Hva er de hvite prikkene på Mars?
Curiosity har tatt sine første jordprøver av den røde planeten i jakten på livstegn.
NASAs Curiosity-rover på Mars har nå tatt en saftig jafs av den røde planeten. I forrige uke tok roveren en jordprøve for å finne ut om Mars har vært i stand til å støtte liv.
Roveren strakk ut en av sine robotarmer for å samle inn mineraler fra overflaten, som den deretter samlet opp i sitt interne feltlaboratorium. Her foretok Curiosity analyser ved hjelp av et såkalt CheMin-instrument (kjemi og mineralogi).
Bruken av dette verktøyet markerer en viktig hendelse i Mars-oppdraget, mener en av prosjektforskerne, John Grotzinger, fra California Institute of Technology.
– Instrumentet gir oss en bedre metode for å identifisere mineraler enn tidligere på Mars: Røntgendiffraksjon. Å identifisere mineraler er viktig fordi de inneholder informasjon om hva slags miljø de oppsto i, sier Grotzinger.
Lyse partikler
Dette var faktisk ikke Curiositys aller første smaksprøve av Mars, men det var første gang innholdet ble analysert.
Den første prøven ble brukt til å smøre inn roverens laboratorier, for å fjerne elementer fra Jorda. Den andre prøven ble avvist da forskerne så lyse partikler i den.
Det viste seg heldigvis at de hvite delene ikke var plast fra Curiositys landing, men at de faktisk er en naturlig del av Mars.
– Vi har planer om å lære mer om både materialet fra romfartøyet og om de små, lyse partiklene, forteller prosjektleder Richard Cook.
NASA skal finne ut om romfartøysmaterialet gir grunn til bekymring for framtidige operasjoner. Mars-partiklene blir som godteri å regne for oppdragets vitenskapelige undersøkelser.
Fra mykt til hardt
Curiosity har nå vært over 70 dager på Mars, i et oppdrag som skal vare til sammen to år. Roveren har flyttet seg noen hundre meter fra stedet der den landet 5. august, og befinner seg nå i et område med myk sand som kalles Rocknest. Her skal roveren studere mineraler fra bakken ved hjelp av CheMin-instrumentet.
Om tre uker skal roveren bevege seg til områder med hardere bergarter. Da skal den nemlig dra fram drillen for første gang.
Vil du lese mer om Curiosity? Sjekk ut vårt artikkelarkiv.
Se mer informasjon om jordprøven i videoen nedenfor:
(Kilde: NASA)