The Last Pictures. Prosjektet skal presenteres gjennom en serie utstillinger i 2013, men resultatet er allerede publisert i boken «The Last Pictures».

SE OGSÅ: Her kan du lese et utdrag og se bilder fra boken

I bane rundt jorden

JORDOPPGANG: Dette er ett av bildene som skal definere menneskene.Foto: The Last Pictures

Det som gjør Paglens prosjekt hakket mer spennende enn en vanlig bildebok er at de hundre bildene blir sendt ut i bane rundt jorden. Ideen er at om milliarder av år, etter av menneskene er borte, kan fremtidens romutforskere skape seg et bilde av - og helst forstå - hva menneskelighet dreide seg om.

- Alle grupper av mennesker ville kommet frem til 100 forskjellige bilder, men det er en del av moroa. Det er en umulig oppgave. En del av det hele var å engasjere folks fantasi, forteller Trevor Paglen til wired.com.

Vitenskapsmenn, antropologer, kuratorer og bedrifter har bidratt med å velge ut bildene - og å få dem ut i rommet.

Jobben med å koordinere arbeidet med bildeutvelgelsen, falt på forfatteren og kunstneren Anya Ventura.

- Vi oversvømmes av bilder, men vi stopper ikke opp og ser på dem. The Last Pictures krever at man faktisk kikker, forteller hun til nettsiden.

Se noen av bildene som skal definere menneskene i bunnen av saken.

Etses i silisium og sand

Prosjektet med å sortere ut bildene var omfattende i seg selv. Men da den jobben var gjort, gjensto fremdeles to store utfordringer. Hvordan få bildene opp i rommet, og ikke minst: Hvordan sørge for at bildene overlever i milliarder av år.

Utfordringen er at bilder i de fleste materialer vil erodere vekk over så lang tid. Løsningen ble å etse bildene fysisk i en miks av silisium og sand. Disken, som omtales i prosjektet kun som «The Artifact», er beskyttet av en aluminiumsboks belagt med gull.

Det skulle vise seg verre å få bildene ut i rommet ...

Det var få som var villige til å legge pengene på bordet for kunstprosjektet, men til slutt bet selskapet EchoStar på agnet. Den 20. november 2012, etter to mislykkede forsøk, skal satellitten EchoStar XVI etter planen skytes opp fra Bajkonur-kosmodromen, verdens største og eldste fungerende rakettoppskytingsbase, i Kasakhstan.

Så er det bare å vente på jordens undergang ...

Trevor Paglen - The Last Pictures from Creative Time on Vimeo.

annonse