Til hovedinnhold

Er dette universets eldste galakse?

Romteleskopet Hubble har oppdaget den mest fjerntliggende galaksen hittil.

NASA

NASA har oppdaget og tatt bilde av den mest fjerntliggende galaksen hittil. Astronomene har sydd sammen bilder fra romteleskopene Hubble og Spitzer, og har dermed funnet objektet som befinner seg lengst unna Jorda.

Galaksen har fått navnet MACS0647-JD, og har blitt observert 420 millioner år etter Big Bang, altså hele 70 millioner år tidligere enn noe annet objekt.

Naturlig forstørring

Foto: NASA

Den fjerne galaksen dukker opp som en vag, rød prikk i verdensrommet, og det er vanskelig å få mange detaljer ut av bildet. Lyset fra den lille galaksen har brukt 97 prosent av universets levetid på å nå Jorda, og det utgjør 13,3 milliarder år.

For å ta bilde av galaksen, benyttet NASA seg av et såkalt naturlig «zoomobjektiv». Astronomene brukte med andre ord en samling med stjerner i nærheten for å forstørre fjerne objekter bak dem.

Fenomenet kalles også «tyngekraftsobjektiv», og er en teknikk som lar forskere se objekter som de ikke har klart å observere tidligere. Uten stjernehopens forstørrende tyngdekraft, ville ikke NASA ha observert galaksen.

Knøttliten galakse

Lite er altså foreløpig kjent om MACS0647-JD, bortsett fra at den fremstår som mindre enn 600 lysår på tvers. Dette er knøttlite i forhold til Melkeveien, som er mellom 100 000 – 120 000 lysår i diameter.

Ifølge forskerne kan galaksen være en av mange byggestener av en galakse som er mye større i dag. Vi må imidlertid vente noen milliarder år for å finne ut av det ved ren observasjon fra Jorda.

(Kilde: NASA)

annonse