Til hovedinnhold

Hva fant NASA på Mars?

Curiosity har prøvene klare, men er det liv?

For noen uker siden kunne NASA melde om at de hadde gjort spennende funn på Mars og at «det ville føye seg inn i historiebøkene».

Den amerikanske organisasjonen har roet ned forventningene om livsfunn siden den gang, men først nå er det klart nøyaktig hva roveren Curiosity klarte å grave opp og analysere i jorda til vår røde nabo.

Så, var det livstegn eller ikke?

Detaljert informasjon

Denne bildesamlingen viser de ulike jordtypene på Mars.Foto: NASA/JPL-Caltech

– Vi har ikke gjort noen funn av organiske kjemikalier fra Mars ennå, men vi fortsetter å lete, sier NASA-forskeren Paul Mahaffy.

NASA kan altså ikke bekrefte funn av organiske molekyler i testene som har blitt foretatt inntil nå. Forskere hos organisasjonen er likevel svært interesserte i informasjonen om jordsmonnet på Mars.

Jordprøvene har en kompleks kjemisk sammensetning, bestående av blant annet vann, svovel og klor – samt visse spor eller hint etter karbonbaserte materialer.

Karbonbaserte molekyler kan være tegn på liv, eller potensialet for liv, og det er blant annet dette Curiosity skal lete etter i mange måneder framover.

Klarer seg på egen hånd

Hvis du trodde Curiosity var en søt liten Wall-E-robot, må du tro om igjen. Her står en forsker ved siden av roveren på et testområde i California.Foto: NASA

Curiosity er den første Mars-gjesten som kan samle inn og analysere jordsmonn på egen hånd, og det er blant annet dette NASA har vært så opprømte over.

Ved hjelp av en robotarm graver roveren opp jordprøver fra vår naboplanet, før de blir ført inn i et avansert feltlaboratorium.Laboratoriet består av to deler, som kalles Sample Analysis at Mars (SAM) og Chemistry and Mineralogy (CheMin).

SAM benytter seg av flere teknikker for å vurdere gassene som blir dannet når sandprøvene varmes opp i en liten ovn. I analysene leter NASA etter partikler som inneholder karbon, fordi dette kan bety at det eksisterer, eller har eksistert, en form for liv på planeten.

NASA er spente over de detaljerte svarene på prøvene, og mener at dette lover godt for resten av oppdraget.

Tålmodighet

Curiosity landet på Mars den 6. august i år, og har siden kjørt rundt for å foreta vitenskapelige undersøkelser med et vell av tekniske instrumenter og verktøy. Roveren har en prislapp på 2,5 milliarder dollar, og skal utføre sitt oppdrag i nesten to år.

Når det gjelder å finne ut om Mars inneholder organiske molekyler og fastslå om de stammer fra planeten eller ikke, må vi belage oss på å vente i lang tid framover:

– Curiositys mellomnavn er tålmodighet, og vi må alle ha en sunn dose med det, sier prosjektets geologisjef John Grotzinger.

(Kilde: NASA)

annonse